27 Ιανουαρίου 2019 σταμάτησε η έκδοση του 500ευρου. Μόνο Γερμανία και Αυστρία θα συνεχίσουν να το εκδίδουν ως τον Απρίλιο διότι υπήρξαν αντιδράσεις.
Η απόφαση να καταργηθεί αποδόθηκε στη διάδοση του πλαστικού χρήματος αλλά και στη χρήση τάχα μεγάλων χαρτονομισμάτων στην παρανομία. Προφάσεις, είπαν οι ειδικοί, αφού το οργανωμένο έγκλημα μόνο ηλίθιο δεν είναι και πάντα προσαρμόζεται.
Η κατάργηση του μεγάλου νομίσματος μάλλον ανοίγει το δρόμο στην κατάργηση των μετρητών, κάτι που θα βόλευε πολύ τις κυβερνήσεων για να έχουν απόλυτο έλεγχο στη ζωή μας.
Η κατάργηση του μεγάλου νομίσματος μάλλον ανοίγει το δρόμο στην κατάργηση των μετρητών, κάτι που θα βόλευε πολύ τις κυβερνήσεων για να έχουν απόλυτο έλεγχο στη ζωή μας.
Έχει ανοίξει στη Γερμανία μια πολύ χρήσιμη συζήτηση για την ελευθερία και τη χρήση μετρητών.
Έκανε το ντεμπούτο του την Πρωτοχρονιά του 2002 στις 12 πρώτες χώρες-μέλη της Ευρωζώνης. Μεταξύ των οποίων και η ισχυρή Ελλάδα. Το 2008 αντιστοιχούσε στο 35% της αξίας του συνόλου των χαρτονομισμάτων που κυκλοφορούσαν. Το 2017 έπεσε στο 22%. Χρησιμοποιούνταν περισσότερο για να κρύψεις, παρά για να αγοράσεις.
Το 2008 η αμερικανική εφημερίδα «New York Times» είχε δημοσιεύσει ένα άρθρο, σύμφωνα με το οποίο το 25% των χαρτονομισμάτων των 500 ευρώ που κυκλοφορούσαν στην Ευρώπη βρισκόταν στην Ισπανία, που αντιπροσώπευε την εποχή εκείνη μόλις το 11,5% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης.
Εύκολα συνάγεται απ’ αυτήν τη συγκέντρωση, η ύπαρξη μεγάλης κλίμακας παραοικονομίας. Μάλιστα οι Ισπανοί αποκαλούσαν το «μοβ» χαρτί... Μπιν Λάντεν, γιατί όλοι ήξεραν την ύπαρξή του, αλλά κανένας δεν το έβλεπε.
Επτά και κάτι χρόνια μετά το τέλος του αρχηγού της Αλ Κάιντα, τέλειωσε και το 500ευρω. Αθόρυβα. Η πλειονότητα των Ευρωπαίων δεν είχε δει το χρώμα του, δεν αντιλήφθηκε συνεπώς και την κατάργηση του κανόνα του.
Την 27η Ιανουαρίου 2019 σταμάτησε η παραγωγή στις 17 από τις 19 κεντρικές τράπεζες της Zώνης του ευρώ. Δεν χρειάζεται, πάντως, να ανησυχούν όσοι με το «μοβ» βρεθούν. Είτε σε σεντούκια είτε σε θυρίδες, την αξία του δεν χάνει, είναι ασφαλές λιμάνι. Χωρίς ημερομηνία λήξης.
Η γερμανική και η αυστριακή κεντρική τράπεζα θα συνεχίσουν, για λογιστικούς λόγους, να εκδίδουν το βαρύ χαρτονόμισμα μέχρι και τις 26 Απριλίου. Δεν είναι τυχαίο ότι σ’ αυτές τις δύο χώρες υπήρξαν αντιδράσεις για την κατάργησή του. Ίσως γιατί οι Γερμανοί προτιμούν ακόμα τα μετρητά.
Πριν από ένα χρόνο, μόλις μία στις είκοσι πληρωμές γινόταν στη Γερμανία με πιστωτική κάρτα. POS υπάρχουν, αλλά η πλειονότητα δεν τ’ αγγίζει. Γύρω από την ασφάλεια των συναλλαγών στριφογυρίζει, το μέλλον εύκολα δεν συνηθίζει. Το ρευστό με ρευστό αντιμετωπίζει.
Το €500ρικο είναι νεκρό εδώ και χρόνια υποστηρίζει το Bloomberg
Τα μοβ χαρτονομίσματα των 500 ευρώ θα αποτελέσουν σύντομα παρελθόν, καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφάσισε χθες ότι θα σταματήσει την παραγωγή και έκδοσή τους προς το τέλος του 2018.
Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι χάνεται η αξία τους, καθώς όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση της ΕΚΤ:
«Το χαρτονόμισμα των 500 ευρώ παραμένει νόμιμο χρήμα και ως εκ τούτου θα συνεχίσει να χρησιμοποιείται ως μέσο πληρωμής και αποθήκευσης αξίας. Το χαρτονόμισμα των 500 ευρώ, όπως και οι υπόλοιπες ονομαστικές αξίες των χαρτονομισμάτων σε ευρώ, θα διατηρεί πάντοτε την αξία του και θα μπορεί να ανταλλάσσεται από τις εθνικές κεντρικές τράπεζες στο ευρωσύστημα για απεριόριστο χρονικό διάστημα».
Η ΕΚΤ εξέταζε εδώ και καιρό την… κατάργηση του χαρτονομίσματος των 500 ευρώ, καθώς από έρευνες της Europol και του Γραφείου των Ηνωμένων Εθνών για την καταπολέμηση των ναρκωτικών και του εγκλήματος είχε διαπιστωθεί αυξημένη χρήση του σε εγκληματικές δραστηριότητες, μεταξύ των οποίων και τρομοκρατικές.
Αλλωστε το μοβ χαρτονόμισμα των 500 ευρώ είχε επονομαστεί και χαρτονόμισμα «Μπιν Λάντεν».
Πάντως, τα συναλλακτικά ήθη για την πλειονότητα των πολιτών της ευρωζώνης δεν θα επηρεαστούν, καθώς το 56% αυτών ουδέποτε έπιασε στα χέρια του το χαρτονόμισμα των 500 ευρώ.
Επισημαίνεται ότι από τα σχεδόν 1 τρισ. ευρώ που κυκλοφορούν το 1/3 έχει τυπωθεί σε χαρτονομίσματα των 500 ευρώ. Μάλιστα, από το 2002, όταν τέθηκε σε κυκλοφορία το ευρώ, ο αριθμός των χαρτονομισμάτων των 500 ευρώ έχει αυξηθεί δυσανάλογα σε σύγκριση με τα υπόλοιπα χαρτονομίσματα του ευρώ.
Στο τέλος του 2018 προγραμματίζεται να τεθούν σε κυκλοφορία τα τραπεζογραμμάτια των 100 και των 200 ευρώ της σειράς «Ευρώπη».
Οι άλλες ονομαστικές αξίες –από 5 έως 200 ευρώ– θα διατηρηθούν.
Η σειρά «Ευρώπη» είναι η δεύτερη σειρά τραπεζογραμματίων ευρώ η οποία τίθεται σε κυκλοφορία σταδιακά.
Η αρχή έγινε με το τραπεζογραμμάτιο των 5 ευρώ το 2013 και ακολούθησαν τα τραπεζογραμμάτια των 10 ευρώ και των 20 ευρώ το 2014 και το 2015 αντιστοίχως.
◼Στην Ελλάδα, σύμφωνα με εκτιμήσεις τραπεζικών στελεχών, περισσότερα από 20 δισ. ευρώ βρίσκονται σε θυρίδες και σεντούκια.
Το μεγαλύτερο μέρος είναι... αποθηκευμένο κυρίως σε χαρτονομίσματα των 500 ευρώ για ευνόητους λόγους.
Αν κάποιος θέλει για παράδειγμα να βάλει στο στρώμα 50.000 ευρώ θα το κάνει πολύ πιο εύκολα αν χρησιμοποιήσει 100 μοβ χαρτονομίσματα. (500Χ100=50.000) ενώ αν χρησιμοποιήσει 50άρικα θα χρειαστεί 1.000 χαρτονομίσματα.
20 Μαρτίου 2016
Σε ένα νόμισμα διαφορετικό από τα άλλα εξελίχθηκε το χαρτονόμισμα των 500 ευρώ καθώς τώρα, μπορεί να αποτελέσει λόγο για περαιτέρω έρευνα στα οικονομικά εκείνων που τα φέρουν στην Τράπεζα, είτε για ανταλλαγή σε... ψιλά είτε και για κατάθεση
Μετά από εγκύκλιο που εξέδωσε η Τράπεζα Ελλάδος και αφορά τον εντοπισμό περιπτώσεων μαύρου χρήματος, οι Τράπεζες πλέον προχωρούν σε άμεσο έλεγχο και καταγραφή όσων πελατών τους φθάνουν σε αυτές έχοντας ανά χείρας τα μωβ χαρτονομίσματα που ενώ κάποτε ήταν πολυπόθητα σήμερα καθιστούν «ύποπτο» ή ακόμη και δυνάμει «φοροδιαφεύγοντα», όποιον έχει ένα ή περισσότερα από αυτά.
Όπως αναφέρει η «Καθημερινή της Κυριακής» η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ούτως ή άλλως προτίθεται να αποσύρει το επίμαχο χαρτονόμισμα χωρίς ωστόσο να έχει δώσει και κάποιο ακριβές χρονοδιάγραμμα γι' αυτό.
Εκτιμάται πως σήμερα μετά τη μεγάλη φυγή των καταθέσεων, τα χρήματα που υπάρχουν σε «στρώματα» και θυρίδες, βρίσκονται περίπου στα 20 δισεκατομμύρια ευρώ.
Όπως αναφέρει η «Καθημερινή της Κυριακής» η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ούτως ή άλλως προτίθεται να αποσύρει το επίμαχο χαρτονόμισμα χωρίς ωστόσο να έχει δώσει και κάποιο ακριβές χρονοδιάγραμμα γι' αυτό.
Εκτιμάται πως σήμερα μετά τη μεγάλη φυγή των καταθέσεων, τα χρήματα που υπάρχουν σε «στρώματα» και θυρίδες, βρίσκονται περίπου στα 20 δισεκατομμύρια ευρώ.
Ακόμη και 50% περισσότερες δαπάνες με κάρτες ή πληρωμές με e-banking θα πρέπει να κάνουν το 2019 οι καταναλωτές για να κατοχυρώσουν το αφορολόγητο όριο και να μην αναγκαστούν να πληρώσουν έξτρα φόρο.
Επιχείρηση «πλαστικό χρήμα παντού» - Μέχρι αύριο η υπουργική απόφαση
Στην υπουργική απόφαση του υπουργείου Οικονομικών πουαναμένεται να εκδοθεί σήμερα Τετάρτη (25/09) ή αύριο και θα αφορά την άρση σχεδόν όλων των περιορισμών στην κίνηση των κεφαλαίων και την ουσιαστική κατάργηση των capital controls μετά από τρία χρόνια, θα περιέχεται και διάταξη με την οποία θα μειώνεται στα 200 ευρώ από 500 ευρώ σήμερα το όριο των συναλλαγών πάνω από το οποίο θα είναι υποχρεωτική ή χρήση πλαστικού χρήματος.
Κύκλοι των τραπεζών θεωρούν ότι δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα στις συναλλαγές των πολιτών, καθώς το όριο των αγορών (200 ευρώ) θα εξακολουθήσει να είναι μεγάλο. Επίσης τονίζουν ότι όλοι σχεδόν οι πολίτες έχουν κάρτες πληρωμών (πιστωτικές, χρεωστικές κ.λπ.), ενώ όλοι οι συνταξιούχοι και οι μισθωτοί πληρώνονται μέσω τραπεζικών λογαριασμών και οι πολίτες είναι ήδη εξοικειωμένοι με τη χρήση καρτών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Το Blogger με ενημερώνει ότι δε μου επιτρέπει να απαντώ στα σχόλια στο ίδιο μου το blog- λόγω κάποιας ρύθμισής μου για cookies (την οποία δε θυμάμαι) .
Ψάχνω για να διορθώσω
μα εν τω μεταξύ ΣΑΣ ΖΗΤΩ ΣΥΓΓΝΩΜΗ που δεν απαντώ πάντα
και ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ που σχολιάσατε.
Μου δίνετε μεγάλη χαρά όταν κάνετε τον κόπο- ακόμα κι αν διαφωνούμε.