Σάββατο 11 Μαρτίου 2023

Μύκονος: άγριος ξυλοδαρμός αρχαιολόγου




Ο αρχαιολόγος Μανώλης Ψαρρός έχει την εποπτεία της Μυκόνου για την Εφορία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων.

Την Τρίτη το βράδυ, τον βρήκαν λιπόθυμο κοντά στο σπίτι του και από τότε νοσηλεύεται στον Ευαγγελισμό με σοβαρά τραύματα. Θύμα ξυλοδαρμού (από μπράβους;) επειδή αρνήθηκε να εγκρίνει τις οικοδομικές άδειες.

Τους εντολείς η Δικαιοσύνη πάλι δε θα τους αγγίξει. Αν κάνουμε πολύ θόρυβο κάποιος ανεγκέφαλος μπράβος, κάποιος αναλώσιμος φουκαράς σταθμάρχης θα φορτωθεί την ενοχή. Και το μήνυμα θα έχει δοθεί: ο επόμενος ή συμμορφώνεται (με το αζημίωτο) ή να ξέρει τι τον περιμένει. 

 

 Άναρχη δόμηση βλέπετε εσείς οι επισκέπτες που πλέον δε διακρίνετε τι είχε αυτός ο τόπος και ξεχώρισε. Δόμηση ναι, αλλά άναρχα δε είναι τα μαφιόζικα χτυπήματα. Έχουμε νόμους άγραφους και κανόνες στο νησί, έχουμε αρχές. Μην ξεχαστείτε.

 

Ακολουθούν 

η είδηση, σχόλια και τουϊταρίσματα από εμάς στο νησί, από σχολιαστές και από πολιτικούς, καθώς και η ανακοίνωση του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων που  την ερχόμενη Δευτέρα 13/3/23 πρόκειται να δώσει και  Συνέντευξη Τύπου διαδικτυακά.



 

Μύκονος: Ποιος και γιατί έδειρε τον αρχαιολόγο που ήλεγχε τις οικοδομές του νησιού

Ο Μανώλης Ψαρρός είναι αρχαιολόγος και υπάλληλος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων που έχει έδρα την Αθήνα, συγκεκριμένα τη Πλάκα. Έχει υπό την εποπτεία του τα θέματα της Μυκόνου και από το χέρι του περνούν οι εγκρίσεις των οικοδομικών αδειών. Πρόκειται για χαμηλών τόνων υπάλληλο, αφοσιωμένο στη δουλειά του που δεν είχε πάρε δώσε με τα κυκλώματα του κυκλαδίτικου νησιού. Το αντίθετο μάλιστα, καθώς απέφευγε τις επαφές με επιχειρηματίες και παράγοντες.

οι έρευνες των Αρχών για τον ξυλοδαρμό του Μανώλη Ψαρρού που θυμίζει πολύ μια άλλη υπόθεση ξυλοδαρμού, αυτή του ξενοδόχου, Θοδωρή Κουσαθανά, θα εστιάσουν στις τελευταίες αποφάσεις της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, να μπλοκάρουν νεοαναγειρόμενες οικοδομές, είτε αυτές αφορούν μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, είτε επιχειρήσεις εστίασης.

Το χρονικό του ξυλοδαρμού

Ο υπάλληλος της Εφορίας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, Μανώλης Ψαρρός, έπεσε θύμα ξυλοδαρμού από δυο άγνωστους άνδρες το βράδυ της Τρίτης γύρω στις 20.30. Το συμβάν σημειώθηκε στην Αθήνα κοντά στο σπίτι του υπάλληλου κι ενώ κατευθυνόταν προς αυτό. Η επίθεση που δέχθηκε έγινε με μαφιόζικη μέθοδο.


Τα χτυπήματα από τους δύο άγνωστους άνδρες ήταν τόσο σφοδρά που έχασε τις αισθήσεις του και σωριάστηκε αιμόφυρτος στην άσφαλτο.


Σύμφωνα με συνεργάτη του ….«δέχτηκε γροθιές στο πρόσωπο με αποτέλεσμα να σπάσει η μύτη του, γροθιές στο κεφάλι και στο στέρνο του. Δεν άντεξε από την αγριότητα των χτυπημάτων και λιποθύμησε».

 

Σύμφωνα με τον συνεργάτη του, η επίθεση που δέχθηκε ο υπάλληλος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλαδων πιθανόν συνδέεται με υποθέσεις που αφορούν τη Μύκονο, κάτι που αναμένεται να διερευνηθεί από την αστυνομία. 


«Προσπαθούμε πάντοτε να κάνουμε σωστά τη δουλειά μας βάσει όσων ορίζει ο νόμος ωστόσο βρίσκουμε απέναντί μας πολλές δυσκολίες. Δεν περιμέναμε όμως ότι θα φτάσουν ως εκεί, να στήσουν ενέδρα σε έναν οικογενειάρχη άνθρωπο και να τον σαπίσουν στο ξύλο θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή του»
 συμπλήρωσε ο ίδιος.


 

koutipandoras

«Μαφιόζικο» χτύπημα σε αρχαιολόγο στη Μύκονο – Τι απαντάει το ΥΠΠΟΑ

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων κατήγγειλε ότι αρχαιολόγος έπεσε θύμαξυλοδαρμού την περασμένη Τρίτη με αποτέλεσμα να νοσηλεύεται με βαριά τραύματαΥποψίες για μαφιόζικο χτύπημα που σχετίζονται με οικοδομικές άδειες.

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων κατήγγειλε ότι αρχαιολόγος έπεσε θύμαξυλοδαρμού την περασμένη Τρίτη με αποτέλεσμα να νοσηλεύεται με βαριά τραύματαΑπάντηση απέστειλε το Γραφείο Τύπου του ΥΠΠΟΑΟ αρχαιολόγος υπηρετεί στηνΕφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδωνπου έχει έδρα την ΑθήναΣύμφωνα με τις πρώτεςπληροφορίες έχει υπό την εποπτεία του ζητήματα οικοδομικών αδειών στη ΜύκονοΜετά την επίθεση που δέχτηκε νοσηλεύεται με βαριά τραύματα.

«Ηθικός αυτουργός σε όλα τα παραπάνω είναιδυστυχώςη ίδια η πολιτικήηγεσία του ΥΠΠΟΑπου πρώτη έχει στοχοποιήσει με τις δηλώσεις και τη στάση τηςτους επιστήμονες και τους άλλους υπαλλήλους της Αρχαιολογικής Υπηρεσίαςέχει λοιδορήσει το έργο της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και εξυπηρετεί οικονομικάσυμφέροντα έναντι της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς», αναφέρει ηανακοίνωση των αρχαιολόγων.  «Υπάρχουν βάσιμες υποψίες ότι το επαγγελματικόμαφιόζικο χτύπημα σχετίζεται άμεσα με υποθέσεις που χειρίζεται στο πλαίσιο τωνκαθηκόντων του», προσθέτουν οι αρχαιολόγοι.


Ανακοίνωση από τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων

Την Τρίτη 7/3 συνάδελφός μας αρχαιολόγος και μέλος του Συλλόγου έπεσε θύμαξυλοδαρμού την ώρα της επιστροφής από τη εργασία τουμε σκοπό την πρόκλησηεπικίνδυνης σωματικής βλάβηςΟ συνάδελφος νοσηλεύεται με βαριά τραύματαΜέχριστιγμής φαίνεται να έχει αποφύγει τον κίνδυνο για μακροχρόνιες επιπτώσεις στηνυγεία του.

Υπάρχουν βάσιμες υποψίες ότι το επαγγελματικό μαφιόζικο χτύπημα σχετίζεταιάμεσα με υποθέσεις που χειρίζεται στο πλαίσιο των καθηκόντων τουΟ ΣύλλογοςΕλλήνων Αρχαιολόγων έχει ήδη επικοινωνήσει με τις αρμόδιες αρχέςσυνδέοντας τονξυλοδαρμό με τις υποθέσεις αυτές και έχει καταθέσει στοιχεία.

Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η εφαρμογή των διατάξεων του Αρχαιολογικού Νόμουκαι της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάςπου είναι το καθήκον όλων μαςπλήττει τα συμφέροντα όσων θέλουν να κερδοσκοπούν εις βάρος του πολιτιστικού καιφυσικού περιβάλλοντοςοι οποίοι αντιδρούν με διάφορους τρόπους και πιέσεις.

Γνωρίζουμε ότι η Αρχαιολογική Υπηρεσίαοι επιστήμονες που την υπηρετούν καιοι διατάξεις που “ενοχλούν” βρίσκονται διαχρονικά στο στόχαστρο οικονομικών καιπολιτικών παραγόντωνΈχουμε υποστεί τις άμεσες ή έμμεσες πιέσεις καισυγκαλυμμένες απειλές για να μην κάνουμε με ευσυνειδησία τη δουλειά μας.

Εισπράττουμε τις επιπτώσεις του μνημονιακού ξεπουλήματος της δημόσιαςπεριουσίαςτης απουσίας πολιτικής βούλησης ελέγχου στην κερδοσκοπική έκρηξη τηςοικοδομικής και κτηματικής αγοράςτου περιορισμού των δημοσίων υπηρεσιών προςόφελος των οικονομικών συμφερόντωνπου συγκροτούν την ουσία αυτού πουπαρουσιάζεται ως “ανάπτυξη”.

Ηθικός αυτουργός σε όλα τα παραπάνω είναιδυστυχώςη ίδια η πολιτική ηγεσίατου ΥΠΠΟΑπου πρώτη έχει στοχοποιήσει με τις δηλώσεις και τη στάση της τουςεπιστήμονες και τους άλλους υπαλλήλους της Αρχαιολογικής Υπηρεσίαςέχειλοιδορήσει το έργο της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και εξυπηρετεί οικονομικάσυμφέροντα έναντι της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Μόλις τον περασμένο μήναάλλωστεμε το Ν. 5021/2023, η πολιτική ηγεσία τουΥΠΠΟΑεναρμονιζόμενη με τις πιέσεις οικονομικών παραγόντων των Κυκλάδωννομοθέτησε για την αλλαγή της σύνθεσης ειδικά του Τοπικού Συμβουλίου ΝοτίουΑιγαίουπροκειμένου να μην αποτελείται από αρχαιολόγους η πλειοψηφία στοΣυμβούλιο που κρίνει θέματα πολιτιστικής κληρονομιάς και αρχαιοτήτων!

Δεν μας φοβίζουνμας εξοργίζουν!”

Αν το μήνυμα ήταν να φοβηθούμετότε σε λάθος αποδέκτη το απηύθυνανΟιμαχόμενοι αρχαιολόγοι και συναφείς επιστημονικοί κλάδοι θα συνεχίσουμε ναπροστατεύουμε τις αρχαιότητες ως δημόσιο αγαθόεφαρμόζοντας απαρέγκλιτα τονΑρχαιολογικό Νόμο.

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων απαιτεί:

-Η αστυνομική και εισαγγελική έρευνα να επεκταθεί στις υποθέσεις πουχειριζόταν ο συνάδελφος και να βρεθούν οι φυσικοί αυτουργοί της επίθεσης και οιεντολείς τους

-Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ να προβεί άμεσα σε δηλώσεις και ενέργειες που θααποδεικνύουν ότι επιδιώκει να φτάσει η έρευνα στους πραγματικούς εντολείς τηςεπίθεσης

-Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ να καταδικάσει δημόσια τις πρακτικές άμεσου ήέμμεσου εκφοβισμού που ασκούνται στους αρχαιολόγουςκατά την άσκηση τωνκαθηκόντων τουςσε όλη τη χώρα.

-Η Τοπική αυτοδιοίκηση και οι φορείς των επαγγελματιών να καταδικάσουν άμεσακαι έμπρακτα τις ενέργειες άμεσου ή έμμεσου εκφοβισμού που υφίστανται οιαρχαιολόγοι

-Να σταματήσει τώρα η απαξίωση της πολιτιστικής κληρονομιάς και τηςΑρχαιολογικής Υπηρεσίας

Τη Δευτέρα 13/3/2023 στη 1 μμ ο ΣΕΑ θα πραγματοποιήσει διαδικτυακήσυνέντευξη Τύπου για το θέμα και θα εξαγγείλει τις ενέργειες και τις δράσεις στις οποίες θα προβεί το σώμα των αρχαιολόγωνενωμένοαπέναντι στους φυσικούς και ηθικούς αυτουργούς των επιθέσεων.


Ανακοίνωση από το Γραφείο Τύπου ΥΠΠΟΑ

«Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού εκφράζει την θερμή της συμπαράσταση στον αρχαιολόγο Μανώλη Ψαρρόο οποίος έπεσε θύμα άνανδρης επίθεσης καιδηλώνει ότι το Υπουργείο : αδεν ανέχεται καμία παραβατική συμπεριφορά από όπουκι αν προέρχεται σε βάρος υπαλλήλων του κατά την άσκηση των υπηρεσιακώνκαθηκόντων τους και βθα συνδράμει με κάθε πρόσφορο τρόποπροκειμένου οιαρμόδιες Αρχές να διαλευκάνουν την συγκεκριμένη υπόθεση και να τιμωρηθούν οι ένοχοι».


 

 

 

Despina Nazou

ΓΙΑ ΤΟΝ ΞΥΛΟΔΑΡΜΟ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΥ: ΑΠΟ-ΜΑΦΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΜΥΚΟΝΟΥ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ!

ΑΝΑΣΥΝΤΑΞΗ AΠΟ ΤΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ... ΕΩΣ ΤΙΣ ΚΥΚΛΑΔΙΤΙΚΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΕΣ

Στη Μύκονο τα τελευταία χρόνια έχει χαθεί το όριο μεταξύ του κράτους και παρακράτους!

Δεν υπάρχουν πια δημοσιεύματα που να εξυμνείται το νησί γιατί ουσιαστικά δεν υπάρχει και μια «θετική» πραγματικότητα η οποία να μπορεί να υπερβαίνει τις άλλες κυρίαρχες και μαύρες πραγματικότητες που αφορούν κυρίως την καταστροφική δράση τοπικών, εθνικών και διεθνών συστημάτων εξουσίας, προνομίων και βίας στις ζωές μας. Τις κοινώς λεγόμενες μαφίες. 

«Πάνω από 100 μπράβους και δέκα συμμορίες » μας χρέωναν ήδη από το καλοκαίρι άρθρα εφημερίδων (βλ. Το Βήμα, 26/06/2022)

Η καταδικαστέα επίθεση στον αρχαιολόγο Μανώλη Ψαρρό και εμμέσως ( ; ) στο κράτος και στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων - έναν έως τώρα θεσμό με κύρος και με πολύ χρήσιμους δημόσιους λειτουργούς για τη βιωσιμότητα των νησιωτικών οικισμών/κοινωνιών - αποτελεί ένα σημείο συναγερμού. Αυτό που συνέβη πρέπει να ξεσηκώσει και να συσπειρώσει όχι μόνο τους κατοίκους της Μυκόνου που διατηρούν ακόμη καθαρό μυαλό και κρίση , αλλά και των υπόλοιπων Κυκλάδων γιατί όλα τα νησιά βρίσκονται στο σφικτό εναγκαλισμό ομάδων συμφερόντων που επιβάλλουν τις δικές τους πολιτικές αποφάσεις, νομοθεσίες, αποδυναμώνουν και επηρρεάζουν θεσμούς όπως την τοπική αυτοδιοίκηση, απειλούν και όποτε μπορούν εξοντώνουν ηθικά, ψυχικά με μηνύσεις και βιαιοπραγίες δημοτικούς συμβούλους και πολίτες από ομάδες της κοινωνίας πολιτών, διαλύουν το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον των Κυκλάδων.

Είμαστε πέρα από το όριο σωτηρίας, αλλά έστω και αργοπορημένα, ας δούμε πώς θα σταματήσει το ξεπούλημα της γης για «αναπτυξιακά σχέδια και στρατηγικές επενδύσεις» για το οποίο βέβαια οι γηγενείς κάτοικοι έχουμε τεράστια ευθύνη αφού πάνω από τα 2/3 του νησιού πουλήθηκε σε ιδιοκτήτες και κατασκευαστικές εταιρείες που χρησιμοποιούν τη γη και τα οικήματα ως κεφάλαιο σε μιαν απρόσωπη και χωρίς ηθικούς φραγμούς καπιταλιστική αγορά. Οι κεντρικές κυβερνητικές πολιτικές κινούνται τις τελευταίες δεκαετίες συστηματικά στην κατεύθυνση του ξεπουλήματος και της υφαρπαγής της γης των Κυκλάδων- και όχι μόνο.

Η γη στη Μύκονο άρχισε να ξεπουλιέται από τη δεκαετία του 1980 και τη δεκαετία του 1990 έγινε η κυρίαρχη συνθήκη. 2.500 συμβολαιογραφικές πράξεις αγοροπωλησιών μόνο για τη διετία 1994-1995 κατέγραψα ενδεικτικά τότε στο υποθηκοφυλακείο Μυκόνου στο πλαίσιο της διδακτορικής μου διατριβής! 

Για αυτήν την υπερδόμηση και περιβαλλοντική καταστροφή ήδη έχουμε μιλήσει ως κοινωνία πολιτών από την δεκαετία του 1990 μέσα από τις εκδοτικές μας δραστηριότητες- βλ. εφημ Η ΜΥΚΟΝΙΑΤΙΚΗ -και τους πολιτικούς μας αγώνες (προσφυγές στο ΣτΕ για τις μαρίνες, τα λιμάνια και το ΤΑΥΠΕΔ, κάθοδος σε δημοτικές εκλογές).

Έτσι όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα ποιος μπορεί να ισχυριστεί πλέον ότι η εντοπιότητα, η αίσθηση του τόπου και οι συνδέσεις μας με το νησί ορίζονται με όρους ιδιοκτησίας μιας πατρο/μητρογονικής γης; Μόνο συμβολικά πλέον αντιλαμβανόμαστε την τοπικότητά μας (λίγο από τα παρατσούκλια, λίγο από τους πολιτιστικούς συλλόγους) και μάλιστα έχουμε δημιουργήσει και νέες μετα-τουριστικές κατηγορίες συμπερίληψης σε μία ταυτότητα που αφορούν την θαυμαστή «μυκονιάτικη επιχειρηματικότητα».

Έστω και αργά είναι καιρός να μάθουμε από τους τρόπους που άλλες κοινωνίες αντιμετώπισαν τη μαφία. Παραδείγματα από τη Σικελία δείχνουν πώς μέσα από συλλογικούς αγώνες και δίκτυα αλληλεγγύης στον τουρισμό, τοπικοί φορείς και τουριστικοί παράγοντες εργάστηκαν για να υποστηρίξουν εκείνα τα εστιατόρια, ξενοδοχεία, ξενώνες και αγροτικές επιχειρήσεις που αντιπαρατέθηκαν στη μαφία και σε μια μεγάλη εκστρατεία κινητοποίησης πέτυχαν να καταπολεμήσουν την πληρωμένη προστασία της και την εμπλοκή της στην τουριστική οικονομία του Παλέρμο. Δημιουργώντας συμμαχίες κατάφεραν να αντιταχθούν στο διεφθαρμένο σύστημα εξουσίας και υποτέλειας στη μαφία του νότου.

Είναι επιτέλους καιρός να οξυνθούν τα αντανακλαστικά της εκπαιδευτικής κοινότητας και κυρίως των Τμημάτων Διοίκησης και Τουρισμού ανά τη χώρα και να αρχίσουν να δίνουν μεγαλύτερη έμφαση, να μελετούν περισσότερο κριτικά, πιο δυναμικά και ουσιαστικά τις νέες κοινωνικο-οικονομικές συνθήκες που διαμορφώνονται από την τουριστική ανάπτυξη στον 21ο αιώνα. Είναι πλέον επείγουσα ανάγκη να διδάσκουν και να μιλούν πιο θαρραλέα για ζητήματα ηθικής του τουρισμού του 21ου αι. που από διακύβευμα εκδημοκρατισμού των κοινωνιών και ισότητας των ευκαιριών, από συνθήκη κοσμοπολιτισμού και κοινωνικής κινητικότητας έχει φτάσει να είναι συνώνυμος με την κυριαρχία ομάδων εξουσίας της μαύρης οικονομίας και του ξεπλύματος χρήματος. Να εκπαιδεύουν περισσότερο πολύπλευρα τους/ τις φοιτητές/τριές τους, όχι μόνο ως καλά τουριστικά στελέχη και μελλοντικούς CEO, αλλά και ως ευαισθητοποιημένους πολίτες με οξυμμένη ματιά και ανθρωποκεντρικά, ποιοτικά μεθοδολογικά εργαλεία ερμηνείας των νέων τουριστικών πραγματικοτητων που διαμορφώνονται υπό τις σκληρές και άγριες συνθήκες του ύστερου καπιταλισμού.

Έστω και αργά είναι καιρός οι τοπικές κοινωνίες των Κυκλάδων και πιο συγκεκριμένα η πολυσύνθετη και κατακερματισμένη κοινωνία της Μυκόνου συλλογικά και αποφασιστικά να αναλάβει ευθύνες και δράση και να αρχίσει να εφαρμόζει το ηθικό επιχειρείν, που μπορεί να αποφέρει πολύ λιγότερα υλικά κέρδη αλλά θα μας ξαναδώσει αξιοπρέπεια, ψυχική γαλήνη, ασφάλεια και ελπίδα ότι δεν θα αναγκαστούμε να εγκαταλείψουμε το νησί αφήνοντάς το στο έλεος της βίας, της μαφίας και των αετονύχηδων.

Είμαστε πλέον πέρα από τον κόμπο και το χτένι αλλά έστω και τώρα οι δημοτικές και κυβερνητικές αρχές ας πάρουν δραστικές αποφάσεις, εμπράκτως να δείξουν ότι υπερασπίζονται τους πολίτες αυτής της ταλαίπωρης χώρας, τη βιωσιμότητα των κυκλαδονησιών, τους εναπομείναντες αγροτικους πόρους οικονομίας τους, τους φορείς- συμμάχους στην «απομαφιοποίηση» όπως η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων.

Ας ακούσουν όλα τα δυνατά σήματα που ακούγονται πια από παντού. Να επανατοποθετηθούν κριτικά σε κάθε σχέδιο ιδιωτικοποίησης, σε κάθε αίτημα και σχέδιο στρατηγικής επένδυσης, σε κάθε περιβαλλοντική μελέτη. Να υπερασπιστούν τα κοινά με ουσιαστικά νομοθετήματα, το δημόσιο συμφέρον όλων των νησιωτών, ό,τι έχει απομείνει από αδόμητο χώρο και μυκονιάτικο κυκλαδίτικο τοπίο. Στο μέτωπο εναντίον της μαφίας θέλουμε τις αρχές συμμάχους. 

Από την τραγωδία των Τεμπών μέχρι τον ξυλοδαρμό του αρχαιολόγου από τους μαφιόζους δεν υπάρχει άλλος χρόνος, άλλες δικαιολογίες.

*Η φωτο στο Κάστρο Μυκόνου από ανασκαφή της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων

Peggy Ringa

Μερικά από τα πολλά σχόλια στο άρθρο από το πρώτο ΠΘ υποστηρίζουν ότι δεν τα βρήκαν στη μίζα και όχι ότι ο Μανώλης (μας) έκανε σωστά τη δουλειά του ακολουθώντας τους νόμους και τη συνείδηση του. Έχω θυμώσει παρά πολύ.

Despina Nazou

Και εγώ θυμώνω πολύ Πέγκυ! Πόσο ακόμη θα διασύρουν την Εφορεία και τους αρχαιολόγους!

Daphne Chronopoulou

είναι αυτό το σκεπτικό ένας καθρέφτης βρωμιάς που εξισώνει και τελικά απενοχοποιεί. Το «όλοι ίδιοι είναι», της ανοχής.

Mariella Papaioannou

Τα ειπες ολα Το οτι μπορει να γινει συγκριση με την Σικελια ( το σκεφτομουν απο μονη μου διαβαζοντας διαφορα που συμβαινουν εκτος του περιστατικου με τον αρχαιολογο) δειχνει πως εχει φτασει εκει που δε παει αλλο ...




 

Κωνσταντίνος Κουκάς - Δήμαρχος Μυκόνου 

Ο Δήμος Μυκόνου και η τοπική μας κοινωνία σέβεται, εμπιστεύεται και τιμά τους δημόσιους λειτουργούς του νησιού. Η εγκληματική και ανοίκεια επίθεση σε υπάλληλο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων με τοπική αρμοδιότητα τη Μύκονο, μας έχει συγκλονίσει όλους. Ελληνική Αστυνομία και αρμόδιες αρχές της Δικαιοσύνης οφείλουν να λειτουργήσουν άμεσα, να συλλάβουν και να τιμωρήσουν παραδειγματικά τους δράστες. Θερμές ευχές για ταχεία ανάρρωση.

 

 

mazigiatimykono

Καταδικάζουμε την άνανδρη επίθεση κατά του αρχαιολόγου κ. Μανώλη Ψαρρού. Ενός δημόσιου λειτουργού που στη μακροχρόνια και διάφανη διαδρομή του, έχει αναδείξει ένα πρότυπο ήθους και εντιμότητας.

Η επίθεση και ο βαρύτατος τραυματισμός θυμίζουν εγκληματικές πρακτικές εκδίκησης. Αν και συνέβη το βράδυ της Τρίτης στην Αθήνα, έχουμε χρέος σαν κοινωνία και ιστορική ευθύνη, ενωμένοι, να συγκροτήσουμε ένα ισχυρό μέτωπο απέναντι σε κάθε είδους παρόμοιων πράξεων βίας και σκοταδισμού.

Άλλωστε το θύμα της άγριας επίθεσης υπηρετεί σαν αρχαιολόγος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και είναι υπεύθυνος για τον έλεγχο των οικοδομικών υποθέσεων της Μυκονου και για την προστασία των αρχαιοτήτων στο νησί μας.

Kαλούμε τις αρχές να ενεργοποιηθούν αρμοδίως για την λήψη κάθε δέσμης εφικτών ενεργειών για την προστασία των δημόσιων λειτουργών και των θεσμών.-

Παρασκευή 10 Μαρτίου 2023

Δημοτική Παράταξη


Νίκος Ξυδάκης - Nikos Xydakis

Η ΝΥΧΤΑ ΔΕΡΝΕΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ
Ο τουρισμός υπεράνω κράτους δικαίου.
Η Μύκονος εκτός Συντάγματος.
Η Ελλάδα μαφιο-μπανανία.

Στη Μύκονο, οι μπράβοι των επενδυτών-πλυντηριούχων της νύχτας εδώ και καιρό *ξυλοκοπούν* όποιον Μυκονιάτη επιχειρηματία ή αιρετό «ενοχλεί» την επένδυσή τους. Δεν απειλούν απλώς.
Τώρα άρχισαν να ξυλοκοπούν και *δημόσιους λειτουργούς*.
Τελευταίο θύμα ο αρχαιολόγος Μανώλης Ψαρρός, στέλεχος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, επιφορτισμένος με την εποπτεία των οικοδομών στη Μύκονο. Χτυπή
θηκε έξω από το σπίτι του, στην Αθήν. Νοσηλεύεται για τρίτη μέρα στον Ευαγγελισμό.

 

Nikos Sarantakos 

Η Εφορία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων μπλόκαρε οικοδομές στη Μύκονο. Ο αρχαιολόγος που έκανε τους ελέγχους δέχτηκε επίθεση από αγνώστους και βρίσκεται στο νοσοκομείο. Το υπουργείο Πολιτισμού δεν έχει πει ακόμα λέξη. Κυβέρνηση μαφιόζων.

P.G. Papanikolaou 

Το ότι μπράβοι κάνουν δολοφονική επίθεση σε έφορο Αρχαιοτήτων επειδή ήθελε (άκουσον άκουσον) να τηρείται ο νόμος στην Μύκονο και δεν έχει σηκωθεί πέτρα πάνω στην πέτρα να βρεθούν οι φυσικοί και ηθικοί αυτουργοί είναι το μόνο που χρειάζεται να ξέρετε για το τι είναι αυτό το κράτος

Anastasia Xepapadea 

Η ΕΛΑΣ συνέλαβε πρόεδρο 15μελούς από γυμνάσιο! Αυτο για οσους νομιζετε οτι ψαχνουν τη μαφια που επιτεθηκε στην αρχαιολογο στη Μυκονο




Τη Δευτέρα 13/3/2023 στη 1 μμ ο ΣΕΑ 

θα πραγματοποιήσει διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου για το θέμα και θα εξαγγείλει τις ενέργειες και τις δράσεις στιςοποίες θα προβεί το σώμα των αρχαιολόγωνενωμένοαπέναντι στους φυσικούς και ηθικούς αυτουργούς των επιθέσεων.

___________________________________________________


https://www.in.gr/2023/03/22/greece/mykonos-kare-kare-aythairesia-stin-paralia-panormos/?fbclid=IwAR2h-OwM0pqrEhCG_OkmSZI1CERhpdi7fsEUd6WtUJRYIqUc8ngOfVXAED4



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το Blogger με ενημερώνει ότι δε μου επιτρέπει να απαντώ στα σχόλια στο ίδιο μου το blog- λόγω κάποιας ρύθμισής μου για cookies (την οποία δε θυμάμαι) .

Ψάχνω για να διορθώσω
μα εν τω μεταξύ ΣΑΣ ΖΗΤΩ ΣΥΓΓΝΩΜΗ που δεν απαντώ πάντα
και ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ που σχολιάσατε.
Μου δίνετε μεγάλη χαρά όταν κάνετε τον κόπο- ακόμα κι αν διαφωνούμε.