Porta photo©by Pierre Couteau for DC

Σάββατο, 29 Νοεμβρίου 2014

ΕΠΕΙΓΟΝ: Για το Νίκο Ρωμανό ― Δικαιώματα χωρίς παρακάλια

Αυτή τη στιγμή κινδυνεύει η ζωή ενός νέου άνδρα. Παράνομα (διότι επίσημα θεωρείται Βασανιστήριο) τρέφεται υποχρεωτικά μα ακόμα κι έτσι δε θα κρατηθεί στη ζωή για πολύ.
Ο άνθρωπος αυτός κάνει απεργία πείνας με αίτημα να του δοθεί η δυνατότητα να παρακολουθεί τη Σχολή στην οποία μπήκε με εξετάσεις.

Κακώς, πολύ καλώς πιστεύω, δεν έγραψα νωρίτερα για την απεργία πείνας του Νίκου Ρωμανού.
Ο ένας λόγος είναι ότι γράφουν άλλοι, πολλά, έγραψε κι ο ίδιος και αρκέστηκα να κοινοποιώ και να παρακολουθώ με οργή και ενδιαφέρον.
Ο άλλος λόγος, αίτιό του έχει το σεβασμό μου γι αυτόν.
Ο Νίκος Ρωμανός στην επιστολή του με έστειλε «προκαταβολικά στα τσακίδια». Ή αν όχι εμένα προσωπικά, εσάς  τις ευαίσθητες ψυχές που με διαβάζετε και θα σχολιάζατε αντί να πολεμάτε. Διότι ο Νίκος Ρωμανός δεν απευθύνεται σ' εμάς, γράφει προς τους συναγωνιστές του. 

Και έχει δίκιο διότι και λόγω παλιότερου τραγικού εγκλήματος και λόγω της ηλικίας, του σχολείου και του περιβάλλοντός του είναι καταδικασμένος (περισσότερο από άλλους επαναστάτες) να απαξιώνεται ιδεολογικά με τη μέθοδο της 'ψυχολογιοποίησης', για την οποία άρθρο δημοσιεύω κατωτέρω. Ήθελα να αποφύγω σχόλια λυπητερά και συγκινητικά για 'το παιδί' και άλλα που θεώρησα πως θα τον ενοχλούσαν και θα τον υποτιμούσαν.

Οι Επιστολές του Νίκου Ρωμανού μοιάζουν πάντα να απευθύνονται στους συντρόφους, τους κοντινούς του. Προσωπικά θαυμάζω και συμφωνώ που οι νέοι αυτοί είδαν τι συμβαίνει και αντιδρούν. Το πώς δεν είμαι εγώ που θα το κρίνω. Ταυτόχρονα αποφάσισα να σεβαστώ τα «Τσακίδια» και σκοπίμως δεν κοινοποίησα εδώ επιστολές του αν και πάντα μπορεί ο αναγνώστης μου να τις βρει στα ιστολόγια που συστήνω στο δεξί μενού.

Τώρα όμως τα πράγματα αγρίεψαν περισσότερο. Κινδυνεύει η ζωή του.
Αποφάσισα να γράψω επειδή μου είναι αδιανόητο να πεθάνει ή να πάθει μόνιμη βλάβη στην υγεία του κάποιος που αίτημα έχει να του δοθεί ευκαιρία να σπουδάσει.
Ποινή καταδίκης σε Αμορφωσιά δεν έχουμε, ούτε ποινή Θανάτου.Ακολουθεί ενημερωτικό του δικηγόρου του,
το Κατά της Ψυχολογιοποίησης, 
και ― όπως συνηθίζω― σχόλια από τα κοινωνικά δίκτυα:
Ο δικηγόρος του Ρωμανού, Φραγκίσκος Ραγκούσης, αναφέρει σε ανακοίνωσή που εξέδωσε την Παρασκευή:

«O Nίκος Ρωμανός κρατούμενος και απεργός πείνας από τις 10 Νοεμβρίου δίνει στο Νοσοκομείο Γ. Γεννηματάς την πιο οδυνηρή μάχη απέναντι στην αναλγησία της κρατικής εξουσίας που τόσο πολέμησε ενάντιά της.

Με τους παλμούς της καρδιάς του να φτάνουν τους 170, η ανακοπή δυστυχώς είναι αναμενόμενη όπως κάποιοι ψιθυρίζουν, ενώ θα έπρεπε να το φωνάζουν.

Το κείμενο αυτό δεν έχει επικοινωνιακό χαρακτήρα, δεν θα ζητιανέψει εκφράσεις λύπης και συμπαράστασης. Δεν ταιριάζουν άλλωστε στον χαρακτήρα του Ρωμανού.

Είναι διαμαρτυρία και κάλεσμα. Ο Ρωμανός θα χάσει τη μάχη για τη ζωή όχι γιατί είναι αυτοκαταστροφικός, αλλά επειδή κάποιοι τον εξαναγκάζουν να διεκδικήσει μ΄αυτόν τον τρόπο δύο από τα πολυτιμότερα αγαθά του ανθρώπου: Την ελευθερία και τη Δικαιοσύνη.

Στην πολυήμερη και επικίνδυνη απεργία πείνας αντί για δικαίωση ήρθε η σκληρή εντολή από την εισαγγελέα των φυλακών για αναγκαστική σίτιση, παραβιάζοντας κάθε έννοια νομιμότητας και στοιχειοθετεί το αδίκημα του βασανισμού κρατουμένου, αφού από την πρώτη στιγμή με θάρρος και παρρησία ο Νίκος Ρωμανός δήλωσε ότι δεν επιθυμεί τη λήψη τροφής καθ’ οποιονδήποτε τρόπο και ότι θα συνεχίσει την απεργία πείνας έστω και αν βρίσκεται σε κίνδυνο η ζωή του.

Προς τιμήν τους οι θεράποντες γιατροί ασκούν τα καθήκοντά τους με ποιότητα και ευαισθησία κάτω από την εποπτεία και το αμέριστο ενδιαφέρον του Διοικητή του Νοσοκομείου για να τον σώσουν και να τον στηρίξουν στη σκληρή αυτή δοκιμασία του».
________________________
κείμενο του Αργύρη Αργυριάδη

Ενάντια στην Ψυχολογιοποίηση του Νίκου Ρωμανού

«Η μετατροπή του λόγου πάνω στα πράγματα σε λόγο πάνω στα πρόσωπα απαιτεί μια υποχθόνια και βάρβαρη διαδικασία» S Moscovici

Η περίπτωση του Νίκου Ρωμανού είναι χαρακτηριστική. Ένας νέος άνθρωπος, 20 ετών αναλαμβάνει την ευθύνη των πράξεων του, αναδεικνύοντας το δικαίωμα του ανθρώπου να αντιστέκεται ενάντια στην εξουσία και τον κατεστημένο τρόπο της. Με τόνο ηρωικό ο Νίκος Ρωμανός υψώνει την φωνή του και δηλώνει αιχμάλωτος, βροντοφωνάζει σε ένα κόσμο γενικής ανομίας και θεσμικής παρανομίας ότι η πράξη του είναι πολιτική.
Σε έναν παραιτημένο και α-πολίτικο κόσμο συνολικής κρίσης ο λόγο του Νίκου Ρωμανού φαντάζει ξένος, «αδικαιολόγητος». Ακατάληπτος για τον «κοινό νου» των ΜΜΕ σαν το ΑΝΑΡΧΙΑ ΡΕ που  εκτοξεύει σιδηροδέσμιος, μια ριπή φωνής για να σπάσει την επιβαλλόμενη σιωπή της συναίνεσης. Η αντίδραση των απανταχού «έγκριτων» δημοσιογράφων συντηρητών του σημερινού συστήματος ανισότητας ήταν η αναμενόμενη: Πήραν τον λόγο του όχι για να τον δημοσιοποιήσουν, αλλά για να τον ποινικοποιήσουν, ψυχολογιοποιώντας τον ως αποτέλεσμα εξωτερικών συνθηκών, ελλιπούς κοινωνικοποίησης, βαφτίζοντας τον αποκλίνοντα ή και ψυχοπαθολογικό λόγο των κοινωνικών του σχέσεων με τον Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο.
«Με τον όρο ψυχολογιοποίηση εννοούμε την εγκαθίδρυση ενός αιτιολογικού δεσμού ανάμεσα στην κοινωνική συμπεριφορά ή στον ιδεολογικό λόγο και τα ψυχολογικά χαρακτηριστικά του προσώπου ή των προσώπων που την εκφράζουν«.(Παπαστάμου, 1989). Όλοι αυτοί οι «πανεπιστήμονες» άσχετοι δημοσιογράφοι που άρρητα και άκριτα σχολιάζουν ταυτόχρονα επί παντός επιστητού από μια συνταγή μαγειρικής μέχρι εκτόξευση ενός πυραύλου, είναι φυσικό που από την εξουσία που τους δίνει ο τηλεοπτικός φακός, την θέση ισχύος που κατέχουν εντός ενός πάνελ, να θεωρούν ότι τα γνωρίζουν όλα.
Οι αναλύσεις τους όσο και αν διανθίζονται από τον «σοβαρό» λόγο της «δημοσιογραφικής» τους ιδιότητας, δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια επιφανειακή συχνά ασυνάρτητη εκφορά καθεστωτικού λόγου σε επίπεδο καφενείου.  Με μόνο στόχο την συγκινησιακή φόρτιση του κοινού τους. Τις περισσότερες φορές τα σχόλια τους είναι ανιστόρητα, χωρίς καμία επιστημονική τεκμηρίωση και προάγουν τον στερεοτυπισμό, αυτή την λανθάνουσα και πιο επικίνδυνη μορφή και κοινωνικού ρατσισμού και αποκλεισμού όσων είναι διαφορετικοι ή αντίθετοι με την ισχύουσα τάξη και ανασφάλεια.
Με αφορμή την αντεπίθεση λόγου του Νίκου Ρωμανού επιστρατεύεται μια συνειδητή και στοχευμένη προσπάθεια ιδεολογικού χειρισμού από τα ΜΜΕ που δεν κάνει τίποτα περισσότερο από το να χρησιμοποιεί ως μέρος της προπαγάνδας της, την τεχνική της απόκλισης. Τα επιχειρήματα τους δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια δημοσιογραφική διαστρέβλωση της πραγματικότητας που χαρακτηρίζεται στην κοινωνική ψυχολογία ως το «θεμελιώδες σφάλμα απόδοσης».
Ο λόγος τους άθλιος και βαθιά υποκριτικός ως προς την προσωπικότητα του Νίκου Ρωμανού εμπεριέχει μια άρρητη υπερεκτίμηση ενός ψυχολογικού ντετερμινισμού με στόχο να εξηγηθεί η προσωπικότητα του με όρους ψυχοπαθολογίας. Διότι στην προσπάθεια τους να εξηγήσουν την τρέχουσα συμπεριφορά του Νίκου Ρωμανού επιστρατεύουν περιστατικά του παρελθόντος βίου του με στόχο την εμπραγμάτωση τους και την αιτιολογική επαγωγή του ως φυσικά, ώστε στην συνέχεια να επιστρέψουν εξηγώντας μελλοντικές συμπεριφορές του ίδιου ή άλλων που του μοιάζουν ως καθολικές ή γενικές.
Επιπλέον γίνεται μια συνειδητή προσπάθεια να αφαιρέσουν από τον Νίκο Ρωμανό ως δρώντα υποκείμενο την δυνατότητα του προσωπικού ελέγχου, με την έννοια που έχει το άτομο να  θεωρεί ότι ελέγχει πλήρως τις πράξεις του και ότι βρίσκεται στο κέντρο των γεγονότων που αντιμετωπίζει. Οι ισχυρισμοί περί του ρόλου της οικογένειας στην κοινωνικοποίηση του Νίκου και η μη μετάδοση των «χρηστών αξιών» δεν είναι απλά τραγική, αλλά αναδεικνύει τον βαθύ φασιστικό περιεχόμενο όλων αυτών των «απλοϊκών ψυχολόγων» δημοσιογράφων – δοσίλογων που ζητούν από τους άλλους να γίνουν καθ΄ εικόνα και ομοίωση τους.
Ο Νίκος Ρωμανός δεν είναι ούτε αποκλίνων, ούτε οργισμένος, ούτε μπορεί να προσδιοριθεί με όρους ψυχοπαθολογικής διαταραχής. Όπως επίσης δεν είναι ένας απλός παραβατικός ληστής τραπέζης. Ο Νίκος είναι κάτι πολύ παραπάνω: Ένας ενήλικας 20 ετών που επέλεξε να αγωνιστεί ενάντια στο σύστημα εξουσίας και στο σημερινό καθεστώς. Είναι πολιτικός κρατούμενος και αιχμάλωτος πολέμου διότι κατά δήλωση του οι πράξεις του έχουν πολιτικά κίνητρα και έτσι πρέπει να αντιμετωπισθούν. Τα αν συμφωνεί ή διαφωνεί κανείς με τις ιδέες ή την μέθοδο του αγώνα αυτό αποτελεί άλλη συζήτηση.
Πρέπει να εναντιωθούμε στην μονομερή και ψευδή συσχέτιση ανάμεσα στην προσωπικότητα των ανθρώπων και των κοινωνικών τους συμπεριφορών ειδικά δε όταν αυτές δεν βολεύουν ή ενοχλούν το σύστημα. Να σταματήσουμε κάθε ιδεολογικό χειρισμό που κατασκευάζει τις γενικότερες πεποιθήσεις αναφορικά με τους ανθρώπους, τις ιδέες τους και τις κοινωνικές πολιτικές πεποιθήσεις. Μέχρι τότε κανείς μας δεν θα αισθάνεται ήσυχος και η οι φωνές που καλούν για αντίσταση θα ακούγονται βροντερά ενάντια σε κάθε Κρέοντα του δημόσιου βίου:

Αναρχία ρε!!!

….

Αργύρης Αργυριάδης
Δρ Εφαρμοσμένης Ψυχολογίας
____________________________________________
@loukiach  
Θέμα χρόνου να πεθάνει ο Νίκος Ρωμανός!Δεν "πειράζει"!Το ΣΥΣΤΗΜΑ και οι υπηρέτες του να ν καλα!

 ‏@foyli  1
Tους ενοχλει ο Ν.Ρωμανος αλλα οχι αυτοι που τους εκλεψαν τα ταμεια,οχι αυτοι που τους εκλεψαν την ζωη και το μελλον τους

@nagapit 
Έγινε κατάληψη απο συντρόφους στη Νεα τηλεόραση Κρήτης, και παίχτηκε βίντεο για τον στην αρχή του κεντρικού δελτίου ειδήσεων.

Stelios nikitopoulos ‏@stenikito 
Αλληλεγγύη στον και τον Γιάννη Μιχαηλίδη απ'τους αγωνιζόμενους εργαζόμενους της ΕΡΤ.Ψήφισμα:
ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΩΝ ΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΡΤ ΓΙΑ ΝΙΚΟ ΡΩΜΑΝΟ – ΓΙΑΝΝΗ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ.
Η Συνέλευση των Αγωνιζόμενων Εργαζόμενων της ελεύθερης ΕΡΤ εκφράζει την αμέριστη συμπαράσταση της στον φυλακισμένο Νίκο Ρωμανό ο οποίος πραγματοποιεί απεργία πείνας διεκδικώντας το δικαίωμα του στις εκπαιδευτικές άδειες που και σύμφωνα με το νόμο δικαιούται. Εκφράζουμε επίσης την συμπαράσταση μας στον Γιάννη Μιχαηλίδη ο οποίος επίσης πραγματοποιεί απεργία πείνας σε ένδειξη αληλλεγγύης στον Νίκο Ρωμανό. Θεωρούμε ότι η στάση της κυβέρνησης και της δικαιοσύνης είναι εκδικητική και απάνθρωπη και δεν συνάδει με τους βασικούς κανόνες της δημοκρατίας. ΑΘΗΝΑ 29 ΝΟΕΜΒΡΗ 2014 ΟΙ ΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΗΣ ΕΡΤ
Ο/Η Κυριάκος έγραψε: 
Είπε αυτό το ανθρωπόμορφο δίποδο που έχουμε για πρωθυπουργό ότι αν δεν εκλέξουμε Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα έχουμε πολιτική αστάθεια. Ξεκίνα λοιπόν από τον Ρωμανό γιατί αυτό που θα δημιουργήσει όχι μόνο μεγάλη αστάθεια αλλά ΕΜΦΥΛΙΟ (δεν το γράφω τυχαία αυτό) είναι το αίμα αυτού του παιδιού στα χέρια σας!
  
@33_3_3 
3 βουλευτίνες του ΣΥΡΙΖΑ στο Γεννηματάς για τον εκει τι να σας κανει; στη βουλή απειλήστε τους ότι αν πάθει κάτι θα δικαστούν


Νίκος Ρωμανός, Ηρακλής Κωστάρης: Εκπαιδευτικές άδειες... Και αγώνες για μια ανάσα ελευθερίας


__________________________________________________________________________________


ΠΡΟΣΘΕΤΩ 1η Δεκεμβρίου
Την απόρριψη του αιτήματος του κρατούμενου Νίκου Ρωμανού για χορήγηση εκπαιδευτικής άδειας, προκειμένου να συνεχίσει χωρίς προβλήματα τη φοίτησή του στο ΤΕΙ Αθηνών, πρότεινε ο αρμόδιος εισαγγελέας, σύμφωνα με το δικηγόρο του κρατούμενου. 
Οι συνήγοροι δεν θα ζητήσουν χρόνο για να υποβάλλουν υπόμνημα δεδομένης της κρισιμότητας της κατάστασής του Νίκου Ρωμανού, αλλά θα ζητήσουν την άμεση σύγκλιση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Πειραιά, ώστε να εκδοθεί η απόφαση που στην ουσία θα αφορά την ίδια τη ζωή του κρατούμενου. 
Την ίδια στιγμή, το σωματείο εργαζομένων του νοσοκομείου «Γ. Γεννηματάς» σε ανακοίνωσή του αναφέρει πως η κατάσταση της υγείας του είναι επιβαρημένη, ενώ υπογραμμίζουν πως οι αρχές επιχειρούν «με εισαγγελική παραγγελία» να υποχρεώσουν τους θεράποντες γιατρούς να τον σιτίσουν παρά τη θέλησή του και να σπάσουν έτσι την απεργία πείνας.__________________________________
Η εικόνα πάνω 
ο Ν. Ρωμανός από το νοσοκομείο κοιτά τους αλληλέγγυους που έχουν μαζευτεί να τον υποστηρίξουν

6 σχόλια:

 1. Ο μικρος αποδεικνύει οτι εχει αρχιδια και τα δειχνει
  Κι εμεις οι υπολοιποι απλα παιρνουμε ματι

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αποδεικνύεται νομιζω ότι στην Ελλάδα σκοπός δεν είναι ο σωφρονισμός μα η τιμωρία..

   Διαγραφή
 2. "Ο μικρος αποδεικνύει οτι εχει αρχιδια και τα δειχνει"
  Μπααα ...δεεε. νομίζω...

  1. Παντρευτηκε στη φυλακή...
  2. Θελει να σπουδάσει "Διοικηση επιχειρήσεων" (sic) στα ΤΕΙ ...
  ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΣ...

  Το ότι έιναι στη φυλακή ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ του (δε λέω ιδέες-καμμιά ιδέα δεν κουβαλα καλαζνικοφ!!!) και την "πρακτική του" αυτό είναι περα απο καθε αμφιβολία.
  Συμφωνω με τη Δαφνη πως αν ήταν ποινικός ακόμα και με φόνους φορτωμένος θα έιχε άλλη μεταχείρηση..

  Κανεις όμως δε στεκεται στην ιστορία του Ρωμανου-τι τον άνδρωσε και τον έστειλε κοντά στον ημιπαράφρονα Μαζιώτη ("Ο Ρωμανος είναι ένας απο μας")...
  Ο Ρωμανός τιμωρείται και αφήνεται να πεθάνει για όσα θα μπορούσε να έχει κάνει κι όχι για όσα έκανε...

  Ακούγεται εφιαλτικό...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλώς τον!

   Εφιαλτικό, σταλινικο/φασιστικότατο και γίνεται και όλο πιο χυδαίο. Σήμερα εντάθηκαν κι οι επιθέσεις προς τον πατέρα του επειδή υποστηρίζει το γιό του.
   Διότι, το μάθαμε πια, μονό οι μπάτσοι έχουν 'μανούλες'

   (Ξέρω τι λέω: έμαθα τι είναι και για τι έχουν καταδικαστεί άλλοι που παίρνουν την άδεια σπουδών)

   Όσο για το αν θα σπουδάσει Πληροφορική ή Διοίκηση Επιχειρήσεων... τι να πώ; Αν η φυλακή είχε σκοπό το σωγρωνισμό αυτός θα ήταν οκαλύερος τρόπος να τον εντάξει (ή 'διαβρώσει΄)..
   Η υπόθεση Ρωμανού αποκαλύπτει πολλά για το κράτος μας και το είδος Δικαιοσύνης μας.

   Διαγραφή
 3. ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΛΕΕΙ ΚΑΤΙ

  ΑπάντησηΔιαγραφή