Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012

Αποστολή email ― (Το σύγχρονο Savoir Vivre)


Προχθές έχασα μια σημαντική επαγγελματική συνάντηση και μάλιστα με το χειρότερο τρόπο. Με περίμεναν και δεν εμφανίστηκα. Διότι δεν πήρα το email. Το οποίο είχε σταλεί και έρθει. Γιατί; Διότι,  μου διέφυγε επειδή τα inboxes μου ήταν υπερπλήρη παρότι όπου μπορώ απαγορεύω να μου στέλνουν [εξ αρχής όποτε μπαίνω σε νέο site που ζητά την ηλεκτρονική μου διεύθυνση ή μετά, μέσω του γνωστού κλικ στο Unsubscribe το οποίο επιβάλλεται να έχει κάθε μη προσωπικό email για να μη θεωρηθεί spam*].
Βουλευτές, διαφημιστές ελαιοδένδρων και τεντοπάνων, ερασιτέχνες δημοσιογράφοι που ανακάλυψαν συνταρακτικό προπέρσινο άρθρο, φιλάνθρωποι που συλλέγουν χρήμα-αίμα για παιδάκια, ρομαντικοί και πέφτουλες, νεοφώτιστοι οικολόγοι που πονούν για τον πλανήτη, λογοτεχνίζοντες και ρομαντικές υπάρξεις που μου στέλνουν pdf με ευχές του Βούδα (που αν τις προωθήσω θα πλουτίσω) έλαβαν πάλι το εξής:

Προς κάθε υπεύθυνο
Δε σας έχω δώσει άδεια να μου στέλνετε
και αφού δε δίνετε δυνατότητα διαγραφής από τη λίστα σας (Unsubscribe)
αυτό που μου στείλατε είναι SPAM.
ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΜΗ ΜΕ ΕΝΟΧΛΗΣΕΤΕ ΞΑΝΑ

Κάποιοι συμορφώνονται και με διαγράφουν, κάποιοι έχουν την ευγένεια να ζητήσουν συγγνώμη (οπότε συνήθως ζητώ κι εγώ συγγνώμη για το απότομο ύφος μου) και, σπανίως, κάποιοι θίγονται. Όπως ένας κύριος προχθές που αντί να με διαγράψει από τη ζωή και την ατζέντα του μπήκε στον κόπο να μου γράψει ότι διέκρινε «επιθετική διάθεση» απέναντί του και επειδή από το γράψιμό μου «απορρέει αυταρέσκεια και ψώνιο» μου ζητά να τον διαγράψω.
Όχι πως δε με διασκέδασε η επιθετική άμυνα νηπιακής συναισθηματικής ηλικίας μια και εν τω μεταξύ είχαν περάσει και τα νεύρα μου. Αλλά το θέμα μας δεν είναι αυτή η ιστοριούλα που σας διηγούμαι για να σας διασκεδάσω.
Το θέμα μας είναι  ότι πολλοί δεν ξέρουν πώς στέλνουμε emails σε πολλούς παραλήπτες (ή πώς προωθούμε) δίχως να λαβαίνουν οι παραλήπτες τις ηλεκτρονικές διευθύνσεις των υπόλοιπων.
Και ιδού η μέθοδος:
θέτουμε τις διευθύνσεις στην 3η σειρά (Βcc) αντί της πρώτης (To/προς) ή δεύτερης (Cc). 
Πανεύκολο;
Αν όχι εξηγώ:
To/προς: κάθε παραλήπτης βλέπει ποιοι άλλοι έλαβαν. Χρήσιμο σε επαγγελματικά mails ή οικογενειακά όταν όλοι γνωρίζονται.
Cc:  carbon copy, δηλαδή λαβαίνει αντίγραφο και ο αποστολέας κι επίσης η ηλεκτρονική του διεύθυνση θα εμφανίζεται και πάνω από την επιστολή.
και, τέλος, το μαγικό
Bcc: blind carbon copy δηλαδή σαν το προηγούμενο μα τυφλό, που σημαίνει ότι κανένας από τους παραλήπτες δε θα δει άλλο παραλήπτη.

Εάν αυτές οι επιλογές δεν εμφανίζονται στη λωρίδα menu σας όποτε ανοίγετε το ταχυδρομείο σας, είναι θέμα ρύθμισης κι είναι πανεύκολο να το αλλάξετε μόνοι σας ή κι από το τηλέφωνο να σας οδηγήσει φίλος που γνωρίζει. 

___________________________________________________
*SPAM
1. από το 'spiced ham', το γνωστό μας ζαμπονάκι κονσέρβα το οποίο μετά τα αστεία των Monty Python ονομάζεται και 'μυστηριώδες κρέας'). Παρασκευάζεται από χημικά, λίπη, πατάτα και άλλα περίεργα. Στη μετακατοχική Ελλάδα γνωρίσαμε αντίστοιχο  «θρεπτικό» προϊόν ως Zwann.

2. Sales Promotion and Marketing,
μαζική αποστολή ηλεκτρονικών μηνυμάτων ή άλλων με σκοπό την προώθηση προϊόντων ή ιδεών. Λόγω του χαμηλού κόστους αποστέλλεται σε μεγάλο αριθμό αποδεκτών. Πρόκειται για παγκόσμιο φαινόμενο και υπάρχουν εκτιμήσεις πως κυκλοφορούν πάνω από επτά τρισεκατομμύρια ανεπιθύμητα μηνύματα spam κάθε χρόνο. Σε αρκετές χώρες η αποστολή spam διώκεται δικαστικά. Από το 1998  η λέξη περιλαμβάνεται στο New Oxford Dictionary of English  με την έννοια των «ασχέτων ή μη αποδεκτών μηνυμάτων που στέλνονται διαδικτυακά σε μεγάλο αριθμό ομάδων ή χρηστών»


9 σχόλια:

  1. Ουφ, με κόλλησες και πήγα στο mail για το blog και κοίταγα μην έχω κάνει εγώ την πατάτα!
    Ευτυχώς όχι, αλλά ένα μυαλό φορτωμένο άχρηστες πληροφορίες, τι να σου κάνει..

    Πάντως, κι επί του θέματος, είναι εκνευριστικά θρασείς μερικοί. Ενώ συλλέγουν λοιπά email για μελλοντική χρήση, αν τους ζητήσεις να μη σου ξαναστείλουν προσβάλλονται κι από πάνω!
    Αρνούνται να καταλάβουν πως αυτό που κάνουν είναι σα να χτυπάνε το διαδικτυακό κουδούνι ενός αγνώστου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όχι εσύ δεν το κάνεις ephee μου,
      αλλά και να το έκανες κατά λάθος, δεν είναι καταστροφή.
      Εχω ανθρώπους που προωθούν προωθημένο με όλες τις παλιές και μου ξανάρχεται μετά από μέρες (για να το στείλω κι εγώ να με ευλογήσουν τα άστρα..). Κι άμα διαμαρτυρηθώ είμαι 'επιθετική'.

      Διαγραφή
  2. Και εσύ spam-όπληκτη Δάφνη;
    Και εγώ spam-όπληκτη!
    Δεν ξέρω τι να πρώτοξεφορτωθώ!
    Κουράγιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πριν ένα μήνα λάμβανα καθημερινά περίπου 70 σχόλια από ανώνυμο (για πώληση φαρμάκων) στο blog και στην συνέχεια στο email μου. Ευτυχώς έπαψε να στέλνει γιατί σκεπτόμουν να διαγράψω την συγκεκριμένη ανάρτηση.

    Όσο για τις ομαδικές αποστολές emails, ευτυχώς δεν λαμβάνω συχνά. Όλα αυτά κάνουν ένα απαραίτητο μέσο όπως η ηλ. διεύθυνση, πολύ κουραστικό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Άλλη πληγή κι αυτά στα blogs..
      μα είσαι τυχερή (ή πολύ επιλεκτική)που δε λαβαίνεις πολλά Margo, σε θαυμάζω!

      Διαγραφή
  4. Με διασκέδασε απίστευτα ο κυριούλης με την επιθετικότητα!
    Κρίμα για τη δουλειά και απεύχομαι το να ξανασυμβει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μα δεν είναι απίστευτος;
      Και ξέρεις, γράφοντας, μου πέρασε από το νου πως αν το διαβάσει θα μου παραπονεθεί πάλι για τον κακό μου χαρακτήρα, μα δεν κρατήθηκα παραήταν διασκεδαστικό για να το χαίρομαι μόνη.
      Της δουλειάς tommy το έλυσα, αλλά κάτι τέτοια γίνονται κι επιβεβαιώνεται πως οι καλλιτέχνες είμαστε ασυνεπείς κι αλαφροΐσκιωτοι..

      (btw- ωραίο το αισιόδοξο άρθρο, με έκοψαν στη μέση και δε πρόλαβα ακόμα να σχολιάσω)

      Διαγραφή
    2. Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια Δάφνη μου! Είμαι σε καλό μουντ τελευταία και παίζει μια μικρή πιθανότητα να κάνω και δεύτερη χαρούμενη ανάρτηση (όχι στα καπάκια βέβαια μην το παρακάνουμε).

      Όσο για τον κυριούλη κανονικά έπρεπε να είναι πηγή ασύστολου τρολλαρίσματος!
      Χαίρομαι που τακτοποιήθηκε το εργασιακό!

      Διαγραφή

Το Blogger με ενημερώνει ότι δε μου επιτρέπει να απαντώ στα σχόλια στο ίδιο μου το blog- λόγω κάποιας ρύθμισής μου για cookies (την οποία δε θυμάμαι) .

Ψάχνω για να διορθώσω
μα εν τω μεταξύ ΣΑΣ ΖΗΤΩ ΣΥΓΓΝΩΜΗ που δεν απαντώ πάντα
και ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ που σχολιάσατε.
Μου δίνετε μεγάλη χαρά όταν κάνετε τον κόπο- ακόμα κι αν διαφωνούμε.