Porta photo©by Pierre Couteau for DC

Σάββατο, 11 Ιουνίου 2011

Χαιρετισμός στον Πάτρικ Λη Φέρμορ


           

Πέθανε σήμερα, 10 Ιουνίου 2011. 
Και θέλησα να γράψω εδώ για σας που δεν έτυχε να τον διαβάσετε για να σας τον συστήσω. Και όπως κάνω θα σας τα έλεγα από τη δική μου την πλευρά, θα μιλούσα για το Λη Φέρμορ, τον Πάντυ, που γνώρισα.
 Θυμήθηκα τη ζωή του από τις δυσκολίες στο σχολείο μέχρι το γύρο της Ευρώπης με τα πόδια στα 18 του σαν τον Σέλλεϋ, την αγάπη του για την Ελλάδα, τη ζωή του με τη Ρουμάνα αριστοκράτισσα Καντακουζηνού κι από το 1968 με τη γυναίκα του που πέθανε στην Καρδαμύλη της Μάνης στα 91 της μετά από πάνω από σαράντα χρόνια κοινής ζωής.

Ο σπουδαιότερος (''εν ζωή" έλεγαν ως σήμερα) Βρετανός συγγραφέας ταξιδιωτικών βιβλίων, ο Σερ Πάτρικ που, γράφει ο Ντάρρελ, τον καιρό των αντιβρετανικών ταραχών στην Κύπρο τραγούδησε ένα βράδυ ελληνικά αγωνιστικά τραγούδια και μαζεύτηκε απ' έξω όλο το χωριό κι άκουγε με σεβασμό επειδή, εξήγησαν, μόνο Έλληνας θα τραγουδούσε έτσι. Ο αντάρτης του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου που έπεσε στην Κρήτη με αλεξίπτωτο κι έζησε ως Μιχάλης" στα βουνά (κι η απαγωγή του Γερμανού στρατηγού που οργάνωσε έγινε αργότερα ταινία). Ο επίτιμος δημότης του Ηρακλείου, της Καρδαμύλης Μάνης και του Γύθειου, ο παρασημοφορημένος εκκεντρικός που πρωτοχρησιμοποίησε γραφομηχανή στα γεράματα, ο πολυγραφότατος και πολυβραβευμένος, πέθανε πλήρης ημερών, όπως λένε, και πλήρης, υπερπλήρης τιμών κι εμπειριών.
Άλλα  τη σπουδαία ζωή του Sir Patrick "Paddy" Michael Leigh Fermor, DSO, OBE, Ιππότη Γραμμάτων και Τεχνών της Γαλλίας και Ανώτερου Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικος της Ελλάδας, δε θα σας πω λοιπόν. 
        Μόνο θα σας συστήσω το Time Of Gifts (1977)  που μιλά για το πρώτο του ταξίδι (το με τα πόδια) στη Ευρώπη πριν το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και θεωρείται το αριστούργημά του, όπως και το Between The Woods And The Water(1986). Τη 'Ρούμελη' βεβαίως, και το μόνο του μυθιστόρημα 'Τα βιολιά του Αγίου Ιακώβου' που το έκανε όπερα ο συνθέτης Μάλκολμ Γουΐλλιαμσον. Πιο πολλά δε χρειάζεται να πω, υπάρχει ολόκληρο ιστολόγιο δικό του κι εκεί θα βρείτε τα πάντα, μέχρι και τη σημερινή νεκρολογία του BBC.   Κι  αυτό, μαζί με τα ανωτέρω έργα του σας συστήνω αποχαιρετώντας τον.   


__________________________________________________Με γερμανική στολή
                                                 
                                                     
 

Φωτογραφίες από το σπίτι του (που σχεδίασε ο ίδιος) στην Καρδαμύλη Μάνης.
 'Πατρίδα μας είναι εκεί που έχουμε τα βιβλία μας' έλεγε.

     

    Περισσότερα στο ιστολόγιο http://patrickleighfermor.wordpress.com_____________________________________________ 

4 σχόλια:

 1. Καλό ταξίδι, "Φιλεντέμ"! Η Κρήτη θα σε θυμάται πάντα σαν δικό της παιδί.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Συγκινητικό σχόλιο Φιλεντέμ. Κρίμα που είναι ανώνυμο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Καντακουζινού, Βυζαντινή , Φαναριώτισα , Κωνσταντινουπολίτισσα εν Ρουμανία !
  Ο Paddy από τους Originals του SAS με ύδριση στο Κάιρο, δόξα σους αντι Ναζι commando's και όχι βέβαια "αντάρτης " είχε αποσταλή από το Λονδίνο ( Ο W. Churchill ήταν ο ηθύνων νους πισω απο την δραάση του SOS μετέπειτα SAS). Χάρη στον Winston έδρασαν οι ήρωες στην Ελλάδα , και χάρη σε αυτόν σώθηκε η Ελλάδα από τα δεσμά των Γκουλάγκ και του Στάλιν !

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Σωστά τα λες για τη Ρουμάνα Φαναριώτισσα.
   Το 'αντάρτης' επειδή με το εκεί αντάρτικο δούλεψε
   (κι 'αντάρτης' στα βουνά της Κρήτης δε σημαίνει πάντα το άλλο).

   Ευχαριστώ Φίλε μου για το σχόλιο και την επίσκεψη.
   Καλό απόγευμα!

   Διαγραφή

Προσωρινά και για λίγες ημέρες λόγω επιπλοκής της σύνδεσής μου δεν καταφέρνω να απαντώ στα σχόλια.
Σας διαβάζω όμως και
ζητώ συγγνώμη- κάνω ό,τι μπορώ για να διορθώσω το πρόβλημα.