Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2012

Ταλέντο, δόξα και μιά φίλη μου παλιά







Μιά από τις αγάπες μου, ίσως σας ξαφνιάζει ίσως (αν με ξέρετε) όχι, είναι η Dolly Parton.
Διάσημο το στήθος κι η λεπτή της μέση, το trailer-park chic για το οποίο με το θαυμάσιο πνεύμα της κάποτε απάντησε ότι 'κοστίζει πανάκριβα να είσαι τόοοσο φτηνή'.
Γνωστές οι περούκες που παραδέχεται πως την άφησαν σχεδόν φαλακρή, γνωστά τα λαμέ και τα λευκά καουγκέρλικα κρόσσια, το μικροσκοπικό της μέγεθος και το τεράστιο ταλέντο.
Γνωστές οι ιστορίες για τη φτώχεια από την οποία γλύτωσε, τον αγράμματο σοφό πατέρα και το πρότυπό της, την πουτάνα της πόλης που της έλεγαν οι μεγάλοι να αποφεύγει μα εκείνη παρατήρησε πως ήταν η μόνη προσεγμένη γυναίκα της περιοχής  και τα είχε όλα της μεγάλα. Μαλλιά, βυζιά και βλεφαρίδες, τακούνια, νύχια, γέλιο. Κι η μικρή Ντόλυ με τη γλυκιά φωνή υποσχέθηκε στον εαυτό της πως αυτό θα γίνει όταν μεγαλώσει κι όχι έγκυος και ξυπόλυτη με έξι παιδιά κι ένα μπεκρή στο τροχόσπιτο, σαν τις ενάρετες.
Κι έγινε. Το πώς θα το βρείτε σε κάθε βιογραφία, μαζί με τα λογοπαίγνια και τα τραγούδια της, τις παιδικές βιβλιοθήκες που χρηματοδοτεί ώστε κανένα παιδί του τροχόσπιτου να μη στερηθεί τη γνώση. Και τον μεγάλο άγωστο, τον πιστό της σύζυγο των.. (ας μην πούμε πόσων) χρόνων.

Μιά ιστοριούλα, που είπε η ίδια στη Mme Kastell  θα σας διηγηθώ απόψε που άκουγα πάλι τα τραγούδια της, καθένα, σαν του Johnie Cash, μιά ιστορία ζωής.
Το πιο διάσημο τραγούδι της λίγοι γνωρίζουν πως είναι δικό της. Είναι το 'I 'll always love you', soundtrack  και τεράστια επιτυχία της (τυχερής που κλώτσησε την Τύχη της) Whitney Houston. Το είχε ακούσει ο Κέβιν Κόστνερ κι επέμενε να το πει η Χιούστον στην ταινία που έπαιξε εκείνος το Σωματοφύλακα κι εκείνη τη Σταρ. Και έγινε πασίγνωστο, μαζί με την κλασική ομορφιά της Χιούστον, και πήρε βραβεία και το άκουσε όλη η γη.
Το τραγούδι όμως ήταν πολύ παλιότερο. Κι ο πρώτος που το εκτίμησε και το ζήτησε ήταν ο Elvis Presley. Συγκινήθηκε η φιλενάδα τής Μαντάμ και θα υπέγραφαν όταν αντελήφθη πως όταν δίνεις τραγούδι στον Έλβις (όπως και σε άλλους πολλούς εδώ πιο κοντά μας) πουλιέσαι ολόκληρος για την τιμή. Δηλαδή του ανήκουν για πάντα όχι μόνο το copyright αλλά κι η αίγλη για τη σύνθεση και το στίχο. Ο Colonel Parker o μάνατζερ ήταν ανένδοτος κι η Ντόλυ ίσως είναι ο μοναδικός συνθέτης στα χρονικά που αρνήθηκε τραγούδι στον Έλβις.
Που, σίγουρα θαυμάσια θα το έλεγε αλλά το ντόρο που έκανε είκοσι χρόνια μετά δε νομίζω να τον έκανε, ούτε βέβαια θα ήταν τόσα τα κέρδη.
Άλλη μιά απόδειξη πως
 το ταλέντο θέλει δουλειά μα η δόξα Τύχη.
Και με αυτό το σοφό δίδαγμα της Μαντάμ σας καληνυχτίζω,
μα όχι πριν ακούσουμε την παλιά καλή μου φίλη:

Για την Ιστορία: 
I will always love you το αυθεντικό με τη Dolly Parton που παραδέχεται πως η Whitney Houston  το λέει καλύτερα.

Χαρείτε :
Αυτό  που μου θύμισε κάποιον απόψε:


και ένα από τα αγαπημένα μου:
You, left me just when I needed you most


και το hit, τη σπαρακτική Jolene:


Jolene, Jolene σε ικετεύω μη μου πάρεις τον άνδρα μου. Η ομορφιά σου δε συγκρίνεται.. σα φλόγες τα καστανά μαλλιά σου... μάτια σμαραγδένια...και δε μπορώ να σε συναγωνιστώ...
Για σενα μιλά στον ύπνο του... κλαίω όταν φωνάζει το όνομά σου..
Έχεις επιλογή Jolene, μα άλλος για μένα δεν υπάρχει.. σε ικετεύω μη μου πάρεις τον άνδρα μου...
Jolene, jolene, jolene, jolene
Im begging of you please dont take my man
Jolene, jolene, jolene, jolene
Please dont take him just because you can
Your beauty is beyond compare
With flaming locks of auburn hair
With ivory skin and eyes of emerald green
Your smile is like a breath of spring
Your voice is soft like summer rain
And I cannot compete with you, jolene

He talks about you in his sleep
Theres nothing I can do to keep
From crying when he calls your name, jolene

And I can easily understand
How you could easily take my man
But you dont know what he means to me, jolene

Jolene, jolene, jolene, jolene
Im begging of you please dont take my man
Jolene, jolene, jolene, jolene
Please dont take him just because you can

You could have your choice of men
But I could never love again
Hes the only one for me, jolene

I had to have this talk with you
My happiness depends on you
And whatever you decide to do, jolene

Jolene, jolene, jolene, jolene
Im begging of you please dont take my man
Jolene, jolene, jolene, jolene
Please dont take him even though you can
Jolene, jolene
____________


8 σχόλια:

  1. Θεά η Dolly, δεν το είχα ξανακούσει το Ι'll always love you στο original, μου άρεσε. αλλά και ο Εlvis ωραία θα το έλεγε ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μμμμ..δεν ξέρω..γιατί μια γυναίκα να πρέπει να ξοδεύει μια ζωή και μια περιουσία για μια illustration? Γιατί το ζητούμενο να είναι το looking cheap? Ταλέντο είχε, όμορφη ήταν, επαναστάτρια προφανώς..αυτά έφταναν για μένα. Κάθε πλάσμα σ'αυτή τη ζωή έχει μια αποστολή..η Dolly Parton έχει αναμφίβολα άστρο αλλά κι οι γυναίκες του Νότου που μεγάλωσαν ντουζίνες παιδιών στα τροχόσπιτα προφανώς αυτό μπορούσαν να στηρίξουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κι η Χιούστον νομίζω το έκανε δικό της, αλλά με τι τίμημα Lyriel! Χάρηκα που σου αρέσει.

    My darling desperate, αντίθετα βλέπω δε σε συγκινεί.
    Μα όχι δεν 'πρέπει' . Δεν είναι το ζητούμενο να είναι φθηνή. Είναι ειλικρινής διαπίστωση πως το γούστο της δείχνει φθηνό στον κόσμο των πλούσιων. Κι είναι επίτευγμα που δεν είναι νεόπλουτη Σουσού (δεν αγγλική προφορά της Madonna)... Όσο για τις πολύτεκνες τροχόσπιτων μην ξεχνάμε πως η ίδια η DP καμαρώνει για την τέτοια οικογένειά της, απλώς άλλο επέλεξε―
    εγώ είμαι που δεν έχω υπομονή ή έλεος (κι αυτό είναι απολύτως υποκειμενικός φανατισμός μου).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Όχι αγαπημένη μου Δάφνη, δεν είναι πως δε με συγκινεί..καταλαβαίνω πως αυτή είναι η αισθητική της και τη σέβομαι όσο δε φαντάζεσαι. Δεν πρότεινα να γίνει κάτι άλλο απ'αυτό που είναι ούτε μια νεόπλουτη Σουσού. Το αντίθετο: μέχρι και τα 70's, το στυλ της ήταν πολύ ξεχωριστό παρόλο που ακολουθούσε το ρεύμα της εποχής..ήταν γλυκιά, ελκυστική, με υπέροχα ξανθά μαλλιά και πανέξυπνο μουτράκι. Το πρόσθετο στήθος, τα φουσκωμένα χείλη κι οι περούκες που την άφησαν φαλακρή γιατί? Το γούστο της θα κυριαρχούσε έτσι κι αλλιώς αν το διάλεγε..γιατί να ξοδεύει μια περιουσία για γίνει ένα cheap&chic icon κι όταν πέφτει στο κρεββάτι να μην αναγνωρίζεται? Μια γνώμη λέω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. η μουσική ζει όσο την ακούμε και την αναπαράγουμε επίσης.
    είναι πολύ ενδιαφέρον το πώς αλλάζουν χροιά από στόμα σε στόμα.
    πάντα δύσκολη η ζωή για τις γυναίκες. παρ όλ αυτά κάποιες τα καταφέρνουν αρκετά καλά...
    καλό βράδυ Δάφνη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Θέμα γούστου όλα αυτά darling desperate & χαίρομαι που τα συζητάμε (πρόσεξες πως μόνο γυναίκες είμαστε σ' αυτό;) Πολλού οι τρόποι να εμέμβουμε στο σώμα μας, πολλά & σύνθετα τα κίνητρα κι είμαι η τελευταία που (όσο κι αν με λυπεί) θα κατακρίνω τη φθορά πόυ άλλος προκαλεί στο άμοιρο σαρκίο.. ΚΙ εδώ νομίζω εσύ ειδικά με νοιώθεις..
    Summertime χαρά μου η μουσική που αγαπώ να αγγίζει τη Μουσικό, χαρά μου επίσης, πάντα που περνάς.
    Μην κρίνετε από την ώρα: είστε Κυρίες μου η Καλημέρα μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Απαντήσεις
    1. Θαυμαστή κι η Dolly μου
      κι εγώ Αντρέα; (lol- και σ΄ευχαριστώ που ήρθες στο μικρό μου κήπο)

      Διαγραφή

Το Blogger με ενημερώνει ότι δε μου επιτρέπει να απαντώ στα σχόλια στο ίδιο μου το blog- λόγω κάποιας ρύθμισής μου για cookies (την οποία δε θυμάμαι) .

Ψάχνω για να διορθώσω
μα εν τω μεταξύ ΣΑΣ ΖΗΤΩ ΣΥΓΓΝΩΜΗ που δεν απαντώ πάντα
και ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ που σχολιάσατε.
Μου δίνετε μεγάλη χαρά όταν κάνετε τον κόπο- ακόμα κι αν διαφωνούμε.