Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2022

Κορίτσια και Επιστήμες: έχουμε μέλλον





Σε συλλογή με διαφημίσεις που σήμερα δε θα τις ανεχόμασταν συνάντησα και μια αμερικάνικη μεταπολεμική αφίσα που πολύ συνηθιζόταν. «Κορίτσια» λέει με μεγάλα γράμματα, 

«μπορείτε κι εσείς να γίνετε κάτι στη ζωή. 

ΓΙΑΤΡΟΙ, ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ, ΔΙΕΥΘΥΝΤΕΣ» και συνεχίζει με μικρότερα:

«ψάχνουν για γραμματέα».

 

Έτσι ήταν. Πολύ λίγες, από οικογένειες μορφωμένων, ευκατάστατων και προοδευτικών ήταν δυνατόν να σπουδάσουν. Η «προίκα» ήταν χρήμα ή ακίνητο που δινόταν στο γαμπρό για «να μας πάρει» κι όχι επένδυση σε σπουδές που θα μας προίκιζαν το μυαλό.

Μα το πορτάκι άνοιξε. Λίγο η βιομηχανική επανάσταση, λίγο οι δυό παγκόσμιοι πόλεμοι που αποδεκάτισαν τον ανδρικό πληθυσμό, καταφέραμε να μπούμε στα εκπαιδευτικά ιδρύματα και να κατακτήσουμε την ανεξαρτησία μας. Δεν ήταν και δεν είναι εύκολο όμως. Κι ακόμα η ισότητα στην εκπαίδευση δεν έχει κατακτηθεί.

Δεν είναι μόνο τα πασιφανή, αγροτικές περιοχές της γης υποβαθμισμένες και θρησκόληπτες που αντιμετωπίζουν τη γυναίκα ως μηχανή αναπαραγωγής εργατικών χεριών αλλά κι αλλού, εκεί που δε θα το περιμέναμε. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το σκάνδαλο που αποκαλύφθηκε πριν λίγα χρόνια στην Ιαπωνία, όταν μεγάλο πανεπιστήμιο έκανε διακρίσεις φύλου επειδή, είπαν, αν σέβονταν τη βαθμολογία στις εισαγωγικές εξετάσεις τα αγόρια που θα έμπαιναν θα ήταν ελάχιστα. Η Ιαπωνία, μια ανεπτυγμένη χώρα στην οποία όμως η θέση της γυναίκας δεν έχει βελτιωθεί και πολύ παρότι οι γυναίκες εργάζονται. Ίσες σπουδές δεν αποφέρουν ίδια θέση ούτε ίσο μισθό ενώ είναι άγραφος νόμος όταν η γυναίκα γίνει μάνα να εγκαταλείπει τη δουλειά της, δηλαδή να επιστρέφει στην οικονομική εξάρτηση και (όπως λένε κάποιες) στην αποχαύνωση μιας οικιακής ζωής που δεν την επιθυμούν όλες.

 

Η 11η Φεβρουαρίου είναι η Ημέρα αφιερωμένη στα κορίτσια και τις γυναίκες που αφοσιώνονται στις Επιστήμες. 

Σας τη θυμίζω διότι κάναμε πολύ δρόμο γρήγορα μα η ισότητα ακόμα δεν έχει κατακτηθεί. Έχουμε μέλλον.

https://www.un.org/en/observances/women-and-girls-in-science-day/


#WomenInScienceUg #EqualityInScience #ScienceSociety #GirlsInScience

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το Blogger με ενημερώνει ότι δε μου επιτρέπει να απαντώ στα σχόλια στο ίδιο μου το blog- λόγω κάποιας ρύθμισής μου για cookies (την οποία δε θυμάμαι) .

Ψάχνω για να διορθώσω
μα εν τω μεταξύ ΣΑΣ ΖΗΤΩ ΣΥΓΓΝΩΜΗ που δεν απαντώ πάντα
και ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ που σχολιάσατε.
Μου δίνετε μεγάλη χαρά όταν κάνετε τον κόπο- ακόμα κι αν διαφωνούμε.