Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2016

Η Nestlé πάλι. Το νερό τώρα.


 

Μια από τις πιο ασύδοτες πολυεθνικές είναι η Nestlé αλλά σήμερα δε θα επιδοθώ σε επίθεση στους στιγμιαίους καφέδες (εξ ων οι φραπέδες) που είναι ανθυγιεινοί και φτιάχνονται από τις κατώτερες ποικιλίες, ούτε για τα βρέφη που πέθαναν από μολύνσεις σε τριτοκοσμικές χώρες όπου η Nestlé πουλάει βρεφικά γάλατα-σκόνη.
Σήμερα θα σας πω για το Νερό. Η ελβετική πολυεθνική πουλά τα πάντα, ακόμα και νερό, κάτι που αν το άκουγαν οι σεβάσμιοι ιδρυτές της είμαι σίγουρη πως θα έτριβαν τα χέρια τους και θα οργάνωναν έρευνες πώς να πουληθεί κι ο αέρας.
Το Νερό. Που πριν 100 χρόνια θα έμοιαζε παλαβή ιδέα, που πριν 70 χρόνια έμοιαζε τρέλα των πάμπλουτων που ξόδευαν για Evian, σήμερα λόγω μόλυνσης του πλανήτη, λόγω άστεγων και αύξησης των προσφύγων, είναι είδος πρώτης ανάγκης και όποιος το πουλά πουλά χρυσάφι, ζωή εμφιαλωμένη.

Πώς θα πουλήσω το νερό όμως αφού δεν είναι προϊόν που μπορώ να κατασκευάσω; Νοικιάζω δικαίωμα άντλησης από Δήμους και νομούς, Βουλές και Γερουσίες.
Σας φέρνω το τελευταίο του Μίτσιγκαν, ΗΠΑ που μόλις έλαβα από μια οργάνωση που αγωνίζεται να διασωθεί το δικαίωμα του ανθρώπου σε καθαρό δωρεάν νερό. Δε σας ζητώ να υπογράψετε (υπογράφουν οι πολίτες ΗΠΑ) αλλά να το σκεφτούμε. Να το σκεφτούμε καλά διότι ό,τι γίνεται εκεί σε λίγο μάς έρχεται.

Είναι λοιπόν, 120 μίλια από το Flint όπου ο Δήμος για οικονομία άφησε να μολυνθεί το νερό στις βρύσες με συνέπειες τραγικές. Νερό στο οποίο είναι επικίνδυνο ακόμα και να πλυθείς (υπάρχουν πολλά σχετικά στο  youtube) διέρρευσε ένα σχέδιο συμφωνίας με τη Nestlé για άντληση 210 εκατομμυρίων γαλονιών νερού το χρόνο.
Καταβάλλοντας στην πολιτεία $200 το χρόνο η Nestlé θα αντλεί 400 λίτρα νερό ανά λεπτό διπλασιάζοντας την ποσότητα των υπόγειων υδάτων που αντλεί από το εργοστάσιό της στο Osceola Township του Μίσιγκαν.
Πρόκειται λένε για επένδυση πολλών εκατομμυρίων που, αντικρούει πως το συγκεκριμένο 'πηγάδι' είναι ιδιωτικό και πως θα ανοίξουν δουλειές. Πόσες; 20 νέες θέσεις εργασίας. Ναι, 20.

Οι κάτοικοι διαμαρτύρονται.

―Πώς δικαιολογείτε να δίνετε τους πόρους μας σε πάμπλουτες πολυεθνικές;


Εικόνες
Πάνω: τα προϊόντα
Κέντρο: το Νερό της γης και το ποσοστό της Nestlé.
Kάτω: - Nestlé  μην κλέβεις το νερό μας
Διαδηλωτές έξω από το εργοστάσιο εμφιάλωσης στο Sacramento and Los Angeles για το οποίο μαζεύτηκαν μισό εκατομμύριο υπογραφές.
Λόγω της ξηρασίας το Starbucks ανακοίνωσε ότι σταμάτησε την εμφιάλωση για ηθικούς λόγους.

Πιο πολλά:

Ελληνικά βρήκα μόνο το
 http://www.zougla.gr/kosmos/article/orgi-gia-tis-antlisis-nerou-tis-nestl-sto-misigan


___________________Έλαβα 19 Ιαν. '17 και προσθέτω:
Daphne,
Huge news -- the government in Ontario, Canada just issued a moratorium to block Nestlé from sucking up water from a small community experiencing drought conditions! Thanks to tireless work from grassroots groups and with support from over 168,000 SumOfUs members who spoke out, submitted public comments and donated to blanket the airwaves with radio ads, corporate giant Nestlé has been stopped in its tracks.

But the fight to stop Nestlé from bullying local communities isn’t over.
The state of Michigan is weeks away from deciding on a plan to charge Nestlé just $200 for a permit to double the amount of groundwater it can take to bottle and sell at a massive profit. Residents in Evart, Michigan need your help to stand up to Nestlé once again.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το Blogger με ενημερώνει ότι δε μου επιτρέπει να απαντώ στα σχόλια στο ίδιο μου το blog- λόγω κάποιας ρύθμισής μου για cookies (την οποία δε θυμάμαι) .

Ψάχνω για να διορθώσω
μα εν τω μεταξύ ΣΑΣ ΖΗΤΩ ΣΥΓΓΝΩΜΗ που δεν απαντώ πάντα
και ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ που σχολιάσατε.
Μου δίνετε μεγάλη χαρά όταν κάνετε τον κόπο- ακόμα κι αν διαφωνούμε.