ΣΙΧΑΘΗΚΑ.
Είναι
μεγάλη η συλλογή μου και δε θα γράψω κάτι παραπάνω. Εξ άλλου από σχόλιά μου που
μεταφέρω, κι από παλιότερες αναρτήσεις, οι απόψεις, οι πίκρες και οι απορίες μου
είναι γνωστές στους αναγνώστες αυτού του blog.
Απ
την καρδιά μου εύχομαι να κάνω λάθος κι όλα να είναι για καλό. Μα αν δεν κάνω..
αν έχουν δίκιο όσοι σας μεταφέρω λόγια και άρθρα τους.. τότε ας είμαστε προσεκτικοί,
ας είμαστε προετοιμασμένοι γιατί έρχονται πολύ χειρότερα.
Ιδού
τι συνέλεξα:
αθέμιτος
-Δεν αρκούν
αυτά τα μέτρα, πρέπει να θυσιάσετε και 500 παρθένες.
-Μα δεν υπάρχουν παρθένες.
-Να βρείτε ισοδύναμο.
Daphne Chronopoulou Θεμελιώδης
κανόνας της προπαγάνδας είναι η κατασκευή ενός αρνητικού στερεότυπου για το στόχο
ώστε να του αφαιρεθούν ιδιότητες που θα τον έκαναν συμπαθή ή οικείο με απώτερο
σκοπό να του αφαιρεθεί η ανθρώπινη ιδιότητα ώστε να μην αποτελεί συνειδησιακό
πρόβλημα η εξόντωσή του.
Akylas Taraktsis
Κύριε φίλη στα παπάρια μας αν
στείλατε μήνυμα στην Ευρώπη ... Πες μας τι μήνυμα στείλατε στο 62% του
ελληνικού λαού νουμερο ΕΕΕ νουμερο
Daphne Chronopoulou Μα αυτό με πονάει, που φτάσαμε σ' αυτό το σημείο.
Μη με παρεξηγήσετε , δε λέω ότι κακώς συμφώνησε. Λέω κακώς ναρκισσεύονται με παραιτήσεις και εσωκομματικά όταν κανείς τους δεν είπε κουβεντα πριν.
Daphne Chronopoulou
Eνότητα ναι, μα με αλήθειες και προγραμματισμό, όχι χύμα . Δε συγχωρείται το 'πάμε και βλέπουμε' όταν παίζονται οι ζωές των ανθρώπων.
Daphne Chronopoulou Μα αυτό με πονάει, που φτάσαμε σ' αυτό το σημείο.
Μη με παρεξηγήσετε , δε λέω ότι κακώς συμφώνησε. Λέω κακώς ναρκισσεύονται με παραιτήσεις και εσωκομματικά όταν κανείς τους δεν είπε κουβεντα πριν.
Daphne Chronopoulou
Eνότητα ναι, μα με αλήθειες και προγραμματισμό, όχι χύμα . Δε συγχωρείται το 'πάμε και βλέπουμε' όταν παίζονται οι ζωές των ανθρώπων.
Dimitri Coromilas Aν ψαχνετε καινούρια ονομασία γιά το ευρωπαικό νόμισμα ονομαστετο ΝΕΥΡΩ. Το Ευρω που σπάει Νεύρα!
Άλλο θα στηρίξω κι άλλο θα στη ρίξω την κυβέρνηση.
(Ε κύριε Λαφαζάνη μου; Ή μήπως φταίει το autocorrect;)
Citigroup: Grexit στο δεύτερο εξάμηνο του 2016 H βασική άποψη της Citigroup είναι ότι θα δούμε το Grexit μέσα στα επόμενα 1-3 χρόνια, και το τοποθετεί χρονικά στο β΄ εξάμηνο του 2016.
Η Citigroup προβλέπει πως το ελληνικό ΑΕΠ φέτος θα μειωθεί 2,4%, από -0,2% που εκτιμούσε τον προηγούμενο μήνα, λόγω της ταχείας επιδείνωσης της οικονομίας, που προκύπτει από την αυξημένη αβεβαιότητα, τους αυστηρούς ελέγχους κεφαλαίου και τα αυστηρά όρια για αναλήψεις.
Βάσει αυτών των εκτιμήσεων, η αμερικανική τράπεζα διαμορφώνει αντιστοίχως τις προβλέψεις της για τα ελληνικά μακροοικονομικά δεδομένα.
Πιο συγκεκριμένα, εκτιμάει ότι το ΑΕΠ φέτος θα μειωθεί 2,4%, από -0,2% που εκτιμούσε τον προηγούμενο μήνα, λόγω της ταχείας επιδείνωσης της οικονομίας, που προκύπτει από την αυξημένη αβεβαιότητα, τους αυστηρούς ελέγχους κεφαλαίου και τα αυστηρά όρια για αναλήψεις μετρητών που θεσπίστηκαν στα τέλη Ιουνίου.
Μιας και στο βασικό σενάριο της σενάριο προβλέπει την έξοδο από το ευρώ, για το ΑΕΠ του 2016 προβλέπει πτώση 3,7% και για το 2017 -3,2%.
Το 2018 όμως θα είναι το έτος που η Citigroup «προσδοκά» τη μεγάλη επιστροφή σε ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.. --->euro2day.gr
Spiros
Dapergolas Αιντε μαλάκα Ελληναρα που βγήκαν πάλι τα
πιτσιρίκια και πετάξανε μπουκάλια και δεν θα πει η υφήλιος πόσο ελεεινή κότα
είσαι.
Σύνταγμα, 15-7-15, πρώτη φορά
αριστερά
(ώρα 11:15, αγριοκαταστολή,
τουλάχιστον 20 άτομα στη ΓΑΔΑ τραυματισμένα... κι ακόμα οι μάχες συνεχίζονται)
@dromografos:
«Προσαγωγή με σπασμένη
μύτη...τουλάχιστον...ΜΑΤ Σύριζα»
Ξένος δημοσιογράφος στο Σύνταγμα
(10 μ.μ.): «Τα ίδια είδα από τους μπάτσους και στην πλατεία Ταξίμ»
Daphne Chronopoulou Πάντα βαλτούς και μπαχαλάκηδες λένε τους διαδηλωτές.
Βαλτοί ή όχι (και ξέρουμε τι γίνεται στην Ελλάδα με τους παρακρατικούς) δε με νοιάζει.
Δε θέλω να ζω σε χώρα που ρίχνει δακρυγόνα στους πολίτες. Αυτό αδιαπραγμάτευτο.
Βαλτοί ή όχι (και ξέρουμε τι γίνεται στην Ελλάδα με τους παρακρατικούς) δε με νοιάζει.
Δε θέλω να ζω σε χώρα που ρίχνει δακρυγόνα στους πολίτες. Αυτό αδιαπραγμάτευτο.
15 Ιουλ 2015
Αστυνομικός της ομάδας Δέλτα κατεβαίνει από το παπάκι του και κάνει την γνωστή χειρονομία δείχνοντας τα γεννητικά του όργανα στους διαδηλωτές... είναι ο οδηγός της μηχανής με αριθμό Ε.Α. 9440 (Συγγρού-Φιξ, ώρα 21:55, 15.7.2014)
Sofia
Lampiki
|
Να συγχαρώ την κα Ιγγλέση για το
ΝΑΙ της.
Εξελέγη απ το κίνημα των
Σκουριών για να τους στείλει στο τάφο.
Manolis Grigorakis Έγραψε ο Λιάγκας ότι ντρέπεται
για την εικόνα της χώρας μας. Κι εμείς ντρεπόμαστε, Γιώργο. Είσαι ένας από τους
λόγους.
zett...
Σταύρο το κομμα σου το εχει ο ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ την μισή κ πανω
Ελλάδα την εχει ο ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ ποια διαπλοκή θέλεις να χτυπήσεις του ΜΠΟΜΠΟΛΑ?? #vouli
George Tzorbatzakis
Να σου πω εγω Σταύρο
γιατι φτάσαμε σε αυτο το σημείο. Γιατι το Αφεντικό σου και οι φίλοι του
καταληστεψαν την Ελλαδα! #vouli
Ανατολή Ξανά διαπραγματεύσεις. Όχι ρήξη. Με το Σταύρο
και τη Φώφη στην ομάδα. Ο λαός για άλλη μια φορά έμεινε με τον μπούλο.
Αλ-αουχ-αντρο Φωφη διαβαζω πως ηθελες νωριτερα
συσκεψη. Ας μην τρεχατε Βρυξελλες με Σαμαρα κ Σταυρο να παρακαλατε την ΕΕ να
ανατρεψει εκλεγμενη κυβρνηση
Παρτάλι Αντί να
καταργήσει ο ΣΥΡΙΖΑ με έναν νόμο τα μνημόνια, κατάργησαν οι Γερμανοί με ένα
μνημόνιο τους νόμους του ΣΥΡΙΖΑ.
Σακοράφα: Σύντροφε Πρόεδρε, εγώ δεν παραδέχομαι την ήττα
Μαριανέλλα Κλώκα:
Τοξικά ομόλογα μαζικής καταστροφής vs εργαλεία μιας μη βίαιης επανάστασης
Το στοίχημα
Δύο πράγματα μου έχουν κάνει μεγάλη εντύπωση τα τελευταία χρόνια αλλά ειδικά τις τελευταίες μέρες. Αφενός γιατί κανείς δεν μιλά με σαφήνεια για το Grexit. Ακούμε διαρκώς την καταστροφολογία του grexit αλλά δεν ακούμε για την ουσία μιας τέτοιας στρατηγικής απόφασης. Οι όποιες συζητήσεις στα mainstream ΜΜΕ είναι τσιτάτα. Δηλαδή ακόμα κι αν το Grexit θα είναι η καταστροφή μας, δεν πρέπει μέσα από το διάλογο να επιχειρηματολογήσουν όσοι/ες αυτό πιστεύουν; Ξέρεις, έχω ένα θέμα με τη δαιμονοποίηση και τα ταμπού. Αρχής γενομένης από το σεξουαλικό προσανατολισμό στη ζωή μου, τείνω να πιστεύω ότι αυτά που θάβονται στο δημόσιο διάλογο είτε είναι επικίνδυνα για κάποιους λόγους ή για κάποια συμφέροντα είτε προσκρούουν σε μια ηθική εξουσίας. Δηλαδή έχουν πολύ ενδιαφέρον!
Το δεύτερο που μου κάνει εντύπωση είναι η προσπάθεια υποβάθμισης της επιτροπής αλήθειας δημοσίου χρέους. Θυμάμαι με κάθε λεπτομέρεια τη στιγμή της πρώτης μου επαφής με την ΕΛΕ στο Σύνταγμα το 2011, τις πρώτες συζητήσεις στο τραπεζάκι τους, την υπογραφή μου και τη συνέχεια της επικοινωνίας μαζί τους μέσω email. Στη συνέχεια αυτό το θέμα ατόνησε μέχρι που ανέλαβε την πρωτοβουλία η Πρόεδρος της Βουλής μαζί με την Σοφία Σακοράφα, πλαισιωμένες από μια πολύ ενδιαφέρουσα και δυνατή ομάδα και με πρόσβαση αυτή τη φορά σε στοιχεία θαμμένα στα συρτάρια της Βουλής και σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες, να συγκαλέσει εντός Κοινοβουλίου τη δημιουργία της επιτροπής. Η βασική πολεμική μιλά για μια έκθεση που δεν μπορεί να δικαιωθεί πουθενά και άρα δεν μπορεί να αποτελέσει διαπραγματευτικό όπλο της όποιας κυβέρνησης ή της κοινωνίας των πολιτών για τη διαγραφή χρέους. Μάλλον αυτή η πολεμική δεν καταλαβαίνει ότι για να μετατρέψεις κάτι κοινωνικά πρέπει πρώτα να δουλέψεις στο πεδίο αναπαράστασης. Τι είναι αυτό το φρούτο; Είναι αυτός ο εσωτερικός χώρος που γίνονται διεργασίες της συνείδησης. Αυτός ο χώρος που κάποτε αναπαραστάθηκε ο Θεός (και μετά τον δημιουργήσαμε), ο χώρος που αναπαραστάθηκε το δίκαιο (και μετά νομοθετήσαμε), ο χώρος που αναπαραστάθηκε η εξέλιξη (και μετά ανακαλύψαμε).
Το στοίχημα της κοινωνίας των πολιτών επομένως (μιας και κράτος και παρακράτος μας στερούν τη δυνατότητα να διαμαρτυρόμαστε χωρίς να μας πήζουν στο δακρυγόνο) είναι η μελέτη και η εφαρμογή των νέων μη βίαιων εργαλείων μαζικής απελευθέρωσης. Ο ανοιχτός και ανεμπόδιστος διάλογος γύρω από το grexit, όπως και η σπουδή (για αρχή) των ευρημάτων της επιτροπής αλήθειας χρέους που θα θρέψουν τη φαντασία για νέες δράσεις και μάλιστα σε πολλά επίπεδα είναι τα νέα μας «όπλα». Σε αυτά θα προσθέσω δύο ακόμα ανυπολογίστου αξίας: τη διαρκή παροχή άμεσης βοήθειας στα θύματα αυτού του απάνθρωπου συστήματος (σε θέματα στέγασης, σίτισης, ιατρικής υποστήριξης, ένταξης στις κοινωνίες μας, κλπ). Και την εσωτερική φροντίδα της νέας ευαισθησίας και της σύνδεσης με το Μέγιστο Πεπρωμένο που έχει γεννηθεί μέσα στον καθένα και την καθεμία από μας. Οποιαδήποτε προσπάθεια σοβαρού διαλόγου γύρω από αυτά γίνεται αποδεκτή με χαρά. Οποιαδήποτε προσπάθεια υποβιβασμού τους με αφήνει παγερά αδιάφορη._________________
άΧρηστος Φαταούλ-ας -Γεωργιάδης
Άδωνις Σπυρίδων.
-Γιαβόλ!
Βέβαια, όλα τα ΝΑΙ, γιαβόλ ήταν. Για την
ακρίβεια, διαβόλ.
άΧρηστος Φαταούλ-ας Το κακό με
τον Τσίπρα είναι ότι δεν έχει τ' αρχίδια της Ζωής.
άΧρηστος Φαταούλ-ας
Έτοιμο τον βλέπω τον Τσακαλώτο να
βγάλει έξω την υπογραφή του και ν' αρχίσει να την κοπανάει πάνω στην έδρα.
Το Μέλλον της Ελλάδας: Καλή Δύναμη Αγαπούλα
Χαρούμενο σε βλέπω Αγαπούλα, σχεδόν λυτρωμένο, ηρέμησες γιατί στη χώρα που γέννησε τη Δημοκρατία το ΟΧΙ 3.5 εκ ανθρώπων έγινε ΝΑΙ από 251 όχι απλούς ανθρώπους αλλά Βουλευτές… και αυτό πρέπει να σε προβληματίζει…
Μολονότι σε βλέπω ευτυχισμένο που θα επιστρέψουμε στην ομαλότητα και τελικά θα πας εκείνες τις διακοπές που έχεις τόσο ανάγκη, όχι μόνο δεν μπορώ να συμμεριστώ τη χαρά σου αλλά θλίβομαι για αυτά που θα έρθουν… Αποφάσισα όμως να σιωπήσω γιατί δεν θέλω να διαφωνώ με τον καλύτερο μου φίλο μου, αλλά κυρίως γιατί με κούρασες Αγαπούλα…
Έτσι λοιπόν είπα να μην σου πω…
Κούρεμα Καταθέσεων
Ότι το κούρεμα καταθέσεων που φοβόσουν με το Grexit τώρα με την ενσωμάτωση της κοινοτικής ντιρεκτίβας που αποτελεί προαπαιτούμενο για το Μνημόνιο 3, πλέον (το κούρεμα καταθέσεων, ή αλλιώς bailin) ενσωματώνεται στο Ελληνικό δίκαιο. Ενώ μέχρι τώρα, επειδή δεν ήταν ενσωματωμένο, ακόμα και σε Grexit υπήρχαν τρόποι να αποφύγουμε το κούρεμα. Η Ελληνική κυβέρνηση παραδίδει πλέον ολοκληρωτικά τα κλειδιά των τραπεζών στην ECB και στις Βρυξέλλες και έτσι σύμφωνα με την ντιρεκτίβα πλέον η ECB και όχι η Ελλάδα θα είναι αρμόδια, επικεφαλής και υπεύθυνη στο να αναγνωρίζει ποια τράπεζα πρέπει να κλείσει όταν αντιμετωπίζει πρόβλημα, πώς θα κλείσει δηλαδή (bailoutorbailin), αν θα συγχωνευτούν κλπ. Μέσα σε όλα αυτά έρχεται και το Reuters στις 13/06/2015 να μας πει ότι «ευρωπαίος αξιωματούχος δηλώνει ότι στην Ελλάδα οι συστημικές τράπεζες από 4 μπορούν να γίνουν 2»…
Τα συμπεράσματα αλλά και η ευθύνη δικιά σου για την ανεργία και για τον τρόπο (bailoutorbailin) που θα γίνει, αν γίνει κάτι τέτοιο…
Ανακεφαλαιοποίηση Τραπεζών
Είπα να μην σου πω…
ότι το 2008 με κυβέρνηση Καραμανλή «έδωσες» στις τράπεζες 28 δις (Ν 3723/2008).
Από το 2010 έως 2011”δίνεις” με τους νόμους
Ν3845 15 δις,
Ν3864 10 δις,
Ν3872 25 δις,
Ν 3965 30 δις,
με την Πράξη νομοθετικού περιεχομένου ΦΕΚ 203 14 Σεπ 11 επιπλέον 15 δις
Αυτά μας κάνουν 95 δις, όσα σχεδόν το πρώτο δάνειο από την Τρόικα ύψους 110 δις.
Τυχαίο; Δεν νομίζω…
Πρόσθεσε και τα 28 δισ του 2008 και έχουμε 95+28=123 δις.
Αργότερα δίνεις
με τους Ν 4031 30 δις με κυβέρνηση Παπαδήμου με Βενιζέλο υπουργό οικονομικών
για να πάρει τη σκυτάλη ο Σαμαράς και να δώσει μέσα στο 2013 ακόμα 25 δις
Δηλαδή 123 +30+25=178 δις
Και, και, και… συνολικά αν υπολογίσουμε και το ΤΧΣ έχεις δώσει περίπου 211 δις…
Πως είπαμε ότι λέγεται αυτός που κάνει συνέχεια το ίδιο και περιμένει να πάρει διαφορετικό αποτέλεσμα;
Έτσι και εσύ συνεχίζεις να ακούς τις συμβουλές των εταίρων σου και του Δ.Ν.Τ και είσαι έτοιμος να δώσεις ακόμα 25 δις από το περίφημο Fund των 50 δις με το οποίο ξεπουλάνε την Ελλάδα και δεν ακούς ούτε τον πρόεδρο της Ισλανδίας που σου λέει:
“Αφήσαμε τις τράπεζες να χρεοκοπήσουν. Διερωτήθηκα πολλές φορές γιατί να αντιμετωπίζουμε τις τράπεζες σαν να είναι οι Άγιοι Τόποι της οικονομίας. Τι είναι αυτό που ξεχωρίζει τις τράπεζες από άλλες επιχειρήσεις; Οι τράπεζες είναι μεγάλες ιδιωτικές επιχειρήσεις και όταν διαπράττουν μεγάλα λάθη θα πρέπει να χρεοκοπούν. Σε διαφορετική περίπτωση τους δημιουργούμε την εντύπωση πως μπορούν να παίρνουν μεγάλα ρίσκα χωρίς ευθύνη. Δεν γίνεται όταν έχουν επιτυχία να σημειώνουν μεγάλα κέρδη και όταν αποτυγχάνουν να καλείται ο φορολογούμενος να πληρώσει τον λογαριασμό”
…και έτσι αφού τις άφησαν να χρεοκοπήσουν διεμήνυσαν στους πιστωτές Δ.Ν.Τ και λοιπούς ότι αν θέλουν τα λεφτά τους πίσω ας κυνηγήσουν τους τραπεζίτες που τα δανείστηκαν…
Είπα να μην σου πω…
ότι αυτά τα 211 δις αν τα έριχνες στην πραγματική οικονομία, σε αιολικά πάρκα, φωτοβολταϊκά, σε νέες τεχνολογίες, σε καινοτόμες επιχειρήσεις, στα δυνατά μυαλά που φεύγουν στο εξωτερικό, στους επιχειρηματίες που πασχίζουν να βρουν χρηματοδότηση, στον τουρισμό μας (που αν και τελείως ανοργάνωτος εισφέρει το 20-25% του ΑΕΠ με περισσότερους από 20 εκ τουρίστες το χρόνο), η ´Ελλάδα μας θα έκανε θαύματα. Επίσης θεωρώ περιττό να σου πω ότι αυτά τα 211 δις δεν τα είχες στο συρτάρι για μια δύσκολη ώρα, αλλά τα δανείστηκες…
“Μη Βιώσιμο Χρέος” (καινούργια στοιχεία διάβασε σε παρακαλώ) και «Fund 50 δις»
Μη Βιώσιμο Χρέος, ένας όρος που ακούς κάθε μέρα… Σου εξήγησε ποτέ κανείς τι σημαίνει ακριβώς; ΟΧΙ. Γιατί υπάρχει παγίδα, σε παρακαλώ πρόσεξε πολύ…
Εσκεμμένα σε άφησαν να πιστεύεις ότι «Μη Βιώσιμο» είναι το χρέος που είναι πολύ δύσκολο να ξεπληρωθεί αλλά κάποια στιγμή έστω και με πολύ ή με πάρα πολύ δύσκολα μέτρα θα πληρωθεί… ΜΕΓΑ ΛΑΘΟΣ, ΜΕΓΑ ΨΕΜΑ
Σε άφησαν να το πιστεύεις γιατί πρώτα από όλα πρέπει να έχεις την ελπίδα ότι κάποτε θα μπορέσεις να το ξεπληρώσεις και έχοντας αυτή την ελπίδα, να δέχεσαι όλα τα μέτρα.
Μη Βιώσιμο είναι το χρέος που Ο,ΤΙ και να ΚΑΝΕΙΣ δεν πρόκειται να ξεπληρωθεί ΠΟΤΕ, όσα μέτρα και να βάλεις δεν πρόκειται να μειωθεί ΠΟΤΕ… παρά μόνο θα αυξάνεται καθώς περνούν τα χρόνια.
Γιατί;
Γιατί έχει περάσει το σημείο εκείνο που ο ρυθμός ανάπτυξης των τοκοχρεολυσίων είναι πολύ μεγαλύτερος από το ρυθμό ανάπτυξης των εσόδων σου…
Επειδή υπάρχει η μαθηματική απόδειξη για αυτό που σου λέω αλλά εάν σου μιλήσω για «τη συνθήκη μακροπρόθεσμης ευστάθειας του χρέους και την ανισότητα με την οποία διατυπώνεται» μάλλον δεν θα διαβάσεις παρακάτω. Θα σου δώσω μια καλύτερη απόδειξη τη Ζωή σου…
Έπαιρνες τα μέτρα που σου έλεγαν γιατί αν δεν τα έπαιρνες δεν υπήρχε επόμενη δόση, κάθε μήνα σε έλεγχαν… Διαπίστωναν ότι τα είχες εφαρμόσει, είτε εύκολα, είτε δύσκολα, και τον επόμενο μήνα έπαιρνες και επιπλέον μέτρα κοκ. Μπήκες στο μνημόνιο με χρέος 120% του ΑΕΠ και χρωστάς 177% του ΑΕΠ. Το κατάλαβες ;
Όλοι οι οικονομολόγοι, οι νομπελίστες, οι καθηγητές και ΕΥΤΥΧΩΣ από 3/7/2015 το παραδέχθηκε και το Δ.Ν.Τ. με την έκθεση του, λένε ότι το χρέος της Ελλάδας δεν είναι βιώσιμο. Επιπλέον η ίδια η Μέρκελ και ο Σόιμπλε σου ξεκαθαρίζουν με πρόσφατες δηλώσεις τους ότι το Χρέος σου είναι μη βιώσιμο αλλά ΔΕΝ πρόκειται να σου το κουρέψουν και ίσως εξετάσουν κάποτε μια κάποιας μορφής επιμήκυνση. Με σημερινή 14/07/2015 έκθεση το Δ.Ν.Τ. υποστηρίζει ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο και μαζί με το καινούργιο δάνειο των 85 δις θα φτάσει το 2018 στο 200% του ΑΕΠ και η Λαγκάρντ προτείνει επιμήκυνση για 60 χρόνια…
Για σκέψου: τα παιδιά των παιδιών που γεννιούνται σήμερα θα είναι χρεωμένα…. Τραγικό. Φρίκη.
Η κυβέρνηση λοιπόν φτιάχνει ένα Fund και εισφέρει όλη την κρατική περιουσία για «αξιοποίηση», στην πραγματικότητα σαν ενέχυρο. Το να βάζεις ενέχυρο την περιουσία σου πολλά χρόνια μετά αφού ήδη έχεις πάρει το δάνειο είναι απλά ανοησία. Το να βάζεις ενέχυρο ή έστω να μου λες ότι θα πουλήσεις κρατική περιουσία σε μια οικονομία που βρίσκεται σε ύφεση, με το Χρηματιστήριο να βρίσκεται στα χαμηλότερά του και τις αξίες των επιχειρήσεων που θες να πουλήσεις να βρίσκονται στο ναδίρ, για να εξυπηρετήσεις ένα πιστοποιημένο (από διεθνείς οργανισμούς πλέον) «Μη Βιώσιμο Χρέος» κάποιοι θα μπορέσουν εύκολα να πουν ότι είναι..…. ………
Και έστω ότι πούλησες τα πάντα:
ΔΕΗ,
ΟΤΕ,
ΕΥΔΑΠ,
ΛΙΜΑΝΙΑ
ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ
ΔΕΥΑΘ,
Συγκοινωνίες
ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΥΣ,
ΤΡΑΠΕΖΕΣ (με ότι συνεπάγεται για τα δάνειά μας)
ΝΗΣΙΑ
Βραχονησίδες,
παραλίες,
κτίρια
και έστω ότι έπιασες και 50 δις, που σύμφωνα με μελέτες δεν θα πιάσεις ούτε 10 δις, έπιασες λοιπόν 50 δις και έδωσες τα 12 δις για να ξεχρεώσεις τα 320 δις που χρωστάς,
οπότε 320-12=308 δις + 86 δις το καινούργιο δάνειο. Θα χρωστάς πολλά περισσότερα από όσα χρώσταγες στην αρχή. Και μετά;;;
Το 2019 έως το 2024 θα πρέπει να καταβάλεις 121 δις σε τοκοχρεολύσια… και η ιστορία συνεχίζεται έως 2030. Δεν θα σου πω πόσα μαζεύονται γιατί θα τρομάξεις…
Ειλικρινά τι σε κάνει να πιστεύεις ότι το 2019 (4 χρόνια απέχει μόνο) οι καλοί φίλοι της Ελλάδας Γερμανοί, Ολλανδοί κλπ. θα σε δανείσουν ξανά 121 δις για τα χρόνια 2019-2025; Ειδικά όταν θα έχουν βάλει στο χέρι όλη την κρατική περιουσία; Σημείωσε δε ότι στα ποσά αυτά δεν συμπεριλαμβάνεται το καινούργιο δάνειο των 86 δις. Και όταν πουλήσεις την ΔΕΗ και ό,τι άλλο σου φέρνει τώρα έσοδα, πες μου με τι θα αντικαταστήσεις τα έσοδα αυτά; Μήπως με φόρους; Αφού δεν θα έχει μείνει και τίποτα… Σκέψου και τις αυξήσεις που θα κάνουν οι ιδιώτες στο ρεύμα, στο νερό, στα διόδια…
Μνημόνιο 3 ή αλλιώς Δοσοδάνειο (παίρνεις 86 δις, επιστρέφεις 85 δις)
“Χρηματοδοτικές Ανάγκες”. Πολύ σικάτος όρος δεν νομίζεις; Τον ακούς κάθε μέρα. Σου εξήγησε κανείς τι σημαίνει; Όχι.
Γιατί αν σου έλεγαν ότι απλά σημαίνει «οι επόμενες τρέχουσες δόσεις» του δανείου των 320 δις τότε όταν άκουγες τη Λαγκάρντ να σου λέει ότι οι Χρηματοδοτικές Ανάγκες, δηλαδή οι δόσεις Οκτωβρίου 2015 έως Δεκεμβρίου 2018 είναι 60 δις, ίσως σκεφτόσουν «καλά, ούτε τις επόμενες δόσεις δεν μπορώ να πληρώσω;».
Και ίσως καταλάβαινες ότι 60 δις για δόσεις + 25 δις (10 έως 15 δις λένε, κάνε υπομονή και θα δεις πόσα θα δώσουν στις τράπεζες) για Ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών είναι σχεδόν ίσο με 86 δις, δηλαδή Μνημόνιο 3 ή αλλιώς Δοσοδάνειο. Τυχαίο; Δεν νομίζω…
Fund 50 δις και ο Θησαυρός του ΤΑΙΠΕΔ
Ας δούμε λοιπόν τι περιλαμβάνει το δικό μας ΤΑΙΠΕΔ που είναι και ο διακαής πόθος του Σόιμπλε και που τελικά θα του το προσφέρουμε στο πιάτο.
Περιλαμβάνει
- περισσότερα από 80 χιλιάδες ακίνητα. Θα μπορούσα δηλαδή να γράφω με τις ώρες, δες όμως τα πιο σημαντικά όπως
- a. το Ελληνικό, η μεγαλύτερη ενιαία έκταση στον κόσμο σχεδόν διπλάσια από το CentralPark και 3 φορές μεγαλύτερο από το κρατίδιο του Μονακό
- b. 3,5 χιλ ακτής και την ΜΑΡΙΝΑ του Αγ Κοσμά,
- c. Ξενοδοχεία: όλα τα Ξενία Έδεσσας, Κοζάνης, Πλαταμώνα, Θάσου, Κομοτηνής, Βυτίνας, Άνδρου κλπ.
- d. Αστέρας Βουλιαγμένης,
- e. Golf Κασσάνδρας,
- f. ακίνητα στην Πλάκα,
- g. ακίνητα Εξωτερικού (Νέα Υόρκη, Ουάσιγκτον, Πρετόρια, Βελιγράδι, Λιουμπλιάνα),
- h. Ολυμπιακά Ακίνητα όπως Κωπηλατοδρόμιο, Ιππικό Κέντρο Μαρκοπούλου κλπ.
- Υποδομές όπως
- a. ΔΕΗ,
- b. Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών,
- c. Υπόγεια Εγκατάσταση Φυσικού Αερίου,
- d. Εγνατία Οδός,
- e. ΕΥΔΑΠ,
- f. ΔΕΥΑΘ,
- g. Μαρίνες Αλίμου, Χίου, Επιδαύρου, Ύδρας, Πόρου,
- h. τα μεγάλα μας λιμάνια ΟΛΠ, ΟΛΘ και ακόμα 10 περιφερειακά λιμάνια.
- Εταιρείες όπως
- a. ΌΠΑΠ,
- b. ΟΔΙΕ,
- c. ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ,
- d. ΕΛΤΑ,
- e. ΚΡΑΤΙΚΑ ΛΑΧΕΙΑ,
- νησιά, βραχονησίδες και όλες τις δημόσιες παραλίες,
Όμως ο κατάλογος δεν σταματά εδώ: με τον όρο «GreekAssets» μπορούν να μεταφερθούν ΤΑ ΠΑΝΤΑ, Ο,ΤΙΔΗΠΟΤΕ θα μπορεί να παράγει η Ελλάδα στο μέλλον και να έχει κάποια αξία… Όπως π.χ. τα μελλοντικά έσοδα από υδρογονάνθρακες, ήδη κυκλοφορούν δημοσιεύματα που υποστηρίζουν κάτι τέτοιο, ελπίζω να μην βγουν αληθινά γιατί θα ήταν τραγικό….
Και επαναλαμβάνω την ερώτηση μου: την δεκαετία 2021 έως 2030 τα τοκοχρεολύσια που πρέπει να πληρώσεις (χωρίς να υπολογίζουμε το νέο δάνειο 86 δις) είναι 201 δις περίπου, ενώ λίγο πιο νωρίς από το 2019 έως το 2025 πρέπει να πληρώσεις 121 δις. Είσαι λοιπόν σίγουρος ότι οι καλοί φίλοι της Ελλάδας, Γερμανοί, Ολλανδοί κλπ θα σε δανείσουν ξανά 121 δις για να τη ”βγάλεις” λίγα χρόνια ακόμη; Όταν ήδη θα έχουν βάλει την κρατική περιουσία στο χέρι;
Στα προηγούμενα άρθρα σου παρουσίασα την περίπτωση της Αργεντινής και της Ισλανδίας. Από εσένα εξαρτάται ποιον δρόμο θα πάρεις… Αν βλέπεις ότι τα Δοσοδάνειο είναι η λύση συνέχισε… και μην ανησυχείς: Εσύ καλά βαδίζεις, ο γιαλός είναι στραβός.
Πάντως ο Economist στις 14/07/2015 μας λέει «η Ελλάδα εκτός ευρώ πριν το 2019 αφού τα έχει δώσει όλα…»
η Citigroup 13/07/2015 «βασικό σενάριο το Grexit μέσα στα επόμενα 3 χρόνια…»
η CapitalEconomics 13/07/2015 «Η συμφωνία για την ´Ελλάδα απλά καθυστερεί το αναπόφευκτο..»
Τώρα που έπεσαν οι μάσκες και αποκαλύφτηκε το Σχέδιο Σόιμπλε, από έναν ηγέτη σαν τον Αλέξη περίμενα να παρουσιάσει την κατάσταση και να πει: «αυτό είναι το 3ο Μνημόνιο-Δοσοδάνειο μας ζητάνε Γη και Ύδωρ, η άλλη λύση είναι Grexit όπου «σας υπόσχομαι ιδρώτα, δάκρυα, λύπη και αίμα» όπου ΝΑΙ θα είναι πολύ δύσκολα, ΝΑΙ θα υπάρχουν ελλείψεις μα τα δύσκολα θα κρατήσουν 1-2 χρόνια μόλις οργανώσουμε την παραγωγή μας, μόλις επενδύσουμε σε ΕΜΑΣ και όχι στις χρεοκοπημένες τράπεζες, θα κάνουμε θαύματα… ΕΣΕΙΣ τι θέλετε να γίνει;»
Και μια τόσο Σοβαρή Απόφαση Δικαιούται να την πάρει ο Ελληνικός Λαός αφού πρώτα ενημερωθεί ειλικρινά από όλες τις πλευρές. Πάντως Αλέξη, Ναι, πάλεψες μέσα σε λύκους αλλά τελικά Υπέγραψες κάτι που δεν σε είχα εξουσιοδοτήσει, ούτε προεκλογικά ούτε με το ΟΧΙ μου στο δημοψήφισμα…
Στο ραντεβού σου με την Ιστορία ήσουν απών αλλά πιστεύω ότι υπάρχει χρόνος να το πάρεις πίσω. Γιατί δεν λες στον λαό τι θα γίνει από το 2019 και μετά. Γιατί δεν σεβάστηκες τις δικές μου κόκκινες γραμμές που είναι το ξεπούλημα της κρατικής περιουσίας (και ακόμα θα είμαι χρεωμένος) και οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας με τη μέθοδο fasttrack, δηλαδή ακόμα και στο 30 % της αξίας και μέσα σε 8 μήνες από 3,5 χρόνια που είναι τώρα. Και δεν θα συγχωρήσω Αλέξη όποιον τις διαβεί… και έχει περάσει ανεπιστρεπτί ο καιρός που ψήφιζα τον Αλέξη γιατί είναι ο “Αλέξης”… Γιατί κάπως έτσι ψήφισα τον Ανδρέα που ήταν ο “Ανδρέας”, κάπως έτσι τον γιο του και κάπως έτσι τους επόμενους και κάπως έτσι κατέληξα στο Μνημόνιο νούμερο 3.
Γιατί προσπαθείς να πείσεις με επιχειρήματα του τύπου:
”το fund θα έχει έδρα Ελλάδα και Ελληνική διοίκηση”,
“μπορεί και να μην χρειαστεί να πουλήσουμε κρατική περιουσία γιατί θα εισφέρουμε και τραπεζική περιουσία”,
”η διάρκεια του έργου του Fund θα είναι 30 έτη, μέχρι τότε θα έχουμε ανάπτυξη”
”35 δις το πακέτο Γιούνκερ”,
δηλαδή Αλέξη πρέπει να πανηγυρίζω που οι τοκογλύφοι θα έχουν την έδρα τους στην Ελλάδα;
Θες να με πείσεις ότι ο Σόιμπλε που κουμαντάρει 19 πρωθυπουργούς και ουσιαστικά σαν πρόεδρος του εποπτικού συμβουλίου της γερμανικής κρατικής αναπτυξιακής τράπεζας KfW που θα ελέγχει το Fund θα φοβηθεί την Ελληνική διοίκηση, και όταν θα φτάσει η ώρα να επιλέξει τι θα πουλήσει, θα προτιμήσει να πουλήσει το υποκατάστημα της Εθνικής στην Τουρκία από την ΔΕΗ;
Θες να με πείσεις ότι ο Σόιμπλε θα περιμένει 30 χρόνια να έχουμε εμείς ανάπτυξη ώστε να ανέβουν οι τιμές και μετά θα πουλήσει; Μήπως τον πρώτο μήνα που δεν θα πιάσεις τους δημοσιονομικούς στόχους σου πει πάρε μέτρα ή χάνεις τα Λιμάνια;
Και αν πετύχεις κατά 80% τους δημοσιονομικούς στόχους δεν μένει ένα 20% ακάλυπτο;
Ποιο αναπτυξιακό πακέτο, Αλέξη; Γιατί δεν λες ότι μιλάς για το ΕΣΠΑ της περιόδου 2014-2020 εκ των οποίων τα 19 δις περίπου ούτως ή άλλως δικαιούμαστε να λάβουμε, απλά προστίθενται σε αυτό ακόμα 2-3 δις κάθε χρόνο;
Γιατί προσπαθείς να περάσεις ένα νομοσχέδιο με τη βοήθεια και τη στήριξη αυτών που βύθισαν την Ελλάδα 40 χρόνια τώρα; Γιατί εγώ γνωρίζω για το περίφημο σχέδιο ”Eureka” της γερμανικής RolandBerger που είχαν προτείνει στην τότε κυβέρνηση να φτιάξει το Fund αυτό που θα περιλαμβάνει όλη την κρατική περιουσία, ΤΑ ΠΑΝΤΑ, και να αγοραστεί για 125 δις από ΕΕ και τα 125 δις να τα ξαναδίναμε πίσω για εξόφληση του χρέους. Γνωρίζω βέβαια και για το άλλο εφάμιλλο σχέδιο με την ονομασία ”Αρχιμήδης” που φτιάχτηκε από τους άλλους και τελικά δεν προχώρησε. Και έρχεσαι εσύ, Αλέξη, να ολοκληρώσεις ότι δεν κατάφεραν αυτοί; Υπάρχει ακόμα καιρός Αλέξη, πάρε το πίσω μην το ψηφίζεις…
Η Μπαρουφολογία των συναλλαγματικών αποθεμάτων (δεν έχουμε αρκετά) ή αλλιώς «πως τρομάζουμε τους Άσχετους».
Η παγκόσμια αγορά συναλλάγματος FOREX ”κάνει ή παράγει” όγκο συναλλαγών μεγαλύτερο από 4 τρις USD την ημέρα. Με απλά λόγια σε 5 ημέρες έχουμε όγκο συναλλαγών 20 τρις USD, δηλαδή μεγαλύτερο από το ΑΕΠ της Αμερικής, δηλαδή από ότι παράγει η Αμερική σε 1 χρόνο. Θες τώρα να με πείσεις ότι υπάρχει κράτος στον πλανήτη που κρατάει στα συρτάρια του τέτοια ποσά ώστε να μπορέσει να αντέξει συντονισμένη επίθεση έστω και 10 ημερών; Είναι γνωστή άλλωστε η ιστορία του Τζορτζ Σόρος που στοιχημάτισε εναντίον της αγγλικής λίρας κερδίζοντας 1 δισ. δολάρια. Είναι τουλάχιστον αφελής όποιος πιστεύει ότι θα σπαταλήσει τα πενιχρά διαθέσιμα ενός κράτους για να στηρίξει ένα νόμισμα. Κάθε νόμισμα παίρνει τη θέση που του ”αξίζει” κυρίως από την ποιότητα της οικονομίας του… Φυσικά και θα έχουμε υποτίμηση και μάλιστα μεγάλη και αυτό έχει τα υπέρ έχει και τα κατά, στο χέρι μας είναι να βελτιώσουμε την οικονομία μας και το νόμισμα μας να βρει τη θέση που του αξίζει…
Τη Δύναμη Σου στην έδειξα Αγαπούλα στο ”Η άγνωστη δύναμη που κατέχετε και δεν το ξέρετε…” και μπορείς να τη διαπιστώσεις ακόμα και τώρα: τα Χρηματιστήρια της Αμερικής από την ώρα που ”υπογράψαμε την καταδίκη μας” σπάσανε όλα τα ρεκόρ. Ο DowJones ”έσπασε” τις 18000 μονάδες και ο SP500 έπιασε εύκολα τις 2100 μονάδες… Στο “Δεν Σε Φοβάμαι…” σου είπα για την περίπτωση LehmanBrothers που αν και είχε παράγωγα μόλις 33-40 δις κατάφερε να προκαλέσει τέτοιες αλυσιδωτές αντιδράσεις και να ρίξει στην ύφεση την Αμερική με ΑΕΠ 14,5 τρις. Φαντάσου τα παράγωγα της Ντοιτσε Μπανκ ύψους 54 τρις με την Γερμανία να έχει ΑΕΠ μόλις 3,7 τρις $. Λάβε υπόψη σου δε ότι στις 9 Ιουνίου ο οίκος StandardandPoor’s υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητας της DeutscheBank σε BBB + μόλις 3 βαθμίδες πάνω από την κατηγορία ”junk”, δηλαδή σκουπίδια, και έτσι τώρα έχει την ίδια πιστοληπτική ικανότητα που είχε η LehmanBrothers πριν καταρρεύσει…
Την ώρα που γράφω αυτές τις γραμμές το Bloomberg αναφέρει ότι ο αμερικανός ΥΠΟΙΚ Τζακ Λιου ξεκινά εσπευσμένα περιοδεία για το χατίρι Σου σε Παρίσι, Βερολίνο και Βρυξέλες υπό τον φόβο της ματαίωσης της συμφωνίας… τι θέλω να πω; Πως ό,τι και να κάνεις ”ο καιρός γαρ εγγύς”, μην έχεις καμιά αμφιβολία, ο Λογαριασμός για τα λάθη Σου εδώ και 40 χρόνια και την αδιαφορία Σου για ότι συνέβαινε στη Χώρα Σου ήρθε. Και μαζί με τον Λογαριασμό ήρθε και η ώρα που θα τα πληρώσεις/πληρώσουμε, οι επιλογές λίγες και δύσκολες, ο χρόνος ακόμα λιγότερος…. Το θέμα του χρέους πρέπει να λυθεί τώρα, δεν θα έχουμε καλύτερη ευκαιρία…. Εύχομαι να κάνεις τη σωστή επιλογή και προπαντός να μην ξεπουλήσουμε τη χώρα…. απλά για να πάρουμε μια παράταση 4 ετών….
Καλή Δύναμη Αγαπούλα
ΠΗΓΕΣ: ΟΔΔΗΧ, TheWorldBank, ΔΝΤ, ΤΑΙΠΕΔ, Citigroup, CapitalEconomics, Reuters, Economist, FinancialTimes, Bloomberg, Bankingnews.gr, Capital.gr -->Για το Νόστιμον ήμαρ:
Παυλίδης Θεόδωρος
Λογικό να φορολογηθούν οι αγρότες και όχι η Εκκλησία. Ξέρετε πόσο έχουν ακριβύνει τα χρυσά άμφια; #mnimonio3
ο Μέγας Υποκριτής Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος απαιτούσε να ψηφίσουμε "ΝΑΙ" στο Δημοψήφισμα αλλά αρνείται να πληρώσει το νέο Μνημόνιο!
Την έντονη δυσαρέσκειά του εκφράζει ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος προς την κυβέρνηση και τους πολιτικούς αρχηγούς σημειώνοντας, με επιστολή του, ότι η Εκκλησία της Ελλάδος πληρώνει εδώ και χρόνια πάρα πολλά χρήματα σε φόρους ενώ έχει διαθέσει στο κράτος από το 1833 τα 2/3 της περιουσίας της με αντάλλαγμα τη συμβατική υποχρέωση της μισθοδοσίας των κληρικών.
Η ενόχληση του προκαθήμενου της Εκκλησίας φαίνεται από το γεγονός ότι στο σχετικό εισαγωγικό της επιστολής η οποία απευθύνεται επίσης και προς τους πρέσβεις όλων των χωρών της Ε.Ε. στην Ελλάδα σημειώνεται με ιδιαίτερη έμφαση ότι:
«Με αφορμή επαναλαμβανόμενα δημοσιεύματα μερίδας του ευρωπαϊκού Τύπου σχετικά με τα θέματα της φορολόγησης της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ελλάδος και της μισθοδοσίας των κληρικών Της, των οποίων οι συντάκτες, κατά παράβαση οιασδήποτε έννοιας δεοντολογίας, αποφεύγουν να απευθύνουν σχετικά ερωτήματα στο αρμόδιο Γραφείο Τύπου για τη σφαιρική ενημέρωσή τους, είμαστε υποχρεωμένοι να προβούμε στις παρακάτω διευκρινήσεις προς αποκατάσταση της αλήθειας»
Σύμφωνα με τον Αρχιεπίσκοπο, «σήμερα, το μεγαλύτερο μέρος της εκκλησιαστικής περιουσίας αποτελείται από δασικές εκτάσεις, στις οποίες δεν επιτρέπεται, κατά το Ελληνικό Σύνταγμα, καμία μεταβολή του προορισμού και της χρήσης τους, και από λίγα αστικά ακίνητα, στα περισσότερα εκ των οποίων έχουν επιβληθεί από το Κράτος ρυμοτομικές απαλλοτριώσεις για να καταστούν κοινόχρηστοι χώροι, χωρίς όμως τα νομικά πρόσωπα της Ορθόδοξης Εκκλησίας να έχουν αποζημιωθεί γι΄ αυτές, ελλείψει χρηματικών πόρων των Δήμων.»
_____________________________________
___Εν τω μεταξύ εκτός των τειχών
Ανοιχτή επιστολή παραίτησης από το γερμανικό σοσιαλδημοκρατικό κόμμα (SPD) του Yascha Mounk, λέκτορα Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και από 13 ετών μέλους του SPD, λόγω της στάσης του ηγέτη του κόμματος, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, στην ελληνική κρίση χρέους...
Αγαπητέ Ζίγκμαρ Γκάμπριελ
Υπήρξα μέλος του SPD από τα 13 μου. Οπως γνωρίζεις αυτό δεν θα έπρεπε να συμβαίνει: πρέπει να είναι κανείς 14 για να εγγραφεί. Ημουν όμως τόσο ανυπόμονος στην επιδίωξή μου να πέσει η συντηρητική κυβέρνηση του Χέλμουτ Κολ και θαύμαζα την ιστορία της σοσιαλδημοκρατίας σε τέτοιο βαθμό, ώστε παρακάλεσα τους συντρόφους στο Μόναχο μέχρι να μου πουν επιτέλους: «Θα μπορούσες πάντα να κάνεις ένα μικρό λάθος και να γράψεις ότι έχεις γεννηθεί το 1981 αντί του 1982». Εκτοτε διαφωνούσα συχνά με το SPD. Ουδέποτε όμως μετάνιωσα που έγινα μέλος. Μέχρι σήμερα.
Μετά από μια μακρά περίοδο αποξένωσης από το κόμμα, τις τελευταίες μέρες και βδομάδες έχασα κάθε ελπίδα ότι το κόμμα με τη σημερινή του μορφή και υπό την σημερινή του ηγεσία μπορεί να υπερασπιστεί την μεγάλη παράδοση της σοσιαλδημοκρατίας.
Το SPD δεν έχει ένα αληθινό πολιτικό όραμα. Διεκδίκησε κάποιους σοβαρούς βραχυπρόθεσμους στόχους, όπως η θέσπιση κατώτατου μισθού. Δεν έχει όμως σχέδιο για την προσπάθεια να καταστεί μελλοντικά βιώσιμο ένα αποτελεσματικό κοινωνικό κράτος. Και είναι αφοσιωμένο σε κάποιες φιλελεύθερες αξίες, τις οποίες τιμώ με όλες μου τις δυνάμεις. Οπως όμως απέδειξε η απροθυμία του να προκαλέσει μια ειλικρινή πολιτική αντιπαράθεση για τους γάμους ομοφυλοφίλων, δεν τολμά να αγωνιστεί για αυτές τις αξίες ακόμη και όταν τις υποστηρίζει η πλειοψηφία των Γερμανών.
Πάνω από όλα όμως η αποξένωσή μου από-και, ναι, η οργή μου προς-το κόμμα βασίζεται στο γεγονός ότι ξέχασε μια από τις αρχαιότερες και πλέον θεμελιώδεις αρχές της σοσιαλδημοκρατίας: την υπόσχεση για υπεράσπιση των ανθρώπων, ανεξάρτητα αν τυχαίνει να είναι Γερμανοί, Σύροι, Ουκρανοί ή Ελληνες.
Η συνείδησή μου δεν μπορεί να αντέξει την επιδείνωση της ζωής των μεταναστών. Η Γερμανία ήδη αντιμετωπίζει με απαράδεκτο τρόπο πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο. Παράτυποι μετανάστες δεν γίνονται δεκτοί σε γερμανικά νοσοκομεία, ακόμη κι αν είναι βαριά άρρωστοι. Επί πολλούς μήνες αιτούντες άσυλο δεν μπορούν να απομακρυνθούν πέρα από μία μικρή ακτίνα από τα τυχαία προσδιορισμένα κέντρα φιλοξενίας τους. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, πρόσφατα ψηφίσατε νέο νόμο που χαρακτηρίζει «εγκληματίες» πρόσφυγες, τόσο απελπισμένους ώστε να δίνουν τα υπάρχοντά τους σε διακινητές ή τους φυλακίζει. Σε μία περίοδο που τα κέντρα φιλοξενίας πυρπολούνται σε ολόκληρη τη Γερμανία, δυσχεραίνετε τη ζωή των μεταναστών, προδίδοντας τις αρχές μας. Οι αμέτρητοι σύντροφοι που αναγκάστηκαν να καταφύγουν σε άλλες χώρες επειδή αντιστάθηκαν σθεναρά στο ρατσισμό και τον φασισμό στη διάρκεια των σκοτεινότερων και αγνότερων στιγμών του SPD θα ντρέπονται για αυτά.
Η συνείδησή μου δεν θα ανεχθεί την αδιαφορία σας για τα θύματα της ρωσικής επιθετικότητας. Πάνω από 5000 πολίτες σκοτώθηκαν στην Ουκρανία τα τελευταία δύο χρόνια. Ο υπουργός Εξωτερικών, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγιερ, μοιάζει υπερβολικά αισιόδοξος ότι θα μπορέσει να επιλυθεί η κρίση χωρίς να υπάρξει σύγκρουση με τον Πούτιν, τουλάχιστον όμως γνωρίζει την ταυτότητα του πραγματικού επιτιθέμενου. Ο Χέλμουτ Σμιτ και ο Γκέρχαρντ Σρέντερ, οι τελευταίοι σοσιαλδημοκράτες καγκελάριοι της Γερμανίας αντίθετα είτε υποβάθμισαν την προσάρτηση κυρίαρχων εδαφών ενός άλλου κράτους είτε την υποστήριξαν. Αυτή είναι μια κατάφωρη παραβίαση των διεθνιστικών αρχών του SPD. Κι όμως η στάση τους είναι δημοφιλής στην κομματική βάση, όπου ο στερεότυπος αντιαμερικανισμός συνοδεύεται συχνά από την παραίσθηση προτίμησης στη Ρωσία.
Το άμεσο έναυσμα όμως για την αποξένωσή μου από το SPD είναι η κοντόφθαλμη εθνικιστική πολιτική σας απέναντι στην Ελλάδα, που αποτελεί μία προδοσία του σοσιαλδημοκρατικού ονείρου της Ενωμένης Ευρώπης. Η συνείδησή μου, αγαπητέ Ζίγκμαρ, δεν μπορεί να υποστηρίξει αυτήν την πολιτική.
Επί εβδομάδες το SPD συμμετείχε εθελοντικά στην έμπλεη αυτοπεποίθησης γερμανική εκστρατεία κατά της Ελλάδας. Μια σοσιαλδημοκρατική πολιτική θα ισοδυναμούσε με μάχη προς όφελος των συμφερόντων των απλών πολιτών σε Γερμανία και Ελλάδα. Πώς μπορούμε να προσφέρουμε στην Ευρωζώνη δίκαιη ανάπτυξη, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα ένα αντίστοιχο μέλλον για την Ελλάδα; Αντί όμως να αναζητηθούν ρεαλιστικές απαντήσεις σε αυτά τα δύσκολα ερωτήματα, συμπαραταχθήκαμε με τον συντηρητικό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και την BILD, το μεγαλύτερο ταμπλόιντ της χώρας, σε μια φτηνή ηθικολογία. Όπως κι εκείνοι, επιδοθήκατε σε εκφοβισμό και διδακτισμό, λέγοντας στους Έλληνας ότι πρέπει να υποστούν αφαίμαξη για να εξυγιανθούν και να περιορίσουν την κατανάλωση. Δεν έχει σημασία ότι κορυφαίοι διεθνείς οικονομολόγοι χαρακτήριζαν επί μακρόν τη λιτότητα ως μέρος του προβλήματος και όχι της λύσης. Ούτε έχει σημασία ότι η συμφωνία που συνήφθη τώρα, όπως παραδέχεται ακόμη και το ΔΝΤ, ούτε διασφαλίζει πως η Ελλάδα θα ξεπληρώσει κάποτε τα χρέη της, ούτε επιλύει τα βαθιά δομικά προβλήματα της Ευρωζώνης.
Σε κοινό άρθρο με τον πρόεδρο του ευρωκοινοβουλίου και μέλος του SPD, Μάρτιν Σουλτς, ισχυρίζεσαι ότι περάσαμε την ιστορική δοκιμασία. Τι ντροπή! Στην πραγματικότητα, βοήθησες να καταστραφεί και η ύστατη ελπίδα μίας κοινής, δημοκρατικής και αλληλέγγυας Ευρώπης. Γιατί αυτό αντιπροσωπεύει η απόφαση του Eurogroup του περασμένου Σαββατοκύριακου, την οποία μία μεγάλη πλειοψηφία των δικών «μας» βουλευτών θα εγκρίνει την Παρασκευή στο Μπούντεσταγκ. Μετά από αυτήν την άθλια εβδομάδα γερμανικής ηθικολογίας και ελληνικής ταπείνωσης, η ιδέα μίας στενότερης ενοποίησης των ευρωπαϊκών χωρών αποτελεί παρελθόν. Το SPD, τρομοκρατημένο από την υποτιθέμενη ισχύ του εθνικιστικού φρονήματος του λαού, βρήκε για μια ακόμη φορά κοινό τόπο με τους νεκροθάφτες του αγνού διεθνιστικού ιδεώδους.
Η ιστορία της σοσιαλδημοκρατίας περιλαμβάνει τόσο στιγμές απίστευτου θάρρους όσο και αποτρόπαιας δειλίας. Θαυμάζω τους συντρόφους που έμειναν πιστοί στο SPD όταν κατέλαβε την εξουσία ο Χίτλερ το 1933 αλλά εκείνους που είχαν τη διορατικότητα να εγκαταλείψουν τις τάξεις του το 1914 όταν το κόμμα υποστήριξε την είσοδο της Γερμανίας στον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο. Ευτυχώς ζούμε σε λιγότερο δραματικές εποχές. Μια ηγεσία όμως που προδίδει τις αρχές του κόμματος, τις οποίες θεωρώ ιερές, με την πρώτη κρίση, δεν με αντιπροσωπεύει πλέον. Για αυτό παραιτούμαι σήμερα από μέλος του κόμματος.
Έχασα το μικρό βιβλιαράκι που αποστέλλεται σε νέα μέλη του κόμματος όταν μετακόμισα πριν κάποια χρόνια γι αυτό δεν μπορώ να το εσωκλείσω σε αυτήν την επιστολή. Ίσως είναι για καλό. Οι ιδέες που περιέχει θα αποτελούσαν την αφορμή για προφανείς ειρωνείες. Και ίσως έχω ακόμη ένα ψήγμα ελπίδας ότι το παλιό μου κόμμα κάποια μέρα θα θυμηθεί τις διεθνιστικές αρχές του. Αν αυτό συμβεί, ίσως ψάξω να βρω αυτό το βιβλιαράκι, το οποίο κατείχα με περηφάνια όταν ήμουν 13 ετών.
Με λύπη
Yascha Mounk ___________________________
«Στην ελληνική κρίση, η Γερμανία θα πρέπει να διδαχθεί από το δικό της δημοσιονομικό παρελθόν» τονίζεται σε άρθρο του Χάρολντ Μέιρσον στην εφημερίδα Washington Post.
Όπως αναφέρεται, «τόσο για λόγους στρατηγικής, όσο και οικονομικούς, θα αποτελούσε καταστροφή για τη Γερμανία, εάν η Ελλάδα υποχρεωνόταν στην αποκήρυξη των χρεών της και στην έξοδό της από την ευρωζώνη, καθώς μία τέτοια κίνηση θα απειλούσε την ίδια την ύπαρξη της νομισματικής ένωσης».
«Η νέα ελληνική κυβέρνηση αντιπροσωπεύει, το λιγότερο, τη ρήξη με την πρότερη κακοδιαχείρηση της Ελλάδας, όπως είχε πράξει και η κυβέρνηση του Αντενάουερ ως προς εκείνη του Χίτλερ. Οι πρώτοι διορισμοί σηματοδοτούν μία καινοφανή εξέλιξη στη διακυβέρνηση της Ελλάδας, τη μάχη κατά της διαφθοράς και του ευνοιοκρατικού καπιταλισμού που διαβρώνουν εδώ και χρόνια την οικονομία της χώρας» προστίθεται.
Σύμφωνα με το άρθρο της αμερικανικής εφημερίδας, «η Γερμανία, μολονότι έχει κατανοήσει τα διδάγματα από τα λάθη που διέπραξε τον 20ό αιώνα, δεν φαίνεται να διδάσκεται από το κόστος που ενέχει η προσκόλληση στη δημοσιονομική ορθοδοξία, παρά το γεγονός ότι η ευημερία της οφείλεται στην απόφαση των αντιπάλων της κατά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο που επέτρεψε στη μεταπολεμική Δ.Γερμανία να διαγράψει το ήμισυ των χρεών της. Μετά την κατάρρευση του 2008, η Γερμανία, ως η κυρίαρχη οικονομία της Ευρώπης και η σημαντικότερη πιστώτρια χώρα, υποχρέωσε τις χώρες της μεσογειακής Ευρώπης και κυρίως την Ελλάδα να λεηλατήσουν τις ίδιες τις οικονομίες τους για να αποπληρώσουν τα χρέη τους».
Το άρθρο γίνεται ακόμη σκληρότερο στην συνέχεια αναφέροντας ότι η εμμονή της Γερμανίας οδήγησε την Ελλάδα στην καταστροφή:
Στη συνέχεια, μεταξύ άλλων, υπογραμμίζεται ότι «η επιμονή της Γερμανίας οδήγησε στη συρρίκνωση της Ελλάδας στο επίπεδο της Μεγάλης Ύφεσης των ΗΠΑ. Η ανεργία εκτινάχθηκε στο 25%, ενώ η νεανική ανεργία ξεπέρασε το 50%, η οικονομία βυθίστηκε κατά 26% και η κατανάλωση κατά 40%. Το χρέος ανήλθε στο 175% του ΑΕΠ, ενώ τα κεφάλαια από τα δάνεια που παραχώρησαν η Γερμανία και τα άλλα κράτη στην Ελλάδα, δόθηκαν, είτε για την κάλυψη των επιτοκίων, είτε για την αποπληρωμή παλαιότερων δανείων. Μόλις το 11% εξ΄αυτών δόθηκε πραγματικά στην ελληνική κυβέρνηση.
» Δεν προκαλεί, λοιπόν, έκπληξη ότι οι Έλληνες ψηφοφόροι επέλεξαν μία νέα κυβέρνηση, η οποία διεκδικεί την επαναδιαπραγμάτευση του χρέους. Οι αξιωματούχοι της Γερμανίας και της ΕΕ αντέδρασαν σθεναρά στις όποιες αλλαγές.
» Ευτυχώς για τη Γερμανία, οι δικοί της πιστωτές είχαν υιοθετήσει διαφορετική στάση μετά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο. Στη συμφωνία του Λονδίνου για το χρέος, το 1953, 20 κράτη, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, που είχαν δανείσει χρήματα στη Γερμανία κατά την προναζιστική Δημοκρατία της Βαϊμάρης και μετά το 1945, συμφώνησαν να μειώσουν το χρέος της Δ. Γερμανίας κατά το ήμισυ. Επιπλέον, συμφώνησαν ότι η αποπληρωμή του δεν θα προέρχεται από τις κυβερνητικές δαπάνες, αλλά αποκλειστικά από τις εξαγωγές.
» Με τη συγκατάθεση όλων των μερών, η συμφωνία του Λονδίνου και οι διαδοχικές τροποποιήσεις της, κατέστησαν τη Γερμανία ισότιμη με τους πιστωτές της, διαθέτοντας τη δυνατότητα, την οποία χρησιμοποίησε κατά καιρούς, να απορρίπτει τους όρους των πιστωτών και να εμμένει σε νέες διαπραγματεύσεις».
Καταλήγοντας, ο αρθρογράφος σημειώνει ότι «ο κόσμος θα ήταν ένα καλύτερο μέρος, αν οι Γερμανοί γνωρίζαν την ιστορία τους».
Η υπογραφή της συμφωνίας το 1953 από την γερμανική αντιπροσωπεία (Φωτογραφία Süddeutsche Zeitung)
Δείτε επίσης:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Το Blogger με ενημερώνει ότι δε μου επιτρέπει να απαντώ στα σχόλια στο ίδιο μου το blog- λόγω κάποιας ρύθμισής μου για cookies (την οποία δε θυμάμαι) .
Ψάχνω για να διορθώσω
μα εν τω μεταξύ ΣΑΣ ΖΗΤΩ ΣΥΓΓΝΩΜΗ που δεν απαντώ πάντα
και ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ που σχολιάσατε.
Μου δίνετε μεγάλη χαρά όταν κάνετε τον κόπο- ακόμα κι αν διαφωνούμε.