Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2016

Ένα Ροζ αγόρι στο σχολείο ― #trans #lgbt


Καθώς επιστρέφουν τα παιδιά τα σχολεία, η νέα χρονιά βρίσκει την Ελλάδα λίγο πιο ευαίσθητη στο θέμα του bullying― μια λέξη και έννοια που πλήρωσε με αίμα την είσοδό της στη γλώσσα μας μέχρι που έγινε δημοσιογραφικό cliché το «να μη θρηνήσουμε άλλους Γιακουμάκηδες».
«Σχολικός εκφοβισμός» μεταφράζεται, ελλιπώς, ο όρος αν και  οι bullies  δε σταματούν στο σχολείο  μα δρουν και εξωσχολικά όπως και, ανεξαρτήτως ηλικίας, σε γραφεία και δρόμους. Απ' το σχολείο όμως ξεκινούν, γι αυτό και πρέπει να μην κλείνουμε τα μάτια σε μια κατηγορία παιδιών που σημαδεύονται από την κακομεταχείριση μόνο και μόνο επειδή η Κοινωνία μας δεν έχει μεριμνήσει.

Μιλώ για το, όχι σπάνιο μα μεγάλο, taboo της ελληνικής κοινωνίας. Τα trans παιδιά. Το κοινωνικό φύλο ως γνωστόν είναι ανεξάρτητο από την ομοφυλοφιλία όμως και τα δυό δεν είναι ζητήματα επιλογής.

Πολύ διάσημος στο εξωτερικό είναι ο EJ γιος του Magic Johnson, πασίγνωστου θρύλου του αθλητισμού. Ο EJ από όταν ήταν μαθητής ντυνόταν με φούστες, κρατούσε γυναικείες τσάντες κι επέλεγε μακιγιάζ κοριτσίστικο. Ο πατέρας του, ιδιοκτήτης και της φημισμένης ομάδας Los Angeles Dodgers, όχι μόνο αποδέχεται το γιο του όπως είναι μα κάνει κι αστειάκια μαζί του που από 3 ετών, μόλις περπάτησε, ήθελε τακούνια και περούκες. Λέει η μητέρα του EJ, πιστή Χριστιανή, ότι στην αρχή δεν ήξεραν πώς να αντιδράσουν αλλά αποφάσισαν ότι το όπλο κι εργαλείο τους είναι η αγάπη και στα παιδιά της δίνει αγάπη και αποδοχή αφήνοντάς τα να βρουν το δρόμο τους.
Ο Ej είναι πολύ νέος, ένα ακόμα πλουσιόπαιδο του διεθνούς  Jet Set που ονειρεύεται να δουλέψει στη Μόδα και που μπορεί να έχει ταλέντο μπορεί και όχι. Όπως όλοι μας θα κάνει τις επιλογές του, τα λάθη του και θα ζήσει μ' αυτά. Αν τον συζητάμε είναι επειδή σήμερα είναι ένας απόλυτα ισορροπημένος άνθρωπος αντίθετα από άλλα παιδιά που είτε βασανισμένα με 'θεραπείες' είτε διωγμένα από την οικογένεια σακατεύονται ψυχικά και αναγκάζονται να καταφύγουν στην πορνεία για βιοπορισμό αντί να σπουδάζουν και να προετοιμάζουν το μέλλον τους.
Ο γονείς του EJ είναι μεγάλο παράδειγμα.

Ένα άλλο είναι το: 'Ροζ Αγόρι- 'Eνα Φυλo-δημιουργικό παιδί'. Ένα ντοκιμαντέρ για ένα αγόρι που αγαπά τα ροζ φορέματα και πώς μεγαλώνει στη συντηρητική αγροτική Φλώριδα. 
Η BJ είναι μια ανδροπρεπής λεσβία (butch) που στη ζωή της απέφευγε τα φορέματα κι όταν υιοθετεί το Jeffrey, προς έκπληξή της, τον βλέπει να χορεύει και να παίζει με φορέματα. Δυο μηνών τον πήραν από την ανιψιά της και στην απόφαση να τον αναθρέψει εκείνη συνετέλεσε και το ότι ήταν αγόρι. 'Δεν είμαι θηλυκή γυναίκα, δεν ξέρω τι να κάνω μ' ένα κοριτσάκι'  λέει. Βρέθηκε στα βαθιά νερά με τη ροζ καταιγίδα. 
Στην αρχή, λέει, προσπάθησε να τον εμποδίσει για να τον προστατέψει. Και όντως όταν το ρωτά πώς του φέρονται στο σχολείο κι αν είναι 'οk της απαντά 'Όχι'. ―Γελάνε; ―Ναι. Όμως βλέπουμε ένα φυσιολογικό ευτυχισμένο παιδί κι αυτό το θέαμα με γέμισε αισιοδοξία.
Το συστήνω και επισημαίνω πως στις ΗΠΑ το συγκεκριμένο προσφέρεται και για σχολεία. 

Σας φέρνω:
 το 15λεπτο video (δυστυχώς φρεσκότατο οπότε δεν το βρήκα με ελληνικούς υποτίτλους) με σύνδεσμο και προς το, για άλλη περίπτωση FROM THIS DAY FORWARD, εικόνα του EJ Johnson, άρθρο για το bullying, άρθρο για τα διεμφυλικά παιδιά, συνδέσμους προς σχετικό νόμο και 'Αναγνώριση Ταυτότητας Φύλου' και, επειδή οι λέξεις έχουν σημασία, λίγα για τον όρο τρανς/διεμφυλικό άτομο.
Περισσότερα (για γνώση και για Ψυχολογική Υποστήριξη στο ranss.gr και στο σωματείο που κάνει σπουδαία δουλειά).

Ας μη δείχνουμε καμιά ανοχή σε τραμπουκισμούς προς παιδιά που δε νιώθουν άνετα με το κοινωνικό τους φύλο.
Τα παιδιά θέλουν αγάπη για να ανθίζουν.

EJ Johnson

EJ Johnson
Pink Boy | A Portrait of a Gender-Creative Child:

Πάνω στο θέμα είναι και το πολυβραβευμένο FROM THIS DAY FORWARD (2015): http://www.fromthisdayforwardfilm.com



To 'Pink Boy' συστήνεται για να παιχτεί σε σχολεία: http://www.videoproject.com/pink-boy.html.




Το λεγόμενο bullying στην ελληνική γλώσσα δε μπορεί να αποδοθεί 100% για αυτό και το λέμε εκφοβισμό, νταηλίκι και άλλα που έχουν ειπωθεί κατά καιρούς", μας εξηγεί η Διευθύντρια Τμήματος Ψυχολογίας Σχολής Μωραΐτη, Φωτεινή Ξενάκη, η οποία προσθέτει πως "αναφέρεται στην ειδική χρήση βίας που είναι σκόπιμη και επαναλαμβανόμενη και συμβαίνει από ένα παιδί ή ομάδα παιδιών προς ένα άλλο ή αντίστοιχα προς μια ομάδα παιδιών"....--> news247

Η γλώσσα: ΤΡΑΝΣ_ διεμφυλικό άτομο_ 
Τα τρανς, τρανστζέντερ (αγγλ. transgender) ή διαφυλικά άτομα αυτοπροσδιορίζονται με διαφορετικό φύλο από εκείνο που τους αποδόθηκε κατά τη γέννηση.
 Για τα τρανς άτομα που επιθυμούν να προχωρήσουν σε χειρουργική επέμβαση υπάρχει η ορολογία τρανσέξουαλ (διεμφυλικός)
Ο όρος transgender είναι ένας όρος ομπρέλα και περιλαμβάνει και τζέντερ κουήρ (genderqueer) άτομα, τα οποία δεν αυτοπροσδιορίζονται με τα γνωστά κοινωνικά φύλα, αλλά με ταυτότητες όπως bigender, pangender, genderfluid, ή agender. Άλλοι ορισμοί συμπεριλαμβάνουν το τρίτο φύλο και άλλοι θεωρούν τους τρανς τρίτο φύλο.πάνια ο όρος καλύπτει και τους cross dresser.
Πολλά τρανς άτομα διανύουν μια περίοδο ανάπτυξης της ταυτότητάς τους, για την οποία υπάρχει ένας δείκτης που βαθμολογεί κατά πόσο γνήσιοι, αυθεντικοί και άνετοι αισθάνονται με τη νέα τους εξωτερική εμφάνιση.
Η ταυτότητα φύλου είναι ανεξάρτητη από τον σεξουαλικό προσανατολισμό. Ένα τρανς άτομο μπορεί να είναι ομοφυλόφιλοετεροφυλόφιλοαμφισεξουαλικό ή ασεξουαλικό.
__________________
Για την αναγνώριση της ταυτότητας φύλου στα διεμφυλικά άτομα
www.dikaiologitika.gr Η πλήρης νομική αναγνώριση της ταυτότητας του φύλου περιλαμβάνεται στις συστάσεις για την προστασία και την προώθηση των δικαιωμάτων των διεμφυλικών ατόμων, που εξέδωσε η Εθνική Επιτροπή Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ) στην 58σέλιδη έκθεσή της με τίτλο «Διεμφυλικά Άτομα και Αναγνώριση της Ταυτότητας Φύλου».
__________________
t-zine: Τρανς παιδιά στα θρανία 
‘Αννα Απέργη
 Μία νέα σχολική χρονιά αρχίζει και μαζί της αρχίζει και το άγχος που προκαλεί η ξαφνική αλλαγή από τις διακοπές, στη γλυκιά ρουτίνα του σχολείου. Τα περισσότερα παιδιά αγχώνονται και νιώθουν κάποια ανασφάλεια, για τη μεγαλύτερη τάξη, την νέα τους δασκάλα ή δάσκαλο , τους καινούριους συμμαθητές και τις συμμαθήτριες, τις νέες πιο μεγάλες απαιτήσεις που θα υπάρξουν.

Υπάρχουν όμως και παιδιά που δεν αγχώνονται μόνον για αυτά. Που ο φόβος του «είναι» τους, της ίδιας τους της ύπαρξης, αφήνει όλα τα άλλα σε δεύτερη μοίρα. Τα παιδιά αυτά που αισθάνθηκαν άβολα με το σιέλ ή το ροζ μπλουζάκι που τους φόρεσε κάποτε η μητέρα τους χωρίς την θέληση τους, που λάτρευαν την Barbie και σιχαινόντουσαν τα αυτοκινητάκια ή και το αντίθετο, που νιώθουν άβολα και αμήχανα στην ταμπέλα της «ετεροκανονικότητας». Τα παιδιά αυτά που οι έμφυλες προσβολές, η χλεύη, οι παρενοχλήσεις, και το τρανσφοβικό μπούλινγκ, θα τα οδηγήσει κατά πάσα πιθανότητα στην κατάθλιψη, τη θυματοποίηση, την αποφυγή ή την εγκατάλειψη του σχολείου, ακόμα και σε μία αυτοκτονική συμπεριφορά. Αυτά είναι τα παιδιά τα «άλλα», τα «διαφορετικά», παιδιά – τα τρανς παιδιά.
Η Πολιτεία πρέπει να μεριμνήσει για το θέμα των τρανς μαθητριών και μαθητών και να λάβει σοβαρές αποφάσεις για τoν σχολικό εκφοβισμό, την παρενόχληση και την βία αλλά και για τις διακρίσεις των τρανς ανθρώπων στους χώρους της εκπαίδευσης, δημιουργώντας έτσι ένα ασφαλές σχολικό περιβάλλον για τους τρανς μαθητές -τριες. Σύμφωνα με τις Οδηγίες του πρώην Επιτρόπου του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Thomas Hammarberg, για τις διακρίσεις, τον σχολικό εκφοβισμό και τις παρενοχλήσεις, αναφέρεται στα άρθρα 5 και 6:
Άρθρο 5. Προάγετε τον σεβασμό και την συμπερίληψη των ομοφυλόφιλων, λεσβιών και τρανς ατόμων στην εκπαίδευση και καλλιεργείστε αντικειμενικές γνώσεις σε θέματα που σχετίζονται με τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα φύλου στα σχολεία και σε άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα.
Άρθρο 6. Καταπολεμήστε τον εκφοβισμό και τις παρενοχλήσεις κατά ομοφυλόφιλων, λεσβιών, αμφί και τρανς (λοατ) μαθητών και προσωπικού. Τα σχολεία πρέπει να είναι ασφαλές περιβάλλον για τους λοατ μαθητές, προσωπικό και μαθητές και θα πρέπει να τους παρέχετε υλικό για την αποτελεσματική καταπολέμηση του εκφοβισμού / bullying και των παρενοχλήσεων κατά λοατ μαθητών.
Ενώ παράλληλα, στο βιβλίο του «Ανθρώπινα δικαιώματα και ταυτότητα φύλου» αναφέρει χαρακτηριστικά: «Σύμφωνα με την Διεθνή Νομοθεσία για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, τα διεμφυλικά παιδιά πρέπει να έχουν το δικαίωμα στην απαραίτητη πληροφόρηση, υποστήριξη και προστασία. Τούτο επιβεβαιώθηκε από την Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Παιδιού, που συνιστά στα κράτη να παρέχουν επαρκή πληροφόρηση και υποστήριξη στα νεαρά διεμφυλικά άτομα».
Κάθε τρανς μαθητής-τρια έχει το δικαίωμα να αντιμετωπίζεται ως ίσος. Πρέπει να αποκαλείται με τις αντωνυμίες και το γένος που είναι σε συμφωνία με τον κοινωνικό φύλο και φυσικά με το όνομα που έχει επιλέξει η ίδια η τρανς έφηβη ή έφηβος.
Να έχει το δικαίωμα της ένδυσης σύμφωνα με το κοινωνικό φύλο και να μπορεί να χρησιμοποιεί εγκαταστάσεις όπως τουαλέτες, αποδυτήρια κλπ, που συνάδουν με την ταυτότητα φύλου του.
Να μπορεί να καταγγείλει το γεγονός, σε περίπτωση που πέσει θύμα παρενόχλησης, εκφοβισμού ή και βίας, λόγω της ταυτότητας φύλου του.
Οι εκπαιδευτικοί πρέπει να είναι καταρτισμένοι ούτως ώστε να γνωρίζουν πως να διαχειριστούν σωστά σε περίπτωση που υπάρξει καταγγελία τρανς μαθητή-τριας για εκφοβισμό ή παρενόχληση. Δυστυχώς μέχρι και σήμερα το μεγαλύτερο ποσοστό των εκπαιδευτικών, δεν είναι καταρτισμένο ως προς το πώς πρέπει να αντιμετωπίζουν τους τρανς αλλά και γενικότερα τους λοατκι μαθητές -τριες.
Το Υπουργείο Παιδείας πρέπει να μεριμνήσει τόσο για την προστασία της ιδιωτικής ζωής και την ασφάλεια όλων των μαθητριών και μαθητών, συμπεριλαμβανομένου και των τρανς παιδιών, όσο και για την σωστή κατάρτιση και ενημέρωσή τους, για θέματα σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου.

Τα τρανς παιδιά έχουν όνειρα όπως όλα τα παιδιά. Μην γίνεσαι συνεργός στο να γίνουν τα όνειρα τους, εφιάλτες…

Το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών (Σ.Υ.Δ.), ιδρύθηκε τον Μάρτιο του 2010. Κύριοι σκοποί του είναι η προώθηση και υποστήριξη της ισονομίας, ισότητας και της ίσης μεταχείρισης των διαφυλικών και διεμφυλικών ατόμων (τραβεστί, παρενδυτικών ανδρών και γυναικών, τρανσέξουαλ, ερμαφρόδιτων και μεσοφυλικών ατόμων), η αναγνώριση της κοινωνικής ταυτότητας φύλου, η αποπαθολογικοποίηση της ταυτότητας φύλου, η κατάργηση των διακρίσεων στον χώρο εργασίας, στην παροχή υπηρεσιών, στην υγεία και την κοινωνική ασφάλιση, στην στέγαση και γενικά σε όλους τους τομείς της κοινωνικής ζωής, για λόγους ταυτότητας φύλου, αλλά και η ανάπτυξη της αλληλεγγύης μεταξύ των διεμφυλικών ατόμων.
http://www.transgender-association.gr
Eπικοινωνία : transgender.support.association@gmail.com
___________________________________________


3 σχόλια:

  1. Το τι ακούσαμε και τι διαβάσαμε τις μέρες που πέρασαν ξεπερνάει κάθε φαντασία! Αυτό όμως που ξεπερνάει εμένα είναι ότι οι παράλογες αντιδράσεις και οι απίστευτες κακίες δεν περιορίστηκαν στον γνωστό άγνωστο κύκλο της συμφοράς (φασίστες, ανίατα θρησκόληπτους, και...εξωγήινους).
    Με σόκαρε, αν και η υποκρισία τους είναι διάτρητη ακόμα και τη στιγμή που κλαίνε με κροκοδείλια δάκρυα τα θύματα του bullying και σχίζουν τα ιμάτιά τους για την παιδεία που δεν "έχουν οι άλλοι", που οι άνθρωποι που καλούνται μαζί με τους γονείς να δώσουν αυτή την περιβόητη παιδεία, είναι στο σύνολό τους τόσο αμόρφωτοι κοινωνικά, μερικές φορές δε, και πάνω στο αντικείμενό τους, και τόσο προκατειλημμένοι που γίνονται επικίνδυνοι!
    Οι περισσότεροι ανάθεμα κι αν κατάλαβαν για ποιο πράγμα μιλούσαν. Μιλούσαν για να σκεπάσουν απλά τη φωνή των άλλων.
    Ούτε εγώ ήξερα πολλά για το θέμα, αλλά πριν αρχίσω να σκούζω, που δεν το έκανα, έτρεξα πρώτα να μάθω, να καταλάβω ποιο είναι το θέμα τελικά.
    Και κατάλαβα για άλλη μια φορά πως ζω σε έναν κόσμο βαθύτατα υποκριτικό, που μιλάει για αγάπη και δείχνει μίσος, που ζητάει δικαιώματα, αλλά όχι για τους άλλους, που...που...που...
    Είμαι γονιός κι έτυχε τα παιδιά μου να συμβαδίζουν με τα "πρότυπα", αλλά δεν μπορώ να μη σκεφτώ τι θα έκανα αν είχα ένα παιδί που η κοινωνία σχεδόν στο σύνολό της, θα του έκανε τόσο απάνθρωπο bullying.
    Σε συζητήσεις με κάποιους "σκληροπυρηνικούς πολέμιους", όχι ευτυχώς στο συγγενικό-φιλικό περιβάλλον μου, ρωτούσα αν το δικό τους παιδί ήταν διαφορετικό -με όσα χωράει αυτή η λέξη μέσα της- τι θα έκαναν και η απάντηση ήταν "θα το σκότωνα"...
    Από κει και πέρα το χάος!
    Αφού είδα το βίντεο και το πρώτο πράγμα που σκέφτηκα ήταν "Ωχ, θα έχουν να λένε πάλι οι ηλίθιοι πως το παιδί "βγήκε έτσι" επειδή το μεγαλώνουν δυο μαμάδες, αντί για το αποδεκτό πρότυπο μια μαμά-ένας μπαμπάς.
    Ο γνωστός κάλος ποδοσφαιριστής (ο τόνος δεν μπήκε από λάθος στο α), ευχήθηκε κάτι...εγώ εύχομαι τέτοιοι κάλοι να εξαλειφθούν από την κοινωνία!

    Καλό Σαββατοκύριακο να έχουμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι έγραψα τόσα πολλά και δεν είπα πόσο καταπληκτική δουλειά έκανες για άλλη μια φορά!

      Διαγραφή
    2. Mαρία μου σ' ευχαριστώ πολύ.
      Είναι ανάσα το σχόλιό σου.
      Ξανά (όπως και σε άλλα ζητήματα μειονοτήτων) όλοι έχουν γνώμη δίχως γνώση.
      Το ουσιώδες όμως είναι που ψηφίστηκε. Τώρα θέλουμε ενημέρωση ώστε να εφαρμοστεί.

      Στην εκπομπή χθες το βράδυ (πρεμιέρα και την αφιέρωσα στο θέμα) έλεγα πως χάθηκε μεγάλη ευκαιρία, τόσο που συζητήθηκε να είχαμε μάθει πιο πολλά για το ζήτημα. Αντίθετα, βλέπαμε παντού τη λεζάντα για 'αλλαγή φύλου' (αντί 'προσδιορισμό ταυτότητας φύλου') που στάμπαρε το λάθος στο ασυνείδητο λες και αλλάζει το dna με ένα έγγραφο.

      Και, για άλλη μια φορά, Εκκλησία/ΚΚΕ χέρι-χέρι σαν τον Καρατζαφέρη. Αλλά αυτό πια το συνηθίσαμε.

      Καλό σαβατοκύριακο σου εύχομαι!

      Διαγραφή

Το Blogger με ενημερώνει ότι δε μου επιτρέπει να απαντώ στα σχόλια στο ίδιο μου το blog- λόγω κάποιας ρύθμισής μου για cookies (την οποία δε θυμάμαι) .

Ψάχνω για να διορθώσω
μα εν τω μεταξύ ΣΑΣ ΖΗΤΩ ΣΥΓΓΝΩΜΗ που δεν απαντώ πάντα
και ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ που σχολιάσατε.
Μου δίνετε μεγάλη χαρά όταν κάνετε τον κόπο- ακόμα κι αν διαφωνούμε.