Παρασκευή 26 Αυγούστου 2011

Αρχαίες Κομμώσεις: Οι Καρυάτιδες







Δυόμιση χιλιάδες χρόνια οι Καρυάτιδες κοιτάζουν τον Παρθενώνα και την πόλη της Αθήνας στηρίζοντας τη νότια πρόσταση του Ερεχθείου. Ποιες ήταν όμως αυτές οι κοπέλες και γιατί τις τοποθέτησαν εκεί;
Έργο του Αλκαμένη ή του Καλλίμαχου,  πήρε 25 χρόνια μέχρι να ολοκληρωθεί διότι ξεκίνησε σε εποχή ειρήνης και μεσολάβησε ένας πόλεμος ώσπου να τελειώσει στο τέλος του κι από τον 5ου αιώνα π.Χ.. και από τότε οι Κόρες στέκουν στο μπαλκόνι τους και σα Μαρματωμένες βασιλοπούλες (όπως τις έλεγαν οι Αθηναίοι της Τουρκοκρατίας) μοιράζονται τη μοίρα της πατρίδας τους.  
Το σπίτι τους έγινε εκκλησία, παλάτι, φράγκικο, χαρέμι οθωμανικό και βομβαρδίστηκε και κάηκε και λεηλατήθηκε. Η μιά τους διαμελίστηκε σε βομβαρδισμό, την άλλη την αγόρασε ο Ελγίνος εξοργίζοντας το Βύρωνα που αναφερόμενος στο περιστατικό και στη σύφιλη του Λόρδου σατίρισε πως 'δίχως μύτη εκείνος, άγαλμα δίχως μύτη φέρνει'.
Γνωστή όμως είναι η ιστορία τους και δε θα επαναλάβω περισσότερα, όποιος θέλει θα τα βρει αλλού.
Μόνο ετούτο το καινούργιο που ίσως να μην ξέρετε.
Διότι από τη ρωμαϊκή εποχή υπήρχε η απορία ποιες ήταν οι κοπέλες που απαθανατίστηκαν ως Κόρες. Ο Ρωμαίος αρχιτέκτονας Βιτρούβιος έγραψε ότι ήταν εγγονές γυναικών από τις Καρυές της Λακωνίας που μετανάστευσαν κατά τους περσικούς Πολέμους, άλλοι υποστήριξαν πως ήταν κορίτσια από τη Λακωνία που ήταν  ιέρειες της Καρυάτιδας Αρτέμιδος.
Υπήρξαν δηλαδή;
Ένα από τα στοιχεία που προβληματίζει τους ιστορικούς που το μελετούν είναι τα μαλλιά τους διότι κάθε Κόρη έχει άλλο χτένισμα. Γι αυτό και μία καθηγήτρια Ιστορία Τέχνης του Φαίρφιλντ των ΗΠΑ σκέφτηκε πέρσι να δοκιμάσει με τις μαθήτριές της αν τα χτενίσματα αυτά γίνεται να αναπαραχθούν σε αληθινές γυναίκες ή αν είναι φανταστικά, αποκυήματα φαντασίας του καλλιτέχνη.
Η Δρ, Σουάμπ (που ταξιδεύει συχνά στην Αθήνα και σχετίζεται με το Μουσείο της Ακρόπολης) χρησιμοποίησε φωτογραφίες του Goesta Hellner, του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου της Αθήνας και της Alison Frantz της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών Αθηνών.

Οι φοιτήτριες που πήραν μέρος είπαν μετά πως το όλο εγχείρημα τις έκανε να συνειδητοποιήσουν ότι όντως υπήρχε μια ομάδα ανθρώπων που έζησε εκείνη την εποχή στην Αθήνα. 
Για κάθε  κόμμωση χρειάστηκε περίπου μιά ώρα και σίγουρα στην αρχαία εποχή η κάθε Κόρη θα είχε τη βοήθεια θεραπαινίδων.

Το όλο εγχείρημα βιντεοσκοπήθηκε και απόσπασμα του DVD  έχει αναρτηθεί στο youtube.

Ακολουθούν εικόνες και σύνδεσμοι για video. Δυστυχώς εκείνο που έχει οδηγίες πώς να αναπαράγουμε τα χτενίσματα δεν επιτρέπεται να αναπαραχθεί. Κατάφερα  να το αναρτήσω μα αν δεν ανοίγει μπορείτε να το δείτε εδώ: http://youtu.be/4LTzeifZeEM .

Το τρίτο, μετά τις φωτογραφίες των φοιτητριών, έχει τις Καρυάτιδες: http://youtu.be/W8FgIBBSqjs .
Enjoy:



















       

























Περισσότερα: 
Πανεπιστήμιο Fairfield
Διευθύντρια του πειράματος η Dr. Katherine Schwab
Τα αποτελέσματα παρουσιάστηκαν στην Ελληνική Πρεσβεία της Washington DC

Το dvd (νομίζω) πωλείται






______________________

5 σχόλια:

  1. Μου δοθηκε η ευκαιρια
    να τις θαυμασω απο κοντα
    στο νεο μουσειο της Ακροπολης
    και να παρατηρησω και το περιτεχνο χτενισμα
    Ανυπερβλητη η ομορφια των
    Καλο απογευμα
    -

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τύχη μεγάλη dear Velvet,ειδικά για σας όταν 'Το καλοκαίρι έχει το χρώμα από τα χρυσά μαλλιά..'
    Θέλει μακρύ μαλλί + 1 ώρα +1 θεραπαινίδα + διάθεση πολλή, Ph. μου. Μα αν ήταν να περάσουμε τη ζωή μας ακίνητες στηρίζοντας ταβάνια, θα είχαμε χρόνο για καλλωπισμό (+πλήξη άφθονη).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ολα τα χρωματα
    του καλοκαιριου ειναι...

    Ασχετο...
    Μου αρεσε πολυ η θεματολογια εδω
    Σημερα καθησα σχεδον ολο το πρωινο

    Καλημερα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τιμή μου dear Velvet & χαρά κυρίως διότι το αίσθημα είναι αμοιβαίο. Περνώ κι εγώ από σας (θα το γνωρίζετε αφού σας συστήνω στη δεξιά λωρίδα όπου, ελπίζω, πέφτει το μάτι του περαστικού). Μου φτιάξατε την ημέρα, ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Το Blogger με ενημερώνει ότι δε μου επιτρέπει να απαντώ στα σχόλια στο ίδιο μου το blog- λόγω κάποιας ρύθμισής μου για cookies (την οποία δε θυμάμαι) .

Ψάχνω για να διορθώσω
μα εν τω μεταξύ ΣΑΣ ΖΗΤΩ ΣΥΓΓΝΩΜΗ που δεν απαντώ πάντα
και ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ που σχολιάσατε.
Μου δίνετε μεγάλη χαρά όταν κάνετε τον κόπο- ακόμα κι αν διαφωνούμε.