Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2022

Ιβάν Αϊβαζόφσκι απ' την Κριμαία σε Σούνιο και Αζοφική- Ivan Aivazovsky



      Κι έτσι που γίνεται και σε κάθε κρίση κι έγκλημα γινόμαστε τάχα όλοι ειδικοί- για λίγες μέρες ώσπου να σκεπάσει τη νέα γνώση η νεότερη, και που κανείς δεν παραδέχεται πως δεν ξέρει μόνο αναμασάμε ίδιες πηγές από κοινοποιήσεις ή το τηλεοπτικό τρίλεπτο επιστημόνων, προτείνω να αποτραβήξουμε το βλέμμα από την επικίνδυνη πολιτική αναμπουμπούλα των ημερών και με την Τέχνη ν’ αγαλλιάσει η ψυχή μας. Για αυτό το λίγο που, ίσως, εάν μας εντυπωθεί, να μείνει και να μάς πλουτίσει για πάντα.

Από τη Μαύρη Θάλασσα ως το Σούνιο, εξαίσια έργα του Αρμένιου θαλασσογράφου Ιβάν Αϊβαζόφσκι συγκεντρωμένα για μας και συνοδευμένα με περιγραφές και πληροφορίες από το Πολιτιστική Εταιρεία Πανόραμα

 

Διάλεξα την

«Καταιγίδα στο Σούνιο» και στο βάθος οι κολώνες! Πίνακας του 1889 στην Εθνική Πινακοθήκη στην Αθήνα.


https://www.facebook.com/Πολιτιστική-Εταιρεία-Πανόραμα-724905307620407


Ιβάν Αϊβαζόφσκι, 

Ο Ivan Aivazovsky (Hovhannes Aivazian ήταν το αρμενικό του όνομα, 1817-1900), γεννήθηκε στη Φεοντόσια, την αρχαιοελληνική Θεοδοσία, μεσαιωνική λιμανούπολη Καφφά, της ΝΑ Κριμαίας. Σπούδασε στην Αυτοκρατορική Σχολή Καλών Τεχνών στην Αγία Πετρούπολη, ταξίδεψε στην Δυτική Ευρώπη, έγινε ο επίσημος ζωγράφος του τσαρικού Ναυτικού κι έζησε τα περισσότερα χρόνια της ζωής του στη γενέτειρα. 

Το σπίτι του έχει γίνει το μεγαλύτερο μουσείο των έργων του, αλλά έργα του υπάρχουν σε πάρα πολλά μουσεία. Οι περισσότεροι πίνακες του, ελαιογραφίες στην πλειονότητα, είναι μεγάλων διαστάσεων. Σχεδόν όλοι απεικονίζουν θαλάσσια θέματα, ενώ ένα μεγάλο μέρος «φωτογραφίζει» ναυμαχίες (του Τσεσμέ, του Ναβαρίνου κλπ, κλπ). Η Ουκρανία τον τιμά σαν δικό της παιδί, η Ρωσική Ομοσπονδία επίσης, η Αρμενία έχει εκδώσει χαρτονόμισμα με την προσωπογραφία του. Ο ίδιος, αγάπησε πολύ τη Μαύρη Θάλασσα, ζωγράφιζε συχνά τον Βόσπορο, αλλά μολονότι ρωσοποίησε το όνομά του ήταν πιστός Αρμένιος, ένας από τους αμέτρητους Αρμένιους της Διασποράς. Αναπαύεται στον αρμενικό ναό του Σουρπ (Αγίου) Σαργκίς στην κριμαϊκή γενέτειρα, όπου έζησαν Σκύθες, Έλληνες αρχαίοι και Βυζαντινοί, Γότθοι, Χάζαροι, Κουμάνοι, Τάταροι, Γενοβέζοι, Αρμένιοι, Καραΐτες, Οθωμανοί Τούρκοι, Ρώσοι και Ουκρανοί, Χριστιανοί, Μουσουλμάνοι και Εβραίοι. Τέτοιες ώρες, τέτοια λόγια, θα πεις… Ας ρίξουμε, τουλάχιστον, μια ματιά σε μερικούς από τους εκατοντάδες πίνακές του. 



Ιβάν Αϊβαζόφσκι: Ο ρωσικός Στόλος στο λιμάνι της Θεοδοσίας / Φεοντόσια στη ΝΑ Κριμαία (π. 100 χλμ απόσταση από το Κέρτς, στην είσοδο της ρηχής Αζοφικής Θάλασσας)


Στο στενό ανάμεσα στη Χίο και τη Μικρασία: «Η Ναυμαχία του Τσεσμέ» (πίνακας του Ιβάν Αϊβαζόφσκι, το 1848). Μία από τις μεγαλύτερες πανωλεθρίες του οθωμανικού ναυτικού ήταν η συντριβή του στη ναυμαχία του Τσεσμέ τον Ιούνιο του 1770. Τον στόλο της τσαρίνας Αικατερίνης Α΄ διοικούσε ο Αλεξέη Ορλόφ. Ο Ιωάννης Βαρβάκης καπετάνευε ένα από τα πλοία.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το Blogger με ενημερώνει ότι δε μου επιτρέπει να απαντώ στα σχόλια στο ίδιο μου το blog- λόγω κάποιας ρύθμισής μου για cookies (την οποία δε θυμάμαι) .

Ψάχνω για να διορθώσω
μα εν τω μεταξύ ΣΑΣ ΖΗΤΩ ΣΥΓΓΝΩΜΗ που δεν απαντώ πάντα
και ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ που σχολιάσατε.
Μου δίνετε μεγάλη χαρά όταν κάνετε τον κόπο- ακόμα κι αν διαφωνούμε.