Porta photo©by Pierre Couteau for DC

Τετάρτη, 22 Ιουνίου 2011

Ό,τι του φανεί του Λωλοστεφανή, ή Τα κόκκινα μαλλιά του κ. Κον Μπεντίτ


 Λίλιθ του Ντάντε Γκάμπρελ Ροσσέττι

Το 2010 που παρουσίαζε νέο βιβλίο του και τον είχαμε στο Μέγαρο, μιλούσε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπέρ των Ελλήνων και κατά της ευρωπαϊκής υποκρισίας. 
Το 2011 που έδωσε τη συνέντευξη στο ΒΉΜΑ (και σχολίαζα προχθές) έπαιξε το γνωστό μας πια παιχνίδι της επίρριψης ευθυνών στους ανεύθυνους και με πρόσβαλε με εκείνο το "είστε ο καθένας για την πάρτη του" [Που αλήθεια, μιά τόσο ιδιωματική έκφραση θα ήθελα να ήξερα πώς ακριβώς την είπε στα γαλλικά και ποιός ακριβώς έκανε τη μετάφραση ή διερμηνεία τής συνέντευξης].
Το 2011, λίγες μέρες μετά από τη συνέντευξη που με έθιξε (όπως τόσα τελευταία), μετακινείται πάλι 180 μοίρες το εκκρεμές του θυμικού του και στο αυτοκριτικό ύφος το προσφιλές στους αριστερούς αναφωνεί "είμαστε φαύλοι όσο οι Έλληνες". Που εντάξει.. όχι ακριβώς 180 μοίρες, αλλά αν είμαστε όλοι φαύλοι ελπίζω η δασκάλα να επιτρέψει σ' εμένα να γυρίσω στη θέση μου από τη γωνία που στεκόμουν τιμωρημένη.


Ουφ πια Κύριε Κον Μπεντίτ " κι εσείς και το καλό σας" (όπως λένε στο νησάκι μου). Όμως δε φταίτε εσείς γιατί δεν είναι τα μυαλά σας που μιλούν μα τα μαλλιά σας.

Η σχέση χρωματοσωμάτων και χαρακτήρα έχει μελετηθεί πολύ. Κυρίως από τους εκτροφείς αλόγων που επενδύουν εκατομμύρια λιρών σε πουλάρια που θα ήταν μεγάλο ρίσκο να τους βγουν απείθαρχα ή δίχως φιλοδοξία για νίκη παρότι έχει εξασφαλιστεί η ράτσα και η μυϊκή δύναμη.
Έχουν παρατηρήσει λοιπόν πως το κόκκινο μαλλί δίνει αλλοπρόσαλλη τρελή συμπεριφορά. Πράγμα που προ επιστημόνων ήταν γνωστό σε Ιρλανδία και Σκωτία, τόπους στους οποίους εμφανίζεται το γονίδιο που δίνει κόκκινο χρώμα μαλλιών στο 4% της ανθρωπότητας κι από τους οποίους πια έχει μεταφερθεί και στο Νέο Κόσμο.
"Γιά μιά φορά στη ζωή του κάθε άνδρας πρέπει να ερωτευτεί τρελά μιά κοκκινομάλλα" έλεγε η Λουσίλ Μπόλ εκφράζοντας ευγενικά αυτό που διαιωνίζουν τα αρχαία ανέκδοτα που ακούγονται στα παμπ γιά τις γυναίκες που είναι "κόκκινες παντού", θερμές σα φωτιά, ασταθείς κι ανισόρροπες σαν τη Φέργκι (που με τα δάχτυλα του ποδιού της στο στόμα ενός χρηματιστή κι αργότερα με το χέρι της στην τσέπη ενός ρεπόρτερ, έριξε τη βρετανική μοναρχία σε μεγαλύτερο κίνδυνο από όλους τους αντιμοναρχικούς μαζί), αλλοπρόσαλλες, παλαβές και ασυνάρτητες μα γοητευτικές και απολύτως ανεξάρτητες δηλαδή ασυνεπείς και άπιστες σε ανθρώπους, δεσμούς και ιδέες.
Κι αυτά όταν μιλάει το ποτό κι οι άνδρες κομπάζουν και θαυμάζουν.
Όταν μιλά η θρησκεία έχουμε τις μάγισσες (παραδοσιακά κοκκινομάλλες) και τον Ιούδα, τον άπιστο αρχετυπικό προδότη.

Διότι δυό πλευρές έχει το νόμισμα κι αν στους αιώνες οι άνδρες είχαν το προνόμιο της δημόσιας έκφρασης, πάντοτε ξέραμε πως όσα λένε γιά τις "Red Allover" ισχύουν και γιά την άλλη πλευρά και πως, σαν τα γοητευτικά άπιστα ροζ γατάκια, κάθε κοκκινομάλλης έχει ένα Ιούδα μέσα του που πάντα θα τον σπρώχνει να πάει αντίθετα στο ρεύμα και να μη σεβαστεί τις αλυσίδες που δεσμεύουν εμάς τους υπόλοιπους με μιά υποχρέωση συνέπειας σ' εκείνα που πρεσβεύαμε προχθές.

Zyklone Beta
Άχρηστη Πληροφορία της Ημέρας: Τα κόκκινα μαλλιά στον άνθρωπο είναι αποτέλεσμα μεταλλάξεων υπολειπόμενου χαρακτήρα (πρέπει να έχεις δύο απο αυτά για να την εκδηλώσεις) στο γονίδιο MC1R. Αυτό το γονίδιο κωδικοποιεί μια πρωτεΐνη, τον υποδοχέα mμελανοκορτίνης 1 . Το αποτέλεσμα αυτής της μετάλλαξης είναι , όταν ενεργοποιηθεί ο υποδοχέας από την ορμόνη διέγερσης μελανοκυττάρων, να μην παραχθεί η μαύρη χρωστική ευμελανίνη αλλά η φαιομελανίνη η οποία είναι κιτρινοκοκκινωπή.
Το ενδιαφέρον αυτού του υποδοχέα δεν περιορίζεται μόνο στον χρώμα του μαλλιού και της επιδερμίδας. Τα άτομα με κόκκινο χρώμα μαλλιών παρουσιάζουν κάποιες ιδιαιτερότητες - συγκεκριμένα στην αντίληψη του πόνο και στο αποτέλεσμα που έχουν πάνω τους διάφορα φάρμακα. Τείνουν να είναι λιγότερο ευαίσθητα στην επίδραση της λιδοκαΐνης, του κύριου τοπικού αναισθητικού στην οδοντιατρική, με αποτέλεσμα οι επισκέψεις στον οδοντίατρο να μην τους είναι τόσο ευχάριστες (μάλιστα "κυκλοφορεί" πως έχουν μεγαλύτερα ποσοστά αποχής απο οδοντιατρικές επισκέψεις σε σχέση με άλλα άτομα διαφορετικού χρώματος μαλλιών). Τείνουν επίσης να χρειάζονται μεγαλύτερες δόσεις γενικών εισπνεόμενων αναισθητικών (μέχρι και 20%) όπως το δεσφλουράνιο, κατά την διάρκεια ενός χειρουργείου. Φαίνεται επίσης να έχουν μεγαλύτερη αντοχή στον πόνο και...αντίθετα με το τι θα περίμενες απο τα παραπάνω με την λιδοκαΐνη και το δεσφλουράνιο, μεγαλύτερη ευαισθησία σε αναλγητικά της κλάσης των οπιοειδών. Less is more για τα κοκκινοτρίχικα ανάμεσά μας!
Fun fact: Η φαιομελανίνη είναι η χρωστική που δίνει το χρώμα στην θηλαία άλω.
_____________________________
Διαβάστε:
τα προ-χθεσινά του Ντανιέλ Κον Μπεντίτ: Ανταποκριτής
τα προ-προ-χθεσινά του Ντανιέλ Κον Μπεντίτ: δικό μου
      Red Hair Facts

3 σχόλια:

 1. Chacun Son Choix
  μήπως είναι Έλλην ο κύριος Μπεντίτ;
  Μπα Γάλλος είναι - παίζει λιγάκι η υπηκοότητα εκεί στα Ευρωπαϊκά σύνορα με τόσους πολέμους..
  Γάλλος. Καταλύει τη μοναρχία κι υποκλίνεται στο Ναπολέοντα ( τότε που ζούσαν οι αρκούδες ευτυχισμένες στα δάση. Τώρα πράσινα άλογα)
  Αύριο ποιος ξέρει με τι πλευρό θα ξυπνήσει κι αν δεν πάρει την κιθάρα του να πάει με τους Αγανακτισμένους να πουν όλοι μαζί ένα τραγουδάκι .Σώσον Κύριε τον λαόν σου κι ευλόγησον την κληρονομία σου -ευτυχώς καμία σχέση...ουφ
  μπον νανί που λέει κι ο κολλητός μου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Είναι που η Γαλλία φημίζεται γιά τη διπλωματία & γιά τη χρήση του λόγου με μιά κομψότητα που παρουσιάζει τα ήξεις-αφήξεις ως λογικούς προβληματισμούς σοφού που δε φανατίζεται. { Τώρα, αν & δεν ήθελα με παρασύρεις να σου δώσω, έτσι γιά την Ιστορία, & την πληροφορία που απέφευγα: Γαλλο-τέτοιο είναι, μα σκοπίμως δεν το αναφέρω διότι δε θέλω να με αναγκάσουν να διαγράψω σχόλιο αναγνώστη οι ρατσιστές που κυκλοφορούν ανωνύμως στον Κυβερνοχώρο. Αν & σπανίως επισκέπτονται τα δικά μας τα σαλόνια διότι τους χαλάει η ορθογραφία κι η απουσία σημαιοστολισμών. Μα, Καλό Απόγευμα!―γιά μπον καφέ είναι η δική μου ώρα (και με χρυσό καπνό που μόλις μου έφερε από την Τουρκία ευλογημένη φίλη).

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Ξαφνικά, χάρηκα που είναι μαύρα τα μαλλιά μου...!
  Πάντα διαβάζω με ενδιαφέρον όσα γράφεται μα σήμερα θέλησα να σας καλημερίσω κι απο εδώ. Ίσως, γιατί μύρισα το χρυσό καπνό σας...μέσα στα δαχτυλίδια του δικού μου μαύρου...
  Την καλημέρα μου, λοιπόν!

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Προσωρινά και για λίγες ημέρες λόγω επιπλοκής της σύνδεσής μου δεν καταφέρνω να απαντώ στα σχόλια.
Σας διαβάζω όμως και
ζητώ συγγνώμη- κάνω ό,τι μπορώ για να διορθώσω το πρόβλημα.