Porta photo©by Pierre Couteau for DC

Σάββατο, 25 Ιουνίου 2011

Ναρκωτικά: Τα παίρνουμε στα σοβαρά―26 Ιουνίου στο Σύνταγμα

                                                                                                              


Πριν από 3 χρόνια οι αρχές συνέλαβαν ένα δεκαπεντάχρονο αγόρι για κατοχή  1.5 γραμμαρίου χασίς.  Στη φυλακή δεν άντεξε (φαντάζεστε) και κρεμάστηκε.

Μιά ακόμα τραγική ιστορία. Ένα αθώο θύμα της ποινικοποίησης η οποία περιθωριοποιεί το χρήστη και βοηθά το λαθρεμπόριο δίνοντας στον μαυραγορίτη (σας ξαφνιάζει η λέξη; όχι αν το ξανασκεφτείτε νομίζω)  δυνατότητες και ευκαιρίες να αισχροκερδεί νοθεύοντας ουσίες για τις οποίες συνήθως ούτε οι γιατροί γνωρίζουν πολλά πράγματα, πόσο μάλλον οι καινούργιοι ενθουσιώδεις χρήστες.


Στις 26 Ιουνίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών.

 Η ιδέα Παγκόσμιας Ημέρας μου θύμισε το 'Πήτε 'Οχι στα ναρκωτικά -Δε φτάνουνε για όλους", παλιό χασικλίδικο αστείο.
Όμως άλλαξαν τα πράγματα. (Αλλού, αλλά άλλαξαν). Η  Παγκόσμια Επιτροπή για την Πολιτική Κατά των Ναρκωτικών δήλωσε πρόσφατα «∆εν µπορούµε να προσποιούµαστε πλέον πως ο πόλεµος εναντίον των ναρκωτικών αποδίδει».

Τις αλλαγές στην παγκόσμια στάση και νομοθεσία ίσως τις έχετε υπ' όψιν σας. 
Στην Ισπανία και την Πορτογαλλία η άρση της απαγόρευσης δεν επιβεβαίωσε τις Κασσάνδρες ακριβώς όπως και το παλιό υποκριτικό παράδειγμα του Άμστερντάμ όπου με χαρακτηριστικά προτεσταντική εθελοτυφλία επιτρέπεται η λιανική από τη μπροστά πόρτα του καφενείου ενώ ταυτόχρονα απαγορεύεται η χονδρική που γίνεται από την πίσω πόρτα για ανεφοδιασμό. 
Στις χώρες που άλλαξε ο νόμος (που μας είχε επιβάλει η Αμερική για τα δικά της συμφέροντα και ιδανικά), όπως και στις χώρες παραγωγής πρώτης ύλης, δεν παρατηρείται αύξηση  χρηστών, παρατηρείται όμως κατακόρυφη μείωση θανάτων, άδειασμα φυλακών, απασχόληση αστυνομίας με πραγματικά εγκλήματα και αύξηση κρατικού εισοδήματος λόγω της φορολογίας.

Για μιά χώρα σαν την Ελλάδα που είναι αυτοφυείς η Κάνναβις και η περιζήτητη Μήκων η υπνοφόρος (το έχω ξαναπεί) η νομιμοποίηση θα μπορούσε να γίνει πανάκεια μιάς βιομηχανίας καθαρότερης και πιο ευχάριστης από τα πετρέλαια που τόσο ακούω τελευταία.

Για λόγους υγείας σε πολλές πολιτείες των ΗΠΑ η χρήση μαριχουάνας είναι νόμιμη. Όσο για το όπιο, την κοδεϊνη και τη μορφίνη αποτελούν σαν την ηρωίνη βάλσαμα ενός παγκόσμιου πληθυσμού που δε γίνεται νεώτερος κι αν δε διαβάζετε προσεκτικά τις οδηγίες χρήσεως στα κουτιά φαρμάκων, σας συστήνω να το κάνετε την επόμενη φορά που δυνατό κρύωμα ή πονόδοντος (και τόσα άλλα) σας έστειλαν σε γιατρό για παυσίπονα για να συνειδητοποιήσετε πως κι εσείς υπήρξατε χρήστης σε κάποια στιγμή ανάγκης. 

Με αφορμή  τη συνηθισμένη πια τραγική ιστορία  του παιδιού που αυτοκτόνησε στη φυλακή, στις 26ης Ιουνίου θα γίνει μιά συζήτηση για τις συνέπειες της απαγορευτικής πολιτικής και θα εκφραστούν προτάσεις για να απαλλαγούμε από τη μάστιγα της ποινικοποίησης  αθώων.
 Σύνταγμα στις 26 Ιουνίου
___________________________________FACTS: Επισήµως ο «πόλεµος εναντίον των ναρκωτικών» άρχισε πριν από 50 χρόνια µε την υπογραφή της Συνθήκης του ΟΗΕ για τα Ναρκωτικά. ∆έκα χρόνια μετά ο αµερικανός πρόεδρος Νίξον εξήγγειλε µία από τις µεγαλύτερες επιχειρήσεις για τη µείωση των ναρκωτικών στις ΗΠΑ.  Σήμερα 40 χρόνια πιο μετά οι (γνωστοί) χρήστες ξεπερνούν τα 250.000.000. (Υπολογίστε τα  μαύρα κέρδη)._______________________

Διαβάστε:
Τα Νέα (on line) :«Ο πόλεµος χάνεται, αποποινικοποίηση τώρα!»
Πρόταση της Παγκόσµιας Επιτροπής για την Πολιτική κατά των Ναρκωτικών µε τις υπογραφές επιφανών προσωπικοτήτων

Υπογράψτε: (δεν ξέρω τι εννοούν με το 'έπιφανών προσωπικοτήτων΄ ΤΑ ΝΕΑ. Κατ΄εμέ όλοι έχουμε προσωπικότητα κι αν όχι 'επιφανή', υπογράφοντας την κάνουμε σίγουρα ΕΜΦΑΝΗ). Παρακάτω παραθέτω την Επιστολή που γνωρίζω από χρόνια. Ισως κάτι να άλλαξε, θα μάθετε στα:
facebook : iliosporoi,
           ATHENS LEGALIZE PROTESTIVAL '11

Δκά μου :
 Legalize it. H Πρότασή μου για την Οικονομική Κρίση  και άλλα πολλά. Κάντε ένα κόπο κι εσείς και ψάξτε: στο κάτω μέρος του ιστολογίου στο μενού των ετικετών γιά Αποποινικοποίηση 
Απαγορεύσεις

Ενημερωθείτε (αν είστε χρήστης σκόνης):


 ΕΛΕΥ.ΣΥ.ΝΑ του αφοσιωμένου γιατρού Γιώργη Οικονομόπουλου
 και
 Διαδικτυακός Οδηγός και αποστολή φυλλαδίων (στα αγγλικά) Γιά Τη Μείωση της Βλάβης στο Χρήστη (σκόνης, εννοείται)Harm Reduction

facebook :Θεατρικό δρώμενο, Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών 26/6 

                                         
Μου έστειλαν:[......Επειδή μόνο ο Κλίντον δεν κατάπιε. Και μάλλον σ΄αυτό ταίριαξαν με τη Μόνικα κι έμεινε ο λεκές στο μπλε της φόρεμα. Αν  θυμάστε ............]                              _________________________


                                                                
Η Επιστολή που παραθέτω πήγε στη Βουλή με μηδενικά αποτελέσματα παρά τις προεκλογικές υποσχέσεις και 'δεσμεύσεις' του Πρωθυπουργού. 
Ευτυχώς δεν είμαστε μόνοι. Ο υπόλοιπος κόσμος εξελίσσεται και μας σέρνει από πίσω του. Την παραθέτω γιά την ιστορία. Και γιατί, ίσως,  να σημαίνει κάτι ακόμα και τώρ η υπογραφή σας:


Ακολουθήστε τον παρακάτω σύνδεσμο
ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΗ ΚΑΙ ΒΟΗΘΗΣΤΕ ΝΑ ΣΤΕΙΛΟΥΜΕ 10.000 ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ.


Η χρήση ουσιών δεν αντιμετωπίζεται με καταστολή, είναι ζήτημα δημόσιας υγείας και όχι δημόσιας τάξης.
Απαγορεύστε τις απαγορεύσεις για τη μείωση της βλάβης από τις εξαρτήσεις.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ... 

ΕΚΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΞΑΝΘΡΩΠΙΣΜΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙ «ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ» 

Αναγνωρίζοντας ότι η χρήση ουσιών είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο υπαρκτό από τα βάθη της ιστορίας και ότι η κατανάλωση ουσιών εξ ορισμού δεν αποτελεί έγκλημα ή ποινικό αδίκημα, αλλά είναι ζήτημα αυτοδιάθεσης, προσωπικών επιλογών και ελευθεριών, ζητώ από τη Πολιτεία να αναθεωρήσει την πολιτική της και να λάβει σοβαρά υπόψη τους παρακάτω άξονες προτάσεων. 

1) ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΙΣΧΥΟΝΤΟΣ ΝΟΜΙΚΟΥ ΚΑΘΕΣΤΩΤΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΨΥΧΟΤΡΟΠΕΣ ΟΥΣΙΕΣ ΜΕ ΕΝΑ ΑΛΛΟ, ΠΟΥ: 

Α) Θα στηρίζεται στο σεβασμό των ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, καθώς και το διαχωρισμό των ουσιών με βάση την επικινδυνότητά τους. 

Β) Θα εναρμονίζεται με την επιστημονική γνώση 


2) ΑΠΟΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΨΥΧΟΤΡΟΠΩΝ ΟΥΣΙΩΝ 

Αναθεώρηση της δικονομικής αντιμετώπισης των χρηστών ουσιών κατά τα πρότυπα πολλών Ευρωπαϊκών χωρών όπου επιβάλλονται διοικητικές κυρώσεις (π.χ. δέσμευση διπλώματος οδήγησης ή χρηματικά πρόστιμα) και όχι ποινικές (π.χ. για τη κατανάλωση σε δημόσιους χώρους). 

3) ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΕΣ ΜΗ-ΕΞΑΡΤΗΣΙΟΓΟΝΕΣ ΟΥΣΙΕΣ (ΚΥΡΙΩΣ ΚΑΝΝΑΒΗ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΓΩΓΑ ΤΗΣ) 

Α) Αποποινικοποίηση της προμήθειας και της κατοχής μικρών ποσοτήτων Κάνναβης για προσωπική χρήση. 

Β) Νομιμοποίηση της καλλιέργειας μικρού αριθμού δενδρυλλίων Κάνναβης για προσωπική χρήση. 

Γ) Διάθεση μικρών ποσοτήτων Κάνναβης υπό κρατική εποπτεία. 

Δ) Νομιμοποίηση της Κάνναβης για ιατρικούς και θεραπευτικούς λόγους. 

Ε) Νομιμοποίηση της κλωστικής κάνναβης για κατασκευαστικούς και βιομηχανικούς σκοπούς, σύμφωνα με τα ισχύοντα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. 

4) ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΕΣ ΕΞΑΡΤΗΣΙΟΓΟΝΕΣ ΟΥΣΙΕΣ (ΚΥΡΙΩΣ ΟΠΙΟΥΧΑ, ΠΑΡΑΓΩΓΑ ΚΑΙ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΑΤΑ ΤΟΥΣ 

Διάθεση αυτών των ουσιών σε όλους τους εξαρτημένους χρήστες που τις έχουν ανάγκη, με ελεγχόμενη ιατρική συνταγογραφία, σύμφωνα με την επιλογή των ίδιων των χρηστών, και με στόχο την απεξάρτηση ή τη συντήρησή τους 

5) ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΜΙΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΠΟΥ ΣΤΗΡΙΖΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΓΝΩΣΗ 

6) ΕΠΑΝΑΣΥΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΡΚΟΥΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΖΗΤΗΜΑ


Οργανωθείτε, Υπογράψτε, μη ντρέπεστε (άλλαξαν οι καιροί ή κι αν δεν άλλαξαν αλλάξτε κι εσείς και θα αλλάξουν)
_____________________________________________________✪✪

2 σχόλια:

 1. Oμογουμενως ειμαστε απο τις ελαχιστες χωρες ,για να μην πω η μοναδικη, που δικαζει & καταδικαζει καποιον οχι βαση αυτου που εχει διαπραξει αλλα βαση του τι διαβιβαστικο στελνει η ασφαλεια για το ατομο .Αυτο το θιγω γιατι ετσι γινονται πολλες κακοδικιες, σαν του παιδιου που κρεμαστηκε....Ειναι η μονη χωρα επισης που ο νομος περι ναρκωτικων παταει μονιμα πανω στον 1729/87 & προσθαφαιρει αρθρα που μπαζουν απο "πορτοπαραθυρα & χαραμαδες"...
  Νιωθω ντροπη για κατι τετοια πραγματα που συμβαινουν γιατι η δικαιοσυνη δεν θα επρεπε να"ναι "τυφλη"...αλλα "κουλη" & πιστευω να αντιλαμβανεστε το υπονοουμενο....[για να μην εχει χερια να τα παιρνει...απο οποια τρυπα βρεθει την εκαστοτε φορα].
  Το μονο ομως που εχω καταλαβει εδω & 30χρονια ειναι οτι το γεγονος πως η ΓΗ γυριζει...στηριζεται καθαρα & μονο στο νταραβερι των κυβερνησεων που εχει να κανει με τα οπλα & τα ναρκωτικα...Πως λοιπον να ζηταμε να βρεθει λυση αφου το προβλημα ξεκιναει απο το κεφαλι του ψαριου παντα...?
  Γιατι να εχουμε την απαιτηση να ειναι τιμιος ο δικαστης & ο μπατσος οταν δεν ειναι τιμιο το ολο πακετο που ξεκιναει απο τους κρατικους μηχανισμους ολων των χωρων,με κεφαλη τις μςγαλες δυναμεις...? !
  Θα μου πειτε & πρωτη εσυ καλη μου Δαφνη,σιγα τα νεα που μας λες...Δεν τα γνωριζουμε...?
  ΝΑΙ...τα ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ...το θεμα ειναι τι κανουμε ολοι για να μπορεσουμε να αλλαξουν & να μην τα συζηταμε μονον...Εχουμε νιωθω καταντησει [για μενα μιλαω αρχικα], γραφικοι απο την στιγμη που επιμενω να συζητω μονο το οποιο προβλημα τελικα αντιλαμβανομαι & δεν ψαχνω να βρω τη λυση του...Ειμαι & ειμαστε απο την αλλη ο τελευταιος τροχος που Θα μπορουσε να δωσει λυση ...γι'αυτο & καταληγω κι εγω να επαναλαμβανω τα ιδια ωστε να τα εμπεδωσουν αυτοι που τα ακουνε "ξοφαλτσα" & δεν τους αγγιζουν μα & αυτοι που διατηρουν εναν σταρχιδισμο βοηθωντας χωρις να το ξερουν το παιχνιδι των μεγαλων Ηλιθιων που βεβαια μονο ηλιθιοι δεν ειναι...Το παιζουν κι αυτοι με τον τροπο τους για να παραπλανουν τη μαζα...& στη ΜΑΖΑ & τη ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ της ειναι που στηριζονται & μας κυβερνουν & σκυβουμε στα παντα το κεφαλι...οπως 400χρονια με τους Τουρκους καναμε...Η επανασταση & τοτε ηρθε απο μια χουφτα ανθρωπων....Με εκτιμηση....& φιλικους χαιρετησμους !!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Βαρβάρα μου το σχόλιό σου (όπως πάντα κι αλλού ενημερωμένο & διαφωτιστικό). Πολλά ευχαριστώ, πιστεύω πως προσφέρει στο άρθρο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Προσωρινά και για λίγες ημέρες λόγω επιπλοκής της σύνδεσής μου δεν καταφέρνω να απαντώ στα σχόλια.
Σας διαβάζω όμως και
ζητώ συγγνώμη- κάνω ό,τι μπορώ για να διορθώσω το πρόβλημα.