Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2012

SOPA? ΟΧΙ, δε θα σωπάσουμε!

PIPA? Δε νομίζω...





SOPA (Stop Online Piracy Act) ονομάζεται ο νόμος που προετοιμάζεται στις ΗΠΑ για να προστατευθούν από την πειρατεία πολυεθνικές και υπερπληρωμένοι δημιουργοί.
Πρόκειται για νόμο που ποινικοποιεί τη διάδοση της πληροφορίας και θα κλειδώσει τη Γνώση.
Ο νόμος ετοιμάζεται στις ΗΠΑ. Αλλά ό,τι ξεκινά εκεί κι αγγίζει την Κοιλάδα της Σιλικόνης μας αφορά όλους διότι επηρεάζει τα υλικά της σκέψης μας και τη διάδοση των ιδεών.
Το ίδιο συμβαίνει και με το PIPA (PROTECT IP Act).

Wikipeadia, Google, Facebook, youtube και άλλες μεγάλες διαδικτυακές εταιρίες ετοιμάζουν μιά πρωτοφανή αντίδραση με την οποία μόλις συντάχθηκαν και οι Anonymous.

Σας μεταφράζω από τη Wikimedia:

Εδώ και μιά δεκαετία ξοδέψαμε εκατομμύρια για να χτίσουμε τη μεγαλύτερη εγκυκλοπαίδεια  στην Ιστορία. Αυτή τη στιγμή το Αμερικανικό Κογκρέσο μελετά νομοθεσία που θα μπορούσε να αποβεί μοιραία καταστροφική για το ελεύθερο και ανοιχτό Διαδίκτυο.
'Μαυρίζουμε' την αγγλόφωνη Wikipeadia  για 24 ώρες, αρχίζοντας από τα μεσάνυχτα της 18ης Ιανουαρίου (ανατολική ώρα). Οι αναγνώστες που θα μας επισκέπτονται κατά τη διάρκεια του black-out δε θα έχουν πρόσβαση στην εγκυκλοπαίδεια μα θα βλέπουν μηνύματα που θα ενθαρρύνουν τη συζήτηση των SOPA και PIPA και τη διάδοση των απόψεών τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (Facebook, twitter κ.λ.).
__________________

Αυτό το blog είναι κατά κάθε μορφής λογοκρισίας, κάθε περιορισμού, κάθε φραγμού στη διακίνηση ιδεών.

Παρακαλώ υποστηρίξτε την αντίδρασή μας. 
Μας αφορά όλους.




Πώς μπορείτε να βοηθήσετε είτε είστε Αμερικανός είτε όχι
Δηλαδή:
Κοινοποιούμε, συζητούμε, απαιτούμε από τους πολιτικούς μας να μην αγνοήσουν το ζήτημα,
να μη νομοθετήσουν και ψηφίσουν ερήμην μας (όπως συνηθίζουν οι Έλληνες Ευρωβουλευτές).
_____________

άλλες πληροφορίες
Αν είναι μεγάλη ανάγκη στην αγγλόφωνη Wiki μπαίνουμε από κινητό ή disabling το JavaScript μας.

Anonymous


Πλάι στο κείμενο της Wikipedia, η σελίδα με την οποία ανοίγει: 'Φανταστείτε ένα Κόσμο Δίχως Ελεύθερη Γνώση'. 


Αν δεν έχετε χρόνο ή κέφι να γράψετε σχετικά παρακαλώ κοινοποιήστε ή επισημάνετε την ανάρτηση αυτή στο google, ή αν κάτι σας αρέσει δανειστείτε από εδώ εκόνες ―είτε σηματα είτε τη δική μου φεμινιστική αφίσα― ελεύθερα, για το καλό όλων μας, για το μέλλον!


Protect IP (SOPA)
με ελληνικούς υποτίτλους


 ________________________
19 Ιαν.2.30π.μ.



Στο σχόλιό μου (κάτω) θα δείτε, αν δεν το ξέρετε πως ο Μπαράκ Ομπάμαώρες πριν τη διαδικτυακή διαμαρτυρία δήλωσε πως δε θα υπέγραφε το συγκεκριμένο νόμο. Η απεργία ματαιώθηκε. 
Σας γράφω από το κρεβάτι μου, χαρούμενη που η μικρή αυτή μάχη κερδίθηκε μα και εκνευρισμένη που, με τον χαρακτηριστικά cool τρόπο του ο Πλανητάρχης μου έφαγε την ημέρα. 
Καλά να πάθω που ασχολούμαι με εφήμερα κι επίκαιρα.
Πήρα το μάθημά μου (ελπίζω).
Και για να κλείσω, πριν γυρίσω στο βιβλίο μου σας έχω, (μετά τη δική μου τώρα διαβάζετε) τη δήλωση που πριν λίγο ανέρτησε στον 'Τοίχο" του ο


The internet is the most powerful tool we have for creating a more open and connected world. We can't let poorly thought out laws get in the way of the internet's development. Facebook opposes SOPA and PIPA, and we will continue to oppose any laws that will hurt the internet. The world today needs political leaders who are pro-internet. We have been working with many of these folks for months on better alternatives to these current proposals. I encourage you to learn more about these issues and tell your congressmen that you want them to be pro-internet. You can read more about our views here: https://www.facebook.com/FacebookDC?sk=app_329139750453932.
______________
Αν φτάσατε ως εδώ δείτε και το ενδιαφέρον άρθρο που γράφτηκε μετά την ανάρτησή μου:

Η αυτο-οργάνωση των χρηστών ως απάντηση στις νομοθετικές επιθέσεις στο Διαδίκτυο από τον:

7 σχόλια:

  1. Με πολύ μεγάλη χαρά (και αφού 'έχασα' ώρες γράφοντας την ανάρτηση) πριν λίγο διαβάζω πως:

    Δεν θα υποστηρίξει το νομοσχέδιο SOPA ο Μπαράκ Ομπάμα

    Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι δεν θα υποστηρίξει τα νομοσχέδια Stop Online Piracy Act και Protect IP.

    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, δήλωσε πως δεν θα υποστηρίξει το νομοσχέδιο SOPA (Stop Online Piracy Act, κατά της πειρατείας), το οποίο θα συζητηθεί αύριο στη Γερουσία των ΗΠΑ, όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί.
    Επίσης, ο Μπαράκ Ομπάμα είπε πως δεν θα υποστηρίξει ούτε το νομοσχέδιο Protect IP, το οποίο αποτρέπει μηχανές αναζήτησης όπως το Google και το Bing από το να κατευθύνουν χρήστες σε ιστοσελίδες που διακινούν κλεμμένο περιεχόμενο, ενώ θα επιτρέπει σε ιδιώτες και εταιρίες να κάνουν μηνύσεις όταν παραβιάζονται τα πνευματικά τους δικαιώματα....
    www.kathimerini.gr
    __________Άρα ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΑΜΕ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. βασικά παρακολουθώ καιρό την μάχη που γίνεται στο νετ, η ελεύθερη διακίνηση γνώσης και πληροφορίας δεν αφορά μόνο τις εγκυκλοπαιδικές γνώσεις ή κάποια copy paste κείμενα που τυχόν κυκλοφορούν. Το σοβαρό κομμάτι είναι εκείνο που έχει να κάνει με το ελεύθερο λογισμικό όπως είναι τα linux για πολλούς λογούς που δεν μπορώ να αναπτύξω εδώ . Είχα παρακολουθήσει μια διάλεξη ενός αναρχο-φυσικου πρώην επιστήμονα του ΜΙΤ που υπερασπιζόταν το θέμα δίνοντάς διαλέξεις σε όλο τον κόσμο δείχνοντας πως πρώτοι και καλύτεροι κλέφτες είναι οι πολυεθνικές σε όλα τα επίπεδα , τεσπα κερδήθηκε μια μάχη αλλά όχι ο πόλεμος ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Silversurfer ακριβώς. Πολυεθνικές κάθε τύπου, ακόμα κι αυτές που θα απεργούσαν σήμερα. Η μάχη (πειρατεία ιδε΄ν & στελεχών) μεταξύ Google & Facebook είναι σκληρή. Θυμάμαι ακόμα πως πριν αγιοποιηθεί ο Jobs ήταν φημσμένος κλέφτης ιδεών από hackers...
    Τα κίνητρα κι οι πιέσεις για τέτοιους νόμους είναι εμπορικά μα εμάς μας καίνε οι συνέπειες.. Κι αλήθεια ο πόλεμος δεν κερδήθηκε. Ίσα-ίσα ο Ομπάμα περίμενε ως τελευταία στιγμή να ανκοινώσει (σα να μην ήξερε από χθες) & χάθηκε η πρωτιά..
    ______

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. η μικρή νίκη θα φέρει τη μεγάλη...

    καλημέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ας προσθέσω και μια χιουμοριστική νότα σ' αυτή τη συζήτηση λέγοντας ότι,δισεκατομμύρια άρρενες χρήστες του ίντερνετ,οι οποίοι το χρησιμοποιούν τα βράδια τους τα εργένικα (τραγούδιαλέωαρμένικα),για την παρακολούθηση "ντοκυμαντέρ" για ενήλικες,θα αντιδρούσαν βιαίως,ούτως ή άλλως σε τέτοια νομοσχέδια!!!...αν και απ' ό,τι έμαθα,ακόμα και τα porn-sites,που χάνουν πολλά εκατομμύρια από το free downloading,τάχθηκαν κι αυτά εναντίων των SOPA και (pare mou mia) PIPA!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Σημαντική πληροφορία Φίλε Χωστήρα.
    Πίεζαν ίσως και τα πορνοσάιτς τον Πλανητάρχη αλλά κι αυτός πώς να περάσει τα βράδια του; Με πιστωτική του φίλου δε γίνονται τέτοια..

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Το Blogger με ενημερώνει ότι δε μου επιτρέπει να απαντώ στα σχόλια στο ίδιο μου το blog- λόγω κάποιας ρύθμισής μου για cookies (την οποία δε θυμάμαι) .

Ψάχνω για να διορθώσω
μα εν τω μεταξύ ΣΑΣ ΖΗΤΩ ΣΥΓΓΝΩΜΗ που δεν απαντώ πάντα
και ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ που σχολιάσατε.
Μου δίνετε μεγάλη χαρά όταν κάνετε τον κόπο- ακόμα κι αν διαφωνούμε.