Το πρώτο σπίτι μου στη Μύκονο, όταν έκανα τη μετάβαση από ρουμς -του-λετ και ξενοδοχεία κι έγινα κι εγώ ένας από τους εξαμηνίτες, ήταν ένα μικρό κελλί εκκλησίας απέναντι από το Γυμνάσιο. Ο Άγιος Ιάκωβος του Παπά Λαού, που είναι και το κτήμα της οικογένειας του Δημήτριου Σταυρόπουλλου.
Στον Άγιο Ιάκωβο με το μικρό ιδιωτικό νεκροταφείο του παντρεύτηκα, με καλεσμένη τη γάτα μου και τον ψάλτη για κουμπάρο, κι εκεί έζησα την πρώτη φάση της αγάπης μου για το νησί που ακόμα με κρατά δέσμια.
Ο θρύλος λέει ότι ο Δημήτριος Σταυρόπουλλος, πολύ έξυπνα, εκείνα τα πρώτα χρόνια της Αρχαιολογίας και των ανασκαφών, σκέφτηκε ότι αν στη Δήλο απαγορευόταν να ταφείς κάπου κοντά θα είχε νεκροταφείο κι έκανε τη μεγάλη ανακάλυψη του 'Βόθρου Καθάρσεως' στη Ρηνεία. Κι ακόμα, αγάπησε και φωτογράφισε τη Μύκονο, παντρεύτηκε Μυκονιάτισα κι έκανε πολλά παιδιά.
Ως τώρα όμως δεν είχε τιμηθεί όπως του αξίζει. Γι αυτό και χάρηκα πολύ όταν έμαθα ότι τα δισέγγονά του (και φίλοι και παλιοί μου σπιτονοικοκύρηδες, όπως σας είπα) θα μας τον παρουσιάσουν την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου σε μια εκδήλωση στην οποία θα μιλήσει και η, επίσης φίλη, κοινωνική ανθρωπολόγος Δέσποινα Νάζου.
Συστήνω.
Αποσπάσματα από τη ζωή και το έργο του ανασκαφέα του «βόθρου καθάρσεως», Δημητρίου Σταυρόπουλου, πρώτου εφόρου αρχαιοτήτων Κυκλάδων.
Την Παρασκευή 25η Οκτωβρίου στις 7:30μμ στην αίθουσα του πρώτου ορόφου του κτιρίου Ζερβουδάκη-Ιγγλέση στο Ματογιάννι Χώρας Μυκόνου, σε εκδήλωση μνήμης του πρώτου εφόρου αρχαιοτήτων Κυκλάδων του ελληνικού κράτους, εκατό χρόνια από το θάνατό του φέτος, θα μιλήσουν και θα προβάλουν οπτικό υλικό, τα δισέγγονά του, ο αρχιτέκτονας Ίων Σταυρόπουλος και η σκηνοθέτης-κοινωνιολόγος Αλεξάνδρα Σταυροπούλου. Θα προηγηθεί εισήγηση από την Δέσποινα Νάζου, κοινωνική-ανθρωπολόγο (σε συνεργασία με το ερευνητικό πρόγραμμα ARCHAEOTOUR (Αρχαιολογία, Τουρισμός και Τοπικές Κοινωνίες, ΓΓΕΤ/ ΕΛΙΔΕΚ/ Πανεπιστήμιο Κρήτης).
Η εκδήλωση γίνεται υπό την αιγίδα της ΚΔΕΠΠΑΜ και του Δήμου Μυκόνου.
«Όταν ξεκινούσαμε να διερευνήσουμε μια χρονική περίοδο στη ζωή του προπάππου μας μελετώντας τα επίσημα διαθέσιμα αρχεία, δε φανταζόμασταν πόσο γοητευτική μπορούσε να αποδειχθεί η εντρύφηση σε αυτά. Έτσι επεκταθήκαμε στο σύνολο της ζωής του συλλέγοντας μεθοδικά περί τα πεντακόσια έγγραφα και πλήθος ιστορικών φωτογραφιών (μιας, αδημοσίευτης μέχρι τώρα). Τελικά, η έρευνά μας εξελίχθηκε σε ένα ταξίδι στο παρελθόν. Χωρίς να διεκδικούμε την αυθεντικότητα στη δική μας ανάσυρση μιας προσωπικότητας από τη λήθη, ευχόμαστε το ταξίδι αυτό να συνεπάρει και σας σε μια εκδήλωση μνήμης, εκατό χρόνια από το θάνατό του φέτος.»
Ίων Σταυρόπουλος, Αλεξάνδρα Σταυροπούλου
ΜΝΗΜΗ Δημητρίου Σταυρόπουλλου (1872-1919)
Αποσπάσματα από τη ζωή και το έργο του ανασκαφέα του "βόθρου καθάρσεως" Δημητρίου Σταυρόπουλλου, πρώτου εφόρου αρχαιοτήτων Κυκλάδων, επενδυμένα με την προβολή αρχειακού υλικού, εγγράφων και φωτογραφιών του 1900.
Θα μιλήσουν οι: Ίων Σταυρόπουλος, Αλεξάνδρα Σταυροπούλου.
Θα προηγηθεί εισήγηση από τη Δέσποινα Νάζου, κοινωνική ανθρωπολόγο.
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 25 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2019, 07:30ΜΜ
ΑΙΘΟΥΣΑ ΚΔΕΠΠΑΜ, ΧΩΡΑ ΜΥΚΟΝΟΥ
https://www.facebook.com/events/767700223643058/?active_tab=about
___________________________________________________________________________
Πάνω η αφίσα
Κάτω φωτογραφίες του Δημητρίου Σταυρόπουλλου (έτσι με δυο λάμδα, όπως το προτιμούσε)
Πάνω η αφίσα
Κάτω φωτογραφίες του Δημητρίου Σταυρόπουλλου (έτσι με δυο λάμδα, όπως το προτιμούσε)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Το Blogger με ενημερώνει ότι δε μου επιτρέπει να απαντώ στα σχόλια στο ίδιο μου το blog- λόγω κάποιας ρύθμισής μου για cookies (την οποία δε θυμάμαι) .
Ψάχνω για να διορθώσω
μα εν τω μεταξύ ΣΑΣ ΖΗΤΩ ΣΥΓΓΝΩΜΗ που δεν απαντώ πάντα
και ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ που σχολιάσατε.
Μου δίνετε μεγάλη χαρά όταν κάνετε τον κόπο- ακόμα κι αν διαφωνούμε.