Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2015

Κως: Κάθε άνθρωπος και μια τραγωδία


#refugeesGr



Ιστορίες Προσφύγων

«Οικογένεια από τη Συρία με ένα μικρό αδύνατο κοριτσάκι που προσπαθεί να ανοίξει την πόρτα του αυτοκινήτου μου. Νομίζω ότι πεινάει, ότι ζητάει φαγητό.
―Όχι, μου εξηγεί ο πατέρας της. Είχαμε ίδιο αυτοκίνητο, το χάσαμε σε έκρηξη μπροστά της. Ήταν μέσα η μαμά της.

Το διηγείται ο 'Σούπερ Ήρωας', όπως τον λένε, αφού με δυό δουλειές βρίσκει χρόνο να τρέχει με φαγητό στους πρόσφυγες ενώ παράλληλα είναι μέλος της Θεατρικής Ομάδας του νησιού της οποίας μεταφέρω το Δελτίο Τύπου. 
Την  ιστορία έχω από την Eliza Goroya της Διεθνούς Αμνηστίας κι απλώς θέλω να προσθέσω πως στον καιρό που ζούμε μόνο για τέτοιους ήρωες αξίζει να γράφουμε και να διαβάζουμε. Γι αυτό και  δεν είμαι η μόνη που δεν έχω πια υπομονή με κάτι άλλα.

Προσθέτω και μια διαδήλωση στη Βιέννη στην οποία οι αστυνομικοί έβγαλαν τα κράνη σε ένδειξη συμπαράστασης. Το σύνθημα: Είμαστε όλοι άνθρωποι, φράχτες και σύνορα μονάχα μα ς χωρίζουν.
RESPECT!




ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ-ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ ΣΦΑΓΕΙΟ ΟΠΩΣ ΜΟΛΙΣ ΤΟ ΠΑΡΑΛΑΒΑΜΕ...
Αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Μετά από το αίτημα διάθεσης του ΘΕΑΤΡΟΥ-ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ ΣΦΑΓΕΙΟ για την ολιγοήμερη μεταφορά του τμήματος ταυτοποίησης των προσφύγων και μεταναστών στο χώρο, σύσσωμο το Δ.Σ. της Αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας ΘΕΑΤΡΟ-ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ ΣΦΑΓΕΙΟ, η γενική συνέλευση των θεατρικών ομάδων και των εργαστηρίων (παιδικών, εφηβικών, ενηλίκων) αποφασίσαμε προς άρση του αδιεξόδου και με έντονο το αίσθημα της ευθύνης και της αλληλεγγύης να παραχωρήσουμε με χαρά τον χώρο τον οποίο εμείς οι ίδιοι δημιουργήσαμε με τη βοήθεια όλης της κοινωνίας της Κω και λειτουργούμε με συνέπεια, αγάπη και ήθος τα τελευταία 5 χρόνια. Ελπίζουμε ο κόπος, το μεράκι και η προσφορά μας να τύχουν του ανάλογου σεβασμού απ’ όλους.
Δεσμευόμαστε ότι θα επανέλθουμε στην πολιτιστική μας δράση ακόμα πιο δυναμικά άμεσα.

Με αίσθημα ευθύνης απέναντι στην Κωακή κοινωνία και το δράμα των προσφύγων.
Το Δ.Σ.

του ΘΕΑΤΡΟΥ-ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ ΣΦΑΓΕΙΟ
_________________________________________________________________________




Αυτό δεν είναι ατύχημα. Αυτό είναι δολοφονία. Αυτό δεν είναι τραγωδία, είναι προσχεδιασμένο έγκλημα. Αυτό είναι αποτέλεσμα υπογραφών, δηλώσεων, προπαγάνδας μίσους, αισχροκέρδειας, φανατισμού, ανθρώπινων, συνειδητών κινήτρων και όχι θέλημα θεού ή φυσική καταστροφή. 
Υπάρχουν άνθρωποι που παίρνουν αποφάσεις, που έχουν εξουσία, που είναι ένοχοι για αυτή την φρίκη, ενώ εργάζονται σκληρά και πληρώνονται αδρά για τον άδικο θάνατο που σκορπάν. Αυτοί οι άνθρωποι έχουν όνομα, διεύθυνση, πόστα και ο καθένας τους μακροσκελές αρχείο που στοιχειοθετεί εναντίον τους έγκλημα κατά της ανθρωπότητας. 
Οι ένοχοι βρίσκονται παντού - από τον υπόκοσμο μέχρι κορυφαίες κυβερνητικές θέσεις, με ενδιάμεσες στάσεις κυρίως τα ΜΜΕ, απ' όπου και ξεχύνεται το νεοφιλελεύθερο δηλητήριο που έχει καταστρέψει την κοινωνία και την οδηγεί σε μαθηματική ακρίβεια σε γενικευμένη σύρραξη και ολική καταστροφή.
Στο όνομα αυτού του αθώου θύματος, που θα παραμείνει άγνωστο επειδή εκπροσωπεί μια οικουμενική αλήθεια μες στην μοναδικότητα του, το καθεστώς που επικρατεί απ' άκρη σ' άκρη σε όλη την Ευρώπη πρέπει να καταρρεύσει το συντομότερο δυνατό μπας και ανασάνουμε λίγο, γιατί βρόμισε θάνατο ο αέρας και δεν αντέχεται πια η κατάσταση.
Το Άουσβιτς είναι εδώ, υπερλειτουργεί και είμαστε όλοι συνεργάτες και δεσμώτες του, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο. Είχαμε πει ποτέ ξανά, αλλά, αποτύχαμε.
***************************************************************************
Φωτογραφία από τις όχθες της Τουρκίας απέναντι από την Κω, όπου σήμερα, η θάλασσα ξέβρασε πάλι δεκάδες πνιγμένους μετανάστες από σχεδία που ανετράπη κατά την διάρκεια της νύχτας για άγνωστους λόγους - υπάρχουν μαρτυρίες για άντρες με μαύρες κουκούλες που τους επιτίθενται καθώς επιχειρούν να διασχίσουν το πέρασμα.

______
Κύμα αλληλεγγύης στους πρόσφυγες: Η αστυνομία του Μονάχου καλεί τους πολίτες να σταματήσουν τις προσφορές γιατί δεν μπορεί να τις διαχειρισθεί! 
Το κύμα αλληλεγγύης των Γερμανών πολιτών προς τους πρόσφυγες που φθάνουν στη νότια Γερμανία ανάγκασε την αστυνομία του Μονάχου να απευθύνει έκκληση προς τους κατοίκους να σταματήσουν τις προσφορές διότι δεν μπορεί να τις διαχειρισθεί. «Είμαστε υπερκορεσμένοι από τις προσφορές των κατοίκων του Μονάχου προς τους πρόσφυγες στον κεντρικό σταθμό, σας ζητούμε να μην φέρετε κάτι άλλο» ήταν το μήνυμα της αστυνομίας στο Twitter χθες το βράδυ. Η πικρή μοίρα των ανθρώπων που έκαναν ένα δύσκολο ταξίδι έως και ενός μηνός φεύγοντας από τη Συρία ή τη Σομαλία για να φθάσουν στον κεντρικό σταθμό του Μονάχου (2.200 αφίξεις από τη Δευτέρα) προκάλεσε ένα κύμα αλληλεγγύης στην πρωτεύουσα της Βαυαρίας, όπου εκατοντάδες πολίτες έσπευσαν να προσφέρουν ρούχα, τρόφιμα, νερό, κουβέρτες, ακόμα και παιγνίδια. Αλλά και σε άλλες περιοχές της Γερμανίας, η οποία για πολλούς από τους πρόσφυγες αποτελεί τον τελικό προορισμό, οργανώνονται πρωτοβουλίες υποδοχής, καθώς το Βερολίνο απορρίπτει την επιλογή της επαναπροώθησης των προσφύγων στις χώρες εισόδου τους στο ευρωπαϊκό έδαφος, υπερβαίνοντας τη διαδικασία του Δουβλίνου. Η Γερμανία αναμένεται να υποδεχθεί φέτος 800.000 πρόσφυγες, αριθμός που αποτελεί ευρωπαϊκό ρεκόρ. Οι αρχές οργανώνουν τις διαδικασίες υποδοχής και στέγασης, δίνοντας προτεραιότητα στις οικογένειες. Στο Μόναχο, η αναχώρηση του συνόλου των προσφύγων από τον κεντρικό σταθμό ήταν χθες θέμα ωρών. 


_____________________________

Την  ιστορία έχω από την Eliza Goroya της Διεθνούς Αμνηστίας. 
Εικόνες
Πάνω παιδί πνιγμένο που ερχόταν από τη Συρία στην Κω, ξεβράστηκε στην Τουρκία. Ναυάγιο 11 ατόμων, πνίγηκαν όλοι.
Κάτω, παιδιά από την Παλαιστίνη και τη Συρία.
1000 μερίδες φαγητό την ημέρα φτιάχνουν και προσφέρουν ακτιβιστές στην Κω
και  Pub-Dropkick Murphys
Αλληλεγγύη-Κως


Και Σάμος- Αλληλεγγύη
-Άμεση Ανάγκη στην Σάμο για Ανθρωπιστική Βοήθεια-
Τρόφιμα, είδη υγιεινής (μωρουδιακά, πάνες, σερβιέτες), κουβέρτες, ρούχα, παιδικά φάρμακα, παιχνίδια είναι ευπρόσδεκτα και θα ανακουφίσουν τους πρόσφυγες που φτάνουν σε άθλια κατάσταση στο νησί.
Όποια/ος ενδιαφέρεται μπορεί να στείλει ό,τι μπορεί στην δ/νση:
Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας "Αρχιπέλαγος",
Μεσόκαμπος Πυθαγορείου, Σάμος 83102,
υπ' όψιν Αναστασίας Μήλιου - τηλ 2273061191.
μπορεί, επίσης, να συνεννοηθεί με μένα μέσω inbox. 
Τα πράγματα θα φύγουν την Πέμπτη από το ταχυδρομείο Καρπάθου. 'Εως τότε μπορούν, όσοι θέλουν, να συγκεντρώσουν ό,τι δύνανται.
Η κρίση που μαστίζει όλες και όλους μας δε θα σταθεί εμπόδιο στην Αλληλυγγύη και την Ανθρωπιά που οι άνθρωποι αυτοί μας προσφέρουν την ευκαιρία να αναπτύξουμε.
Κάθε προσφορά είναι σημαντική και τεράστιας σημασίας για τους συνανθρώπους μας.

_______________________ΠΡΟΣΘΕΤΩ


Daphne Chronopoulou
Να κι οι αναφορές που πόσταρα το νεκρό παιδάκι που ξεβράστηκε στην Τουρκία.

Γνωρίζω τις θεωρίες περί ανάρτησης 'σκληρής βιας' που τάχα τη συνηθίζουμε.
΅Εδώ διαφωνώ. Στην Κω σήμερα κυρά με χέρια στη μέση φώναζε στους ακτιβιστές πως έτσι που ταΐζουν τους πρόσφυγες σε λίγο θα πεινάνε τα 'ΔΙΚΑ ΜΑΣ" παιδιά.
Και απαντώ:
ΔΙΚΑ ΜΑΣ είναι όλα τα παιδιά. Καμαρώστε τα!




Δέχθηκα πολλές λεκτικές επιθέσεις εθνικιστών. Ένα θα πω: ΝΤΡΟΠΗ ΣΑΣ!

Και ιδού τα αναπάντεχα:


Κι ένα παλιό:





7 σχόλια:

  1. Τι να πω. Η απανθρωπιά μας δεν έχει πάτο. Ο κόσμος πεινάει και πεθαίνει κι εμείς αγρόν αγοράζουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θα το λεω συνεχεια..Δεν υπαρχει μανα στον κοσμο, να βαλει το παιδι της
    σε μια σαπια βαρκα, αν υπηρχε εστω και η παραμικρη ελπιδα επιβιωσης
    στη χωρα του..!
    Τι δεν καταλαβαινουμε?
    Δακρυσε ο Αδωνις,δακρυσε κι ο Ερντογαν...δακρυσε η ΕΕ...η υποκρισια
    του φασισμου σ ολο της το μεγαλειο...
    Πονανε πια τα ματια και η ψυχη μου να βλεπω τοσα αψυχα σωματα.
    Ποσα πνιγμενα παιδια ακομα για να χορτασουν οι γυπες?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φρίκη απόλυτη.
      Και πού να δεις τι μαζεύω για επόμενη, να δεις την εκμετάλλευση..
      'Οσο ετοιμάζω έχω αηδιάσει.

      Διαγραφή
  3. Κυρια Χρονοπουλου....σας ευχαριστω. Που και που τα λεμε....ομως παντα κομματια απο την σκεψη και το συναισθημα μου,σιγουρα θα το βρω στα γραφτα σας. Φυσικα και ''ειναι ολα τους παιδια μας''!! Χρονια πισω ,πηραμε την απαντηση ! Ποιος ανθρωπος μπορει να σταθει,μπροστα σε αυτα τα τραγικα γεγονοτα απο την οπτικη γωνια της εθνικοτητας! Εδω,ηδη διερωτομαι.....μετα απο αυτα τα σκηνικα......ποια και η δικη μας συνεχεια; Εγω παντως αυτες τις μερες,το αισθανομαι εντονα, οτι δεν ισορροπω . Ξυπνησαν μνημες,που πιστευα οτι ειχαν καταλαγιασει. Τελος παντων δεν ενδιαφερουν τετοιες ωρες τα προσωπικα. Αν κατι μπορουμε να κανουμε παραπανω εδω στην Αθηνα....παρακαλω,με ενημερωση,δωστε μας την χαρα να το προσφερουμε. Καλη δυναμη σε ολους μας,ακριβως για αυτη την ρημαδα την συνεχεια μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έτσι είναι αν και εγώ πιστεύω πως κι οι προσωπικές μνήμες είναι χρήσιμες να λέγονται.
      Ό,τι υπάρχει για βοήθεια, ό,τ εμπιστεύομαι, πάντα το ανακοινώνω.
      Στην Αθήνα πάντα το Ιατρείο του Ελληνικού (για ό,τι φάρμακα μας περισσεύουν).

      Το Στέκι Μεταναστών στην Τσαμαδού (παπούτσια, παιδικά, γυναικεία ρούχα με μανίκι, είδη πρώτης ανάγκης όπως πάνες, σερβιέτες, σαπούνι υγρό κ.λ) και χρόνος εθελοντικός.

      Διαγραφή

Το Blogger με ενημερώνει ότι δε μου επιτρέπει να απαντώ στα σχόλια στο ίδιο μου το blog- λόγω κάποιας ρύθμισής μου για cookies (την οποία δε θυμάμαι) .

Ψάχνω για να διορθώσω
μα εν τω μεταξύ ΣΑΣ ΖΗΤΩ ΣΥΓΓΝΩΜΗ που δεν απαντώ πάντα
και ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ που σχολιάσατε.
Μου δίνετε μεγάλη χαρά όταν κάνετε τον κόπο- ακόμα κι αν διαφωνούμε.