«Πυροβολώντας μια έγκυο Παλαιστίνια, με 1 βολή σκοτώνεις 2» γράφει η μπλούζα του ισραηλινού στρατιώτη.
Οι ΗΠΑ παύουν την ενίσχυση προς την υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών (UNRWA) που υποστηρίζει τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες. Η απόφαση παραβιάζει το διεθνές δίκαιο σε μια πολύ δύσκολη στιγμή για τη αποκλεισμένη Γάζα που βάλλεται από ισραηλινά πυρά ενώ ξανά κλειστό είναι το μοναδικό συνοριακό πέρασμα.
Φέρνω εικόνες, συνδέσμους, άρθρο, τη μπλούζα του στρατιώτη, σκίτσο του Carlos Latuff.
Βράζει η Γάζα- Σκοτώθηκε παλαιστίνιος έφηβος από ισραηλινά πυρά http://dlvr.it/QjW8D0
O Belal Khafaja, 17 ετών, που πυροβολήθηκε στο στήθος από Ισραηλινό στρατιώτη.
Κλειστό ξανά το μοναδικό συνοριακό πέρασμαστη Γάζα
από Liberation https://liberationpolular.wordpress.com/2018/09/05/κλειστό-ξανά-το-μοναδικό-συνοριακό-πέ/
Γιατί η διακοπή χρηματοδότησης του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους αποτελεί έγκλημα κατά της ανθρωπότητας
Του Άρη Χατζηστεφάνου
Η απόφαση των ΗΠΑ να διακόψουν ολοκληρωτικά την χρηματοδότηση της Υπηρεσίας αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA), προκαλώντας άμεσο πρόβλημα επιβίωσης για εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιους, χαρακτηρίστηκε από διεθνή ΜΜΕ και αναλυτές σαν ιδιαίτερα σκληρή αλλά και… νόμιμη. Η πραγματικότητα όμως είναι πολύ πιο σύνθετη.
Το κράτος του Ισραήλ είναι υποχρεωμένο βάσει του διεθνούς δικαίου να καλύπτει τις ανάγκες των πληθυσμών στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη και να συνεισφέρει για την επιβίωση των εκατοντάδων χιλιάδων Παλαιστινίων που εκτοπίστηκαν λόγω της στρατιωτικής κατοχής.
Το Ισραήλ δεν συμμορφώθηκε όμως ποτέ με αυτή του την υποχρέωση, αφήνοντας τις ΗΠΑ να αναλάβουν ένα τμήμα του κόστους μέσω της χρηματοδότησης του ΟΗΕ. Με τον τρόπο αυτό η Ουάσινγκτον προσέφερε εμμέσως ακόμη μεγαλύτερα ποσά στο ισραηλινό κράτος – πέρα από την κολοσσιαία οικονομική και στρατιωτική βοήθεια που προσφέρει εδώ και δεκαετίες. Παράλληλα το Ισραήλ γλίτωνε όχι μόνο από την οικονομική υποχρέωση αλλά και από την εικόνα του στρατού κατοχής που θα παρουσίαζε προς τη διεθνή κοινότητα.
Το γεγονός δηλαδή ότι σχεδόν ο μισός προϋπολογισμός της UNRWA προέρχονταν από τις ΗΠΑ δεν οφείλεται στην “αγάπη” της Ουάσινγκτον για τους Παλαιστίνιους αλλά σε μια ανομολόγητη συμφωνία με το κράτος του Ισραήλ – και σε δεύτερο επίπεδο με τον ΟΗΕ.
Η σιωπηρή αυτή συμφωνία όμως φτάνει στο τέλος της αφήνοντας μόνο δυο ενδεχόμενα (και ορισμένους συνδυασμούς αυτών των δυο): Είτε το Ισραήλ θα πρέπει να αναλάβει τις υποχρεώσεις του ως στρατός κατοχής είτε εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι θα βρεθούν αντιμέτωποι άμεσα με τον κίνδυνο βέβαιου θανάτου.
Οι ΗΠΑ αλλά ακόμη και συμμαχικές τους χώρες (όπως η Ελλάδα) που συνεργάζονται με τα κατοχικά στρατεύματα του Ισραήλ δεν είναι απλοί παρατηρητές αλλά συνεργάτες σε ένα εν εξελίξει έγκλημα κατά της ανθρωπότητας.
#ApartheidIsrael is now official in #Palestine
Όπλα σε νεοναζί πουλάει το Ισραήλ
Ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων κίνησαν έννομη διαδικασία ενώπιον του Ισραηλινού Ανωτάτου Δικαστηρίου ισχυριζόμενοι ότι η ισραηλινή κυβέρνηση εκπαιδεύει και εξαγάγει πολεμικό εξοπλισμό στις ουκρανικές νεοναζιστικές πολιτοφυλακές..
Η καταγγελία υποστηρίζει ότι το Ισραήλ πωλεί αυτόματα όπλα στρατιωτικού τύπου Tavor και Negev στην ουκρανική κυβέρνηση, γνωρίζοντας ότι κάποια από αυτά τα όπλα καταλήγουν
στα χέρια της δεξιάς, νεοναζιστικής πολιτοφυλακής Αζόφ.
Η Αζόφ σχηματίστηκε το 2014 μετά την ενσωμάτωση της Κριμαίας από τη Ρωσία. Από το 2015 αποτελεί μία από τις τακτικές δυνάμεις ασφαλείας της κυβέρνησης, αλλά κατορθώνει να διατηρηθεί ως ξεχωριστό παραστρατιωτικό τμήμα. Είναι πολύ χαρακτηριστικό το γεγονός ότι τα μέλη της Αζόφ χρησιμοποιούν ανοιχτά τον ναζιστικό χαιρετισμό, τη σβάστικα αλλά και τα διακριτικά των SS. Μάλιστα η παραστρατιωτική αυτή οργάνωση φέρεται να έχει διαπράξει εγκλήματα πολέμου κατά τη διάρκεια του εμφυλίου στο Ντονμπάς.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της δικαστικής προσπάθειας, η ισραηλινή κυβέρνηση δεν πρόκειται να προβεί σε αποκαλύψεις περί των πωλήσεων όπλων της. Η Υπηρεσία Εξαγωγών Όπλων του ισραηλινού Υπουργείου Άμυνας εξηγεί ότι «με ιδιαίτερη προσοχή» αδειοδοτεί τους εξαγωγείς όπλων και «σε απόλυτη συνεννόηση με το Υπουργείο Εξωτερικών και άλλους δημοσίους φορείς». Ωστόσο το δικαστικό αίτημα που κατέθεσαν οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συνοδεύεται από άφθονα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η Ουκρανία αγοράζει αυτά τα όπλα.
Η πολιτοφυλακή Αζόφ και οι Ουκρανοί στρατιώτες είναι οπλισμένοι τακτικά με τα τουφέκια του Ισραήλ που κατασκευάζονται από την Tavor. Υπάρχουν ισχυρισμοί ότι η ουκρανική πολιτοφυλακή εκπαιδεύεται από τις Ισραηλινές Δυνάμεις Ασφαλείας. Ακόμη, στα αποδεικτικά στοιχεία περί των διμερών αγοραπωλησιών όπλων αξίζει να προστεθεί το γεγονός ότι η ουκρανική εταιρεία «Fort» έχει λάβει άδεια για την παραγωγή των ισραηλινών τουφεκιών Tavor, Negev και Galil.
Ο σχηματισμός των ταγμάτων Αζόφ και η χρήση από αυτούς ισραηλινών όπλων συμπίπτει με μια αναζωπύρωση επιθέσεων εναντίον Εβραίων και μειονοτήτων στην Ουκρανία. Το ζητούμενο όμως είναι πως στο πλευρό των ναζί δεν βρίσκονται μόνο διάφορες περιθωριακές ομάδες, αλλά και ομάδες εντός της ίδιας της κυβέρνησης. Ένας εκ των ιδρυτών των Αζόφ, ο Andriy Biletsky, είναι τώρα εκλεγμένο μέλος του κοινοβουλίου της Ουκρανίας.
Ο Υπουργός Εσωτερικών Υποθέσεων της Ουκρανίας, ο οποίος εποπτεύει την πολιτοφυλακή των Αζόφ, είναι ο Arsen Avakov, ανώτερος αξιωματούχος των Αζόφ και πιθανός υποψήφιος για Πρωθυπουργός. Πέρσι ο Avakov πραγματοποίησε επίσημη συνάντηση με τον Ισραηλινό Υπουργό Εσωτερικών, Aryeh Deri, με σκοπό να συζητήσουν για μια επικερδή συνεργασία.
Η κυβέρνηση της Ουκρανίας προσπαθεί να αρνηθεί το ρόλο της χώρας στο Ολοκαύτωμα.
Οι Παλαιστίνιοι στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη περιμένουν με ανυπομονησία να παραλάβουν επιτέλους περισσότερους από 10 τόνους γραμμάτων και δεμάτων που το Ισραήλ τα καθυστερούσε εδώ και οκτώ χρόνια.
Τις τελευταίες ημέρες οι υπάλληλοι της ταχυδρομικής υπηρεσίας ταξινομούν το περιεχόμενο χιλιάδων σάκων, στην Ιεριχώ της Δυτικής Όχθης, αφού οι ισραηλινές αρχές επέτρεψαν επιτέλους να περάσουν στα Παλαιστινιακά Εδάφη γράμματα και δέματα από τη γειτονική Ιορδανία. Σύμφωνα με Παλαιστίνιους αξιωματούχους, οι 10,5 τόνοι γραμμάτων και δεμάτων παρέμεναν στην Ιορδανία από το 2010 επειδή το Ισραήλ δεν επέτρεπε την απευθείας παράδοσή τους στην Παλαιστινιακή Αρχή, στη Δυτική Όχθη.
Η αλληλογραφία από τη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας, τα σύνορα των οποίων ελέγχονται από τις ισραηλινές αρχές, περνά πρώτα από ελέγχους ασφαλείας στο Ισραήλ. Οι ισραηλινές αρχές αναφέρουν ότι επίκειται η εφαρμογή μιας συμφωνίας του 2016 η οποία θα επιτρέψει την απευθείας ταχυδρομική σύνδεση της Δυτικής Όχθης με το εξωτερικό.
Μεταξύ των αντικειμένων που ταξινομήθηκαν στο ταχυδρομείο της Ιεριχούς ήταν ένα αναπηρικό αμαξίδιο και διάφορα παιδικά παιχνίδια. “Σχηματίστηκε μια ομάδα για να παραδώσει (την αλληλογραφία) στον κόσμο το συντομότερο δυνατόν”, είπε ο Χουσέιν Σαουάφτα, ο γενικός διευθυντής της Παλαιστινιακής Ταχυδρομικής Υπηρεσίας.
Ένας ταχυδρομικός, ο Ραμαντάν Γαζάουι, σημείωσε πάντως ότι ορισμένα από τα δέματα και τα γράμματα έχουν καταστραφεί, τα κουτιά άνοιξαν και το περιεχόμενό τους χύθηκε έξω, ενώ σε άλλα οι διευθύνσεις δεν διαβάζονται πια. “Υπάρχουν παιχνίδια για παιδιά. Μπορεί να ήταν ενός έτους όταν τους έστειλαν αυτά τα δώρα. Και τώρα είναι οκτώ”, είπε χαρακτηριστικά ο Γαζάουι.
#Israeljust made official a system applied to #Palestineover the past 70 years! Via @rommancultural#ApartheidIsrael
#Ireland becomes the first country ever to pass a law boycotting goods from illegal #Israel settlements in #Palestine!
Tου Παλαιστίνιου ποιητή Σαμίχ Κάσεμ
ΑπάντησηΔιαγραφήΊσως να στερηθώ και το ψωμί μου.
Ίσως το στρώμα ξεπουλήσω και τα ρούχα μου.
Ίσως δουλέψω σκουπιδιάρης, πετροκόπος και χαμάλης.
Ίσως να σωριαστώ γυμνός και πεινασμένος εχθρέ του ήλιου
αλλά δεν παζαρεύω
κι ως τον ύστατο χτύπο της καρδιάς μου θ’ αντιστέκομαι!
Ίσως αρπάξεις απ’ τη γή μου και την τελευταία σπιθαμή.
Ίσως ταΐσεις στις φυλακές τη νιότη μου
Ίσως μου κλέψεις την κληρονομιά του παππού μου -πιθάρια, έπιπλα και σκεύη-.
Ίσως καθήσεις παν’ απ’ το χωριό μας σαν εφιάλτης τρόμου εχθρέ του ήλιου
αλλά δεν παζαρεύω
κι ως τον ύστατο χτύπο της καρδιάς μου θα αντιστέκομαι!
Ίσως από τις νύχτες μου να σβήσεις κάθε φώς.
Ίσως να στερηθώ της μάνας το φιλί.
Ίσως κι ένα παιδί να βρίσει τον λαό μου, τον πατέρα μου.
Ίσως να κλέψεις μια στιγμή απροσεξίας από τον φύλακα των πόνων μου.
Ίσως πλαστογραφήσει την Ιστορία μου ένας δειλός, μυθομανής, θρησκόληπτος.
Ίσως στερήσεις στα παιδιά μου καινούριο ρούχο στη γιορτή.
Ίσως με δανεισμένο πρόσωπο τους φίλους μου πλανέψεις.
Ίσως υψώσεις γύρω μου τειχιά… τειχιά… τειχιά…
Ίσως τις μέρες μου καρφώσεις στο σταυρό του εξευτελισμού εχθρέ του ήλιου
αλλά δεν παζαρεύω
κι ως τον ύστατο χτύπο της καρδιάς μου θ’ αντιστέκομαι!
Εχθρέ του ήλιου
στο λιμάνι στολίσματα, χαιρετισμοί, φωνές χαράς και αχολόι
και τα πολεμικά τραγούδια μας φλογίζουν τα λαρύγγια
κι ένα πανί μες στον ορίζοντα που προκαλεί τον άνεμο
και τη φουρτούνα
και ξεπερνάει τον κίνδυνο
είναι του Οδυσσέα που επιστρέφει
απ’ του χαμού τη θάλασσα
επιστροφή του ήλιου, του ξενιτεμένου και
όρκο βάνω στα μάτια τους
δεν παζαρεύω
κι ως τον ύστατο χτύπο της καρδιάς μου
θ’ αντιστέκομαι… θ’ αντιστέκομαι… θ’ αντιστέκομαι!!!
«..κι ως τον ύστατο χτύπο της καρδιάς μου
Διαγραφήθ’ αντιστέκομαι… θ’ αντιστέκομαι… θ’ αντιστέκομαι!!!»
Ευχαριστώ φίλε Ευρυτάνα.
μπράβο σας!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ.
ΔιαγραφήΜακάρι να είχαν πιο πολλή δύναμη τα άρθρα και τα λόγια.