Η ενδοοικογενειακή βια είναι δυστυχώς ένα συχνό φαινόμενο στον τόπο μας με θύματα, σε μεγάλο ποσοστό, τις γυναίκες και τα παιδιά. Οι γυναικοκτονίες δεν είναι σπάνιες ούτε οι βρεφοκτονίες.
Αυτά τα φαινόμενα όπως είναι επόμενο να αυξάνονται επικίνδυνα σε σε γιορτές και διακοπές, αυξάνονται και τώρα με τον υποχρεωτικό εγκλεισμό στα σπίτια μας που για πολλές γυναίκες και παιδιά γίνεται ένα συνεχές αφόρητο μαρτύριο.
Πλάι μας, στο διπλανό διαμέρισμα στο διπλανό χωριό, ζουν πλάσματα τρομαγμένα, χτυπημένα, κλειδωμένα με τον τύραννό τους.
Για παιδιά και ζώα ας τολμάμε να επέμβουμε. Για τις άλλες περιπτώσεις που η επέμβασή μας συχνά δεν προκαλεί παρά μεγαλύτερη βία, ας διαδώσουμε πως υπάρχει ελπίδα.
Η κακοποίηση τιμωρείται από το νόμο.
Οι κακοποιημένες γυναίκες έχουν ελπίδα. Αν τολμήσουν θα βρουν βοήθεια και προστασία.
Φέρνω τα τηλέφωνα και τις πληροφορίες:
Για τις γυναίκες υπάρχει το 15900,
για παιδιά κι εφήβους (και γονείς) το 1056
για ηλικιωμένους δεν υπάρχει τηλέφωνο SOS,
ούτε για ζώα, για τα οποία πρέπει να απευθυνθείτε στην Αστυνομία (δίνω οδηγίες).
ΓΥΝΑΙΚΕΣ
Η ΓΡΑΜΜΗ SOS 15900
Η Γραμμή SOS 15900 είναι µια υπηρεσία εθνικής εµβέλειας που δίνει τη δυνατότητα στις γυναίκες θύµατα βίας ή σε τρίτα πρόσωπα να επικοινωνήσουν άµεσα µε ένα φορέα αντιµετώπισης της έµφυλης βίας. Τη γραμμή στελεχώνουν ψυχολόγοι και κοινωνιολόγοι που παρέχουν άμεση βοήθεια σε έκτακτα και επείγοντα περιστατικά βίας σε 24ωρη βάση, 365 µέρες το χρόνο. Ταυτόχρονα υπάρχει δυνατότητα ηλεκτρονικής επικοινωνίας των γυναικών µέσω της διεύθυνσης e-mail: sos15900@isotita.gr
Περισσότερες λεπτομέρειες για τις αρχές και τον τρόπο λειτουργίας της Γραμμής SOS 15900 είναι διαθέσιμες εδώ:
Απευθύνεται σε γυναίκες:
• που υφίστανται σωµατική κακοποίηση.
• που υφίστανται ψυχολογική, συναισθηµατική ή λεκτική βία
• που υφίστανται οικονοµική βία
• που έχουν υποστεί βιασµό ή απόπειρα βιασµού
• που έχουν υπάρξει θύµατα πορνείας ή trafficking
• που έχουν υποστεί σεξουαλική παρενόχληση στην εργασία, σε κοινωνικό χώρο, στην οικογένεια
Και σε :
• πολίτες και φορείς, προκειµένου να πληροφορηθούν για θέµατα σχετικά µε την πρόληψη και την αντιµετώπιση της βίας κατά των γυναικών
• Πληροφόρηση για θέµατα ισότητας των φύλων.
• Ψυχοκοινωνική συµβουλευτική σε περιστατικά που απαιτούν άµεση ψυχολογική και κοινωνική στήριξη και σχετίζονται µε βία κατά των γυναικών.
• Παραποµπή περιστατικών σε Ξενώνες, σε Συµβουλευτικά Κέντρα κατά της βίας, σε Υπηρεσίες Υγείας, και άλλους συνεργαζόµενους φορείς.
Οι σύμβουλοι:
• παρέχουν εξειδικευμένες υπηρεσίες συμβουλευτικής, επιδεικνύοντας συναισθηματική κατανόηση και προσφέροντας ανακούφιση στις γυναίκες.
• τηρούν το απόρρητο της συµβουλευτικής κι ενηµερώνουν τη συµβουλευόµενη ότι τηρούνται οι κανόνες της εχεµύθειας.
• ενθαρρύνουν τις γυναίκες να βγουν από την αποµόνωση, να κατανοήσουν ότι δεν είναι µόνες και ότι δεν ευθύνονται για τη βία που υφίστανται
• Σκοπός των παρεχόμενων υπηρεσιών είναι η ενδυνάμωση των γυναικών και η επανάκτηση της αυτοεκτίμησής τους ώστε να μπορέσουν να αναλάβουν την ευθύνη της επαγγελματικής, προσωπικής και οικογενειακής τους ζωής και να πάρουν οι ίδιες τις καλύτερες αποφάσεις για το μέλλον τους.http://womensos.gr/15900-24ori-tilefoniki-grammi/
ΙΣΟΤΗΤΑ
ΙΣΟΤΗΤΑ
Η ενδοοικογενειακή βία είναι ένα έγκλημα που διώκεται αυτεπάγγελτα και τιμωρείται από τις διατάξεις του Ν. 3500/2006.
Οι Υπηρεσίες αντιμετώπισης ενδοοικογενειακής βίας της Ελληνικής Αστυνομίας λειτουργούν σε όλη την επικράτεια. Η Ελληνική Αστυνομία διαχειρίζεται κάθε περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας με εξειδικευμένα στελέχη. Παράλληλα αντιμετωπίζει με σοβαρότητα/υπευθυνότητα κάθε περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας, ενημερώνοντας τις αρμόδιες δικαστικές αρχές.
Η άσκηση κάθε είδους βίας ή κακοποίησης : ψυχολογικής, σωματικής, σεξουαλικής και συναισθηματικής, διώκεται από το Νόμο.
Αν γνωρίζετε κάποιο άτομο που είναι θύμα ενδοοικογενειακής βίας και σιωπά, ενθαρρύνεται το να απευθυνθεί στο πλησιέστερο Αστυνομικό Τμήμα.
Αν είστε θύμα:
Καλέστε το 100 σε περίπτωση άμεσης ανάγκης ή επικοινωνήστε με το πλησιέστερο Αστυνομικό Τμήμα.
Λάβετε άμεσα ιατρική φροντίδα και τις απαραίτητες διαγνωστικές εξετάσεις. Πείτε την αλήθεια στο γιατρό για το τι σας συνέβη.
Καλέστε την τηλεφωνική γραμμή SOS 15900 της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων και απευθυνθείτε στις ειδικές υπηρεσίες για κακοποιημένες γυναίκες, οι οποίες παρέχουν ψυχοκοινωνική στήριξη, νομική συμβουλευτική και φιλοξενία σε ξενώνες.
Για περισσότερες πληροφορίες: http://www.isotita.gr/emfyli-via
Μέσω της Γραμμής SOS 1056 παιδιά, έφηβοι και γονείς βρίσκουν ΑΜΕΣΑ ανθρώπους να τους ακούσουν και να δράσουν ώστε να προσφέρουν την στήριξη που χρειάζεται σε κάθε μία περίπτωση. Η γραμμή λειτουργεί 24 ώρες την ημέρα 365 ημέρες το χρόνο δωρεάν από σταθερό, κινητό και καρτοτηλέφωνο και στηρίζεται από προσωπικό της Μη κυβερνητικής οργάνωσης το «Χαμόγελο του Παιδιού».
Η Εθνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056, από την αρχή του 2007 έως και σήμερα δέχτηκε 348.042 κλήσεις, από παιδιά, εφήβους και ενήλικες.
Αναλυτικά οι κλήσεις αφορούσαν στα παρακάτω θέματα, τα οποία όλα χειρίστηκε «Το Χαμόγελο του Παιδιού»:
Επιτόπια παρέμβαση και αντιμετώπιση περιστατικών παιδιών σε κρίση.
Παρέμβαση και αντιμετώπιση περιστατικών παιδιών σε κίνδυνο.
Καταγραφή ανώνυμων και επώνυμων καταγγελιών κακοποίησης/ παραμέλησης παιδιών/ οικονομικής εκμετάλλευσης/ παράνομης διακίνησης (trafficking).
Παρέμβαση για περιστατικά παιδιών θυμάτων ηλεκτρονικού εγκλήματος.
Παροχή υποστηρικτικών υπηρεσιών και ενεργοποίηση προγραμμάτων για την αναζήτηση εξαφανισθέντων παιδιών – παιδιών θυμάτων αρπαγής.
Παροχή συνοδευτικών υπηρεσιών σε ασυνόδευτα παιδιά θύματα οικονομικής μετανάστευσης.
Παροχή συνοδευτικών υπηρεσιών σε παιδιά θύματα παράνομης διακίνησης.
Αιτήματα και οργάνωση διαδικασιών προληπτικής παιδιατρικής και οδοντιατρικής σε σχολεία της Ελλάδας.
Αιτήματα για την οργάνωση ενημερωτικών επισκέψεων σε σχολεία και συλλόγους γονέων σχετικά με θέματα παιδικής κακοποίησης.
Αποκατάσταση προβλημάτων που αφορούν σε παιδιά – θύματα οικονομικής εκμετάλλευσης.
Παροχή υποστηρικτικών υπηρεσιών, κάλυψη νοσηλίων, ιατροφαρμακευτική κάλυψη για παιδιά με προβλήματα υγείας.
Αναζήτηση και κινητοποίηση εθελοντών αιμοδοτών, δοτών αιμοπεταλίων, δοτών μυελού των οστών.
Μεταφορές παιδιών με προβλήματα υγείας με οχήματα του συλλόγου.
Φιλοξενία παιδιών θυμάτων κακοποίησης/ παραμέλησης.
Κάλυψη με εθελοντές και παροχή φροντίδας σε ασυνόδευτα παιδιά θύματα κακοποίησης / παραμέλησης τα οποία βρίσκονται λόγο έλλειψης χώρων στα νοσοκομεία.
Κάλυψη αναγκών και παροχή κοινωνικών υποστηρικτικών υπηρεσιών σε παιδιά και οικογένειες που αντιμετωπίζουν κοινωνικά προβλήματα και προβλήματα διαβίωσης.
Παροχή πληροφοριών και αποκατάσταση προβλημάτων που αφορούν σε παιδιά με ειδικές ανάγκες.
Παροχή πληροφοριών για θέματα ψυχικής υγείας.
Παροχή πληροφοριών για θέματα κοινωνικού ρατσισμού.
Συμβουλευτική παιδιών / γονέων.
Κακοποίηση ζώων
Η κακοποίηση ζώου είναι ποινικό αδίκημα και διώκεται αυταπαγγέλτως δηλαδή η δίωξη ασκείται απευθείας από την εισαγγελία με βάση τη νομοθεσία χωρίς να προαπαιτείται έγκληση ή μήνυση από κάποιον.
Επιλπέον δεν καταθέτεται παράβολο των -50- ευρώ € (βάσει της υπ ́αριθμόν Εγκ.:1/13, Aρ.Πρωτ.:1631 – 8/4/13 Εισ. Αρείου Πάγου)
Ενεργητική κακοποιηση
η δηλητηρίαση, ο πυροβολισμός, το κρέμασμα, ο πνιγμός, η σύνθλιψη, ο ακρωτηριασμός, το κοψιμο αυτιών και ουράς, η κτηνοβασία, η παράνομη εμπορία και πώληση αλλά και η συσσώρευση ζώων (συλλέκτες ζώων animal hoarding)
Παθητική κακοποιηση
Μόνιμο δέσιμο, έλλειψη κτηνιατρικής φροντίδας , έλλειψη κατάλληλης τροφής και νερού,χωρίς κατάλληλο στέγαστρο για την απαραίτητη προφύλαξη στις καιρικές συνθηκες, διαμονή σε ακατάλληλο χώρο,ανάμεσα σε σκουπίδια, άχρηστα αντικείμενα, ακαθαρσίες ,απουσία καθημερινής άσκησης ή περιπάτου.
ΜΑΡΤΥΡΑΣ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΖΩΟΥ
Παθητική κακοποίηση ζώου
(άρθρο 16 του Ν. 4039/12 ως τροπ. με άρθρο 46 του Ν. 4235/14 και άρθρο 1 του Ν. 1197/81)
Εαν αντιληφθείτε παθητική κακοποίηση ζώου ή ζωων
Βήματα
Είναι σημαντικό να προσπαθήσετε να τραβήξετε ευκρινείς φωτογραφίες ή και βίντεο που να δείχνουν το μέγεθος της παραμέλησης (τα ίδια τα ζώα και τις συνθήκες που ζουν) με εμφανής την ημερομηνία λήψης για να μπορεί να αποδειχθεί η επαναλαμβανόμενη κατάσταση και η διάρκεια. (κρατήστε αρχείο με αντίγραφα)
Ανάλογα με την έκταση της παραμέλησης δείτε άν υπάρχει δυνατότητα να μιλήσετε με τον ιδιοκτήτη για να βελτιωθεί η κατάσταση.Κάποιες φορές μπορεί η παραμέληση να είναι αποτέλεσμα κάποιας σοβαρής δυσκολίας στην ζωή του ιδιοκτήτη. Ρωτήστε τον αν μπορείτε να βοηθήσετε για να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης του ζώου. Να είστε απολύτως ήρεμοι, ψύχραιμοι και συμβουλευτικοί στον διάλογο σας. Προσπαθήστε να του εξηγήσετε τις υποχρεώσεις του ως κάτοχος ζώου και για τις κυρώσεις που εμπίπτουν στην δική του περίπτωση αν δεν τις τηρήσει, χωρίς όμως να γίνεστε απειλητικοί ή επιθετικοί. Ο στόχος είναι να βοηθήσετε το ζώο ή τα ζώα.
Εάν ο ιδιοκτήτης δεν συμμορφωθεί και εφόσον η κατάσταση είναι τέτοια που ΔΕΝ απειλείται άμεσα η ζωή του ζώου, θα μηνυτήρια αναφορά (καταγγελία) στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής σας την οποία θα κοινοποιήσετε με email στις προιστάμενες υπηρεσίες του Α.Τ.
1)Αστυνομική Διεύθυνση που ανήκει
2)Γ.Α.Δ.Α./ΤΜΗΜΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΕΥΣΗΣ,
3)Δ/ΝΣΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΕΥΣΗΣ Α.Ε.Α.
Επιπλέον θα κάνετε καταγγελία στην Κτηνιατρική Διεύθυνση της οικείας Περιφέρειας ή Νομαρχίας αναφέροντας αναλυτικά και σωστά ιεραρχημένα τα όσα γνωρίζετε για την παράλειψη τήρησης των κανόνων ευζωίας του ζωόυ ή των ζώων αλλά και των υγειονομικών διατάξεων (ακαθαρσίες, έντονη δυσοσμία κλπ). Μπορείτε να κάνετε καταγγελία και τηλεφωνικά ή με φαξ, αλλά όπωσδήποτε να ζητάτε τον αριθμό πρωτοκόλου. Ο αριθμός πρωτοκόλου βεβαιώνει την καταγραφή της καταγγελίας σας και είναι απαραίτητος για κάθε επικοινωνία σχετικά με την υπόθεση.
ΑΝ όμως η παραμέληση ΤΟΥ ΖΩΟΥ ΕΙΝΑΙ ιδιαίτερα εκτεταμένη και ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ ΑΜΕΣΑ Η ΖΩΗ ΤΟΥ και ο ιδοκτήτης του αδιαφορεί
Καλέστε άμεσα περιπολικό της Αστυνομίας στο «100», περιμένετε στο σημείο να τον υποδείξετε ως δράστη (Αν διαφύγει, βάσει του άρθρου 242 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, μπορείτε να τον «καταδιώξετε δημοσία κραυγή», δηλαδή υποδεικνύοντας συνεχώς το που βρίσκεται, αλλά και να σημειώσετε στοιχεία οχήματος κυκλοφορίας (πινακίδα), ώστε να συλληφθεί εντός ορίων αυτοφώρου.
(Τα χρονικά όρια του αυτόφωρου αρχίζουν από της στιγμής της τέλεσης της αξιόποινης πράξης και εκπνέουν με τη παρέλευση ολόκληρης της επόμενης μέρας (12 τα μεσάνυχτα)
Εάν το 100 αδυνατεί να ανταποκριθεί,
– είτε επειδή έχει άλλα επείγοντα περιστατικά και δεν προλαβαίνει
– είτε επειδή δεν έχει περιπολικό διαθέσιμο
Κατευθυνθείτε στο Α.Τ. που ανήκει το σημείο (όλο το 24ωρο) και προβείτε σε καταγγελία στον αξιωματικό υπηρεσίας, εκθέτοντας με σοβαρότητα και σαφήνεια την κατάσταση και δείχνοντας το αποδεικτικό υλικό που έχετε (φωτογραφίες, βίντεο, κλπ). Θα σχηματιστεί δικογραφία για κακοποίηση ζώου/ων, αυτεπάγγελτα διωκόμενο αδίκημα για το οποίο δεν πληρώνετε παράβολο.
Απευθυνθείτε άμεσα στον Εισαγγελέα Υπηρεσίας και εκθέστε με σοβαρότητα και σαφήνεια την κατάσταση έχοντας μαζί σας αποδεικτικό υλικό (φωτογραφίες, βίντεο, άλλους μάρτυρες κλπ) ώστε να δοθεί εντολή προς το οικείο Α.Τ. να ενεργήσει άμεσα και να σχηματιστεί δικογραφία κατά του ιδιοκτήτη για ενεργητική ή παθητική κακοποίηση ζώου/ων, αυτεπάγγελτα διωκόμενο αδίκημα για το οποίο δεν κατατίθεται παράβολο !Στην δικογραφία αυτή θα μπούν όλα τα αποδεικτικά στοιχεία (φωτογραφίες, βίντεο, κτηνιατρικές γνωματεύσεις, τοξικολογικές αναλύσεις,καταθέσεις μαρτύρων κλπ).Είναι πολύ σημαντικό όλα τα στοιχεία να μπορούν να δίνουν όλη την εικόνα του μεγέθους της κακοποίησης για να μπορεί να σταθεί η υπόθεση στο δικαστήριο και να τιμωρηθεί ο δράστης που είναι το ζητούμενο. Δυστυχώς είναι αρκετές οι φορές που υποθέσεις τέτοιες έχουν πέσει στο δικαστήριο λόγω ελλειπών στοιχείων.Τα αποδεικτικά στοιχεία είναι τα μάτια του δικαστή σε μια υπόθεση που ο ίδιος δεν έχει δεί!
Ανάλογα με τη σοβαρότητα της κατάστασης του ζώου ή των ζώων θα δοθεί εντολή αφαίρεσης που θα είναι οριστική ή προσωρινή και το ζώο ή τα ζώα θα παραδοθούν σε καταφύγιο του Δήμου (αν υπάρχει…) , ή σε ενδιαφερόμενο φιλοζωικό σωματείο ή ομάδα, ή σε ενδιαφερόμενο ιδιώτη, ορίζοντας τους μεσεγγυούχους ( πρόσωπο στο οποίο ανατίθεται η φύλαξη του ζώου για ασφάλεια, έως ότου εκδοθεί η οριστική απόφαση δικαστηρίου ή άλλης διοικητικής αρχής)
Εαν αντιληφθείτε ενεργητική κακοποίηση ζώου ή ζωων
Βήματα
Καλέστε άμεσα περιπολικό της Αστυνομίας στο «100», περιμένετε στο σημείο να υποδείξετε τον δράστη (Αν διαφύγει, βάσει του άρθρου 242 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, μπορείτε να τον «καταδιώξετε δημοσία κραυγή», δηλαδή υποδεικνύοντας συνεχώς το που βρίσκεται, αλλά και να σημειώσετε στοιχεία οχήματος κυκλοφορίας (πινακίδα), ώστε να συλληφθεί εντός ορίων αυτοφώρου.
Τα χρονικά όρια του αυτόφωρου αρχίζουν από της στιγμής της τέλεσης της αξιόποινης πράξης και εκπνέουν με τη παρέλευση ολόκληρης της επόμενης μέρας (12 τα μεσάνυχτα)
Εάν η το 100 αδυνατεί να ανταποκριθεί,
– είτε επειδή έχει άλλα επείγοντα περιστατικά και δεν προλαβαίνει
– είτε επειδή δεν έχει περιπολικό διαθέσιμο
Πηγαίνετε κατευθείαν στον Εισαγγελέα (Για την Αθήνα και την υπόλοιπη Αττική, κτίριο 16 της Εισαγγελίας Αθηνών, στην παλαιά σχολή Ευελπίδων, για την υπόλοιπη Ελλάδα στον εισαγγελέα υπηρεσίας ) και ζητήστε να δώσει εισαγγελική εντολή για την άμεση αφαίρεση του ζώου και για την σύλληψη του δράστη.
Για να δώσει ο εισαγγελέας την εισαγγελική εντολή, θα πρέπει να τον πειστεί για το επείγον και την σοβαρότητα του περιστατικού.
Η περιγραφή σας θα πρέπει να είναι τεκμηριωμένη και με όσο το δυνατόν περισσότερα αποδεικτικά στοιχεία (πχ φωτογραφίες, βίντεο, ηχογράφηση, άλλους μάρτυρες,κλπ)
Αν βρείτε νεκρά ζώα από φόλα
Τραβήξτε ευκρινείς φωτογραφίες από τον τόπο του συμβάντος και από τα ζώα,
Kαλέστε την Αστυνομία να έρθει στο σημείο η οποία οφείλει
να ενημερώσει για την περισυλλογή των πτωμάτων τον οικείο Δήμο τον οποίο προς αποφυγή εστίας μόλυνσης σύμφωνα με το άρ. 11 §2 του Ν4039/12.
Να ενημερώσει την κτηνιατρικη υπηρεσία της οικείας Διεύθυνσης Κτηνιατρικής καθώς και την Υγειονομική Υπηρεσία της Περιφερείας
Να συλλέξει προσεκτικά με γάντια τη «φόλα» και ένα ζώο σε αεροστεγή συσκευασία
Να αποστείλει το υλικό για τοξικολογική ανάλυση στην αρμόδια υπηρεσία ή Εργαστήριο Δημόσιου Πανεπιστημίου (Ιατρικής Σχολής), ή της οικείας Δ/νσης Κτηνιατρικής της Περιφέρειας, ώστε να προκύψει η ουσία που προκάλεσε το θάνατο.
Εσείς προβαίνετε σε μηνυτήρια αναφορά στο οικείο Α.Τ. στην οποία μπορείτε να αναφέρετε και τους ανθρώπους που υποπτεύεστε ότι το έπραξαν ή απείλησαν ότι θα το πράξουν στο «κοντινό» παρελθόν.
Εάν κάνετε εσείς την συλλογή της φόλας και του ζώου (πάντα με προσοχή με γάντια και σε αεροστεγή συσκευασία) θα τα προσκομίσετε στο οικείο Α.Τ ως αποδεικτικά στοιχεία για την δικογραφία που θα σχηματιστεί ζητώντας να γίνει τοξικολογική ανάλυση του υλικού.Επιπλέον, αιτηθείτε την εξέταση του ζώου σε συνεργασία με κτηνίατρο ή δημόσιο κτηνίατρο της οικείας Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Περιφερείας, ώστε να προκύψει η ουσία που προκάλεσε το θάνατο.Τα παραπάνω απαραιτἠτως θα τα αναφέρετε και στην μηνυτήρια αναφορά σας (καταγγελία)
ΜΗΝ αρκείστε σε απλές αναφορές τέτοιων συμβάντων, οι οποίες απλά καταγράφονται στο Β.Α.Σ. (Βιβλίο Αδικημάτων & Συμβάντων) και ουδέποτε θα περιέλθουν σε γνώση της Εισαγγελίας του τόπου συμβάντος. Αν τυχόν με κάποιο νεώτερο στοιχείο προκύψει ότι ο δράστης που το έπραξε, δε θα υπάρχει καμμία δικογραφία να τον συσχετίσει με την αναφερόμενη πράξη!
Έχετε δικαίωμα να αιτηθείτε αντίγραφο της μήνυσης σας από το Β.Α.Σ., στη Γραμματεία του Αστυνομικού Τμήματος, το οποίο παραλαμβάνετε εντός δέκα -10- ημερών από την υποβολή της αίτησης καθημερινές ημέρες και πρωινές ώρες 07:30-15:00 ́. Επίσης αν έχετε να καλέσει περιπολικό για καταγραφή των συνθηκών διαβίωσης ζώων, μπορείτε επίσης να αιτηθείτε αντίγραφο στη Γραμματεία της Υπηρεσίας.
—————————————/
Έχει εκδοθεί διαταγή απο τις 02/07/2013 από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας η υπ ́αριθμόν 71377/13/989391σύμφωνα με την οποία “…οι αρμόδιοι ανακριτικοί υπάλληλοι,…, μπορούν αυτεπαγγέλτως ή μετά από αίτηση κάποιου διαδίκου ή του εισαγγελέα, να διατάξουν τη διενέργεια πραγματογνωμοσύνης, όταν κρίνουν ότι απαιτούνται ειδικές γνώσεις επιστήμης για να γίνει ακριβής διάγνωση και κρίση κάποιου γεγονότος και ειδικότερα στην περίπτωση κακοποίησης ή θανάτου ζώου μπορούν να ζητήσουν τη διενέργεια πραγματογνωμοσύνης από κτηνιάτρους και αρμόδια εργαστήρια”.
Κακοποίηση ζώου στο διαδίκτυο
Σε περίπτωση που διαπιστώνετε ότι μέσω διαδικτύου προβάλλεται οπτικοακουστικό υλικό (φωτογραφίες, βίντεο), όπου προβάλλεται κακοποίηση/ θανάτωση ζώων ή μια ηλεκτρονική δημοσίευση, όπου δηλώνεται η πρόθεση για επικείμενη βλάβη προς ζώο ή ζώα, πρέπει να ενημερώνετε ΠΑΝΤΑ τις αρμόδιες Αστυνομικές Αρχές:
Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: ccu@cybercrimeunit.gov.gr
Συνιστούμε σε κάθε περίπτωση
Σε περίπτωση που δεν είστε ο ίδιος αυτόπτης μάρτυρας, να ελέγχετε πάντα κατά πόσον ισχύουν τα όσα ακούσατε πριν απευθυνθείτε στις αρχές.
Μάθετε αν δραστηριοποιείται φιλοζωική οργάνωση στην περιοχή σας και ζητήστε την στήριξη τους.
Όταν μιλάτε με τις Αρχές (Αστυνομία, Εισαγγελία, Κτηνιατρική Υπηρεσία, κλπ)
Να είστε πάντα ψύχραιμοι ακόμα και αν η αντιμετώπιση τους δεν είναι αυτή που περιμένατε
Να μην εκδηλώνετε την συναισθηματική φόρτιση που πιθανώς έχετε γιατί θα φέρει αντίθετα αποτελέσματα
Να εστιάζετε στα κρίσιμα σημεία της κακοποίησης χωρίς περιττές λεπτομέρειες
Να ζητάτε πάντα αριθμό πρωτοκόλλου της καταγγελίας και αντίγραφο της κατάθεσης σας ώστε να μπορείτε να ενημερώνεστε για την εξέλιξη
Η γνώση της νομοθεσίας είναι κλειδί για σωστή καταγγελία ή μήνυση.
Εάν συναντήσετε άρνηση από την αστυνομία να ενεργήσει σε περιστατκά κακοποίησης ζώων, θα την παραπέμψετε στα αποσπάσματα των Νόμων, και στις εγκύκλιους του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη προς τα Α.Τ. σχετικά με την υποχρέωση τους να ερευνούν κάθε καταγγελία κακοποίησης ζώου.
Κατά το άρθρο 20 του Ν. 4039/12 ως τροπ. με άρ. 46 του Ν. 4235/14, οι δράστες τιμωρούνται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός -1- έτους (έως και πέντε -5- έτη), με χρηματική ποινή από 5.000€ έως 15.000€ και διοικητικές κυρώσεις έως και 30.000€ για κάθε ζώο. Οι τελευταίες επιβάλλονται από την ΕΛ.ΑΣ. ανεξάρτητα από την Ποινική Δίκη.Τα αστυνομικά όργανα των περιπολικών της Άμεσης Δράσης δεν επιβάλουν διοικητικά πρόστιμα, καθώς η αρμοδιότητα τους περιορίζεται στο να προσέλθουν και να καταγράψουν όσα τους εκθέσετε, αλλά μπορούν να συλλάβουν το δράστη, εάν τους γνωστοποιήσετε ότι θέλετε να υποβάλετε μήνυση. Τα διοικητικά πρόστιμα επιβάλλονται από Αστυνομικούς τους οικείου Αστυνομικού Τμήματος
____________________________________________
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Το Blogger με ενημερώνει ότι δε μου επιτρέπει να απαντώ στα σχόλια στο ίδιο μου το blog- λόγω κάποιας ρύθμισής μου για cookies (την οποία δε θυμάμαι) .
Ψάχνω για να διορθώσω
μα εν τω μεταξύ ΣΑΣ ΖΗΤΩ ΣΥΓΓΝΩΜΗ που δεν απαντώ πάντα
και ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ που σχολιάσατε.
Μου δίνετε μεγάλη χαρά όταν κάνετε τον κόπο- ακόμα κι αν διαφωνούμε.