Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου 2018

Χώροι Επιτηρούμενης Χρήσης― ΔΤ και Επιστολή στον Υπουργό



Ζητάμε να ανοίξουν πάλι στον τόπο μας Χώροι Εποπτευόμενης Χρήσης ώστε να μειωθούν οι κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία και για την υγεία και τη ζωή των χρηστών που αναγκάζονται, συνήθως επειδή κατοικούν μακριά από 'πιάτσες', να κάνουν χρήση στο δρόμο.
Με τους Χώρους Εποπτευόμενης Χρήσης και την πρόσβαση των χρηστών σε ιατρικές και θεραπευτικές υπηρεσίες υποκατάστασης έχει πλέον αποδειχθεί στην πράξη ότι μειώνονται οι θάνατοι και βελτιώνεται η ποιότητα ζωής στην περιοχή. 

Ζητάμε να δώσετε προσοχή στις προτάσεις μας διότι εμείς γνωρίζουμε καλά το πρόβλημα που δε λύνεται με αστυνομικές επιχειρήσεις 'σκούπα' που απλώς μεταφέρουν άρρωστους ανθρώπους λίγο πιο κάτω, δε λύνεται με καταστολή και στέρηση δικαιωμάτων όσων ενοχλούν την αισθητική των πολλών.
Ζητάμε να δώσετε προσοχή διότι από μακριά πείρα και γνώση προτείνουμε λύση ανθρώπινη, ανθρωπιστική και δοκιμασμένη.


Φέρνω το Δελτίο Τύπου και την Επιστολή στον Υπουργό Υγείας  που απευθύνουμε από την 'Πλατφόρμα ΜΚΟ για τις ψυχοδραστικές ουσίες' στην οποία συμμετέχει και το Δίκτυό μας Ομότιμων Χρηστών.
Φέρνω και σχετικούς συνδέσμους για όσους τι είναι οι Χώροι Χρήσης. 
____________


Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΛΕΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΧΩΡΩΝ ΕΠΙΤΗΡΟΥΜΕΝΗΣ ΧΡΗΣΗΣ


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Την ανάγκη λειτουργίας χώρων ιατρικώς επιτηρούμενης χρήσης ψυχοδραστικών ουσιών ως μία πρακτική που υπηρετεί την υγεία και την ασφάλεια των χρηστών αλλά και τη δημόσια υγεία, επισημαίνουν με επιστολή τους προς το Υπουργείο Υγείας οι οργανώσεις-μέλη της Πλατφόρμας ΜΚΟ για τις ψυχοδραστικές ουσίες.
Σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά (ΕΚΤΕΠΝ), ο αριθμός των χρηστών υψηλού κινδύνου που δεν καταγράφονται σε καμία θεραπευτική υπηρεσία στη χώρα μας εκτιμάται πως πλησιάζει τα 15.000 άτομα. Ωστόσο, οι πολιτικές για τα ναρκωτικά που εφαρμόζονται στην Ελλάδα είναι προσανατολισμένες κυρίως στην καταστολή και στην πρόσβαση σε υπηρεσίες απεξάρτησης και υποκατάστασης και όχι στη μείωση βλάβης, με αποτέλεσμα η συγκεκριμένη κατηγορία χρηστών να μην λαμβάνει καμία υποστήριξη, αν και συνιστά την πιο ευάλωτη και περιθωριοποιημένη ομάδα.
Η πρακτική των χώρων επιτηρούμενης χρήσης εφαρμόζεται ήδη σε πολλά κράτη (Ελβετία, Ολλανδία, Γερμανία, Ισπανία, Λουξεμβούργο, Νορβηγία, Καναδά, Πορτογαλία, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Αυστρία και Αυστραλία) με εξαιρετικά αποτελέσματα και  υπηρετεί ένα διττό σκοπό. Από τη μία πλευρά, εντάσσει τον χρήστη ουσιών σε ένα αξιοπρεπές και προστατευτικό περιβάλλον πρόληψης από υπερβολική δόση και παροχής υπηρεσιών φροντίδας και υγείας. Από την άλλη πλευρά, συμβάλει δραστικά στον περιορισμό της δημόσιας χρήσης ουσιών και των συνεπειών της στη δημόσια υγεία και ασφάλεια.
Αν και η Κυβέρνηση έχει δώσει κατά την τελευταία τριετία ορισμένα θετικά δείγματα γραφής για την ισονομία και την κοινωνική συμπερίληψη ευπαθών ομάδων, το Υπουργείο Υγείας συνεχίζει να κωλυσιεργεί και να επιδεικνύει απουσία αντανακλαστικών και πολιτικής βούλησης για την προστασία των δικαιωμάτων, της υγείας και της ίδιας της ζωής μίας από τις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, των χρηστών ψυχροδραστικών ουσιών, αλλά ταυτόχρονα και για τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας.
Σε αυτό το πλαίσιο, η Πλατφόρμα των ΜΚΟ για τις ψυχοδραστικές ουσίες καλεί το Υπουργείο Υγείας να αναλάβει άμεση σχετική νομοθετική πρωτοβουλία σε συμφωνία με επανειλημμένες δημόσιες δηλώσεις του κ. Ξανθού για το θέμα και με τη δέσμευση του Υπουργείου στο πλαίσιο του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου για την αντιμετώπιση της ηπατίτιδας C, σχετικά με τη λειτουργία ιατρικών δομών επιτηρούμενης χρήσης. Εξάλλου, η παρούσα συγκυρία κρίνεται πρόσφορη για την ψήφιση ενός σχετικού νόμου, λαμβάνοντας  υπόψη την πρόσφατη συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής στις 9 Ιουλίου 2018, όπου διαπιστώθηκε ότι εξασφαλίζεται η αναγκαία κοινοβουλευτική πλειοψηφία που υποστηρίζει τη λειτουργία των χώρων χρήσης.

_________
Επικοινωνία:
ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΜΚΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΨΥΧΟΔΡΑΣΤΙΚΕΣ ΟΥΣΙΕΣ ngoppsgr@gmail.com


ΕΠΙΣΤΟΛΗ
ΘΕΜΑ: ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΧΩΡΩΝ ΙΑΤΡΙΚΩΣ ΕΠΟΠΤΕΥΟΜΕΝΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΨΥΧΟΔΡΑΣΤΙΚΩΝ ΟΥΣΙΩΝ
Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
Με την παρούσα επιστολή, οι συνυπογράφουσες οργανώσεις-μέλη της ελληνικής «Πλατφόρμας ΜΚΟ για τις ψυχοδραστικές ουσίες», θα θέλαμε να σας καλέσουμε να αναλάβετε πρωτοβουλία προκειμένου να επισπευστούν οι διαδικασίες που θα επιτρέψουν τη λειτουργία χώρων ιατρικώς εποπτευόµενης χρήσης ψυχοδραστικών ουσιών.
Οι συγκεκριμένοι χώροι αποτελούν μια βέλτιστη πρακτική που εφαρμόζεται ήδη σε πολλές χώρες διεθνώς (Ελβετία, Ολλανδία, Γερμανία, Ισπανία, Λουξεμβούργο, Νορβηγία, Καναδά, Πορτογαλία, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Αυστρία και Αυστραλία) με εξαιρετικά αποτελέσματα, όπως αυτά αποτυπώνονται και στην τελευταία έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρακολούθησης Ναρκωτικών και της Τοξικομανίας (EMCDDA, 2018). Η βέλτιστη πρακτική της επιτηρούμενης χρήσης ουσιών έχει άμεσα αποτελέσματα και σημαντικά οφέλη που σχετίζονται με την υγεία και την ασφάλεια των ενεργών χρηστών αλλά και με τη δημόσια υγεία εν γένει, διότι:
  • Μειώνει ποσοτικά και ποιοτικά τις συμπεριφορές υψηλού κινδύνου που σχετίζονται με τη χρήση ουσιών.
  • Συμβάλει στη μείωση του επιπολασμού μετοδοτικών νόσων, όπως ο HIV και η ηπατίτιδα C.
  • Αποτελεί μέσο προσέγγισης περιθωριοποιημένων πληθυσμών.
  • Μειώνει τη συχνότητα και την ένταση συμπεριφορών υψηλού κινδύνου, που σχετίζονται με την ενέσιμη χρήση, όπως η κοινή χρήση συριγγών.
  • Αντιμετωπίζει άμεσα τα περιστατικά υπερβολικής δόσης, καθώς το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό είναι έτοιμο να παρέμβει σε περίπτωση ανάγκης.
  • Αυξάνει την πρόσβαση των χρηστών σε θεραπευτικές υπηρεσίες υποκατάστασης και απεξάρτησης.
  • Μειώνει τη δημόσια χρήση ουσιών, καθώς και τις συνέπειές της στο επίπεδο της δημόσιας υγείας και ασφάλειας, συμβάλλοντας παράλληλα στη συνολική αναβάθμιση του δημόσιου χώρου.
  • Δεν οδηγεί σε αύξηση της χρήσης ναρκωτικών ή των εγκλημάτων που σχετίζονται με τα ναρκωτικά στην γύρω περιοχή.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΕΚΤΕΠΝ για το 2015 που δημοσιεύθηκαν το Μάιο του 2017, ο αριθμός των χρηστών υψηλού κινδύνου που δεν καταγράφονται σε καμία θεραπευτική υπηρεσία εκτιμάται πως πλησιάζει τα 15.000 άτομα. Ωστόσο, οι πολιτικές για τα ναρκωτικά που εφαρμόζονται στην Ελλάδα είναι κυρίως προσανατολισμένες στην καταστολή και στην πρόσβαση σε υπηρεσίες απεξάρτησης και υποκατάστασης και όχι στη μείωση βλάβης. Είναι συνεπώς προφανές ότι οι χώροι ιατρικώς εποπτευόμενης χρήσης ψυχοδραστικών ουσιών θα μπορούσαν να καλύψουν αυτό το κενό βάσει επιστημονικών προτύπων και τεκμηρίωσης και παράλληλα να λειτουργήσουν υποστηρικτικά ως πυρήνες προαγωγής της υγείας και της πρόληψης, μέσω και προγραμμάτων διάθεσης υλικού ασφαλούς ενέσιμης χρήσης, πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, προληπτικών εξετάσεων για μεταδιδόμενα νοσήματα όπως η ηπατίτιδα C και ο HIV και χορήγησης ολιστικής θεραπείας για τους χρονίως πάσχοντες χρήστες.
Στο παραπάνω πλαίσιο, σας καλούμε να αναλάβετε σχετική πρωτοβουλία, υλοποιώντας παράλληλα επανειλημμένες δημόσιες εκ μέρους σας δηλώσεις ότι συμφωνείτε με την δημιουργία εποπτευόμενων χώρων χρήσης – και τη δέσμευση που έχει αναλάβει το Υπουργείο Υγείας στο πλαίσιο του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου για την αντιμετώπιση της ηπατίτιδας C, σχετικά με τη λειτουργία ιατρικών δομών επιτηρούμενης χρήσης.
Επιπλέον, θεωρούμε ότι είναι κατάλληλη η παρούσα συγκυρία για την υλοποίηση του αιτήματός μας λαμβανομένου υπόψη ότι στην πρόσφατη συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής στις 9 Ιουλίου 2018, διαπιστώθηκε ότι υπάρχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία η οποία υποστηρίζει τη λειτουργία των χώρων χρήσης. Ευελπιστούμε στη θετική σας ανταπόκριση και παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε επιπρόσθετη πληροφορία ή διευκρίνιση.
Με εκτίμηση,
Αθανασόπουλος Ιωάννης, «ΚΕΝΤΡΟ ΖΩΗΣ»
Αποστόλου Αθανάσιος, «ΔΙΟΓΕΝΗΣ» Διάλογος Πολιτικής για τα Ναρκωτικά
Βαρδαραμάτου Ντίνα, «PRAKSIS»
Δέδες Νικόλαος, Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος «ΘΕΤΙΚΗ ΦΩΝΗ»
Καλαμίτσης Γεώργιος, Σύλλογος Ασθενών Ήπατος Ελλάδος «ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ»
Σμετόπουλος Αναστάσιος, «STEPS»
______________________

Σε χώρο χρήσης ηρωίνης στο Βερολίνο

Η εξαθλίωση των χρηστών δεν είναι φυσικό φαινόμενο ― Ναλοξόνη κ.α. αλήθειες
http://daphnechronopoulou.blogspot.com/2018/03/blog-post_84.html#ixzz5PwX8go3p

Χώροι Εποπτευόμενης Χρήσης- έκκληση διαλόγου από Διογένη προς ΚΕΘΕΑhttp://daphnechronopoulou.blogspot.com/2017/06/blog-post_43.html#ixzz5PwXLzA8p

Επιστολή πάλι για τους ΣΤΑΘΜΟΥΣ ΕΠΟΠΤΕΥΟΜΕΝΗΣ ΧΡΗΣΗΣ”

Κατά των Ναρκωτικών σημαίνει Κατά του Χρήστη: Ειρήνη ζητάμε, όχι πόλεμο:
Από το Διεθνές Δίκτυο Ανθρώπων που Χρησιμοποιούν Ναρκωτικά (του οποίου μέλος είμαστε κι εμείς, το Δίκτυο Ομοτίμων Χρηστών, στην Ελλάδα) φέρνω
 δυό videos με ελληνικούς Υποτίτλους.
και ένα της Θετικής Φωνής (οργάνωσης για τα δικαιώματα των οροθετικών) 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το Blogger με ενημερώνει ότι δε μου επιτρέπει να απαντώ στα σχόλια στο ίδιο μου το blog- λόγω κάποιας ρύθμισής μου για cookies (την οποία δε θυμάμαι) .

Ψάχνω για να διορθώσω
μα εν τω μεταξύ ΣΑΣ ΖΗΤΩ ΣΥΓΓΝΩΜΗ που δεν απαντώ πάντα
και ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ που σχολιάσατε.
Μου δίνετε μεγάλη χαρά όταν κάνετε τον κόπο- ακόμα κι αν διαφωνούμε.