Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2020

Φάρμακα κάνναβης αδιάθετα στις αποθήκες με κίνδυνο να λήξουν

 


Οι αγώνες δεν τελειώνουν με την ψήφιση νόμων. Ιδίως σε κράτη σαν το δικό μας όπου η ψήφιση ενός νόμου δε συνεπάγεται αυτόματη εφαρμογή.  

Δυστυχώς, όπως έγινε και με τους ΧΕΧ- χώρους ελεγχόμενης χρήσης, που θα είχαν ανακουφίσει άτομα και περιοχές (ένα αίτημα του Δικτύου Χρηστών με τους συνεργάτες  μας στην Πλατφόρμα οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών αφιερώσαμε χρόνο και ενέργεια για να μη γίνει τίποτε μετά τη νομοθέτηση).

Το ίδιο και με τη φαρμακευτική Κάνναβη. Όταν αλλού έχει νομιμοποιηθεί και η ψυχαγωγική εδώ, παρά τον αγώνα χρόνων που κάνουν πολλές Ομάδες ακτιβιστών, κολλήσαμε δίχως έργο κατά του στίγματος, δίχως ιατρικά σεμινάρια, δίχως μεγάλες επενδύσεις. Αντί γι’ αυτό, κάθε Φθινόπωρο πανηγυρίζουν αστυνομικοί και εφημερίδες για συλλήψεις ενώ, φάρμακα που θα μπορούσαν να βοηθήσουν ανθρώπους που ασθενούν, παραμένουν στοιβαγμένα σε αποθήκες.

 

Όχι μόνο αυτό αλλά ακόμα χειρότερα:  Φάρμακα κάνναβης παραμένουν αδιάθετα στις αποθήκες με κίνδυνο να λήξουν, δηλώνει σε ερώτησή του στον Υπουργό Υγείας ο γιατρός, πρώην Υπουργός Υγείας Βουλευτής Ανδρέας Ξανθός.

 

Μεταφέρω την ερώτηση όπως κατατέθηκε. Η υγεία δεν είναι δυνατόν να είναι θέμα ιδεολογίας ή κομματικών προκαταλήψεων και παιχνιδιών. Η Κάνναβη έχει αποδειχθεί ότι είναι πολυτιμότατο φάρμακο το οποίο διατίθεται σε ασθενείς στο εξωτερικό. Γιατί, πληρωμένο από όλους μας,  οι ασθενείς στην Ελλάδα να το στερούνται ενώ σαπίζει σε αποθήκες;


Φέρνω την είδηση και σύνδεσμο προς την Ερώτηση και τους σχετικούς νόμους.






youmaysayiamadreamer.com

Ανδρέας Ξανθός.

Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια κατέθεσε την Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2020 ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός.

Και μέσω της ερώτησης αυτής του πρώην Υπουργού Υγείας, επιβεβαιώθηκε η πληροφορία που εδώ και καιρό κυκλοφορεί σε δημοσιογραφικά γραφεία και ιατρικούς κύκλους σύμφωνα με την οποία σκευάσματα φαρμάκου κάνναβης παραμένουν στις αποθήκες με κίνδυνο να λήξουν χωρίς να φτάσουν ποτέ στα χέρια των ασθενών που τα έχουν ανάγκη.

Η αξία μάλιστα των φαρμάκων αυτών είναι 62.000 ευρώ, τα οποία προφανώς έχουν  καταβληθεί ήδη από το ελληνικό δημόσιο. 

andreas xanthos.gr

Ερώτηση Α. Ξανθού προς τον Υπ. Υγείας με θέμα: «Λίγο πριν τη λήξη τους τα σκευάσματα θεραπευτικής κάνναβης και ακόμα δεν έχουν δοθεί στους ασθενείς» - 9/10/2020https://andreasxanthos.gr/nea-reader/prototype-copy.html 

 

______________

Νόμος 4523 (ΦΕΚ Α ́41/7-3-2018) «Διατάξεις για την παραγωγή τελικών προϊόντων Φαρμακευτικής Κάνναβης και άλλες διατάξεις», ο οποίος κατατέθηκε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, νομιμοποιεί την κυκλοφορία φαρμακευτικών σκευασμάτων κάνναβης. 

Η Κοινή Υπουργική Απόφαση Αριθμ. οικ. 51483/700/Φ.15 (ΦΕΚ 1692 15/05/2018) «Όροι και προϋποθέσεις για την καλλιέργεια και επεξεργασία της φαρμακευτικής κάνναβης» προβλέπει αυστηρές διατάξεις ως προς την καλλιεργήσιμη έκταση και τον εξοπλισμό της μονάδας παραγωγής και ως προς τις προδιαγραφές για τη φύλαξη και την ασφάλεια του χώρου, και τη μεταφορά του τελικού προϊόντος. 

Η Υπουργική Απόφαση Δ3(γ)52588 (ΦΕΚ 2840 16/7/2018). «Όροι και προϋποθέσεις για την παραγωγή και την κυκλοφορία τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης» απαιτεί ειδική έγκριση κυκλοφορίας για όλα τα τελικά προϊόντα φαρμακευτικής κάνναβης είτε προορίζονται για διάθεση στην ελληνική αγορά, είτε για εξαγωγή, καθώς και για τα τελικά προϊόντα φαρμακευτικής κάνναβης που εισάγονται στην Ελλάδα από άλλο κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή από τρίτη χώρα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το Blogger με ενημερώνει ότι δε μου επιτρέπει να απαντώ στα σχόλια στο ίδιο μου το blog- λόγω κάποιας ρύθμισής μου για cookies (την οποία δε θυμάμαι) .

Ψάχνω για να διορθώσω
μα εν τω μεταξύ ΣΑΣ ΖΗΤΩ ΣΥΓΓΝΩΜΗ που δεν απαντώ πάντα
και ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ που σχολιάσατε.
Μου δίνετε μεγάλη χαρά όταν κάνετε τον κόπο- ακόμα κι αν διαφωνούμε.