Παρασκευή 3 Ιουλίου 2015

«εκείνο τ’ όχι — το σωστό».. Το ελληνικό παράδοξο (+ΟΗΕ + Εκθεση ΔΝΤ σε pdf)



«Che fece .... il gran rifiuto» 

Σε μερικούς ανθρώπους έρχεται μια μέρα

που πρέπει το μεγάλο Ναι ή το μεγάλο το Όχι

να πούνε. Φανερώνεται αμέσως όποιος τό ‘χει

έτοιμο μέσα του το Ναι, και λέγοντάς το πέρα



πηγαίνει στην τιμή και στην πεποίθησί του.
Ο αρνηθείς δεν μετανοιώνει. Aν ρωτιούνταν πάλι,
όχι θα ξαναέλεγε. Κι όμως τον καταβάλλει
εκείνο τ’ όχι — το σωστό —  εις όλην την ζωή του. 
Κ.Π. ΚΑΒΑΦΗΣ


Το σκέπτομαι πολύ, όπως όλοι μας.
Αυθόρμητα είμαι με το ΟΧΙ- και όχι 'θυμικώς' όπως κατηγορούνται όσοι μιλούν για το αυθόρμητο αλλά επειδή είναι χρόνια τώρα που περιμένουμε ο Δαυΐδ να πει ένα όχι στο Γολιάθ, που περιμένουμε μια αντίσταση, ένα σημάδι αγώνα πριν την (ίσως και αναπόφευκτη και προδιαγεγραμμένη) παράδοσή μας.
Αυθόρμητα είμαι με το ΟΧΙ.

Κι αν ΟΧΙ σήμαινε όχι στην Ευρώπη, αυθόρμητα απαντώ: Ποια Ευρώπη; Εκείνη που ξέραμε από τα βιβλία μας ή αυτή που βρήκαμε που αφήνει τις ακτές της να γίνουν τάφος εξ αιτίας πολέμων που υποστήριξε, που αφήνει πολίτες της να κοιμούνται στους δρόμους, που αφήνει να αυξάνονται οι άστεγοι και οι φτωχοί όσο πλουτίζει το 1% της γης;
Και γι αυτό αυθόρμητα λέω ΟΧΙ.

Κι ύστερα πάω στα εδώ, τα δικά μας. Και βλέπω το ελληνικό παράδοξο:
Το ΟΧΙ- που παρουσιάζεται (σωστά ή λάθος πάντως έτσι παρουσιάζεται ως 'ΟΧΙ Στην Ευρώπη' το εκφράζει το κόμμα που είναι ευρωπαϊκότερο όλων. Το κόμμα του διαχωρισμού κράτους-Εκκλησίας, το κόμμα υπέρ του γάμου ομοφύλων, υπέρ της νομιμοποίησης της Κάνναβης, των κόμμα υπέρ των ανθρώπινων ατομικών δικαιωμάτων κι ελευθεριών.

Το ΝΑΙ, που παρουσιάζεται (σωστά ή λάθος δεν ξέρω πάντως έτσι παρουσιάζεται)  ως 'ΝΑΙ στην Ευρώπη' το εκφράζουν κόμματα και πολιτικοί που δεν έχουν καθόλου ευρωπαϊκές απόψεις στα ζητήματα διαχωρισμού κράτους-Εκκλησίας, γάμου ομοφύλων και ανθρώπινων ατομικών δικαιωμάτων κι ελευθεριών.

Δηλαδή: Αν ψηφίσω ΝΑΙ (στην Ευρώπη του Διαφωτισμού;) επιστρέφουν τα χειροφιλήματα και οι μετάνοιες μπροστά σε ιερείς και λείψανα, επιστρέφουν τα δακρυγόνα και η πανταχού παρουσία των ΜΑΤ, επιστρέφει το ξύλο σε μετανάστες, η βία προς ομοφυλόφιλους και χρήστες και γενικώς το δόγμα «όποιος δε συμμορφώνεται πεθαίνει» που είχε εκφράσει ρητά ο κύριος Σαμαράς αφού «μαζί τα φάγαμε» κι αν εσύ δεν έφαγες, φίλε, καλά να πάθεις. 
Ενώ: Αν Ψηφίσω ΟΧΙ λέω ΟΧΙ στην Ευρώπη παρότι το ΟΧΙ αυτό είναι το ΝΑΙ στις ευρωπαϊκές απόψεις και την ευρωπαϊκή στάση  ζωής;
____________




Όμως επειδή πολλοί καραδοκούν να ειρωνευτούν για εκείνο το θυμικό που λέγαμε (θυμίζοντάς μου τις χιτλερικές θεωρίες για τη 'μάζα' που είναι 'θηλυκή' δηλαδή συναισθηματική ανόητη και εύπιστη, σε τούτα τα ελαφριά θα προσθέσω κάτι γερό κι αντικειμενικό. Την έκθεση του ΔΝΤ που ακυρώνει τον τάχα ορθολογισμό του 'ΝΑΙ' αφού το προλαβαίνει ανακοινώνοντας ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο και ότι το 'κούρεμα' δε θα αποφευχθεί. Και, πριν απ' αυτό, υπενθυμίζω και το Μήνυμα του ΟΗΕ κατά του ΔΝΤ και της ΕΕ και υπέρ του Δημοψηφίσματος. 
Χαρείτε τα:


Μήνυμα του ΟΗΕ κατά ΔΝΤ, ΕΕ και υπέρ του δημοψηφίσματος

Για παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας από τα τελεσίγραφα της τρόικας και τον πιστωτών κάνουν λόγο εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ που σε μήνυμά τους χαιρετίζουν την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος. Αναφέρονται επίσης στο δικαίωμα που προσφέρει το διεθνές δίκαιο σε μια χώρα να μην πληρώσει τα χρέη της, εάν αυτό οδηγεί σε καταπάτηση θεμελιωδών δικαιωμάτων του ανθρώπου.

Το μήνυμα ασκεί ιδιαίτερα σκληρή κριτική στο ΔΝΤ και την ΕΕ λέγοντας ότι: «Είναι απογοητευτικό ότι το ΔΝΤ και η ΕΕ απέτυχαν να βρουν μια λύση η οποία να μην απαιτεί επιπλέον μέτρα επιστροφής στη λιτότητα» και συμπληρώνουν: «Κάποιοι ηγέτες εξέφρασαν δυσαρέσκεια για τη διενέργεια δημοψηφίσματος. Γιατί; Τα δημοψηφίσματα εντάσσονται στις καλύτερες παραδόσεις της δημοκρατικής διακυβέρνησης».

Στο μήνυμα, που υπογράφουν ο ειδικός εμπειρογνώμονας για την Προώθηση μιας δημοκρατικής και δίκαιης διεθνούς τάξης πραγμάτων, Alfred de Zayas, και η ειδική εμπειρογνώμονας στα ανθρώπινα δικαιώματα και τη διεθνή αλληλεγγύη, Virginia Dandan, τονίζεται ότι αυτό που διακυβεύεται είναι πολύ σημαντικότερο από την αποπληρωμή του χρέους.

Ο Zayas και η Dandan, αναφέρονται ιδιαίτερα στις παρεμβάσεις που έκανε πρόσφατα ο Ανεξάρτητος Εμπειρογνώμονας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Juan Pablo Bohoslavsky όταν συναντήθηκε με την πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου και τα μέλη της Επιτροπής Αλήθειας Δημοσίου Χρέους.

«Κανείς δεν μπορεί να περιμένει ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός θα αθετήσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε απέναντι στους ψηφοφόρους του, οι οποίοι τον εξέλεξαν με σαφή εντολή να διαπραγματευτεί μια δίκαιη λύση, η οποία δεν θα αποδομήσει την ελληνική δημοκρατία και δεν θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη ανεργία και περισσότερα δεινά για τον πληθυσμό» αναφέρει η ανακοίνωση.

«Η συνθηκολόγηση σε τελεσίγραφα για την επιβολή νέων μέτρων λιτότητας δεν είναι συμβατή με τη δημοκρατική ευθύνη που εμπιστεύθηκε στον πρωθυπουργό το εκλογικό σώμα», συνεχίζει η ανακοίνωση επισημαίνοντας επίσης ότι «από τη φύση του κάθε κράτος έχει ευθύνη να προστατεύσει την ευημερία των υπηκόων του. Αυτό απαιτεί εθνική κυριαρχία για τη χάραξη της δημοσιονομικής πολιτικής και την έκδοση προϋπολογισμών, η οποία δεν μπορεί να χαλκεύεται από εξωτερικούς παράγοντες, είτε αυτοί είναι κράτη, διακυβερνητικοί οργανισμοί ή πιστωτές».

Επίσης επισημαίνουν ότι η Ελλάδα δεν φέρει καμία ευθύνη για την χρηματοπιστωτική κρίση του 2007-2008 η οποία αποτελεί τη βασική αιτία για την κατάσταση που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα.

Το μήνυμα καταλήγει λέγοντας πως: «Δημοκρατία, σημαίνει αυτοδιάθεση και η αυτοδιάθεση συχνά απαιτεί δημοψηφίσματα – όπως στην Ελλάδα».
___________

Κόλαφος η έκθεση του ΔΝΤ: Μόνη λύση για την Ελλάδα η μείωση του χρέους Πέφτουν οι μάσκες


Το βαθύ χάσμα των πιστωτών για την Ελλάδα επιβεβαιώνεται με τον πιο επίσημο τρόπο στην, επίμαχη, έκθεση του ΔΝΤ για τη (μη) βιωσιμότητα του χρέους που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα το απόγευμα.
Σύμφωνα με την έκθεση το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο, χρειάζεται «μεγάλης κλίμακας ελάφρυνση», ενώ παράλληλα η χώρα θα χρειαστεί τρίτο πακέτο 50 δις για την επόμενη τριετία. Στην πραγματικότητα, δε, το πακέτο αυτό φθάνει τουλάχιστον στα 60 δις, καθώς στην έκθεση υπολογίζονται οι χρηματοδοτικές ανάγκες από τον Οκτώβριο του 2015 έως το 2018 και δεν λαμβάνονται υπ' όψιν οι πρόσθετες ανάγκες της Ελλάδας, περίπου 10 δις, από σήμερα έως το φθινόπωρο.
Η έκθεση, που έρχεται τρεις ημέρες πριν από το δημοψήφισμα, με τις τράπεζες κλειστές και με όλον τον πλανήτη να παρακολουθεί τη μάχη επιβίωσης της Ελλάδας, έρχεται να γίνει το μεγάλο «mea culpa» του ΔΝΤ για την οριακή κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα η χώρα. Ταυτόχρονα αποτελεί ένα ηχηρότατο μήνυμα προς τη Γερμανία η οποία σε όλη τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης για την ελληνική κρίση αρνείτο κατηγορηματικά τη μείωση του χρέους.
Στην έκθεση του Ταμείου το χρέος χαρακτηρίζεται «μη βιώσιμο», ενώ το ΔΝΤ προειδοποιεί ότι δεν μπορεί να καταθέσει πρόταση τρίτου πακέτου διάσωσης για την Ελλάδα στο Διοικητικό του Συμβούλιο εάν αυτή δεν περιλαμβάνει παράλληλες δεσμεύσεις για οικονομικές μεταρρυθμίσεις και ελάφρυνση του χρέους. Το Ταμείο αναφέρει επίσης ότι πρέπει να δοθεί στην Ελλάδα 20ετής περίοδος χάριτος πριν αρχίσει να αποπληρώνει τα χρέη της, ενώ οι τελικές αποπληρωμές, όπως αναφέρει, δεν μπορούν να γίνουν πριν από το 2055. Σε περίπτωση, δε, που δεν υπάρξουν πρόσθετα μέτρα λιτότητας, θεωρεί ότι πέραν της μείωσης - ελάφρυσνης του χρέους μέσω της παράτασης αποπληρωμών θα απαιτηθεί και απ'ευθείας «κουρεμα» της τάξης του 30%.
Το ΔΝΤ τονίζει ότι η χρηματοοικονομική κατάσταση της Ελλάδας έχει επιδεινωθεί σημαντικά, γεγονός που σημαίνει - όπως αναφέρεται στην έκθεση - ότι η χώρα δεν θα είναι σε θέση να κάνει ακόμη και αποπληρωμές τόκων τουλάχιστον για τρία χρόνια, ακόμη κι εάν υπάρξει διαγραφή χρέους.
«Ακόμη και με πρόσθετη χρηματοδότηση έως το 2018, το χρέος θα παραμείνει πολύ υψηλό για δεκαετίες και ιδιαίτερα ευάλωτοο σε σοκ», αναφέρεται στην έκθεση και προστίθεται: «Με δεδομένη την ευάλωτη δυναμική του χρέους, χρειάζονται περαιτέρω παραχωρήσεις για να αποκατασταθεί η βιωσιμότητα του χρέους. Μια εκδοχή είναι η παράταση της περιόδου χάριτος στα 20 χρόνια και της περιόδου εξομάλυνσης στα 40 χρόνια σε ό,τι αφορά τα υφιστάμενα δάνεια της ΕΕ. Παράλληλα απαιτείται νέα δανειοδότηση από τον επίσημο τομέα, με αντίστοιχους όρους, προκειμένου να καλυφθούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες έως το 2018».
Στελέχη του ΔΝΤ παρουσιάζοντας την έκθεση επεσήμαναν πως η επιδείνωση της κατάστασης στην Ελλάδα μετά την εισαγωγή των κεφαλαιακών περιορισμών και την μη πληρωμή του Ταμείου (κάτι που χαρακτήρισαν ως χρεοκοπία) αυξάνει σημαντικά τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας. Τα ίδια στελέχη προειδοποίησαν ότι εάν τα capital controls διατηρηθούν για αρκετό διάστημα οι ζημιές στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας και στο χρηματοπιστωτικό σύστημα θα είναι εκτεταμένες.
Η έκθεση του Ταμείου, η οποία σύμφωνα με χθεσινοβραδυνές πληροφορίες, αποφασίστηκε να δοθεί στη δημοσιότητα εν μέσω έντονων αντιδράσεων από τη γερμανική πλευρά, συντάσσεται ουσιαστικά με τα επιχειρήματα της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία εξ αρχής επέμενε ότι δεν μπορεί να υπάρξει βιώσιμη λύση χωρίς μείωση του χρέους.

Η έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου δικαιώνει πλήρως την ελληνική κυβέρνηση, τόσο ως προς την άποψη της για τη μη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, όσο και προς την επιμονή της, ώστε η όποια νέα συμφωνία με τους δανειστές, να περιλαμβάνει οπωσδήποτε αναδιάρθρωση/κούρεμα του χρέους, σημείωσε ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης σχολιάζοντας το γεγονός πως το Ταμείο παραδέχεται ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο. 
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε επίσης πως «πέρα από τις γνωστές ιδεολογικές εμμονές του ΔΝΤ στην υφεσιακή νεοφιλελεύθερη πολιτική, η έκθεση αποτελεί ομολογία αποτυχίας του Μνημονίου. Ομολογία που δεν διατυπώνεται από κάποιον πολέμιό του, αλλά από τον βασικό εμπνευστή του».
Στην έκθεση-κόλαφο που έδωσε χθες στη δημοσιότητα το Ταμείο αναφέρει ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο και προτείνει επιμήκυνση των υπαρχόντων δανείων και τον επόμενων και 50 δισ. επιπλέον από το 2015 - 2018.
Στην περίληψή του προσθέτει, ακόμη, ότι εάν το πακέτο μεταρρυθμίσεων αποδυναμωθεί τότε το κούρεμα θα είναι απαραίτητο.
Αξίζει να σημειωθεί πως το ΔΝΤ επισημαίνει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να έχει 20 χρόνια περίοδο χάριτος πριν από οποιαδήποτε αποπληρωμή προκειμένου να «ανασάνει» και να σταθεροποιήσει την οικονομία, ενώ, εκτιμά ότι θα απαιτηθούν άλλα 50 δισ. έξτρα κονδύλια την επόμενη τριετία.
Ακόμα και με ευνοϊκή χρηματοδότηση έως το 2018 το χρέος θα παραμείνει πολύ υψηλό για δεκαετίες... εξαιτίας της εύθραυστης δυναμικής που παρουσιάζει το Δημόσιο Χρέος απαιτούνται ευρύτερες συναινέσεις μεταξύ των πιστωτών της χώρας προκειμένου να αποκατασταθεί η βιωσιμότητα του. Στο πλαίσιο αυτό προτείνει να επεκταθεί η περίοδος χάριτος που έχει παραχωρηθεί για τα δάνεια του Μνημονίου στα 20 χρόνια και σταδιακή αποπληρωμή των δανείων που έχει χορηγήσει η ΕΕ στα 40 χρόνια. 
Αξιωματούχοι του ΔΝΤ σύμφωνα με τον Guardian λένε ότι δεν είναι έτοιμοι να καταθέσουν πρόταση για τρίτο πακέτο στο Δ.Σ. του Ταμείου, εκτός κι αν περιλαμβάνει και δεσμεύσεις για οικονομικές μεταρρυθμίσεις, αλλά και δεσμεύσεις για μείωση του χρέους.
Οπως σχολιάζουν οι Financial Times, «το ΔΝΤ στην έκθεσή του βασίζεται στους στόχους του προϋπολογισμού και τις προβλέψεις για την ανάπτυξη που έγιναν στις πρόσφατες διαπραγματεύσεις. Δηλαδή υπολογίζει 1% πρωτογενές πλεόνασμα φέτος με σταδιακή αύξηση στο 3,5% έως το 2018. Επίσης υπολογίζει ότι δεν θα υπάρχει ανάπτυξη φέτος, αλλά του χρόνου θα έχει 2% ρυθμό ανάπτυξης και 3% το 2017 και το 2018. Δεδομένου ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν κλείσει για μια εβδομάδα και η οικονομία βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση το πιθανότερο είναι ότι αυτοί οι υπολογισμοί ξεπερνώνται λεπτό προς λεπτό. Τι θα συμβεί εάν για παράδειγμα η ανάπτυξη είναι 1% πιο κάτω απότι είχε προβλεφθεί; Το ΔΝΤ έκανε αυτή την πρόβλεψη και διαπίστωσε ότι σε αυτή την περίπτωση η Ευρωζώνη θα πρέπει να διαγράψει ολόκληρο το πρώτο πακέτο (53,1 δισ ευρώ) μόνο και μόνο για να μπορέσει το ελληνικό χρέος να επιστρέψει σε βιώσιμα επίπεδα».
Αναλυτικά η εισαγωγή της Έκθεσης: 
«Στην τελευταία αναθεώρηση τον Μάιο του 2014 το ελληνικό δημόσιο χρέος είχε εκτιμηθεί ότι οδεύει προς τη βιωσιμότητα παρότι ήταν πολύ ευάλωτο σε σοκ. 
Στα τέλη του 2014 με τα επιτόκια να έχουν μειωθεί κι άλλο διαφαινόταν ότι δεν θα χρειαστεί άλλη μείωση του χρέους σύμφωνα με το πλαίσιο του Νοεμβρίου του 2012 εφόσον το πρόγραμμα εφαρμοζόταν όπως είχε συμφωνηθεί, αλλά σημαντικές αλλαγές στις πολιτικές από τότε – μεταξύ αυτών χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα και μια αδύναμη μεταρρυθμιστική προσπάθεια που θα επηρέασει την ανάπτυξη και τις ιδιωτικοποιήσεις- οδηγούν σε σημαντικές νέες χρηματοδοτικές ανάγκες. 
Επιπλέον στο ήδη υπάρχον πολύ υψηλό χρέος αυτές οι νέες ανάγκες καθιστούν τη δυναμική του χρέους μη βιώσιμη. Αυτό το συμπέρασμα ισχύει είτε εξεταστεί το σύνολο του χρέους στο πλαίσιο της συμφωνίας του 2012 είτε επικεντρωθεί στην εξυπηρέτηση του χρέους ή στις ακκαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες.
Για να διασφαλιστεί ότι υπάρχουν πολλές πιθανότητες ότι το χρέος είναι βιώσιμο οι ελληνικές πολιτικές αρχές πρέπει να επιστρέψουν στο σωστό δρόμο, αλλά επίσης, κατ' ελάχιστον, η ωρίμανση των ήδη χορηγηθέντων ευρωπαϊκών δανείων θα πρέπει να παραταθεί σημαντικά ενώ νέα ευρωπαϊκή χρηματοδότηση προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες τα επόμενα χρόνια θα πρέπει να χορηγηθεί με τους ίδιους όρους. 
Αλλά εάν το πακέτο μεταρρυθμίσεων που βρίσκεται υπό συζήτηση αποδυναμωθεί κι άλλο, ειδικά, δια της μείωσης των στόχων του πρωτογενούς ελλείμματος και ακόμα πιο αποδυναμωμένες δομικές μεταρρυθμίσεις το κούρεμα του χρέους θα γίνει απαραίτητο».


_________Και βεβαίως, το ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ:


Η επίσημη μετάφραση των κειμένων του Δημοψηφίσματος από το υπουργείο Εσωτερικών και η εκδοχή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Το κείμενο όπως αναφέρει και το Προεδρικό Διάταγμα για το Δημοψήφισμα της Κυριακής, είναι το σχέδιο συμφωνίας το οποίο κατέθεσαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο Eurogroup της 25/6/2015 και αποτελείται από 2 έγγραφα, τα οποία συγκροτούν την πρόταση επί της οποίας προτείνεται το δημοψήφισμα: το πρώτο έγγραφο τιτλοφορείται «Reforms for the completion of the Current Program and Beyond» (Μεταρρυθμίσεις για την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος και πέραν αυτού) και το δεύτερο «Preliminary Debt sustainability analysis» (προκαταρκτική ανάλυση βιωσιμότητας χρέους. Η μετάφραση έχει γίνει από τη Μεταφραστική Υπηρεσία Υπουργείου Εξωτερικών.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε την τελευταία εκδοχή του κειμένου με τα prior actions που προτειναν οι τρεις θεσμοί στην Ελλάδα και τη διαπραγματευτική ομάδα, όπως είπε σήμερα σε συνέντευξη τύπου ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jean Claude Juncker, κείμενο που όμως η Ελληνική κυβέρνηση αρνείται ότι παρέλαβε.
Ακολουθεί:
Το πλήρες κείμενο της 26ης Ιουνίου 2015 και ώρας 20:00 – 
Κατάλογος που λαμβάνει υπόψη τις προτάσεις των ελληνικών αρχών που ελήφθησαν στις 8, 14, 22 και 25 Ιουνίου, στην επίσημή του μετάφραση όπως το δημοσιοποίησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Α. (Αν το θέλετε σε σε pdf: ΕΔΩ)

(26 Ιουνίου ώρα 20:00) Κατάλογος που λαμβάνει υπόψη τις προτάσεις των ελληνικών αρχών που ελήφθησαν στις 8, 14, 22 και 25 Ιουνίου
page1image1760
Πίνακας 1. Ελλάδα: Δράσεις προτεραιότητας
Πολιτική Μέτρα που πρέπει να ληφθούν σε διαβούλευση με την ΕΕ / την ΕΚΤ / το ΔΝΤ:
1. Συμπληρωματικός προϋπολογισμός για το 2015 και μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική στρατηγική 2016-19
page1image4080 page1image4504
Θέσπιση, με ισχύ από την 1η Ιουλίου 2015, συμπληρωματικού προϋπολογισμού για το 2015 και μεσοπρόθεσμης δημοσιονομικής στρατηγικής για το 2016-19, που θα υποστηρίζονται από μεγάλη και αξιόπιστη δέσμη μέτρων. Η νέα
φορολογική πορεία στηρίζεται σε στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος 1, 2, 3, και 3,5 τοις εκατό του ΑΕΠ για τα έτη 2015, 2016, 2017 και 2018 αντίστοιχα. Η δέσμη περιλαμβάνει μεταρρυθμίσεις του ΦΠΑ (§ 2), άλλα μέτρα φορολογικής πολιτικής (§ 3), μεταρρυθμίσεις του συνταξιοδοτικού συστήματος (§ 4), μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση (§ 5), μεταρρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των ελλείψεων όσον αφορά την είσπραξη των φόρων (§ 6) και άλλα μέτρα παραμετρικής μορφής όπως καθορίζονται κατωτέρω.
2. Μεταρρύθμιση του ΦΠΑ
Θέσπιση νομοθεσίας για τη μεταρρύθμιση του συστήματος ΦΠΑ, που θα αρχίσει να ισχύει από 1ης Ιουλίου 2015. Η μεταρρύθμιση θα έχει ως στόχο καθαρή αύξηση των εσόδων της τάξης του 1 τοις εκατό του ΑΕΠ σε ετήσια βάση από αλλαγές παραμετρικού τύπου. Με το νέο σύστημα ΦΠΑ: (i) θα ενοποιηθούν οι συντελεστές σε έναν ενιαίο συντελεστή 23 τοις εκατό, ο οποίος θα περιλαμβάνει εστιατόρια και υπηρεσίες τροφοδοσίας, και έναν μειωμένο συντελεστή 13 τοις εκατό για βασικά τρόφιμα, ενέργεια, ξενοδοχεία και νερό, (εκτός από την αποχέτευση), και έναν εξαιρετικά μειωμένο συντελεστή 6 τοις εκατό για τα φαρμακευτικά προϊόντα, τα βιβλία, και τα θέατρα, (ii) θα εξορθολογιστούν οι εξαιρέσεις για να διευρυνθεί η βάση και να αυξηθεί ο φόρος επί των ασφαλίσεων, και (iii) θα καταργηθούν οι εκπτώσεις, συμπεριλαμβανομένων και των νησιών.
Η αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ που περιγράφεται ανωτέρω μπορεί να αναθεωρηθεί στο τέλος του 2016, με την
προϋπόθεση ότι εισπράττονται ισοδύναμα πρόσθετα έσοδα μέσω μέτρων που θα ληφθούν για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και τη βελτίωση της εισπραξιμότητας του ΦΠΑ. Κάθε απόφαση για επανεξέταση και αναθεώρηση θα λαμβάνεται σε διαβούλευση με τους θεσμούς.
3. Δημοσιονομικά διαρθρωτικά μέτρα
Θέσπιση νομοθεσίας προκειμένου:
να εκλείψουν οι δυνατότητες αποφυγής του φόρου εισοδήματος (π.χ., αυστηρότερος ορισμός των αγροτών), να ληφθούν μέτρα για την αύξηση της φορολογίας εισοδήματος εταιρειών το 2015 και να απαιτηθεί 100 τοις εκατό προκαταβολή του φόρου για το εταιρικό εισόδημα, καθώς και για τον φόρο εισοδήματος ατομικών επιχειρήσεων μέχρι τα τέλη του 2016. Να εξαλειφθεί η ευνοϊκή φορολογική μεταχείριση των αγροτών στον κώδικα φορολογίας
(26 Ιουνίου ώρα 20:00) Κατάλογος που λαμβάνει υπόψη τις προτάσεις των ελληνικών αρχών που ελήφθησαν στις 8, 14, 22 και 25 Ιουνίου
εισοδήματος. Να αυξηθεί η εισφορά αλληλεγγύης.
  • να καταργηθούν οι επιδοτήσεις για τον ειδικό φόρο κατανάλωσης του πετρελαίου κίνησης για τους αγρότες και να επιτευχθεί καλύτερη στόχευση της επιλεξιμότητας των επιδοτήσεων πετρελαίου θέρμανσης, ώστε να μειωθούν κατά το ήμισυ οι δαπάνες στο πλαίσιο του προϋπολογισμού του 2016.
  • εν όψει της αναθεώρησης των ζωνών αντικειμενικών αξιών, να προσαρμοστούν οι συντελεστές φόρου ακινήτων, αν χρειαστεί, για να διασφαλιστούν το 2015 και το 2016 έσοδα από τον φόρο ακίνητης περιουσίας ύψους 2,65 δισ. ευρώ και να προσαρμοστεί η εναλλακτική ελάχιστη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων.
  • να καταργηθεί η διασυνοριακή παρακράτηση φόρου που θεσπίστηκε με τη νομοθεσία περί δόσεων (νόμος XXXX/2015) και να ανατραπούν οι πρόσφατες τροποποιήσεις του ΚΦΕ στον νόμο για τη δημόσια διοίκηση (νόμος XXXX/2015), μεταξύ των οποίων η ειδική μεταχείριση του γεωργικού εισοδήματος.
  • να θεσπιστούν οι εκκρεμούσες μεταρρυθμίσεις του κώδικα φορολογίας εισοδήματος, και του κώδικα φορολογικών διαδικασιών: να θεσπιστεί νέα ποινική νομοθεσία σχετικά με τη φοροδιαφυγή και τη φορολογική απάτη, για να τροποποιηθεί ο ειδικός ποινικός νόμος 2523/1997 και οποιαδήποτε άλλη σχετική νομοθεσία, και να αντικατασταθεί το άρθρο 55, παράγραφοι 1 και 2, του ΚΦΔ, με σκοπό, μεταξύ άλλων, να εκσυγχρονιστεί και να διευρυνθεί ο ορισμός της φορολογικής απάτης και της φοροδιαφυγής σε όλους τους φόρους. Να καταργηθούν όλα τα πρόστιμα του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων, συμπεριλαμβανομένων των προστίμων που εισπράττονται βάσει του νόμου 2523/1997 και να αναπτυχθεί το πλαίσιο φορολογίας των οργανισμών συλλογικών επενδύσεων και των συμμετεχόντων σε αυτούς, σύμφωνα με τον ΚΦΕ και με βάση τις βέλτιστες πρακτικές στην ΕΕ.
να θεσπιστεί νομοθεσία για την αναβάθμιση του οργανικού νόμου για τον προϋπολογισμό: (i) να θεσπιστεί πλαίσιο για ανεξάρτητους οργανισμούς, (ii) να καταργηθούν σταδιακά οι εκ των προτέρων έλεγχοι του ελληνικού Ελεγκτικού Συνεδρίου και των υπολόγων, (iii) να δοθεί στις Γενικές Διευθύνσεις Οικονομικών Υπηρεσιών αποκλειστική οικονομική αρμοδιότητα και στο ΓΛΚ αρμοδιότητα ώστε να επιβλέπουν τα οικονομικά του δημοσίου
τομέα, και (iv) να καταργηθούν σταδιακά τα γραφεία δημοσιονομικών ελέγχων μέχρι τον Ιανουάριο του 2017.
να αυξηθεί ο συντελεστής του φόρου χωρητικότητας και να καταργηθεί σταδιακά η ειδική φορολογική μεταχείριση του ναυτιλιακού κλάδου.
Έως τα τέλη Σεπτεμβρίου 2015, (i) να απλουστευθεί το χρονοδιάγραμμα της πίστωσης του φόρου εισοδήματος, (ii) να επανασχεδιαστεί και να ενσωματωθεί στον ΚΦΕ η επιβάρυνση αλληλεγγύης για τα εισοδήματα του 2016, ώστε να επιτευχθεί αποτελεσματικότερα η προοδευτικότητα του συστήματος φορολογίας εισοδήματος, (iii) να εκδοθεί εγκύκλιος σχετικά με τα πρόστιμα για να εξασφαλιστεί η πλήρης και συνεπής εφαρμογή του ΚΦΔ, (iv) και να εφαρμοστούν οι υπόλοιπες μεταρρυθμίσεις που εκκρεμούν, όπως ορίζονται στην παράγραφο 9 της σχετικής με τη χώρα έκθεσης του ΔΝΤ αριθ. 14/151.
Για την υγειονομική περίθαλψη, με ισχύ από 1ης Ιουλίου 2015, (i) να αποκατασταθεί πλήρως, χωρίς εξαιρέσεις, η συνταγογράφηση με την ΔΚΟ, (ii) να μειωθεί ως πρώτο βήμα η τιμή των μη κατοχυρωμένων με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας φαρμάκων στο 50 τοις εκατό και όλων των γενόσημων στο 32,5 τοις εκατό της τιμής του φαρμάκου με δίπλωμα
(26 Ιουνίου ώρα 20:00) Κατάλογος που λαμβάνει υπόψη τις προτάσεις των ελληνικών αρχών που ελήφθησαν στις 8, 14, 22 και 25 Ιουνίου
ευρεσιτεχνίας, με κατάργηση της ρήτρας κεκτημένων δικαιωμάτων για τα φάρμακα που κυκλοφορούσαν ήδη στην αγορά το 2012, και (iii) να αναθεωρηθούν και να περιοριστούν οι τιμές των διαγνωστικών εξετάσεων ώστε να ευθυγραμμιστούν οι διαρθρωτικές δαπάνες με τους στόχους περί επιστροφής αμοιβών, και (iv) να εισπραχθούν στο σύνολό τους οι επιστροφές του 2014 για ιδιωτικές κλινικές, διαγνωστικές εξετάσεις και φάρμακα, και να παραταθεί για το 2016 η ισχύς των ανώτατων ορίων για τις επιστροφές του 2015.
Να δρομολογηθεί η επανεξέταση του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας υπό τους συμφωνηθέντες όρους αναφοράς με την τεχνική βοήθεια της Παγκόσμιας Τράπεζας με στόχο την εξοικονόμηση 0,5% του ΑΕΠ, ποσό που μπορεί να
συμβάλει στη χρηματοδότηση μιας δημοσιονομικά ουδέτερης προοδευτικής εφαρμογής του ΕΕΕ τον Ιανουάριο του 2016.
Θέσπιση νομοθεσίας για:
  • να μειωθεί το ανώτατο όριο για τις στρατιωτικές δαπάνες κατά 400 εκατομμύρια ευρώ, με σειρά στοχοθετημένων δράσεων, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης του προσωπικού και των συμβάσεων προμηθειών.
  • να εισαχθεί μεταρρύθμιση του κώδικα φορολογίας εισοδήματος, μεταξύ άλλων σχετικά με την φορολογία κεφαλαίου, τους επενδυτικούς φορείς ειδικού σκοπού, τους αγρότες και τους αυτοαπασχολούμενους, κλπ.
  • να αυξηθεί ο φορολογικός συντελεστής εταιρειών από 26% σε 28%·
  • να θεσπιστεί φόρος επί των τηλεοπτικών διαφημίσεων·
  • να ανακοινωθεί διεθνής δημόσιος διαγωνισμός για την απόκτηση τηλεοπτικών αδειών και τα σχετικά τέλη χρήσης των σχετικών συχνοτήτων·
  • να επεκταθεί η εφαρμογή του φόρου πολυτελείας για τα σκάφη αναψυχής άνω των 10 μέτρων και να αυξηθεί ο συντελεστής από 10% σε 13%, με ισχύ από την είσπραξη του φόρου εισοδήματος του 2014 και μετά·
  • να επεκταθεί η φορολογία 30% επί των ακαθαρίστων εσόδων από τυχερά παιχνίδια και στα VLT, που προβλέπεται
να εγκατασταθούν στο δεύτερο εξάμηνο του 2015 και το 2016, και
να προκηρυχθεί η διαδικασία υποβολής προσφορών για την έκδοση αδειών 4G και 5G. 4. Μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος
Οι αρχές αναγνωρίζουν ότι το συνταξιοδοτικό σύστημα δεν είναι βιώσιμο και χρήζει ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο θα εφαρμόσουν πλήρως τον νόμο του 2010 για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος (3863/2010), και θα εφαρμόσουν πλήρως ή θα αντικαταστήσουν / προσαρμόσουν τους συντελεστές βιωσιμότητας για τις επικουρικές συντάξεις και τα εφάπαξ από τη μεταρρύθμιση του 2012, ώστε να επιτύχουν ισοδύναμη εξοικονόμηση και να λάβουν περαιτέρω μέτρα για τη βελτίωση του συστήματος συντάξεων.
(26 Ιουνίου ώρα 20:00) Κατάλογος που λαμβάνει υπόψη τις προτάσεις των ελληνικών αρχών που ελήφθησαν στις 8, 14, 22 και 25 Ιουνίου
Με ισχύ από την 1η Ιουλίου 2015, οι αρχές θα θεσπίσουν σταδιακά μεταρρυθμίσεις, ώστε να επιτευχθούν μόνιμες οικονομίες ύψους 0,25 -0,5% του ΑΕΠ ετησίως το 2015 και 1 % του ΑΕΠ για ολόκληρο το έτος το 2016, και στη συνέχεια με τη θέσπιση νομοθεσίας για:
την εφαρμογή ισχυρών αντικινήτρων για την πρόωρη συνταξιοδότηση, συμπεριλαμβανομένης της προσαρμογής των ποινών πρόωρης συνταξιοδότησης, και μέσω της σταδιακής εξάλειψης των εξαιρέσεων λόγω κεκτημένων δικαιωμάτων και των τρόπων πρόωρης συνταξιοδότησης, με τη σταδιακή προσαρμογή του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 έτη, ή στα 62 έτη και εισφορές 40 ετών μέχρι το 2022, με εφαρμογή σε όλους τους
συνταξιοδοτούμενους (πλην των βαρέων και ανθυγιεινών και των μητέρων παιδιών με ειδικές ανάγκες (ΑΜΕΑ)), με άμεση εφαρμογή.
  • τη θέσπιση νομοθεσίας ώστε για τις αποχωρήσεις από το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, να επιβάλλεται ετήσια ποινή, σε όσους πλήττονται από την παράταση της ηλικίας συνταξιοδότησης, που να ισοδυναμεί με 10 τοις εκατό επιπλέον της ισχύουσας ποινής 6 τοις εκατό·
  • την ενσωμάτωση στο ΕΤΕΑ όλων των επικουρικών συνταξιοδοτικών ταμείων και την εξασφάλιση ότι, από 1ης Ιανουαρίου του 2015, όλα τα ταμεία επικουρικών συντάξεων θα χρηματοδοτούνται αποκλειστικά από εισφορές·
  • καλύτερη στόχευση των κοινωνικών συντάξεων, με αύξηση των συντάξεων του ΟΓΑ για τους ανασφάλιστους·
  • πάγωμα των μηνιαίων ορίων εγγυημένων ανταποδοτικών συντάξεων σε ονομαστικούς όρους έως το 2021·
σταδιακή κατάργηση του επιδόματος αλληλεγγύης (ΕΚΑΣ) για όλους τους συνταξιούχους έως τα τέλη Δεκεμβρίου 2019. Αυτό θα ξεκινήσει αμέσως όσον αφορά το ανώτερο ποσοστό 20% των δικαιούχων και οι λεπτομέρειες της σταδιακής κατάργησης πρέπει να συμφωνηθούν με τους θεσμούς·
εξασφάλιση για τους πολίτες που συνταξιοδοτούνται μετά την 30ή Ιουνίου 2015, της βασικής, εγγυημένης σύνταξης με βάση τις εισφορές, και μόνο στη νόμιμη κανονική ηλικία συνταξιοδότησης, που είναι σήμερα 67 έτη·
page4image19728 page4image19888
αύξηση των εισφορών υγείας για τους συνταξιούχους από 4% σε 6% κατά μέσο όρο και επέκτασή τους και στις επικουρικές συντάξεις·
σταδιακή κατάργηση όλων των χρηματοδοτούμενων από το κράτος εξαιρέσεων και εναρμόνιση των κανόνων για τις εισφορές σε όλα τα συνταξιοδοτικά ταμεία με τη δομή των εισφορών στο ΙΚΑ από 1ης Ιουλίου 2015·
Επιπλέον, προκειμένου να αποκατασταθεί η βιωσιμότητα και να βελτιωθεί η δομή του συνταξιοδοτικού συστήματος, οι αρχές θα πρέπει, έως τις 31 Οκτωβρίου 2015, να νομοθετήσουν περαιτέρω μεταρρυθμίσεις που θα ισχύσουν από 1ης Ιανουαρίου του 2016 σχετικά με (i) συγκεκριμένο σχεδιασμό και παραμετρικές βελτιώσεις για τη στενότερη σύνδεση μεταξύ εισφορών και παροχών· (ii) διεύρυνση και εκσυγχρονισμό της βάσης εισφορών και συντάξεων για όλους τους αυτοαπασχολούμενους, μεταξύ άλλων με τη μετάβαση από το ονομαστικό στο πραγματικό εισόδημα, με κανόνες για την ελάχιστη απαιτούμενη εισφορά· (iii) αναθεώρηση και εξορθολογισμό όλων των διαφορετικών συστημάτων που στηρίζονται στην καταβολή εισφορών και βασικής εγγυημένης σύνταξης με βάση τα συστατικά τους στοιχεία, λαμβανομένων υπόψη των κινήτρων για εργασία και καταβολή εισφορών· (iv) τα κύρια στοιχεία μιας ολοκληρωμένης
(26 Ιουνίου ώρα 20:00) Κατάλογος που λαμβάνει υπόψη τις προτάσεις των ελληνικών αρχών που ελήφθησαν στις 8, 14, 22 και 25 Ιουνίου
ενοποίησης των ΤΚΑ, συμπεριλαμβανομένης κάθε εναπομένουσας εναρμόνισης των κανόνων και των διαδικασιών για τις εισφορές και την καταβολή των παροχών σε όλα τα Ταμεία· (v) κατάργηση όλων των περιττών επιβαρύνσεων για τη χρηματοδότηση των συντάξεων και αντιστάθμισή τους από τη μείωση των παροχών ή την αύξηση των εισφορών σε ειδικά ταμεία με ισχύ από τις 31 Οκτωβρίου 2015· και (vi) εναρμόνιση των κανόνων των συνταξιοδοτικών παροχών του ΟΓΑ με το υπόλοιπο του συνταξιοδοτικού συστήματος κατά αναλογικό τρόπο, εκτός εάν ο ΟΓΑ συγχωνευθεί με άλλα ταμεία. Η ενοποίηση των ταμείων κοινωνικής ασφάλισης θα πραγματοποιηθεί έως το τέλος του 2017. Το 2015, η διαδικασία αυτή θα ενεργοποιηθεί μέσω νομοθεσίας για την ενοποίηση των ταμείων κοινωνικής ασφάλισης υπό ενιαία οντότητα και η επιχειρησιακή ενοποίηση θα έχει ολοκληρωθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου 2016. Θα υποστηριχθεί ενεργά η
περαιτέρω μείωση των λειτουργικών δαπανών και μια αποτελεσματικότερη διαχείριση των πόρων του Ταμείου, συμπεριλαμβανομένης καλύτερης εξισορρόπησης μεταξύ των αναγκών των πλέον ευκατάστατων και των φτωχότερων ταμείων.
Οι αρχές θα θεσπίσουν νομοθεσία για την πλήρη αντιστάθμιση των δημοσιονομικών επιπτώσεων από την εφαρμογή των αποφάσεων των δικαστηρίων σχετικά με την μεταρρύθμιση του συστήματος συντάξεων του 2012.
Παράλληλα με τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, θα διενεργηθεί επανεξέταση της κοινωνικής πρόνοιας, για να εξασφαλιστεί ο δίκαιος χαρακτήρας των διαφόρων μεταρρυθμίσεων.
Οι θεσμοί είναι διατεθειμένοι να λάβουν υπόψη και άλλα μέτρα παραμετρικού χαρακτήρα στο πλαίσιο του συνταξιοδοτικού συστήματος με ισοδύναμο αποτέλεσμα για την αντικατάσταση ορισμένων από τα μέτρα που αναφέρονται ανωτέρω, λαμβάνοντας υπόψη τον αντίκτυπό τους στην ανάπτυξη, και υπό την προϋπόθεση ότι τα μέτρα αυτά παρουσιάζονται στους θεσμούς κατά τη φάση του σχεδιασμού και είναι επαρκώς συγκεκριμένα και ποσοτικοποιήσιμα, και ελλείψει των ανωτέρω, βασική επιλογή είναι αυτή που καθορίζεται ανωτέρω.
5. Δημόσια διοίκηση, Δικαιοσύνη και Καταπολέμηση της διαφθοράς
Θέσπιση νομοθεσίας για:
  • Μεταρρύθμιση της ενιαίας μισθολογικής κλίμακας, με έναρξη ισχύος την 1η Ιανουαρίου, 2016, που θα καθορίζει τις βασικές παραμέτρους με δημοσιονομικά ουδέτερο τρόπο και σύμφωνα με τους συμφωνηθέντες στόχους μισθολογικού κόστους και με πλήρη εφαρμογή στο σύνολο του δημόσιου τομέα, συμπεριλαμβανομένης της αποσυμπίεσης της μισθολογικής κατανομής σε όλο το φάσμα των μισθών σε σχέση με την ικανότητα, την απόδοση και την ευθύνη του προσωπικού. (Οι αρχές θα θεσπίσουν επίσης νομοθεσία για τον εξορθολογισμό των εξειδικευμένων μισθολογίων, έως τα τέλη Νοεμβρίου 2015) ·
  • Ευθυγράμμιση μη μισθολογικών παροχών, όπως οι ρυθμίσεις για άδειες, οι ημερήσιες αποζημιώσεις, τα έξοδα ταξιδίου, τα επιδόματα, με τις βέλτιστες πρακτικές στην ΕΕ, με ισχύ από 1ης Ιανουαρίου 2016·
  • Δημιουργία, στο πλαίσιο της νέας Μεσοπρόθεσμης Δημοσιονομικής Στρατηγικής, ανώτατων ορίων για τις
(26 Ιουνίου ώρα 20:00) Κατάλογος που λαμβάνει υπόψη τις προτάσεις των ελληνικών αρχών που ελήφθησαν στις 8, 14, 22 και 25 Ιουνίου
page6image1728
μισθολογικές δαπάνες και το επίπεδο της δημόσιας απασχόλησης σύμφωνα με την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων και εξασφάλιση της καθοδικής πορείας των μισθών σε σχέση με το ΑΕΠ έως το 2019·
  • Πρόσληψη διαχειριστών και αξιολόγηση των επιδόσεων όλων των υπαλλήλων (με στόχο να ολοκληρωθεί η πρόσληψη νέου διευθυντικού προσωπικού μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2015, μετά τη διαδικασία επανεξέτασης).
  • Μεταρρύθμιση του κώδικα πολιτικής δικονομίας, σύμφωνα με προηγούμενες συμφωνίες·
Ενίσχυση της διακυβέρνησης της ΕΛ.ΣΤΑΤ. Πρέπει να καλύπτει (i) τον ρόλο και τη δομή των συμβουλευτικών
οργάνων του ελληνικού στατιστικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένου του μετασχηματισμού του Συμβουλίου του ΕΛ.Σ.Σ. σε Συμβουλευτική Επιτροπή του ΕΛ.Σ.Σ. και του ρόλου της Συμβουλευτικής Επιτροπής Ορθής Πρακτικής, (ii) τη διαδικασία πρόσληψης για τον Πρόεδρο της ΕΛ.ΣΤΑΤ., ώστε να εξασφαλίζεται η πρόσληψη προέδρου με όσο το δυνατόν περισσότερα επαγγελματικά προσόντα, με διαφανείς διαδικασίες και κριτήρια επιλογής· (iii) τη συμμετοχή της ΕΛ.ΣΤΑΤ., κατά περίπτωση, σε κάθε νομοθετική ή άλλη νομική πρόταση σχετικά με θέματα στατιστικής· (iv) άλλα ζητήματα που επηρεάζουν την ανεξαρτησία της ΕΛ.ΣΤΑΤ., συμπεριλαμβανομένης της οικονομικής αυτονομίας, της χειραφέτησης της ΕΛ.ΣΤΑΤ. να ανακατανείμει υπάρχουσες μόνιμες θέσεις και να προσλαμβάνει προσωπικό όπου χρειάζεται και να προσλαμβάνει εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό, και τον χαρακτηρισμό του οργάνου ως οργάνου δημοσιονομικής πολιτικής στον πρόσφατο νόμο 4270/2014· Ρόλος και αρμοδιότητες της Τράπεζας της Ελλάδος στον τομέα των στατιστικών σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία.
Δημοσίευση αναθεωρημένου στρατηγικού σχεδίου για την καταπολέμηση της διαφθοράς μέχρι τις 31 Ιουλίου 2015. Τροποποίηση και εφαρμογή του νομικού πλαισίου για την δήλωση των περιουσιακών στοιχείων και της χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων, και θέσπιση νομοθεσίας απομόνωσης των ερευνών για οικονομικά εγκλήματα και για την καταπολέμηση της διαφθοράς από πολιτικές παρεμβάσεις σε ατομικές υποθέσεις.
6. Φορολογική διοίκηση
Να λάβει τα ακόλουθα μέτρα:
Θέσπιση νομοθεσίας για τη δημιουργία ανεξάρτητης υπηρεσίας εσόδων, στην οποία να καθορίζονται: (i) η νομική μορφή της υπηρεσίας, η οργάνωση, το καθεστώς και το πεδίο εφαρμογής· (ii) οι αρμοδιότητες και τα καθήκοντα του Διευθύνοντος Συμβούλου και του ανεξάρτητου Διοικητικού Συμβουλίου· (iii) η σχέση με τον Υπουργό Οικονομικών και άλλους φορείς της κυβέρνησης· (iv) η ευελιξία όσον αφορά το ανθρώπινο δυναμικό της υπηρεσίας και η σχέση του με τη δημόσια διοίκηση· (v) η δημοσιονομική αυτονομία, με τις δικές της ΓΔΟΥ και ένα νέο τύπο χρηματοδότησης, με ευθυγράμμιση των κινήτρων με την είσπραξη των εσόδων και την εγγύηση της προβλεψιμότητας και της ευελιξίας του προϋπολογισμού· (vi) οι εκθέσεις προς την κυβέρνηση και τη Βουλή· και (vii) η άμεση μεταβίβαση όλων των αρμοδιοτήτων και των καθηκόντων σχετικά με φορολογία, τελωνεία και δασμούς και όλων των εφοριακών και τελωνειακών υπαλλήλων του ΣΔΟΕ και των λοιπών φορέων στην υπηρεσία.
(26 Ιουνίου ώρα 20:00) Κατάλογος που λαμβάνει υπόψη τις προτάσεις των ελληνικών αρχών που ελήφθησαν στις 8, 14, 22 και 25 Ιουνίου
Σχετικά με τις κατασχέσεις, να θεσπίσει νομοθεσία για την εξάλειψη του ανώτατου ορίου του 25 τοις εκατό επί των μισθών και των συντάξεων και τη μείωση όλων των ορίων στα 1.500 ευρώ, διασφαλίζοντας παράλληλα, σε κάθε περίπτωση, ικανοποιητικές συνθήκες ζωής. Επιτάχυνση των συμβάσεων προμηθειών της υποδομής ΤΠ για την αυτοματοποίηση της ηλεκτρονικής κατάσχεσης· Βελτίωση των κανόνων απόσβεσης φορολογικών οφειλών· Κατάργηση της προσωπικής ευθύνης των εφοριακών για τη μη είσπραξη παλαιών οφειλών· Κατάργηση των περιορισμών για τη διενέργεια ελέγχων των φορολογικών δηλώσεων από το 2012 στο πλαίσιο του εξωτερικού φορολογικού συστήματος πιστοποίησης· Και επιβολή, εφόσον είναι νομικά δυνατόν, της προκαταρκτικής
είσπραξης, σε περιπτώσεις φορολογικών διαφορών.
  • Τροποποίηση (i) των δόσεων για τους φόρους και τις ασφαλιστικές εισφορές της περιόδου 2014-15, ώστε να εξαιρούνται όσοι δεν καταβάλλουν τις τρέχουσες υποχρεώσεις τους και καθιέρωση απαίτησης για τις φορολογικές διοικήσεις και τους ασφαλιστικούς οργανισμούς να μειώνουν τις προθεσμίες για όσους έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν νωρίτερα και καθιέρωση αγορακεντρικών επιτοκίων. Η Μονάδα Μεγάλων Οφειλετών (ΜΜΟ) και το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) θα αξιολογήσουν έως τα τέλη Σεπτεμβρίου 2015 τους μεγάλους οφειλέτες που οφείλουν φόρους και ασφαλιστικές εισφορές άνω του 1 εκατ. ευρώ (π.χ. επαλήθευση της ικανότητάς τους να πληρώσουν και λήψη διορθωτικών μέτρων) και (ii) το βασικό σύστημα των δόσεων/ ΚΦΔ να προσαρμοστεί στα επιτόκια της ελεύθερης αγοράς και να ανασταλούν έως τα τέλη του 2017 οι απαιτήσεις επαλήθευσης από τρίτους και τραπεζικής εγγύησης.
  • Θέσπιση νομοθεσίας για την επιτάχυνση των διαδικασιών διαγραφής και περιορισμός της επανεγγραφής στο μητρώο ΦΠΑ, για να προστατευθούν τα έσοδα ΦΠΑ, και επιτάχυνση των συμβάσεων προμήθειας λογισμικού ανάλυσης δικτύων. Και έκδοση του προεδρικού διατάγματος που απαιτείται για την ουσιαστική ενίσχυση της αναδιοργάνωσης του τμήματος επιβολής του ΦΠΑ, προκειμένου να ενισχυθεί η επιβολή του ΦΠΑ και η καταπολέμηση της απάτης τύπου «καρουσέλ» στον τομέα του ΦΠΑ. Οι αρχές θα υποβάλουν αίτημα στην Επιτροπή ΦΠΑ της ΕΕ και θα εκπονήσουν αξιολόγηση των επιπτώσεων της αύξησης του κατώτατου ορίου του ΦΠΑ στα 25.000 ευρώ.
page7image18672
Καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καυσίμων, μέσω νομοθετικών μέτρων για τον εντοπισμό των δεξαμενών αποθήκευσης (σταθερών ή κινητών)·
Κατάρτιση σχεδίου με βάση το οποίο η ΓΓΔΕ θα εντείνει την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και των αδήλωτων καταθέσεων, με τον έλεγχο των τραπεζικών συναλλαγών στα πιστωτικά ιδρύματα στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, με σκοπό την είσπραξη οφειλομένων φόρων·
page7image22480
Εκπόνηση κοστολογημένου σχεδίου για την προώθηση της χρήσης των ηλεκτρονικών πληρωμών, μέσω της χρήσης των Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών και Επενδυτικών Ταμείων·
(26 Ιουνίου ώρα 20:00) Κατάλογος που λαμβάνει υπόψη τις προτάσεις των ελληνικών αρχών που ελήφθησαν στις 8, 14, 22 και 25 Ιουνίου
7. Χρηματοπιστωτικός τομέας
Να θεσπίσει: (i) τροποποιήσεις των νόμων περί αφερεγγυότητας, εταιρειών και νοικοκυριών που να καλύπτουν όλους τους οφειλέτες και ευθυγράμμιση του εταιρικού δικαίου περί αφερεγγυότητας με τον νόμο για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό· (ii) τροποποιήσεις της νομοθεσίας περί αφερεγγυότητας των νοικοκυριών, καθιερώνοντας μηχανισμό διαχωρισμού των στρατηγικά δυστροπούντων οφειλετών από τους καλόπιστους οφειλέτες και να απλουστεύσει και να ενισχύσει τις διαδικασίες και να θεσπίσει μέτρα για την αντιμετώπιση του μεγάλου όγκου των καθυστερούμενων
υποθέσεων· (iii) τροποποιήσεις για να βελτιωθεί αμέσως το δικονομικό πλαίσιο για θέματα αφερεγγυότητας εταιρειών και νοικοκυριών· (iv) νομοθεσία για τη θέσπιση ενός νομοθετικά κατοχυρωμένου επαγγέλματος του συνδίκου πτωχεύσεως, που να μην περιορίζεται σε συγκεκριμένο επάγγελμα και σύμφωνα με την ορθή διακρατική εμπειρία· (v) αναλυτική στρατηγική για το χρηματοπιστωτικό σύστημα: η εν λόγω στρατηγική θα βασιστεί στο έγγραφο στρατηγικής του 2013, λαμβάνοντας υπόψη το νέο περιβάλλον και τις συνθήκες του χρηματοπιστωτικού συστήματος, και εν όψει της επιστροφής των τραπεζών σε ιδιώτες, με την προσέλκυση διεθνών στρατηγικών επενδυτών για να επιτευχθεί ένα βιώσιμο μοντέλο χρηματοδότησης μεσοπρόθεσμα· και (vi) μια ολιστική στρατηγική εξυγίανσης μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ), που θα εκπονηθεί με τη βοήθεια ενός στρατηγικού συμβούλου.
8. Αγορά εργασίας
Έναρξη διαδικασίας διαβούλευσης παρόμοιας με εκείνη που προβλέπεται για τον προσδιορισμό του κατώτατου μισθού (άρθ. 103 του Ν. 4172/2013) για την αναθεώρηση των υφιστάμενων πλαισίων για τις ομαδικές απολύσεις, τη συνδικαλιστική δράση και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, λαμβάνοντας υπόψη τις βέλτιστες πρακτικές σε άλλα μέρη της Ευρώπης. Περαιτέρω συμβολή στην επανεξέταση που περιγράφεται ανωτέρω θα παρασχεθεί από διεθνείς οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένης της ΔΟΕ. Η οργάνωση και τα χρονοδιαγράμματα θα καταρτιστούν σε διαβούλευση
με τους θεσμούς. Δεν θα γίνει καμία αλλαγή στο τρέχον πλαίσιο των συλλογικών διαπραγματεύσεων πριν από την περάτωση της επανεξέτασης και, σε κάθε περίπτωση, όχι πριν από τα τέλη του 2015. Κάθε προτεινόμενη τροποποίηση του νομοθετικού πλαισίου θα γίνει μόνο σε συμφωνία με την ΕΕ/ΕΚΤ/ΔΝΤ. Οι αρχές θα λάβουν μέτρα για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας, προκειμένου να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα των νόμιμων επιχειρήσεων και η προστασία των εργαζομένων, καθώς και τα φορολογικά έσοδα και οι πόροι της κοινωνικής ασφάλισης.
9. Αγορά προϊόντων
Θέσπιση νομοθεσίας για:
page8image22592
Εφαρμογή όλων των συστάσεων που εκκρεμούν από την εργαλειοθήκη ανταγωνισμού του ΟΟΣΑ I, συμπεριλαμβανομένων, μεταξύ άλλων, και των αδειών φορτηγών και των συστάσεων της εργαλειοθήκης ΟΟΣΑ II
(26 Ιουνίου ώρα 20:00) Κατάλογος που λαμβάνει υπόψη τις προτάσεις των ελληνικών αρχών που ελήφθησαν στις 8, 14, 22 και 25 Ιουνίου
για τα ποτά και τα προϊόντα πετρελαίου·
Άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, μηχανικών, συμβολαιογράφων, αναλογιστών, δικαστικών επιμελητών, και απελευθέρωση της αγοράς τουριστικών μισθωμάτων και μεταφοράς με πορθμεία·
page9image3840
Εξάλειψη μη αμοιβαίων περιττών επιβαρύνσεων και ευθυγράμμιση των αμοιβαίων περιττών επιβαρύνσεων για παρεχόμενες υπηρεσίες·
(i) μείωση της γραφειοκρατίας, κυρίως σχετικά με τις οριζόντιες απαιτήσεις αδειοδότησης των επενδύσεων και
δραστηριοτήτων χαμηλής διακινδύνευσης, όπως συνιστάται από την Παγκόσμια Τράπεζα, και του διοικητικού φόρτου των επιχειρήσεων βάσει των συστάσεων του ΟΟΣΑ, και (ii) σύσταση διυπουργικής επιτροπής για την κατάρτιση της νομοθεσίας. Θα επιδιωχθεί η τεχνική βοήθεια της Παγκόσμιας Τράπεζας για την εφαρμογή της χαλάρωσης των προϋποθέσεων αδειοδότησης.
page9image9360
Έγκριση της μεταρρύθμισης της αγοράς φυσικού αερίου και του συναφούς χάρτη πορείας, και άμεση εφαρμογή αμέσως μετά.
page9image10752
Λήψη μη αναστρέψιμων μέτρων (συμπεριλαμβανομένης της ανακοίνωσης της ημερομηνίας για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών), για την ιδιωτικοποίηση της εταιρείας μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ΑΔΜΗΕ.
Στις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας, οι αρχές θα μεταρρυθμίσουν το σύστημα πληρωμών δυναμικότητας και άλλους κανόνες της αγοράς ηλεκτρικής ενέργεια,ς για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο ορισμένοι σταθμοί να αναγκάζονται να λειτουργούν κάτω από το μεταβλητό τους κόστος, και να αποτραπεί ο συμψηφισμός των οφειλών μεταξύ της ΔΕΗ και φορέων της αγοράς· Καθορισμός των τιμολογίων της ΔΕΗ με βάση το κόστος, συμπεριλαμβανομένης της αντικατάστασης της έκπτωσης 20% για τους χρήστες υψηλής τάσης με κοστοστραφή τιμολόγια· Και κοινοποίηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή των προϊόντων τύπου NOME. Οι αρχές θα συνεχίσουν επίσης την υλοποίηση του χάρτη πορείας για το μοντέλο-στόχο της ΕΕ, θα καταρτίσουν ένα νέο πλαίσιο για τη στήριξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την εφαρμογή της ενεργειακής απόδοσης και θα αναθεωρήσουν την φορολογία της ενέργειας· Οι αρχές
θα ενισχύσουν την οικονομική και λειτουργική ανεξαρτησία της ρυθμιστικής αρχής ηλεκτρικής ενέργειας.
10. Ιδιωτικοποιήσεις
  • Το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου Ανάπτυξης Περιουσιακών Στοιχείων της Ελληνικής Δημοκρατίας θα εγκρίνει το αναπτυξιακό πρόγραμμα περιουσιακών στοιχείων, το οποίο θα περιλαμβάνει προς ιδιωτικοποίηση όλα τα περιουσιακά στοιχεία του ΤΑΙΠΕΔ στις 31/12/2014· Το πρόγραμμα θα εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο.
  • Για να διευκολυνθεί η ολοκλήρωση των δημοπρασιών, οι αρχές θα ολοκληρώσουν όλα τα εκκρεμούντα κυβερνητικά μέτρα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που απαιτούνται για τους περιφερειακούς αερολιμένες, την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, την ΕΓΝΑΤΙΑ, τους λιμένες Πειραιά και Θεσσαλονίκης και του Ελληνικού (ακριβής κατάλογος περιλαμβάνεται στο τεχνικό υπόμνημα). Αυτός ο κατάλογος προτεραιοτήτων θα επικαιροποιείται τακτικά και η
(26 Ιουνίου ώρα 20:00) Κατάλογος που λαμβάνει υπόψη τις προτάσεις των ελληνικών αρχών που ελήφθησαν στις 8, 14, 22 και 25 Ιουνίου
κυβέρνηση θα εξασφαλίσει ότι όλες τα εκκρεμή μέτρα θα εφαρμοστούν έγκαιρα.
Η κυβέρνηση και το ΤΑΙΠΕΔ θα αναγγείλουν τις προθεσμίες υποβολής δεσμευτικών προσφορών για τους λιμένες του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, το αργότερο έως τα τέλη του Οκτωβρίου 2015, και για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ ROSCO, χωρίς ουσιαστικές αλλαγές στους όρους των προσφορών.
Η κυβέρνηση θα μεταβιβάσει στο ΤΑΙΠΕΔ τις μετοχές του Δημοσίου στον ΟΤΕ.
Θα λάβει μη αναστρέψιμα μέτρα για την πώληση των περιφερειακών αερολιμένων με τους υφιστάμενους όρους με
τον επιτυχόντα προσφοροδότη που έχει ήδη επιλεγεί.
page10image8432
Δηλαδή τι άλλο να σου κάνουν;
Σου κόψανε δέκα φορές το μισθό και τη σύνταξη.
Σε απολύσανε.
Σε έχουν να δουλεύεις απλήρωτος μήνες.
Στείλανε τα παιδιά σου μετανάστες στους Δανειστές.
Σου ξεπούλησαν το τόπο σου, κομμάτι –κομμάτι.
Φάρμακα δεν έχεις και περίθαλψη.
Ο γείτονας σου αυτοκτόνησε, είχε ένα μαγαζάκι κι έβαλε λουκέτο.
Στη πόρτα σου κοιμούνται άστεγοι.
Χρωστάς στη τράπεζα που εσύ, με το Χρέος που φορτώθηκες, έσωσες κι αυτή θα σου πάρει το σπίτι.
Χειμώνα την έβγαλες με τη κουβέρτα, δεν έχεις θέρμανση.
Τη ΔΕΗ την έβαλες στη ρύθμιση, πού να πληρώσεις τις επιδοτήσεις των Κοπελούζων;
Πας σούπερ μάρκετ και σκέφτεσαι αν θα πάρεις μια Αμυγδάλου για το εγγόνι σου.
Σε βρίζουν πέντε χρόνια.
Ήσουν τεμπέλης, ήσουν κλέφτης, ήσουν απατεώνας, εσύ έφαγες τις επιδοτήσεις ,εσύ δεν δικαιούσαι τη σύνταξη που πλήρωνες 40 χρόνια, άσχετα που κουρέψανε τα λεφτά των Ταμείων, δε στα είπανε αυτά, μόνο σε βρίζανε, κοπρόσκυλο, τεμπελχανά, βλάκα, ακαμάτη, απολίτιστε Βαλκάνιε Ανατολίτη, τι σε θέλαμε στην Ευρώπη;
Ακούς και βλέπεις και κάνεις πως δεν ακούς και δε βλέπεις.
Ζεις σα δούλος, σε φτύνουν και κάνεις τον ανήξερο.
Πούλησες και το μέλλον των παιδιών και εγγονών σου, το χώμα που πατάς βλέπεις να το ξεπουλούν κομμάτι – κομμάτι, δε φταίω λες, δε με ρώτησαν.
Τώρα σε ρωτάνε.
Πάρε την απόφαση μονάχος σου.
Σήκωσε το κεφάλι σου και κοίτα τον ουρανό κι όχι τα 60 κωλόχαρτα που βγάζει το τραπεζικό μηχάνημα.
Σήκωσε το κούτελο και σκέψου.
Τι κάνανε οι πατεράδες κι οι παππούδες σου πίσω στα δύσκολα χρόνια;
Σε πόλεμους και πείνες;
Τι κάνανε;
Αν κλέψανε και ξεπουλήσανε ανθρώπους, αν ρουφιανέψανε και συρθήκανε σα σκουλήκια, κάν΄το κι εσύ, τσίπα δεν έχεις.
Αν όμως είχες τη τύχη να χεις γονιούς καθαρούς, γενναίους ανθρώπους,ανθρώπους που στάθηκαν όρθιοι και δεν αντάλλαξαν την αξιοπρέπεια τους με ένα ντενεκέ λάδι ή 60 παλιόχαρτα, αν θυμάσαι το πατέρα σου να αναστενάζει σκεφτικός το βράδυ και τη μάνα σου βουρκωμένη να του σφίγγει το χέρι όρθια, αν θυμάσαι τους γονιούς σου όρθιους, ήρθε κι η δική σου ώρα.
Σήκω ορθός, μην κοιτάς πίσω, μην κοιτάς το αύριο.
Νιώσε το τώρα και υψώσου απ τη λάσπη.
Με αξιοπρέπεια πες καθαρά ΟΧΙ, αλλού να βρείτε σκλάβους.
ΌΧΙ εδώ, όχι στ΄όνομα μου.
Απλώς ΟΧΙ.  

Νόστιμον ήμαρ

 ______________


13 σχόλια:

  1. Μου έκαναν μια ενδιαφέρουσα ανάλυση τις προάλλες, σύμφωνα με την οποία ο Τσίπρας μπορεί να υποστηρίζει ένθερμα το ΟΧΙ, αλλά να θέλει, στην πραγματικότητα, (και) το ΝΑΙ: ένα ΝΑΙ που θα του λύσει τα χέρια να πάει να δεχτεί ό,τι του προτείνουν και παρόλα αυτά να παραμείνει στην εξουσία, γιατί, τάχα, αυτή την εντολή θα πάρει από τον λαό και θα πρέπει να τη σεβαστεί (αν και θα είναι εντελώς αντίθετος με τις προεκλογικές του εξαγγελίες και θα έχει κάνει στροφή 180 μοιρών ως προς ό,τι θα περιμέναμε από αριστερή κυβέρνηση). Το σημειώνω, επειδή εκτός του ΝΑΙ και ΟΧΙ, έχει σημασία και το γιατί γίνεται κάτι (γιατί πάμε σε δημοψήφισμα) - ειδικά όταν και η πρόταση της κυβέρνησης δεν ήταν μακριά από την πρόταση των θεσμών. Με αυτή τη λογική, και μια αριστερή κυβέρνηση με χρησιμοποιεί και με στριμώχνει - και αν είναι έτσι, αυτό με θυμώνει πολύ.
    Και μια σημείωση ως προς τις "χιτλερικές", όπως τις χαρακτήρισες, θεωρίες για τη μάζα (τις οποίες τυχαίνει να πιστεύω): τα περί συναισθηματικής και άλογης συμπεριφοράς της μάζας τα επεσήμανε ο Φρόυντ, βασισμένος σε μελέτη του προγενέστερου ψυχολόγου-εθνολόγου Γκυστάβ Λε Μπον. Το σχετικό σύγγραμμα του Φρόυντ δημοσιεύτηκε το 1921, οπότε ας μην συνδέουμε αυτές τις θέσεις με τον Χίτλερ, για να τους στερούμε ισχύ. Το αν αργότερα τις χρησιμοποίησε και το ναζιστικό-φασιστικό καθεστώς για να θεμελιώσει την προπαγάνδα, είναι άλλη υπόθεση. Εκτός αν ξέρεις κάτι διαφορετικό.
    Καλημέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κατ' αρχήν θέλω να σου πω ότι τα περί ΝΑΙ που λες τα έχω σκεφτεί και τα θεωρώ πιθανότατα. Ακόμα κι έτσι, θεωρώ πιο δημοκρατικό το δημοψήφισμα για να καθυσηχαστεί η συνείδηση των μελών της Κυβέρνσης απ' ό,τι το λαδωμα που αποτελεί τον παραδοσιακό τρόπο.

      Για το άλλο:
      Ανέφερα το Χίτλερ απλουστεύοντας χάριν επιχειρηματολογίας μια και τα υιοθέτησε, θεωρώντας (ίσως κακώς) ότι στο παρόν δεν ενδιέφερε να προσθέσω σημειώσεις για η γέννηση των θεωριών αυτών ππου κι εμένα με έχουν απασχολήσει.
      Νομίζω όμως ότι από τον Le Bon επηρεάστηκε ο ανιψιός του Freud κι όχι ο ίδιος μια και στην 'Ομαδική Ψυχολογία και Ανάλυση του Εγώ (μεταφράζω από τα αγγλικά στα οποία το διάβασα και το έχω πλάι μου) απέχει αρκετά και έχει και εντελώς άλλη σκοπιά.
      Καλή σου μέρα κια σ ευχαριστώ για τα ενδιαφέροντα σχόλια.

      Διαγραφή
  2. Nα μη το σκέφτεσαι καθόλου, Δάφνη. Να αφεθείς στη "θηλυκή" σου πλευρά και να ψηφίσεις κατά βούληση, συνείδηση, και συναίσθηση. Έτσι, για το γαμώτο. Που κομπάζουμε μια ζωή γιατί τάχα δώσαμε τη δημοκρατία στον σύμπαν, και μόλις μας δόθηκε η ευκαιρία να εξασκήσουμε την απόλυτη έκφρασή της, χεστήκαμε πάνω μας. Άντε γιατί. (που λέμε κι εδώ στο Βορρά)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να μην το σκέπτομαι δε γίνεται- όμως δεν 'το σκέπτομαι' με την έννοια του κυμαίνομαι: ΟΧΙ θα ψηφίσω, νομίζω είναι καθαρό και εμφανές από τη στάση μου.

      Τώρα για το ότι δώσαμε Δημοκρατίες και φώτα στον κόσμο και λοιπές μπαρούφες... αλεργία παθαίνω μ΄αυτά. Ας φροντίσουν όσοι τα πιστεύουν να νιώσουν υπερήφανοι για κάτι που κάνουν οι ίδιοι κι ας αφήσουν στη μακαριότητά τους τους προηγούμενους κατοίκους τούτου του τόπου

      Διαγραφή
  3. ΟΧΙ η ΝΑΙ?Κανεις δεν μπορει να πει με απολυτη βεβαιοτητα ποιο θα ειναι
    το καλυτερο για το μελλον..η μηπως μπορει?
    Ας το δουμε απλα.Ποιοι ζητουν το ΝΑΙ?Αυτοι που επι 40χρονια κυβερνησαν
    εναλλαξ τον τοπο και τον εφτασαν στο σημερα.Αυτοι που εφαγαν απο μιζες κλπ
    αυτοι που οδηγησαν ενα λαο στη φτωχια,στην ανεργια,στη μεταναστευση,στα απλωμενα χερια για ενα κιλο ντοματες,στις αυτοκτονιες.Αυτοι που εσκυψαν στις απαιτησεις
    σαρκοφαγων ζωων,οχι παντως ανθρωπων.
    Ποιοι ζητουν το ΟΧΙ?Ανθρωποι νεοι,απειροι ως ενα σημειο,υποσχομενοι ελπιδα.
    Δεν πιστευω στις υποσχεσεις..δινονται ευκολα και δεν τηρουνται σχεδον ποτε.
    Πιστευω ομως στο δικαιωμα στην ελπιδα.
    Και το κυριοτερο ειναι η πρωτη φορα που μου δινεται το δικαιωμα να αποφασισω
    εγω για το τι θελω.Αυτο απο μονο του κανει την διαφορα των μεν απο τους δε!
    Τι θελω λοιπον?Θελω το παιδι μου να ζησει εστω αυτα που εζησα εγω μεχρι σημερα.
    Θελω κανενα παιδι να μην πειναει πια.Θελω να μην βλεπω συνανθρωπους μου να κοιμουνται στα πεζοδρομια.Θελω σχολεια,πολλα σχολεια με χαρουμενα παιδια.
    Θελω απο εκδικηση να δω τα λυκοχαμογελα των "φιλων" μας να σβηνουν.
    Θελω ολα αυτα και αλλα πολλα και ειμαι αποφασισμενη να πληρωσω και το
    τιμημα της επιλογης μου και ποτε δεν φοβηθηκα να πληρωσω τα τιμηματα μου,
    ουτε και τωρα θα φοβηθω!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νομίζω το
      «Ποιοι ζητουν το ΟΧΙ?Ανθρωποι νεοι,απειροι ως ενα σημείο» είναι άλλος ένας καναλόμυθος συγκαταβατικού ύφους, του τύπου ναι, καλά τα όνειρα μα με τα όνειρα δεν κυβερνιόμαστε.
      Βλέπω να συντασσόμαστε με το ΟΧΙ άνθρωποι κάθε ηλικίας και μόρφωσης και οικονομικού επιπέδου
      (σκεπτόμουν μάλιστα να γραψω για τα 5 πολύ κοντινά μου πρόσωπα με καταθέσεις μετρητών ΕΔΩ εντός από €100.000 ως τα 10πλάσια- που κανείς μας δεν τα έβγαλε έξω, κανεις μας αυτές τις μέρες δεν έχει πάει σε ΑΤΜ παρά σε έσχατη ανάγκη διότι αφήνουμε τα μετρητά του ΑΤΜ για όποιον θα τα χρειάζεται, όποιον έχει άδεια ντουλάπια στην κουζίνα ή είναι ασθενής και οδοιπόρος.

      Και σκεπτόμουν πως οι άλλοι του ΝΑΙ μας θεωρούν χαζούς που δε φροντίζουμε να εξασφαλίσουμε τα παιδιά μας βγάζοντας στο εξωτερικό τα χρήματά μας ώστε να τους προσφέρουμε. Και να σου πω τι σκεπτόμουν; Ότι η ειδοποιός διαφορά είναι που νιώθω πως εμείς με το παράδειγμα ήθους δίνουμε πιο πολλά στα παιδιά από τους άλλους που τα διδάσκουν μόνο συμπεριφορά καρχαρία. Ποια παιδιά θα είναι πιο πλούσια αύριο;
      Όμως η πλύση εγκεφάλου συνεχίζεται κι ο έντιμος βαφτίζεται «νέος» «οειροπόλος» και αφελώς...

      Διαγραφή
    2. Βλεποντας την απαντηση σου και ξαναδιαβαζοντας το σχολιο μου,στο
      σημειο για την "απειρια",ειδα οτι ημουν ασαφης και δικαιολογημενα
      συνδεθηκα με τις προπαγανδες..αυτο που ηθελα να πω ειναι οτι οντας
      απειροι εμπιστευονται τα λογια η μαλλον τις υποσχεσεις για συμφωνια..
      και τα αποτελεσματα ειναι γνωστα!
      Ειναι πολλοι οι ανθρωποι που εχουν αξιες και ηθος εκει εξω..αλλα αυτοι
      δεν ακουγονται..δεν εχουν εναν τροπο η ενα μεσο για εκφραστουν και
      να ακουστουν.Να γραψεις λοιπον για αυτους που γνωριζεις,να τους
      γνωρισουμε κι εμεις..νομιζω θα ειναι πρωτα τιμη για ολους εμας και
      μετα για κεινους που αντισταθηκαν.
      Τα τελευταια χρονια προσπαθησαν και καταφεραν ως ενα σημειο να
      απομονωσουν αυτους που εχουν κατι να μας πουν.
      Συμφωνω μαζι σου η μορφωση απο μονη της δεν αρκει για να ειναι
      κανεις σωστος ανθρωπος,χρειαζεται και κοινωνικη παιδεια και αυτη
      στο μεγαλυτερο ποσοστο την παιρνει κανεις απο το "σπιτι".Ω να ηξερες
      μονο ποσα πολλα θα ηθελα πω εδω!
      Προτιμω το παιδι μου να εχει ενα πτυχειο λιγοτερο και κριτικη σκεψη
      και ανθρωπια περισσοτερο.ΝΑΙ θα ειναι πλουσιοτερο και γω
      περηφανη.....απολαμβανω τη συζητηση..μα σε κουρασα και σταματω
      εδω..σ ευχαριστω!

      Διαγραφή
    3. Σα να με βρήκε η απάντησή σου πριν τη διαβάσω, τώρα μόλις έγραψα γι αυτό που ζητάς.
      Και πριν δημοσιεύσω βλέπω το σχόλιό σου και.. ομολογώ με βοηθά διότι ανησυχούσα μη φανούν τα λόγια μου σα κομπασμός..

      __Δε με κουράζεις. Είναι χαρά η κουβέντα μας, εξ άλλου γι αυτό είμαστε δώ. Blogging σημα΄νει διαδρατικότητα, αλλιώς θα προτιμούσα τα έντυπα.
      Καλό μας βράδυ medoussa!

      Διαγραφή
    4. Περιμενω με ενδιαφερον..
      Καλο μας βραδυ Δαφνη...και σε ολους!

      Διαγραφή
    5. Περιμενω με ενδιαφερον..
      Καλο μας βραδυ Δαφνη...και σε ολους!

      Διαγραφή
  4. Πέντε χρόνια τώρα ως κοινωνία γνωρίζουμε την μία ήττα μετά την άλλη, μας οδηγούν στην αθλιότητα και στην καταστροφή, εμάς και τα παιδιά μας. Φτάνει πια. Μπορούμε έστω και μέσω ενός δημοψηφίσματος να πετύχουμε μια νίκη ως κοινωνία. Πέντε χρόνια μας κυβερνούν σπέρνοντας τον φόβο, είναι ώριμο και αναγκαίο σήμερα να θερίσουν την οργή μας. Το πιο αληθινό σύνθημα που διάβασα αυτές τις μέρες νομίζω πως είναι:
    ΜΠΡΟΣΤΑ ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΤΙ ΘΑ ΒΡΩ
    ΜΑ ΠΙΣΩ ΔΕΝ ΓΥΡΙΖΩ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Το Blogger με ενημερώνει ότι δε μου επιτρέπει να απαντώ στα σχόλια στο ίδιο μου το blog- λόγω κάποιας ρύθμισής μου για cookies (την οποία δε θυμάμαι) .

Ψάχνω για να διορθώσω
μα εν τω μεταξύ ΣΑΣ ΖΗΤΩ ΣΥΓΓΝΩΜΗ που δεν απαντώ πάντα
και ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ που σχολιάσατε.
Μου δίνετε μεγάλη χαρά όταν κάνετε τον κόπο- ακόμα κι αν διαφωνούμε.