Τρίτη 21 Νοεμβρίου 2023

Ό,τι κι αν κάνετε ξέρω ότι...

 



Ό,τι κι αν κάνετε ξέρω ότι συνωμοτείτε.

 

Το παρατήρησα στην Αθήνα αυτές τις μέρες που είδα πολλούς ανθρώπους να κυκλοφορούν στους δρόμους άνετοι  κι ανενδοίαστοι με τις πιτζάμες τους- ρούχα που παλιότερα έβλεπα να φοριούνται από αρρώστους, για ύπνο ή χαλαρή γυμναστικούλα, κάτι μαλακά ξεπλυμένα βαμβακοσυνθετικά με ξεχειλωμένα γόνατα, κρεμασμένα μανίκια και τον καβάλο ως τη μέση του μπουτιού. ‘Άνδρες. Γυναίκες και παιδιά το ίδιο.

Μόδα δεν είναι- θα το βλέπαμε σε επιδείξεις μόδας, ταινίες, βιτρίνες. Μέχρι και ιστοσελίδα  και  κανάλια  YouTube μόδας εξερεύνησα και δεν τα είδα πουθενά. Με αποτέλεσμα να  έχουμε το παράδοξο κάθε τζάμι βιτρίνας να αποτελεί ένα διαχωριστικό μεταξύ δύο κόσμων: άλλα από μέσα πουλά το μαγαζί- άλλα επ’ έξω φορά ο πελάτης.

 

Κι έχω μια απορία. Πότε ακριβώς και μετά από ποια διαβούλευση, ποιες και ποιοι και με τι δικαιώματα παίρνουμε τέτοιες αποφάσεις; Όπως (για να φέρω άλλο ένα τρελό παράδειγμα) πότε αποφασίσαμε να καταργήσουμε την υποδιαστολή (,) από το ό,τι και να το γράφουμε και προφέρουμε ότι;

Γνωρίζω, επειδή δεν το διδάχθηκα άρα είχε ήδη καταργηθεί όταν πήγα σχολείο, πότε περίπου καταργήθηκε η υποδιαστολή από το ‘ό,που’ μα τα ότι και ό,τι έχουν και άλλη χρήση και έννοια.

 

Πότε αποφασίσατε ότι θα  κυκλοφορείτε με τα παλιά νυχτικά σας κι ότι θα γράφετε ό,τι κάτσει περιμένοντας από τους συνομιλητές να καταλάβουμε ό,τι έχετε στο νου σας  ενώ το μόνο που συμπεραίνουμε είναι ότι μπερδεύετε την αναφορική αντωνυμία [ό,τι] νομίζοντας ότι είναι ένα και το αυτό με τον ειδικό σύνδεσμο ότι;

 

Παρακαλώ διαφωτίστε μας κι εμάς τους #grammar_nazi γιατί μάς τρελαίνετε.



[Ο Santa από το προφίλ του 
Σταμάτη Πάρχα, 

έγινε Άγιος Βασίλης από εμέ κι αν μερωτούσε θα του πρότεινα να ρίξει και κανένα ρουχαλάκι κάτω από το δέντρο.]

4 σχόλια:

  1. Τα δέντρα με πουλόβερ τα θυμάσαι ; Υπάρχει κάποια σχέση αλλά θα πείς οτι είμαι πιο παρανοικός απο τον Jack D. Ripper στο Dr Strangelove.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ξεχνιούνται; https://daphnechronopoulou.blogspot.com/2013/12/blog-post_24.html#axzz8KAj7aBp1

      Διαγραφή
    2. Σου έχω τη συλλογή με τα «σεμεδάκια» των δένδρων. Τι ζούμε θεέ μου... --> https://daphnechronopoulou.blogspot.com/2013/12/blog-post_24.html#axzz8KAj7aBp1

      Διαγραφή
  2. Έμαθα πολλά από την ανάρτησή σου. Ευχαριστώ που μοιράζεσαι τις γνώσεις σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Το Blogger με ενημερώνει ότι δε μου επιτρέπει να απαντώ στα σχόλια στο ίδιο μου το blog- λόγω κάποιας ρύθμισής μου για cookies (την οποία δε θυμάμαι) .

Ψάχνω για να διορθώσω
μα εν τω μεταξύ ΣΑΣ ΖΗΤΩ ΣΥΓΓΝΩΜΗ που δεν απαντώ πάντα
και ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ που σχολιάσατε.
Μου δίνετε μεγάλη χαρά όταν κάνετε τον κόπο- ακόμα κι αν διαφωνούμε.