Κυριακή 24 Ιουνίου 2018

Βασίλισσα σε είχα κι ήθελες τιμόνι; Τα δικαιώματα δε χαρίζονται #SaudiWomenCanDrive



Οι γυναίκες της Σαουδικής Αραβίας πανηγύρισαν το δικαίωμα στην οδήγηση πίσω από τιμόνια είναι η σημερινή είδηση παγκοσμίως.
«Ιστορική στιγμή για κάθε γυναίκα στη χώρα», δηλώνει μια διάσημη παρουσιάστρια μπροστά στο αυτοκίνητό της. Οι αισιόδοξες περιμένουν κι άλλα πολλά από το Διάδοχο, τον Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν που ανήκει στη γενιά των εγγονών του ιδρυτή, ανδρών σπουδαγμένων στο εξωτερικό και συνηθισμένων στα δυτικά ήθη, αντίθετα από τη γενιά γιων κι αδελφών που βασίλευε ως τώρα με ζωντανές ακόμα τις καταβολές της οικογένειας στη νομαδική ζωή των προ πετρελαίου προγόνων.
MBS τον λένε χαϊδευτικά το Διάδοχο που  πρότυπό του έχει το Ντουμπάι και στόχο να απεξαρτηθεί από το πετρέλαιο η οικονομία του βασιλείου.

Όμως με σωματικές ποινές, πανίσχυρη θρησκευτική αστυνομία ηθών και αμείλικτη Λογοκρισία, οι τηλεοπτικοί πανηγυρισμοί για τις γυναίκες οδηγούς δε μας λένε και πολλά.

Διότι τι αξίζει πιο πολύ; Η άδεια οδηγήσεως ή το διαβατήριο, το διαζύγιο, το δικαίωμα σε σπουδές και συναναστροφή με το άλλο φύλο;
Το υποχρεωτικό Νικάμπ (με κάλυψη προσώπου (πλήρη μπούρκα) για τις μεγαλύτερες ακόμα και στο σπίτι, αν έχουν καλεσμένους) μπορεί σιγά-σιγά να εγκαταλειφθεί μα τι θα γίνει με την αυτοδιάθεση, τους βιασμούς και τους ξυλοδαρμούς μέσα στην οικογένεια; 

Τα λέει, και συμφωνώ μαζί της, η φεμινίστρια πριγκίπισσα Μπασμά* που ζει στη Βρετανία. Μέλος της ελίτ, εγγονή κόρη και ανιψιά Σαουδαράβων βασιλιάδων, επιχειρηματίας και blogger, αιφνιδίασε με τις δηλώσεις της που βάζουν το αβανταδόρικο θέμα σε σωστές βάσεις.
« Γιατί δεν αγωνιζόμαστε για το δικαίωμα των γυναικών να διαμαρτυρηθούν όταν τις δέρνουν; Αν μια γυναίκα κακοποιηθεί της λένε να γυρίσει σπίτι της στον πατέρα, σύζυγο, αδελφό, που την κακοποίησε και να ξανακλειδωθεί στο σπίτι. Δεν υπάρχει νόμος ή αστυνομία να την προστατέψει.
Παραβλέπουμε βασικά ανθρώπινα δικαιώματα. Το δικαίωμα να αναμιγνύονται τα φύλα, να μιλάνε, να μελετούν μαζί. »

Ρισκάρει που μιλάει έτσι η πριγκίπισσα Μπασμά, κάτοικος Βρετανίας; 'Ναι, λέει. Παρότι δε λέει κάτι ριζοσπαστικό και στη συνέντευξη στο Independent φορούσε νικάμπ (αν και λευκό).

Όμως αλλιώς δε γίνεται. Τα δικαιώματα δε χαρίζονται.
Για κάθε εκατοστό ελευθερίας που κατακτήσαμε, κορίτσια, αγωνιστήκαμε σκληρά. Σωματική βία, γελοιοποίηση, κοινωνική απομόνωση, απόρριψη από τους δικούς μας κι ακόμα απόλυτη ισότητα δεν έχει κατακτηθεί ούτε στα πιο ελεύθερα κράτη. Η Σαουδική Αραβία μοιάζει ακραία μα δεν είναι μακριά από ό,τι έζησαν (ή είδαν πλάι τους) οι γιαγιάδες μας σε χωριά των Βαλκανίων και της Μικράς Ασίας. Το γυάλινο ταβάνι είναι πάντα εδώ και θέλει ακόμα πολύ δρόμο για να το σπάσουμε.

Γι αυτό κορίτσια ας μην πανηγυρίζουμε κι εμείς για τις λίγες σωφερίνες, αλλού είναι πεδίο της μάχης διότι τα δικαιώματα που χαρίζονται δεν είναι δικαιώματα αλλά μπακσίσια.

Φέρνω την είδηση [με τους τίτλους 'ελεύθερες αισθάνονται οι γυναίκες..'],  συνδέσμους και πολλές εικόνες [όπως π.χ. το σήμα για Πάρκινγκ γυναικών―πώς λέμε 'τουαλέτες γυναικών'; ―σε κοκκινάκι μάλιστα, μη μπερδευτούμε, διότι θα οδηγείς μα όχι και να παρκάρεις πλάι σε άνδρες], οδηγίες προς άνδρες οδηγούς πως το πείραγμα κι η φωτογράφηση γυναικών τιμωρούνται, 
+το σατιρικό τραγούδι του GoRemy κ.α. Χιουμοράκι  δυτικό ανδρικό όμως σ΄εμένα δε θα βρείτε, απέφυγα.



Η είδηση
lifo Αμέσως μετά τα μεσάνυχτα, αμέτρητες γυναίκες οδηγοί πανηγύρισαν τη νέα τους ελευθερία, βγαίνοντας στους δρόμους του Ριάντ και άλλων μεγάλων πόλεων με τα αυτοκίνητά τους.    «Πάντα ήξερα ότι αυτή ημέρα θα ερχόταν. Και ήρθε γρήγορα. Ξαφνικά», σχολίασε η παρουσιάστρια και συγγραφέας Σαμάρ Αλμογκρέν, καθώς οδηγούσε για πρώτη φορά. «Νιώθω σαν πουλί».  
 «Είναι μία ιστορική στιγμή για κάθε γυναίκα στη χώρα», είπε η παρουσιάστρια Σαμπίκα αλ Ντοσάρι, πριν μπει στο σεντάν της για να οδηγήσει μέχρι τα σύνορα με το Μπαχρέιν. Μέχρι χθες , οι γυναίκες της Σαουδικής Αραβίας δεν είχαν δικαίωμα να κάθονται στη θέση του οδηγού και αναγκάζονταν να καταφεύγουν σε άλλες λύσεις (μισθωμένα οχήματα, δρομολόγια με συγγενείς κ.λπ). 
Όλα άλλαξαν όμως με την ανακοίνωση της κυβέρνησης να άρει την απαγόρευση και με την έκδοση των πρώτων αδειών οδήγησης σε γυναίκες στις αρχές του μήνα. Η Σαουδική Αραβία ήταν το μόνο κράτος στον κόσμο που απαγόρευε στις γυναίκες να οδηγούν, εξαιτίας του φύλου τους και μόνο. Η απόφαση του πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν που επιχειρεί να αναμορφώσει το βασίλειο αναμένεται να αλλάξει τις κοινωνικές ισορροπίες στην χώρα....






Δεν ήταν αστείο το περί πίεσης στις ωοθήκες. Αν ξέρετε αραβικά: https://twitter.com/aboooooodddddi1/status/1010503312674836480



Ο MbS



 Σχολή γυναικών με γυναίκα δασκάλα



Πάρκινγκ γυναικών (όπως λέμε τουαλέτες γυναικών), σε κοκκινάκι μάλιστα το σήμα, μη μπερδευτούμε. Διότι θα οδηγείς μα όχι και να παρκάρεις πλάι σε άνδρες.


Η Αστυνομία προειδοποιεί τους άνδρες οδηγούς πως το πείραγμα κι η φωτογράφηση γυναικών θα τιμωρούνται με πρόστιμα.








______________________________________________

Συνέντευξη της Πριγκίπισσας Basma Bint Saud Bin Abdul Aziz https://www.independent.co.uk/news/people/news/the-acton-princess-calling-for-reform-in-saudi-arabia-6284225.html

Περί πίεσης στις ωοθήκες. Αραβικά: https://twitter.com/aboooooodddddi1/status/1010503312674836480

1 σχόλιο:

Το Blogger με ενημερώνει ότι δε μου επιτρέπει να απαντώ στα σχόλια στο ίδιο μου το blog- λόγω κάποιας ρύθμισής μου για cookies (την οποία δε θυμάμαι) .

Ψάχνω για να διορθώσω
μα εν τω μεταξύ ΣΑΣ ΖΗΤΩ ΣΥΓΓΝΩΜΗ που δεν απαντώ πάντα
και ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ που σχολιάσατε.
Μου δίνετε μεγάλη χαρά όταν κάνετε τον κόπο- ακόμα κι αν διαφωνούμε.