Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2019

Χαιρετίζουμε τη στροφή του ΚΕΘΕΑ: επιτέλους μας ακολουθεί





―Το ΚΕΘΕΑ μάς κλέβει ιδέες, γελούσε ένας φίλος χθες.
Αμήν και πότε, απάντησα. Έχουμε πολλές, ας πάρει όσες θέλει. Μήπως και δούμε φως.

Ήταν ένας κύριος που ανήκε στο λόμπι της 'σκληρής αγάπης', αυτό που έπειθε οικογένειες να διώχνουν από το σπίτι κάθε δύσκολο μέλος βάσει τρελής θεωρίας πως το να μείνει στο δρόμο το βοηθά. Οι θάνατοι, οι μολύνσεις η ζημιά στην ατομική αλλά και τη δημόσια υγεία έπεφταν στις παράπλευρες απώλειες.
Οι Χώροι Ελεγχόμενης Χρήσης, που αποδεδειγμένα έχουν λύσει προβλήματα σε πολλές πόλεις και συνετέλεσαν στη μείωση μολύνσεων και θανάτων και στην αναβάθμιση, ήταν για εκείνον κατάρα και καταστροφή. «Αν κάποιοι θέλουν να προχωρήσουν στη δημιουργία ενός χώρου όπου θα γίνεται και χρήση, ας προχωρήσουν μόνοι τους και ας αναλάβουν την ευθύνη..." κινδυνολογούσαν.

Ήταν ένας τέτοιος κύριος που μάλιστα μια στιγμή μας τον παρουσίασαν σαν τη μόνη λύση της χώρας για Εθνικό Συντονιστή για τα Ναρκωτικά. Κι ευτυχώς τότε αποφύγαμε. Ευτυχώς επιμείναμε


Τώρα τον βλέπουμε σε ενημερωτική εκπομπή να υποστηρίζει τα αντίθετα.

Άραγε τι άλλαξε; Με ρωτούν στο Δίκτυο Ομοτίμων Χρηστών. 

Άλλαξαν πολλά, απαντώ και χαιρόμαστε. 
Αλλά δεν ξεχνάμε.
Δεν ξεχνάμε τα θύματα της σκληρής αγάπης, τις μάνες που αυτοκτόνησαν επειδή δεν τις άφηνε η οικογένεια να δουν το παιδί τους , δεν ξεχνάμε όσους βρέθηκαν άστεγοι και πεινασμένοι και δαρμένοι ή κλεισμένοι σε απίθανες κλινικές, δεν ξεχνάμε τους νεκρούς και τους στιγματισμένους που μας αφήνουν κληρονομιά οι ειδικοί που, όταν πρωτομιλήσαμε για Χώρους Ελεγχόμενης Χρήσης έβγαζαν λόγους κι όταν γράφαμε για υποκατάστατα και αξιοπρέπεια και δικαιώματα των χρηστών δεχόμασταν συντονισμένες επιθέσεις ενός συνδυασμού μελό διηγήσεων και απειλών.

Τι άλλαξε;
Άλλαξε ο κόσμος, επιβλήθηκε μια πιο ανθρώπινη ανθρωπιστική πολιτική στηριγμένη στην επιστημονική γνώση που (όπως λέω χρόνια τώρα) έχει καταστήσει παρωχημένη την ιδεοληπτική προσέγγιση της εξάρτησης με όρους 'καθαρού' και 'βρώμικου' και τις μεταφυσικές θεωρίες περί μάστιγας για ένα προκατασκευασμένο πρόβλημα που ωφέλησε κι ωφελεί πολλούς.

Άλλαξαν όμως κι αυτοί οι ίδιοι, παρατηρώ με χαρά.

Και, επιτρέψτε μου να το πω. Δε μου αρέσει να θριαμβολογώ και δεν το κάνω συχνά, αλλά τώρα επιτρέψτε μου να σας το πω ότι είμαι υπερήφανη που λέγε-λέγε τα καταφέραμε.

Καμαρώνω.
Διότι τώρα που ακούμε να μεταχειρίζονται τα επιχειρήματά μας, βλέπουμε πόσο συνετέλεσε ο δικός μας λόγος, το λιθαράκι μας που με τόσο κόπο και υπό πετροβολισμό των δυνατότερων επιμείναμε να βάζουμε για να θεμελιωθεί μια ανθρώπινη πολιτική.

Είμαι μεγάλη η χαρά μας.
Χαιρετίζουμε το ΚΕΘΕΑ που επιτέλους δείχνει να είδε τα λάθη του και να μας ακολουθεί.

Και όπως πάντα φέρνω  αποδείξεις για όσα λέω: 
video τώρα/άρθρρο πριν. 
______________



Mε αφορμή τη δημόσια συζήτηση για την αντιμετώπιση του προβλήματος της χρήσης σε δρόμους και δημόσιους χώρους της Αθήνας, μέσα από τη δημιουργία χώρων εποπτευόμενης χρήσης, επισημαίνονται τα εξής:
Το ΚΕΘΕΑ συμβάλλει στην αντιμετώπιση του προβλήματος εδώ και πολλά χρόνια -και ιδιαίτερα από το ξεκίνημα της κρίσης- μέσα από προγράμματα φροντίδας της σωματικής και ψυχικής υγείας των εξαρτημένων στον δρόμο, τη λειτουργία χώρων διημέρευσης και υποστήριξής τους, τη διασύνδεσή τους με υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας, υγείας και απεξάρτησης. Ωστόσο, σε σχέση με τη λειτουργία χώρων εποπτευόμενης χρήσης διατηρεί πολύ σοβαρές επιφυλάξεις.
Η λειτουργία τέτοιων χώρων εγείρει σημαντικά ζητήματα, γιατί μπορεί να ενθαρρύνει τη χρήση, να ενισχύσει τοπικά τις «πιάτσες» και να μειώσει το κίνητρο για θεραπεία. Παρόλα αυτά η δημιουργία χώρων εποπτευόμενης χρήσης προβάλλεται από πολλές πλευρές ως καινοτόμος και «σωτήρια, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τα επιστημονικά δεδομένα που ενισχύουν την αντίθετη άποψη.
Η Αθήνα δεν χρειάζεται αποσπασματικά και αμφιλεγόμενα μέτρα. Χρειάζεται έναν μακροπρόθεσμο, ολοκληρωμένο σχεδιασμό που θα αξιολογεί τις ανάγκες και θα προσφέρει όλο το εύρος των υπηρεσιών, ώστε να ανταποκρίνεται στους διαφορετικούς βαθμούς εξάρτησης και κοινωνικού αποκλεισμού του πληθυσμού των χρηστών αλλά και στις πολλαπλές ανάγκες κάθε ατόμου ξεχωριστά. Διαφορετικά το πρόβλημα θα συνεχίσει να ανακυκλώνεται.


ΣΧΟΛΙΑ




__________________________________________
Αν δείτε στα κοινωνικά δίκτυα παλιά μου άρθρα περί σκληρής αγάπης κ.λ. θα δείτε από κάτω τις επιθέσεις και τα μελό με ιστορίες γονιών.

Για να καταλάβετε τον ενθουσιασμό και την υπερηφάνεια μου.
ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ (λίγοι από τους πάμπολλους)
Τη σκότωσαν στο ξύλο. Μα πάω στοίχημα: δε σας νοιάζει http://daphnechronopoulou.blogspot.gr/2014/11/blog-post_24.html
ΚΕΘΕΑ στη Φυλακή Διαβατών― κι οι αληθινά εθισμένοι σφαδάζουν
http://daphnechronopoulou.blogspot.com/2015/11/blog-post.html#ixzz5glVJJkJR

Χώροι Εποπτευόμενης Χρήσης- έκκληση διαλόγου από Διογένη προς ΚΕΘΕΑ
http://daphnechronopoulou.blogspot.com/2017/06/blog-post_43.html#ixzz5glUnZejp

Θυμίζω και τα της Κάνναβης που τώρα μοιαζουν ανέκδοτο:
9 Μαΐου 2015:


9 Mαΐου στο Σύνταγμα― το Αντιαπαγορευτικό (και η ιδεοληψία του ΚΕΘΕΑ)http://daphnechronopoulou.blogspot.com/2015/05/blog-post_9.html#axzz5gelLSICN


_________
ΣΗΜΕΙΩΣΗ-Διόρθωση
Αφού δημοσίευσα μαθαίνω ότι ο κύριος  δεν εργάζεται  πλέον στο ΚΕΘΕΑ. Άρα μάταια η χαρά μου, ο οργανισμός ακόμα δεν έχει εκφραστεί υπέρ 
(Βάζω τοίχημα όμως πως τώρα πια δε θα αντιδράσει .)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το Blogger με ενημερώνει ότι δε μου επιτρέπει να απαντώ στα σχόλια στο ίδιο μου το blog- λόγω κάποιας ρύθμισής μου για cookies (την οποία δε θυμάμαι) .

Ψάχνω για να διορθώσω
μα εν τω μεταξύ ΣΑΣ ΖΗΤΩ ΣΥΓΓΝΩΜΗ που δεν απαντώ πάντα
και ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ που σχολιάσατε.
Μου δίνετε μεγάλη χαρά όταν κάνετε τον κόπο- ακόμα κι αν διαφωνούμε.