Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2016

Οι γάτες στο τζαμί



Ένας ιμάμης άνοιξε το τζαμί στην Πόλη για να προστατευθούν  από το κρύο οι γάτες της γειτονιάς.
Είναι ιερή η γάτα στο Ισλάμ. Κάποτε ο Μωάμεθ προτίμησε να σκίσει το χιτώνα του παρά να σηκώσει τη γάτα που είχε καθήσει πάνω του.
Είναι ιερή η γάτα επειδή είναι καθαρή αλλά και επειδή ακόμα και στις δύσκολες συνθήκες τα καταφέρνει να απολαμβάνει το 'χουζούρ', εκείνη τη γαλήνια μακαριότητα και ξεγνοιασιά που τόσο αγαπούσαν οι Οθωμανοί και που εμείς, οι νευρικοί κι ανήσυχοι λαοί συγχέουμε με το 'ραχάτ' την πρόσκαιρη ξεκούραση.


Χαρείτε τις εικόνες με γατιά, πλάσματα του θεού, σε χώρο ιερό κι ας μας πικραίνει που εδώ πιο κοντά μας οι εκκλησίες δεν άνοιξαν ούτε για ζώα μα ούτε για άστεγους και πρόσφυγες.






Κι ένα video μητέρας που φέρνει το μικρούλι να ζεσταθεί (το βρήκα με καθυστέρηση και το προσθέτω)

قطة تدخل صغيرها لمسجد في اسطنبول لتقيه البرد القارسفيديو يظهر قطة تنقل صغيرها لداخل مسجد "عزيز محمود هُداي" في منطقة إسكودار بمدينة #إسطنبول التركية، بعد أن قام إمام المسجد بفتحه لإيواء القطط من برد الشتاء القارس.ما رأيكم بما فعله الإمام؟
Δημοσιεύτηκε από HuffPost Arabi στις Σάββατο, 16 Ιανουαρίου 2016

15 σχόλια:

  1. 'Αχου οι γατούλες! Τι γλυκό αυτό που έκανε ο ιμάμης! Όσο για τα της εκκλησίας εδώ... Ποιός νοήμων άνθρωπος την παίρνει στα σοβαρά; Περιμένω τη μέρα που δε θα έχει πια τους 60-70-80+ που τη στηρίζουν τώρα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. γιατι οι θεοι του κοσμου μονο για αγαπη ειπανε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. μό»
    Στη φυλακή για “προδοσία” 21 Τούρκοι πανεπιστημιακοί που ζητούν…ειρήνη.....((αυτό το καθεστώς σας αρεσει;;;)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό καταλάβατε;
      Μίλησα για καθεστώς;
      Ή μήπως οι άνθρωποι είναι οι κυβερήσεις τους;

      Διαγραφή
  4. Αγαπητη Δαφνη,
    οι δικοι μας "ιεροι αρχοντες" δεν αγαπουν
    ουτε τα "αντερα" τους, ποσο μαλλον τους
    αστεγους, τους προσφυγες και τα ζωα.
    Το χρημα αγαπουν, το χρημα προσκυνουν,σ αυτο
    πιστευουν.
    Το θεμα ειναι ο κοσμος που ενω τους ξερει,
    τους ανεχεται/δεχεται και δεν απαιτει/αλλαζει.!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δάφνη έχω την εντύπωση ότι οι γάτες πράττοντας έξυπνα προτιμούν τα χαλιά του τζαμιού από το κρύο μάρμαρο της ορθοδοξίας.
    Υποψιάζομαι ότι και να άνοιγαν τις πόρτες οι πατέρες της εκκλησίας μας δεν θα πατούσε το ποδάρι της καμία γάτα γιατί η γάτα θέλει το….. χουζούρ της να γίνεται σε κάτι μαλακό και ζεστό.
    Πάντως και εγώ αν ήμουνα γάτα το τζαμί θα προτιμούσα!χα,χα,χα
    Τις φιλούρες μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ε ναι... Κι αν σκεφτείς πως το χαλί το πατάνε μόνο πλυμένα πόδια...


      Καλό απόγευμα xristin!

      Διαγραφή
    2. Ευτράπελο σχόλιο πάνω στο σχόλιο της Δάφνης, που έκανε πάνω στο σχόλιο της xristin (σχολιοception):
      Πέρισυ το Πάσχα βρέθηκα εις την Πόλιν, αν και τα γούστα μου στα ταξίδια δεν είναι Ανατολίτικα, αλλά με κέρδισε το φαΐ. Εκεί απέναντι απ' την Αγια-Σοφιά που πάλι με χρόνια με καιρούς πάλι κεμπάπια θα 'ναι, εβρίσκετο το Μπλε Τζαμί. Είς ντόπιος που μας είδε να το σκεφτόμαστε αν θα μπούμε, μας λέει προλαβαίνετε, έχει ακόμα μισή ώρα πριν κλείσει για το κοινό. Πόσο έχει η είσοδος εφέντη, του λέω σε άπταιστα Αγγλικά, δεν έχει είσοδο μου λέει, είναι τόπος λατρείας, και όλοι οι τόποι λατρείας είναι free of charge. Γιασά τους μάγκες και μπαίνουμε. (Φλυαρώ και δεν διαφάινεται πουθενά η σύνδεση με το προαναφερθέν σχόλιο; Stay with me, πλησιάζουμε) Μέσα στο τζαμί λοιπόν, που ήτο ακόμα πιο όμορφο από την έσω μεριά, δεν επεριπάτουν μόνο πιστοί, αλλά και ούκ ολίγοι τουρίσται. Τουρίσται σαν εμάς, που για ώρες ολόκληρες ήταν στον ποδαρόδρομο, τα λαχματζουν και τους παστουρμάδες. Κι εκεί που πάω να βγάλω τη φωτογραφία την καλή... ω Θεοί του Ισλάμ, του Ρωμαιοκαθολικισμού και της Ορθοξίας! Τι ποδαρίλα είν' αυτή; Λιποθυμιά! Πάμε να φύγουμε, λέω στο έταιρο εξήμισυ, ρεζίλι θα γίνουμε, βρωμάν τα πόδια μου. Τι λες βρε χαζέ, μου λέει, άμα βρωμούσαν έτσι, θα σε χώριζα, απ' τον πολύ τον κόσμο είναι. Ανακουφισμένος το λοιπόν, αλλά ακόμα ζαλισμένος, όδευσα προς την έξοδο συλλογιζόμενος τη ματαιότητα της θρησκείας. Διότι χιλιάδες θεότητες έχουν περάσει από την αυγή της Ανθρωπότητας μέχρι σήμερα, αλλά ουδείς Θεός της όσφρησης...

      Διαγραφή
  6. Προφανώς, απλά είπα να το μοιραστώ, μια και μου ήρθε στο νου.
    Καληνύχτες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Το Blogger με ενημερώνει ότι δε μου επιτρέπει να απαντώ στα σχόλια στο ίδιο μου το blog- λόγω κάποιας ρύθμισής μου για cookies (την οποία δε θυμάμαι) .

Ψάχνω για να διορθώσω
μα εν τω μεταξύ ΣΑΣ ΖΗΤΩ ΣΥΓΓΝΩΜΗ που δεν απαντώ πάντα
και ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ που σχολιάσατε.
Μου δίνετε μεγάλη χαρά όταν κάνετε τον κόπο- ακόμα κι αν διαφωνούμε.