Porta photo©by Pierre Couteau for DC

Παρασκευή, 7 Δεκεμβρίου 2012

Φωτάκια και έλατο; Savoir Vivre των ΧριστουγέννωνΑπό τέλος Νοεμβρίου  έως την Πρωτοχρονιά οι άνθρωποι χωρίζονται σε δυο κατηγορίες. Σ' εκείνους που αγαπούν τα Χριστούγεννα κι εκείνους που δεν τα αγαπούν. Εμείς οι δεύτεροι αυτές τις μέρες προσπαθούμε να μη χαλάσουμε το ψεύτικο κέφι, να μην πούμε τη γνώμη μας για την αιφνίδια ψυχοπονιά με εράνους, παζάρια και σπατάλη τόνων ζάχαρης, πλαστικού και λαμπακίων, να μη γκρινιάξουμε και, καταπιέζοντας μέσα μας όλα αυτά, να μην πάθουμε κατάθλιψη.

Παλιότερα είχε μετρηθεί πως όπως τα διαζύγια αυξάνονται το καλοκαίρι (όταν τα ζευγάρια κάνουν την απρονοησία να πάνε διακοπές μαζί) κι επίσης έτσι στις γιορτές των Χριστουγέννων αυξάνονται οι αυτοκτονίες κι οι κρίσεις κατάθλιψης. Λογικό.  

Η ιδανική λύση ήταν Χριστούγεννα σε μη χριστιανική χώρα. Μα λίγο με τον πολιτιστικό ιμπεριαλισμό, λίγο που για λόγους εμπορικούς οι εορτασμοί αρχίζουν πια από το Νοέμβριο, δε γλιτώνουμε τα φωτάκια, τους εράνους και το ψεύτικο κέφι.
Αν  θέλετε να περάσετε δυο μήνες μετρώντας ανάποδα ως τη μεγάλη μέρα, αν επιδίδεστε  σε πορνογραφικά όργια μέσω της καταναλωτικής μανίας των περιοδικών, αν ονειρεύεστε πως, αν ήσασταν αλλού και άλλοι, θα κάνατε γιορτές στο Gstaad ή στο Four Seasons, είναι δική σας υπόθεση και (με εξαίρεση εδώ στο ονταδάκι μου) δε θα πω τίποτε να σας στενοχωρήσω.
Θα επέμβω μόνο για δυό πράγματα που με αγγίζουν και με ενοχλούν πολύ.

Το ένα είναι τα φωτάκια. Ο στολισμός του εξωτερικού του σπιτιού σας με λάμψη που αναβοσβήνει και εισβάλλει στα δωμάτια των περιοίκων (αν είστε σε πόλη) ή, χειρότερο, στον κύκλο της ζωής φυτών, πουλιών και μικρών ζώων διαταράσσοντας τη μικροφύση μας. Εκτός που το τρελό σας κέφι ενοχλεί τους άλλους, υπάρχει και το ζήτημα Ενέργειας. Μου είναι ακατανόητο πώς οι ίδιοι που καταστρέφουν την παραδοσιακή αρχιτεκτονική βάζοντας συνθετικά παράθυρα για οικονομία, οι ίδιοι που δεν ανάβουν καλοριφέρ για εξοικονόμηση ενέργειας, ξαφνικά ξοδεύουν ενέργεια μηνών για επίδειξη στη γειτονιά του κακού τους γούστου (φωταγωγόντας το δωμάτιό μας από απέναντι λες κι είμαστε σε ταινία με φόντο τη Νέα Υόρκη).

Το άλλο, που επανέρχεται ετησίως, είναι το δένδρο. Άρχισαν ήδη κάποιοι άσχετοι να μας προτρέπουν να βάλουμε δένδρα ψεύτικα αντί για έλατο επειδή τάχα νοιάζονται για τα δάση. Και κάθε χρόνο τους εξηγούμε:
Τα 'έλατα' των Χριστουγέννων δεν ξεριζώνονται από τους άγριους σκοτεινούς δρυμούς της χώρας μας. Καλλιεργούνται από συγκεκριμένες επιχειρήσεις διότι αυτό που στο σαλόνι μας μοιάζει με δένδρο ολόκληρο δεν είναι παρά κορυφή που φυτεύτηκε με σκοπό να φτάσει σ' εμάς (δίνοντας ζωή και θέσεις εργασίας στην ύπαιθρο*).
Το ψεύτικο δενδράκι αντίθετα που μας συστήνουν οι άσχετοι, είναι ένα πλαστικό made in China (όπως κι οι μπάλες, τα κουδουνάκια και τα αγιοβασιλάκια) το οποίο όχι μόνο για να φτιαχτεί και να ταξιδέψει ρύπανε το μισό πλανήτη και καταστρατήγησε συμβάσεις εργασίας και ανθρώπινων δικαιωμάτων αλλά και όταν το βαρεθούμε και το πετάξουμε θα ρυπαίνει το οικοσύστημά μας για χρόνια, όπως γίνεται με όλες τις χημικές βιομηχανικές πρώτες ύλες.
Η συνήθεια του έλατου μας ήρθε, μέσω Βικτωριανών, από τη Γερμανία και όταν στολιστεί καλά έχει μια γοητεία που συγκινεί ακόμα κι εμάς που ανήκουμε στο μισό που σας έλεγα. Το ίδιο συμβαίνει και με το 'παραδοσιακό' καραβάκι. Σας εύχομαι να τα απολαύσετε κατά το κέφι σας αλλά παρακαλώ, μέσα στο πνεύμα ευσπλαχνίας των ημερών να μας θυμάστε και εμάς, το άλλο μισό της ανθρωπότητας, που τέτοια δεν πολυαντέχουμε.

________________________________________________
*Θέλετε στοιχεία; Ιδού:
Η καλλιέργεια των ελάτων ξεκίνησε στη Χαλκιδική στα μέσα της δεκαετίας του 1960 και το κρατικό πρόγραμμα  είχε μεγάλη απήχηση στα χωριά του Χολομώντα και ιδιαίτερα στον Ταξιάρχη όπου δημιουργήθηκαν πολλές φυτείες  μικρών παραγωγών για να καλύψουν τη ζήτηση.

Ο Ταξιάρχης προμηθεύει την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη με περίπου 35.000 έως και 40.000 χριστουγεννιάτικα έλατα. 


 Κι από το www.taxiarchis.net, αναλυτικά:


Δημιουργήθηκαν μικρές αλλά πολλές φυτείες ελάτων για να καλύψουν τη ζήτηση χριστουγεννιάτικων δένδρων. Μια νέα ελπίδα κρατούσε πλέον τους ανθρώπους στον τόπο τους και δεν πρόκειται βέβαια για εύκολο εγχείρημα αν αναλογιστεί κανείς ότι απαιτούνται περισσότερα από 12 ολόκληρα χρόνια για να αναπτυχθεί το έλατο και να μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως χριστουγεννιάτικο δένδρο. Μετά από 12 χρόνια αρχίζει ο παραγωγός να κόβει ή να ξεριζώνει (έλατα σε γλάστρες), για την αγορά και στη θέση τους να φυτεύει καινούρια, έτσι σε μόνιμη πλέον βάση πολλές χιλιάδες άγονα στρέμματα καλύπτονται από πράσινο, χειμώνα - καλοκαίρι ενώ παράλληλα πολλές χιλιάδες αγρότες συμπληρώνουν το εισόδημά τους, ενισχύουν την εθνική οικονομία και προστατεύουν το δάσος με την καθημερινή τους παρουσία.  

                                             
Αξίζει επίσης να αναφερθεί ο συνεχής αγώνας των καλλιεργητών να προστατεύσουν την παραγωγή τους από τα στοιχεία της φύσης: παγετό, ξηρασία, χαλάζι και αρρώστιες χωρίς να αναφέρουμε και τις τιμές που συνήθως κινούνται σε χαμηλά επίπεδα. Από τον Ταξιάρχη που είναι το κέντρο της παραγωγής, φορτώνονται χιλιάδες έλατα για την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας. Οι αγρότες περιμένουν τούτες τις μέρες τους καρπούς των κόπων τους. Θέλουν τη σωστή ενημέρωση και όχι τη δυσφήμιση που τόσο τους έχει κοστίσει τα προηγούμενα χρόνια. Απευθυνόμενοι στον κόσμο λένε: "Καλά Χριστούγεννα με ένα έλατο στολισμένο χωρίς φόβο, χωρίς τύψεις αλλά με την ικανοποίηση ότι αυτή η καλλιέργεια προσφέρει στο περιβάλλον τα μέγιστα". Για μια ακόμη χρονιά αναμένεται να διακινηθούν από τον Χολομώντα και ιδιαίτερα από τον Ταξιάρχη περισσότερα από 50.000 φυσικά χριστουγεννιάτικα δέντρα στολίζοντας σπίτια, πλατείες, επαγγελματικούς χώρους. Σήμερα το 90% σχεδόν του ενεργού πληθυσμού των κατοίκων του Ταξιάρχη, ασχολείται κατ' αποκλειστικότητα ή συμπληρωματικά με την καλλιέργεια των όμορφων κωνοφόρων δέντρων. Οι κάτοικοι του χωριού έχουν επιλέξει να παραμείνουν στα ελληνικά βουνά και να μην αναζητήσουν μια “καλύτερη τύχη” στις μεγαλουπόλεις. Τα έσοδα βελτιώνουν τις συνθήκες διαβίωσης, καλλιεργητών και δασεργατών. Τα ζωντανά έλατα, όχι μόνο δεν βλάπτουν τη φύση, αλλά τη βοηθούν. Επίσης τα φυσικά έλατα δίνουν μία πιο ζωντανή αίσθηση στο σπίτι. Μυρίζουν έντονα και όμορφα, με αποτέλεσμα να τονίζουν το εορταστικό και ζεστό κλίμα των γιορτών. Η φυσική ομορφιά και η μυρωδιά τους, δίνουν μία ζωντανή αίσθηση και φυσική ατμόσφαιρα

Κανένα (νόμιμο) έλατο που πωλείται ως χριστουγεννιάτικο δέντρο δεν υλοτομείται από φυσικές συστάδες. Το Δασαρχείο, με τους δασικούς υπαλλήλους, ελέγχει και προμηθεύει τους καλλιεργητές με μολυβοσφραγίδες  και σε κάθε υλοτομημένο έλατο δένεται μία μολυβδοσφραγίδα. Αυτή η σφραγίδα αποδεικνύει την προέλευση των ελάτων από καλλιέργειες. Ψάχνουμε τη σφραγίδα στα έλατα!
   ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗΣ 1-12-2017
Γιατί Φυσικό Δέντρο όμως;
Ø       Γιατί το φυσικό δέντρο δίνει στο σπίτι την αίσθηση της Φύσης
Ø       Γιατί βοηθά στην τοπική οικονομία, μιας και προέρχεται από ιδιωτικές καλλιέργειες ανά την Ελλάδα
Ø       Γιατί είναι βιοδιασπόμενο και άρα ανακυκλώνεται εύκολα, σε αντίθεση με το τεχνητό που όταν πεταχτεί μολύνει την φύση για πάρα-πάρα πολλά χρόνια
Ø       Γιατί καθ’ όλη την διάρκεια της ζωής του και πριν κοπεί αποτελεί παραγωγική πηγή οξυγόνου και τμήμα της χλωρίδας με ευεργετικές επιδράσεις στη ζωή άλλων οργανισμών/

Ø       Γιατί στον Ταξιάρχη στη θέση ενός δέντρου που κόβεται φυτεύονται τουλάχιστον δύο νέα.
Οι τιμές που θα κυριαρχήσουν φέτος στην αγορά θα κυμανθούν στα περσινά επίπεδα.
ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΟΥ ΤΑΞΙΑΡΧΗ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ ΟΙ ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΩΝ ΔΕΝΤΡΩΝ ΑΓΑΠΑΝΕ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΝ ΤΟ ΔΑΣΟΣ, ΜΕΤΑΤΡΕΠΟΝΤΑΣ ΤΑ ΑΓΟΝΑ ΧΩΡΑΦΙΑ ΤΟΥΣ ΣΕ ΔΑΣΗ, ΠΡΟΣΦΕΡΟΝΤΑΣ ΤΑ ΜΕΓΙΣΤΑ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

        
 ________________
εικόνα
Πάνω έλατα στον Ταξιάρχη από το blog Πάρτε τα Βουνά 


24 σχόλια:

 1. Παρόλο που ανήκω στο άλλο μισό, συμφωνώ με όλα όσα λες...και για τα δέντρα και για τα φωτάκια και για όλα..
  Είναι ωραία να βλέπεις διακριτικά και όμορφα φωτάκια (όχι εκείνα τα τσίρκα που κάνουν κάποιοι), αλλά εντάξει..κι εμείς που λατρεύουμε τα Χριστούγεννα μπορούμε αν θέλουμε να τα ανάψουμε για λίγο..ας μην καίνε όλο το βράδυ..
  Δέντρο, πάντα ήθελα αληθινό, αλλά κοστίζει..το ψεύτικο βγάζει πολλές χρονιές..τώρα θα μου πεις πάλι κοίταξα τον εαυτούλη μου και την τσέπη μου (αυτό αναγλαστικά) και όχι το περιβάλλον..και θα έχεις δίκιο..αλλά προς υπεράσπισή μου αυτό έγινε πριν πολλά πολλά χρόνια και το είχα πάρει σε προσφορές στο τέλος κάποιων Χριστουγέννων, τότε που όλοι θέλουν να ξεφορτωθούν ό, τι θυμίζει Χριστούγεννα..
  Προσπαθώ να χαίρομαι τα δικά μου Χριστούγεννα (που μάλλον μου αρέσουν επειδή μου θυμίζουν έντονα την παιδικότητά μου) χωρίς να ενοχλώ ελπίζω κανέναν..αλλά είμαι μεγάλο παιδί πια και μπορώ να εντοπίσω και την υποκρισία γύρω από αυτά ..καλό απόγευμα!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. αναγκαστικά..ήθελα να γράψω στο σεντόνι από πάνω!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Με κάλυψε απόλυτα η Μαρία!
   Δεν είναι κακό να γιορτάζουμε σαν παιδιά... Τι καλύτερο από το να διατηρούμε την αθωότητα και τη χαρά του παιδιού; Φυσικά χωρίς να ενοχλούμε και με σωστή χρήση της ενέργειας!
   Απ' ότι κατάλαβες είμαι από τους άλλους....χαζό παιδί χαρά γεμάτο!
   Και το δέντρο μου αν και ψεύτικο το έχω 9 χρόνια και δεν νομίζω να το πετάξω...θα με βγάλει πολλά πολλά χρόνια ακόμα! ;-)
   ΥΓ: Υπάρχει το κιτς και υπάρχει και η ποιότητα! Όπως σε όλα τα θέματα.....
   Φιλιά!

   Διαγραφή
  2. Σε χαίρομαι που το χαίρεσαι και το δηλώνεις με παρρησία @iris!
   Πάντοτε έτσι να είσαι σου εύχομαι, αλίμονο να ήμασταν όλοι ίδιοι..

   Διαγραφή
 3. maria μου μου αρέσουν τα σεντόνια.
  Αλλά δε θέλω να απολογείσαι.. μαθαίνουμε για να γινόμαστε καλύτεροι- όλοι μας και κανείς δεν είναι σοφός εκ γενετής. Καλά κάνεις και τα χαίρεσαι τα φωτάκια σου, το θέμα μου είναι να μην ενοχλούμε τους άλλους με τη χαρά μας όχι να στερηθούμε εμείς..

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Δεν μπορω να μην παρηγορηθω (εστω λιγο) για το συναισθηματικο, πολιτισμικο και (αντι)κοινωνικο δραμα που με περιμενει καθως και το πρακτικο/καθημερινο του οποιου οι προετοιμασιες (με θλιβερη εκπληξη μολις συνειδητοποιησα) απομονωσης, σε μορφη εργασιων που θα με κρατησουν κλεισμενο μεσα επι ενα μηνα και που συνηθως ξεσπαει στην "οικολογικη ασυνειδησια" καθως και στην αισθητικη του μετα, με το πρωτο δεντρο που θα δω να επιπλεει στον Thames! Σε ευχαριστω λοιπον και εγκαινιαζοντας τον λογαριασμο μου αναδημοσιευω!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ω εκεί ακόμα πιο έντονα από τα εδώ.. Πόσες φορές θα ακουστεί πάλι το jingle bells στον Τάμεση... Σε συμπονώ και σου στέλνω την αγάπη μου..

   Διαγραφή
 5. Πήγαινε μια βόλτα στα Jumbo παραμονή για να δεις Savoir Vivre...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Μη μου πεις πως αναγκάστηκες να κανεις κάτι τέτοιο;
   Ποιο ανήψι, ποιο αδελφάκι σε παρέσυρε σε τέτοια συμφορά; Δεν έχω πάει αλλά η φαντασία μου τρέχει..
   Από τη μια ο Τζάμπας, από την άλλη το Jumbo... μας περικυκλώνουν
   αλλά ελπίζω αντιστεκόμαστε...

   Διαγραφή
  2. ...πες καλύτερα έκανα την μαλακία να πάω. Δεν μπορείς να φανταστείς, σαν την κεντρική πλατεία του Πεκίνου ώρα αιχμής!

   Διαγραφή
 6. Εμείς ανήκουμε στο... ίδιο μισό, αν και για χάρη του παιδιού στολίσαμε ένα δεντράκι ίσα με μια σπιθαμή. Όταν είδα την χαρά που έκανε για λίγο ένιωσα τύψεις, αλλά μετά επανήλθα, είναι σαν όποιο άλλο του παιχνίδι, στην αρχή ενθουσιάστηκε, τώρα άρχισε ήδη να το βαριέται (δηλώνω υπερήφανη για το τέκνο μου, άξιο!).

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Άξιο, άξιο!!
   Βλέπω πως όταν θα μεγαλώσει, σα μηλαράκι θα πέσει κάτω από τη μηλιά την αστόλιστη...

   Διαγραφή
 7. Το μόνο στόλισμα που κάνω, είναι μια Κόκκινη μεταξωτή κορδέλα με τρεις κόμπους στην λεμονιά, η οποία στη συνέχεια κρεμιέται στην πόρτα για ένα χρόνο και καίγεται όταν λυθεί η επόμενη. Έθιμο απο τα βάθη της Ασίας για Καλοτυχία στο σπίτι.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Δεν αντεχω αλλα χριστουγεννα, λεω να τα ονομασουμε ολα αποκριες να τελειωνουμε! Αφου ετσι κι αλλιως ο,τι κι αν γιορταζουμε, καρναβαλι το κατανταμε! Ημαρτον!

  Υ.Γ. συγν΄΄ωμη για την απουσ΄΄ια τ΄΄ονων, αλλ΄΄α αυτ΄΄ο συμβα΄΄ινει σ΄΄ημερα ΄΄οταν π΄΄αω να β΄΄αλω τ΄΄ονο.. (wtf?)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αχ ephee όπως το λες
   και πριν ξεστολιστούν οι δρόμοι να 'τος που θα εμφανιστεί ο Καρνάβαλος με άλλα φωτάκια κι άλλα σούργελα..
   [Αυτό των τόνων κάθε τόσο μου συμβαίνει σε Blogger και Twitter, σα να μην αναγνωρίζουν τα εν-τονα ελληνικά. Περνάει όμως από μόνο του σα κρύωμα]/

   Διαγραφή
 9. Αγαπώ πολύ τις γιορτές και τις παραδόσεις και τα έθιμα που τις συνοδεύουν. Πέφτω πάντα σε μελαγχολία, γιατί δεν είμαι εγώ ή οι γύρω μου καλά και αδελφωμένοι, για να τις μοιραστούμε. Λυπάμαι απεριόριστα που δεν έμεινε τίποτα όρθιο και δεν αφήνουμε τίποτα όρθιο για να συμβολίσουμε και να γιορτάσουμε την αγάπη. Μάλλον γιατί δεν έμεινε αγάπη μέσα μας. Προς τι λοιπόν οι συμβολισμοί? Αυτή την κατηγορία βλέπω και μόνο. Ανθρώπους που προσπαθούν να ελπίσουν μέσα σε συνθήκες απελπισίας. Άλλοι καταφεύγουν στην υπερεκλογίκευση, άλλοι στην απλοϊκότητα. Η ουσία όμως είναι η ίδια. Κενό παντού. Πνιγμένοι που πιάνονται από τα μαλλιά τους, όλοι μας. Και του χρόνου με υγεία...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. 'Δεν έμεινε αγάπη μέσα μας' λες σαν κάποτε το ανθρώπινο είδος να αποτελείτο από φιλελεύθερους αλτρουϊστές.. Μα λέγοντάς το Georgina μου συνοψίζεις, διότι η ουσία τούτης της (αρχαίας) γιορτής είναι η νοσταλγία ενός καλύτερου καιρού που τον χαιρόταν ένας καλύτερος (φανταστικός) εαυτός μας. Στους μισούς αυτό μοιάζει με υποκρισία (και όργιο σπατάλης και κακού γούστου), στους άλλους μισούς μοιάζει ευκαιρία να βυθιστούν στην θαλπωρή της ουτοπίας.
   Όπως θα κατάλαβες όμως δεν περιφρονώ και δεν κατηγορώ όσους το χαίρονται- μπορεί και να ζηλέυω λίγο ίσως- κι επειδή μου δήλωσες ευθαρσώς (όπως πάνντα) ότι εσύ αγαπάς τις γιορτές σου αφιερώνω AYTO
   (από το άλλο με τα εκδοθέντα μου).

   Διαγραφή
  2. Πολύ με κατατόπισες με το ποστ στα Καστελάκια! Σκόρπια από εδώ κι από κει ήξερα κάποια εθιμα και παραδόσεις που εγκαταλήφθηκαν και επισκιάστηκαν (κακώς αν με ρωτάς, είχαμε πολύ σπουδαιότερη θρησκεία από τον Ιουδαϊσμό που μας καπέλωσαν) ή προσαρμόστηκαν για τις ανάγκες του προσηλυτισμού. Αλλά και πάλι δε με ενδιαφέρουν παρά μόνο για την ιστορική τους αξία. Δε γυρεύω να τα αναβιώσω. Θέλω να γιορτάζω με την αυταπάτη των πολλών. Ούτως η άλλως αυτό είναι η γιορτή στην ουσία της. Μια αυταπάτη ή όπως λες καλύτερα μια ουτοπία. Πάντως η κακογουστιά και 'μενα με ενοχλεί! Υπάρχουν και καλόγουστοι στολισμοί με οικολογικούς τρόπους ή όχι, υπάρχουν και καλόγουστοι πάντως! Εσύ αλήθεια τώρα, ούτε ένα καραβάκι δε στολίζεις? Ούτε το γιορτινό τραπέζι με ρόδια κάστανα καρύδια κτλ? Δε μπορει κάτι θα κάνεις για να ξεχωρίσει η Πρωτοχρονιά και το χειμερινό ηλιοστάσιο από τις άλλες μέρες του χρόνου...πες μου τα εορταστικά μυστικά σου Δάφνη, έλα...πες μου!!!!

   Διαγραφή
  3. Και βέβαια βάζω μπάλες και φωτάκια (ο άνδρας μου, του αρέσουν), σε δένδρο αλλού κι εδώ στο νησί πάνω σε καλάμια που κόβουμε από τον κήπο. Κι αν έχουμε κόσμο για την Πρωτοχρονιά κάνω κι όλα τα άλλα με τραπεζομάντηλο γιαγιάς λευκό και όλα τα γνωστά (με έμφαση στα ρόδια).. Η αντίρρησή μου (και νομίζω συμφωνείς) είναι για την ψεύτικη αλεγρία, την πλαστικούρα και, κυρίως την ψευτοαλληλεγγύη.
   Χάρηκα όμως που σου άρεσε το άρθρο μου κι ανέβηκες στο σαλονάκι μου (εδώ, το λέει και πάνω, είναι το ισόγειο κι ο κήπος)...

   Διαγραφή
 10. Πριν τα παιδιά ήμουν στο δεύτερο μισό, τώρα έχω μετακομίσει στο πρώτο, με μια διαφορά όμως. Χριστούγεννα σημαίνει για εμάς χειροποίητα στολίδια και γλυκά, παραμονή στο σπίτι και στο έρημο νησί μας, παιχνίδια, παραμύθια και τραγούδια και κυρίως.. ξεκούραση!!!
  Α, το κυριότερο.. δεν έχουμε φωτάκια έξω από το σπίτι;-)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αυτό, αυτό το τελευταίο είναι το βασικό Μargo.. Θυμάσαι φωταψίες τα τελευταία χρόνια;
   Για τα παιδιά πιστεύω θα είναι μεγάλη χαρά και μεταδοτική, ούτε κι εγώ στη θέση σου θα είχα τη σκληρότητα να τους στερήσω αναμνήσεις..
   Καλύτερα που είμαστε φέτος όμως με την ερημιά!!

   Διαγραφή
 11. Είχα την εντύπωση ότι είχα αφήσει σχόλιο εδώ, αλλά τι να πώ; Alzheimer, ή κάτι άλλο, ή και spam folder...

  Όπως γράφω και σε πρόσφατη ανάρτηση, το θέμα δεν είναι τόσο ο εορτασμός, αν χρειαζόμαστε μερικές μέρες ανάπαυλα, αλλά η ενεργειακή σπατάλη...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ο εορτασμός, όπως το λες, είναι κέφι του καθενός μα η σπατάλη ενέργειας μας αγγίζει όλους.

   Σχόλιό σου εδώ δεν είδα-
   ούτε στα Ανεπιθύμητα άρα εδώ δε σε θεωρούμε spam, είσαι ευπρόσδεκτος.

   Διαγραφή