Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2020

Κακοποίηση γαϊδουριού για την πατρίδα ―Οι το 'Χριστό αγαπώντες' και το γήρας μισούντες [αισχύνθητε από της Κυρίας]

Οι μισούντες τα ζώααισχύνθητε από της Κυρίας· ως χόρτος γαρ πυρί έσεσθαι απεξηραμμένοι *

  

 

Ήταν ένας  αγρότης που είχε ένα γέρικο γαϊδουράκι που έπεσε σε ένα ξεροπήγαδο. Ο πτωχός αγρότης «αποφάσισε ότι το ζώο ήταν γέρικο, και τα έξοδα που απαιτούνταν για να το βγάλει από το πηγάδι ήταν πολλά. Δεν άξιζε τον κόπο να προσπαθήσει να σώσει τον γάιδαρο. Το μόνο που σκέφτηκε να κάνει ήταν να το θάψει ζωντανό. Κάλεσε όλους τους γείτονές του να έρθουν και να τον βοηθήσουν. Πήραν όλοι από ένα φτυάρι και άρχισαν να πετάνε χώματα στο πηγάδι. Στην αρχή, ο γάιδαρος συνειδητοποίησε τι συνέβαινε και φώναξε φρικτά. Μετά όμως, προς έκπληξη όλων, ησύχασε. ….»


Έλαβα  σε μήνυμα από  φιλόζωη Ελληνίδα φίλη μου σύνδεσμο προς  αυτή την ανάρτηση σε φεϊσμπουκική σελίδα που ονομάζεται «Αγαπώ το Χριστό». Εν είδει παραβολής ή Μύθου του Αισώπου η κακοστημένη αυτή ιστοριούλα παρουσιάζεται ως διδακτική  κι όχι ενδεικτική της παράλογης σκληρότητας και της άγνοιας της ελληνικής κοινωνίας...

Τελικά το ταλαίπωρο ζώο πατώντας στα χώματα που του ρίχνουν ανεβαίνει λίγο-λίγο στη γη και η ψευτοπαραβολή, μέσω της βιασμένης και άγαρμπης παρομοίωσης του γαϊδουριού με την Ελλάδα και των ανθρώπων με τους Ευρωπαίους,  καταλήγει στο «ηθικό δίδαγμα», όπως το ονομάζει, και μάς προτρέπει να κάνουμε σαν το γαϊδούρι. Γαϊδούρια εμείς, γαϊδούρι και η Ελλάδα που «κάποιοι Ευρωπαίοι εταίροι μας προσπαθούν να τη θάψουν» αλλά, συμπεραίνει «πρέπει να βρούμε τρόπους να το εκμεταλλευτούμε όπως ο γάιδαρος».

Εντάξει, εκεί τουλάχιστον γέλασα. 

Αλλά όχι και πολύ. Λίγες μόνο μέρες έχουν περάσει από όταν ένας γνωστός (καταδικασμένος) βασανιστής ζώων κρέμασε στην αυλή το σκύλο του κι άρχισε να τον ευνουχίζει με κλαδευτήρι σε σπίτι μέσα σε κρητικό χωριό που δεν έβλεπε δεν άκουγε τα αίματα και τα ουρλιαχτά του σκύλου κι αν δεν τύχαινε να βρίσκεται τυχαία εκεί ένας φιλόζωος ακτιβιστής που πήδηξε το τοιχάκι με το κοτόσυρμα κι έπαιρνε φωτογραφίες ώσπου να τρομάξει ο βασανιστής και να σώσουν τελικά τον αιμόφυρτο σκύλο.

Το πρόσφατο έγκλημα είχε γίνει λίγες ώρες πριν λάβω την ψευτοπαραβολή, όταν σε άλλο κρητικό χωριό καθηγητής έσφαξε δημοσίως σκύλο με σουγιαδιές ενώ άλλος κρατούσε το ζώο και το χτυπούσε με σκουπόξυλο.


Τι γίνεται στην Κρήτη; Τι γίνεται στην Ελλάδα; Τι δεν καταλαβαίνουν οι το Χριστό αγαπώντες; Γιατί η κοινωνία μας είναι τόσο ελαστική μ' αυτά τα εγκλήματα; Γιατί δε σώζουμε τα βαρελόσκυλα και τα αλυσοδεμένα, γιατί δεν ακόμα μπαστουρώνουμε μέχρι πληγιάσματος τα ιπποειδή και δεν τιμωρούμε τους βασανιστές, γιατί δεν ψάχνει σοβαρά η αστυνομία για όσους εγκαταλείπουν κουταβάκια και γατάκια σε σκουπιδοτενεκέδες;


Και πότε θα καταλάβουμε ότι η σιωπή είναι συνενοχή; 

 

Με 2.500 emojis κοσμούν οι ‘Αγαπώντες το Χριστό’ την ανάρτηση που σας σας διηγήθηκα αποσπασματικά. 2.500 καρδούλες και ‘likes’ ενώ το πρώτο και μόνο «έλεος» είναι το δικό μου. 61 σχόλια. Με πρώτο το δικό μου, και μόνο, που εντοπίζει κακοποίηση ζώου και ηλικιωμένου (κανείς δεν παρατήρησε την κλοπή ενσήμων από τον εργαζόμενο γάιδαρο που, κατά τα δικά μου ήθη, ο «γεωργός» τού οφείλει θαλπωρή κι ασφάλεια στα γεράματα μετά από μιας ζωής εργασία). Διάβασα προσεκτικά τα 60 σχόλια. Εκτός του 61ου, του δικού μου, μόνο ένα μου φάνηκε κάποιου που δυσανασχέτησε. Όλα τα άλλα έχουν βρει «δίδαγμα» και «διδάγματα» και “beautiful” με μπράβο και Χριστούς κι ευχαριστήρια μέχρι δυσπιστίας κάποιας που τόσο πολύ της άρεσε μα αναρωτιέται αν η ιστορία είναι αληθινή (εντάξει, γελάμε μα τέτοιος είναι ο βαθμός αντίληψης σ’ αυτού του είδους ομάδες).

Εξηκοστό πρώτο το σχόλιό μου και πρώτο «έλεος» το δικό μου emoji πλάι σε καρδούλες και likes και μερικά δάκρυα - μα κρίνοντας από τα σχόλια δε δακρύζουν για το γαϊδουράκι ή την απαξίωση των ηλικιωμένων, μόνο για πατρίδες και εναντίον προσφύγων που, αδυνατώ να κατανοήσω λογικά από ποιους δρόμους σκέψης, το κόλλησαν κι αυτό στα διδάγματα. 

Δουβλίνο, Ανδρέας Παπανδρέου και ο υιός αυτού, καλοί Έλληνες-κακοί Ευρωπαίοι, Χριστοί κι «αμήν»  τα κουλουβάχατα που χοροπηδάνε στα μυαλά τους αλλά με εντυπωσιακή αναισθησία κανείς τους δε βλέπει από πιο κοντά να συναισθανθεί τον πόνο του προδομένου γαϊδουριού (και κάθε ηλικιωμένου στη θέση του) και την αχαριστία και φονική σκληρότητα του κακοποιητή ζώων από τη γειτονιά του που αντί να βοηθήσει να σώσουν το ζώο ρίχνει κι εκείνη τη φτυαριά της.

 

 

Τα μεταφέρω μαζί με την ιστορία ολόκληρη με εικόνες και  likes και νούμερα. 

Και συμπεραίνω τελικά, όσο το σκέπτομαι ότι δεν είναι αποτυχημένη η παραβολή, το ηθικό δίδαγμα είναι άλλο βεβαίως, αλλά η παραβολή μια χαρά δείχνει, ολοζώντανη τη απόλυτη απουσία ευσπλαχνίας κι ενσυναίσθησης, τη χοντροκομμένη αναλγησία κι εγωπάθεια μιας νοοτροπίας ανθρώπων που δε βλέπουν παρά τα πρόσκαιρα μικροσυμφεροντάκια και τη βολή τους, μιας κοινωνίας που κλείνει τα μάτια στο έγκλημα εκτός κι αν  τα μέλη της προσκληθούν να συμμετέχουν, οπότε τρέχουν με ενθουσιασμό να πετάξουν λάσπη στον ανήμπορο επειδή, τι να κάνουμε, είναι πολυέξοδο να τον τραβήξουμε στο φως και να προσφέρουμε φροντίδα.


Και για σας τους Άγαπώντες το Χριστό’ μια εξήγηση για να μη μπλέξουμε σε ανούσιες κουβέντες: 

Δεν είμαι μέλος της σελίδας σας ούτε φίλη ή γνωστή σας. Η Σελίδα «Αγαπώ το Χριστό» είναι ανοιχτή «προς όλους» γι αυτό δε σβήνω ονόματα όταν αντιγράφω ή φωτογραφίζω τα σχολιά σας. Αν ενοχληθείτε δεν έχετε κανένα δικαίωμα να διαμαρτυρηθείτε. Ο νόμος και το Facebook σάς έδωσαν το δικαίωμα να κλείσετε μεταξύ σας τις ιδέες σας ή, ατομικά, να γράφετε με ψευδώνυμο, αλλά εσείς ανοίξατε τις πόρτες δίνοντας δικαίωμα σ΄εμάς τους περαστικούς διαβάτες να σας κρίνουμε ή και να σας αφιερώνουμε τα δικά μας  κατασκευάσματα «ηθικά διδάγματα» όπως το ακόλουθο που παραφράζω για να σας αφιερώσω― προς γνώσιν και συμμόρφωσιν:

 Οι μισούντες τα ζώα, αισχύνθητε από της Κυρίας· ως χόρτος γαρ πυρί έσεσθαι απεξηραμμένοι.*

____________________________________________________


Αγαπώ τον Χριστό

1 ημ. ·

Καλησπέρα σε όλους....!!

Μια μέρα o γάιδαρος ενός αγρότη έπεσε σε ένα πηγάδι. Το ζώο φώναζε απελπισμένα για ώρες κι ο αγρότης προσπαθούσε να καταλάβει τι έπρεπε να κάνει.Τέλος, αποφάσισε ότι το ζώο ήταν γέρικο, και τα έξοδα που απαιτούνταν για να το βγάλει από το πηγάδι ήταν πολλά.Δεν άξιζε τον κόπο να προσπαθήσει να σώσει τον γάιδαρο. Το μόνο που σκέφτηκε να κάνει ήταν να το θάψει ζωντανό. Κάλεσε όλους τους γείτονές του να έρθουν και να τον βοηθήσουν. Πήραν όλοι από ένα φτυάρι και άρχισαν να πετάνε χώματα στο πηγάδι. Στην αρχή, ο γάιδαρος συνειδητοποίησε τι συνέβαινε και φώναξε φρικτά. Μετά όμως, προς έκπληξη όλων, ησύχασε.Λίγα φορτία χώμα αργότερα, ο γεωργός κοίταξε κάτω το πηγάδι κι έμεινε έκπληκτος με αυτό που είδε. Ήταν κάτι καταπληκτικό!!!! Με κάθε φτυαριά χώμα που έπεφτε στην πλάτη του, ο γάιδαρος τιναζόταν και έκανε ένα βήμα προς τα πάνω. Οι γείτονες του αγρότη συνέχισαν να πετάνε φτυαριές χώμα πάνω στο ζώο, κι αυτό κάθε φορά τιναζόταν κι έκανε ένα βήμα προς τα πάνω. Πολύ σύντομα, όλοι ήταν έκπληκτοι με το γαϊδούρι να έχει φτάσει στην επιφάνεια του πηγαδιού.Ηθικό δίδαγμα: Η ζωή μπορεί να φέρει σε σας πολλές φτυαριές από σκουπίδια μέσα στο πηγάδι της ζωής σας. Να θυμάστε όμως πως κάθε ένα από τα προβλήματά σας αυτά είναι ένα εφαλτήριο. Μπορούμε να βγούμε από τα βαθύτερα πηγάδια απλά με ένα τίναγμα. Πατάμε πάνω στο πρόβλημα και κάνουμε ένα βήμα πάνω.Αυτή η ιστορία θα μπορούσε να αναφέρεται ακριβώς και στην χώρα μας,αλλα και στον καθένα απο εμας προσωπικά.....Κάποιοι Ευρωπαίοι εταίροι μας προσπαθούν να μας θάψουν. Πρέπει να βρούμε τρόπους να το εκμεταλλευτούμε όπως ο γάιδαρος.....

 

 

«Αυτή η ιστορία θα μπορούσε να αναφέρεται ακριβώς και στην χώρα μας, αλλά και στον καθένα απο εμάς προσωπικά.»



 

Το σχόλιό μου σε Αγαπώ τον Χριστό

Για την κακοποίηση του γαϊδουριού που η γειτονιά μαζεύεται να το θάψει ζωντανό, δε σας καίγεται καρφάκι παρατηρώ. Κι εσείς και οι εκστατικοί θαυμαστές σας  δίχως συμπόνια κι ενσυναίσθηση δε συγκινείσθε ούτε από τις φωνές του άτυχου πλάσματος, ούτε από την αχαριστία του γεωργού σας.


Ελλάδα τόπος μαρτυρίου των ζώων.

Με κατατρομάξατε. Ευτυχώς (και δόξα των Αγίω Φραγκίσκω της Ασσίζης) στα 2.500 likes βλέπω και κάποια δάκρυα και θέλω να ελπίζω ότι αυτοί οι άνθρωποι λυπήθηκαν το ζώο σαν κι εμένα μα ίσως σας αγαπούν και δε θελουν να σας κάνουν παρατήρηση.

 











Κορυφαίος θαυμαστής

Niki Kapnisi Τελειοοοο!!!!!Ετσι ακριβως γινεται και με τις ζωες μας!!

  • diamond_filled_24_fds-spectrum-blue-gray.png Κορυφαίος θαυμαστής
    Dimitroula Stamou
    Πολύ-πολύ ωραία ιστορία!! Οι ευρωπαίοι δεν τα ρίχνουν έτσι ώστε να πατήσουμε σαν εφαλτήριο, αλλά τα πετάνε για να τρέξουμε να τα μαζέψουμε!!

  • Κορυφαίος θαυμαστής
    Antonis Filias
    Πολύ διδακτικό..
  • Μόνο που η πατρίδα μας δεν είναι γαϊδουράκι γερικο, αλλά άλογο βαρβάτο..!! Εμείς δεν το έχουμε πάρει χαμπάρι..

  •  ·diamond_filled_24_fds-spectrum-blue-gray.png Κορυφαίος θαυμαστής
    Antonis Filias
    Αννα Μουρατιδου δεν έχω πρόβλημα με την πατρίδα μας..!!!!! Ίσα ίσα.. πρόβλημα έχω με αυτούς που την μεταχειρίζονται..!! Κ όλα αυτά τα χρόνια μόνο βρωμιά βλέπω..😥


  • Αννα Μουρατιδου
     Antonis Filias Δυστυχως το Αιγαιο μας και τα νησια μας τα εχει γκριζαρει πρωτος ο Αντρεας, με το περιβοητο mea - culpa που ειπε, μετα η παρεα του στα Ιμια, με τη σημαια μας που την πηρε ο ανεμος και αργοτερα ο γιος του που μαζι με το μνημονιο ειχε υπογραψει το ΔουβλινοΙΙ με το οποιο μας φορτωσε ολους τους μεταναστες και ολους τους προσφυγες απο χωρες του ισλαμ !!!

    Jorz Frankis
     Antonis Filias Καποτε φιλέ Αντώνη ειμασταν οπως λες. Μας καταντησανε όμως χειρότερα κ απο γέρικο αλογο δυστυχως. Δεν εχουμε τσίπα ουτε απο τους προγόνους μας, αλλά κ απομακρυνθηκαμε απο το θεο. Όλα αμασητα τα τρωμε κ έχουμε αποδυναμωθεί πληρως. Κοιτα σε λίγο χρονικο διαστημα ποσα πραγματα αποδεχτηκαμε κ δεν αντιδρασαμε. Συμφωνιες κατα της χωρας που περνανε νυχτα, (πρεσπες) Εισβολή καθημερινή απο μεταναστες, Το τουρκο να κοντευει να φτασει Σούνιο, Πασχα Γιορτες σε λιγο χριστουγεννα χωρίς θεο κ θεια κοινωνία, παρελασεις τέλος, ανήθικα παρακμιακα ριαλιτι, κ εχουμε ακομα ψωμι. Οτι αξία κ παραδόσεις υπήρχαν σε αυτή την χωρα, τείνουν να σβηστουν μια για παντα

    diamond_filled_24_fds-spectrum-blue-gray.pngΚορυφαίος θαυμαστής
    Antonis Filias
    Jorz Frankis έχεις δίκιο αδερφέ, αλλά εγώ δεν θα πάψω να αισιοδοξώ κ να ελπίζω για καλύτερες μέρες..!

    Jorz Frankis
    Antonis Filias Πολύ καλα κανεις Αγορινα μου κ ετσι πρεπει.Μαζι σου ειμαι. Χωρις την ελπιδα δεν παμε πουθενα. Απλα δυστυχως τα γεγονοτα αναφέρουμε κ οτι ηταν η μοίρα μας να ζήσουμε αυτες τις δυσκολες κ άγριες εποχες. Ισως μεσα απο τα δεινά κ ασχημα, καποια στιγμη αναζητησουμε την πραγματική αληθεια, κ την ανάταση της ψυχης μας, αφήνοντας στην ακρη πραγματα χωρις ουσία κ περιεχόμενο.










________________________________________________
Σημείωση

*«Οι μισούντες τα ζώα, αισχύνθητε από της Κυρίας· ως χόρτος γαρ πυρί έσεσθαι απεξηραμμένοι...» παραφράζω,

 από τον Όρθρο, λειτουργία του Πάσχα, το 

«Εκ νεότητός μου πολλά πολεμεί με πάθη, αλλ' αυτός αντιλαβού, και σώσον Σωτήρ μου. 

    Οι μισούντες Σιώναισχύνθητε από του Κυρίου· ως χόρτος γαρπυρὶ έσεσθε απεξηραμμένοι…..»

Σύνδεσμος

https://www.facebook.com/144710609476803/photos/a.144712769476587/692148668066325/?type=3&theater


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το Blogger με ενημερώνει ότι δε μου επιτρέπει να απαντώ στα σχόλια στο ίδιο μου το blog- λόγω κάποιας ρύθμισής μου για cookies (την οποία δε θυμάμαι) .

Ψάχνω για να διορθώσω
μα εν τω μεταξύ ΣΑΣ ΖΗΤΩ ΣΥΓΓΝΩΜΗ που δεν απαντώ πάντα
και ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ που σχολιάσατε.
Μου δίνετε μεγάλη χαρά όταν κάνετε τον κόπο- ακόμα κι αν διαφωνούμε.