Παρασκευή 24 Μαΐου 2013

Νέε μου Ποδηλάτη πρόσεχε τώρα που έγινες δότης



Από 1η Ιουνίου το πτώμα σας θα ανήκει στο ελληνικό κράτος. Ο (ΓΑΠιος) νόμος ψηφίστηκε δίχως διαδηλώσεις και συζητήσεις όπως συμβαίνει με όλα τα σοβαρά του κράτους μας. Και, παρότι δε με αφορά προσωπικά αφού «είναι το δικό μου αίμα/δηλητήριο στη φλέβα/και οχιά να με τσιμπήσει/κι αυτή καλή μου-καλή μου θα ψοφήσει»* θέλω να ξέρετε ότι  διαφωνώ με την υποχρεωτική δωρεά οργάνων και όχι για θεολογικούς ή μεταφυσικούς λόγους.

Κατ' αρχήν επειδή το σώμα μας μάς ανήκει και νόμοι και συντάγματα  αυτό οφείλουν να το σέβονται. 
Κι ύστερα διότι σήμερα υπάρχει τεράστια ζήτηση οργάνων, δεν είναι μυστικό ότι διεξάγεται παγκοσμίως στυγνό εμπόριο. Στην Ινδία έχουν ανοίξει κλινικές νεφρού όπου ο πλούσιος Δυτικός αγοράζει όργανα φτωχών Ινδών που δεν έχουν άλλο τρόπο επιβίωσης. Κι αυτό θα έπρεπε να μας βάλει σε σκέψεις.
Συχνά αναφέρεται προπαγανδιστικά ένα παροιμιώδες παλικάρι που σκοτώθηκε με μηχανή και οι γονείς του δεν έδωσαν τα όργανα. Στις κοινωνίες μας που η πιο επικίνδυνη ομάδα για το σύστημα είναι οι νεαροί άνεργοι άνδρες (οι αναλώσιμοι που οι υπερδυνάμεις τους στέλνουν σε πολέμους) ποιος μου εγγυάται πως δε θα αρχίσουν να σκοτώνονται σε "τροχαία" για τα όργανά τους; Ή στις διαδηλώσεις; Ή .. και στα αστυνομικά τμήματα;
Επίσης- για το καλό μας τάχα- η υποχρεωτική δωρεά πιθανότατα  σύντομα να φέρει και την αναγραφή σε κάποια ηλεκτρονική κάρτα των προσωπικών δεδομένων μας. Θα δείτε που μόλις ο νόμος μπει σε εφαρμογή θα αρχίσουν άλλα: το παροιμιώδες παλικάρι μπορεί να είχε AIDS  και να ζημιώθηκε ο αθώος λήπτης. Αυτό θα φέρει νέες διακρίσεις, κατάργηση των προσωπικών δεδομένων για το κοινό καλό και, ποιος ξέρει, μπορεί και νέους περιορισμούς στο δικαίωμα να διαθέτουμε (και να φθείρουμε) το σώμα μας κατά βούλησιν όπως έχουμε κάθε δικαίωμα να κάνουμε αφού είναι απολύτως δικό μας.
Πριν λίγο διαβαζα έναν ιστορικό που ονομάζει τη Δημοκρατία μας θνησιγενή και τη χώρα μας υποανάπτυκτη (που για πολιτική ορθότητα μετονομάστηκε σε Υπό Ανάπτυξιν. Θέλετε απόδειξη άλλη από τις απανωτές χρεοκοπίες και δικτατορίες, τα στρατόπεδα, τα βασανιστήρια, τις δολοφονίες αντιφρονούντων; Θέλετε απόδειξη άλλη από τη λογοκρισία του παρελθόντος και τα ΜΜΕ που, σήμερα π.χ., σε μια χώρα κάκιστων και επικίνδυνων οδηγών παρακινούν κάθε αρτιμελή να γίνει ποδηλάτης ενώ ταυτόχρονα καμιά συζήτηση δεν ξεκίνησαν για το νόμο που αυτό τον ποδηλάτη τον κάνει στόχο ως κινούμενη τράπεζα οργάνων;
Γι αυτό σας, λέω… για ξανασκεφτείτε το.
_________________________________________________
Ο Νόμος
από το: thesecretrealtruth:

ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΟΙ ΔΟΤΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΔΩΡΗΤΕΣ ΟΡΓΑΝΩΝ

Βάσει του καινούργιου νόμου:

α. Η αφαίρεση οργάνων πραγματοποιείται από «Οργανισμούς Αφαίρεσης», που είναι νοσοκομεία Ν.Π.Δ.Δ. ή Ν.Π.Ι.Δ. κοινωφελούς και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα ή ιδιωτικές κλινικές, που έχουν λάβει τη σχετική άδεια. Παραχωρείται έτσι, κατά παγκόσμια πρωτοτυπία, δικαίωμα αφαίρεσης οργάνων σε τρίτους, οι οποίοι μάλιστα εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα. Όπως είπα πιο πάνω, η αφαίρεση οργάνων διεθνώς γίνεται από τις ομάδες των μεταμοσχευτικών κέντρων και όχι από ιδιώτες.


β. Η αφαίρεση ενός ή περισσοτέρων οργάνων από ενήλικο θανόν πρόσωπο πραγµατοποιείται, εφόσον όσο ζούσε δεν είχε εκφράσει την αντίθεσή του. Γίνεται δηλαδή βάσει δικαζόμενης συναίνεσής του.

Σχόλιο: Με αυτό τον τρόπο, το ανθρώπινο σώμα μετατρέπεται με την έννοια του Εμπράγματου Δικαίου σε πράγμα, επειδή κάποιος (φυσικό ή νομικό πρόσωπο) ασκεί πια κυριότητα επ’ αυτών, έχοντας από το νόμο το δικαίωμα να αποφασίσει για τα όργανα του θανόντος (αυτός που αποφασίζει για τα πράγματα ασκεί κυριότητα επ’ αυτών). Και επειδή το σώμα γίνεται πράγμα, ο νόμος προβλέπει και τους σχετικούς κανόνες ποιότητας και ασφάλειας



______________________________________________________
credits 
εικόνα: Η δημοσίευση του Νόμου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως

*μια κι εγώ σαν τον Τσιτσάνη πέρασα «χρόνια στην παλιά παράγκα» να «τη βγάζω με το μάγκα»


Η Δήλωση (Αρνούμαι να γίνω Δωρητής Οργάνων) ΕΔΩ με οδηγίες από το ΙΝΚΑ 
―αν και λίγοι πιστεύω δε θα βαρεθούν ή θα το ρισκάρουν να ξεχωρίσουν. Γι αυτό, καλού-κακού φτιάξτε κι ένα μπλουζάκι που να λέει 'ΜΗ ΒΑΡΑΣ-ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΔΟΤΗΣ" για όταν ποδηλατείτε ή μοναχοπερπατάτε στους αγρούς. 

Περί εμπορίου οργάνων
(αν βαριέστε να γκουγκλάρετε) δείτε The Telegraph India 
και συλλογή άρθρων πάνω στο θέμα στους Times of India.

Για την Ελλάδα
ΙΝΚΑ  ΕΛΛΑΔΑ :Το παγκόσμιο φυτώριο ανθρωπίνων οργάνων και ιστών και πολύ αναλυτικά και ενδιαφέροντα (αν αντέχετε): epamioanninon


Για περισσότερη σκέψη πάνω στο θέμα συνιστώ το εξαιρετικό μυθιστόρημα του Θοδωρή Καλλιφατίδη: Ο Έκτος Επιβάτης (2003, εκδόσεις Γαβριηλίδη).

25 σχόλια:

  1. ωχ ωχ ωχ, και είμαι ένθερμος ποδηλάτης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. To ξέρω Tremens μου κι έτσι που σε χάσαμε τελευταία αν ήταν μια βδομάδα μετά θα είχα ανησυχήσει..
      Βάλε κακού-κακού ένα φωσφοριζέ 'Δεν είμαι Δότης-τζάμπα θα με τρακάρεις' στην πλάτη..

      Διαγραφή
  2. Ποδηλάτισσα δεν είμαι αλλά απ΄ότι κατάλαβα πρέπει με κάποιο τρόπο να δηλωθώ ως αντιρρησίας του Νόμου! Πού και πότε το κάνω;
    ΥΓ: Άδεια αναδημοσίευσης στο φέις ! Σε περίμενα πώς και πώς! :)
    Τα φιλιά μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι, αλλά η διαδικασία σίγουρα δε θα είναι εύκολη.. Ίσως αν πηγαίναμε ίδια στιγμή όλοι μαζί...

      Αναδημοσιεύσεις παντού ελεύθερα (για ευγενείς που δίνουν link ή το όνομά μου).
      Με σπρώξατε...

      Καλό σου βράδυ..

      Διαγραφή
    2. Εννοείται με τα στοιχεία σου! Στυγνά θα σε δώσω! :-D
      Τα σέβη μου για τη λιτή αλλά περιεκτική προσέγγιση του θέματος!
      Θέλω να το αναδημοσιεύσω γιατί νομίζω ότι κάπου πήρε το μάτι μου ότι το πήραν πολύ αψήφιστα το θέμα!
      Καλό βράδυ κι ευχαριστώ!

      Διαγραφή
    3. Οι πιο πολλοί αψήφιστα ή σαχλοψυχοπονιάρικα
      κι άλλοι με ένα τρελό φανατισμό λες και χρειάζονται οι ίδιοι τώρα αμέσως τα όργανά μας.

      Όσο διαδίδουμε καλό είναι

      Διαγραφή
  3. kati eixa akousei ma den hksera pws tha tethei se isxy toso nwris o nomos.emeis oikogeneiakws tha dhlwsoume antirrhsies.ntavatzhlikia me to...ptwma mas;pote.efxaristw gia thn enhmerwsh dafnh.filia.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Την άποψή μου για το θέμα, γενικά, την έγραψα στην προηγούμενή σου ανάρτηση. Εδώ περιορίζομαι μόνο να συμπληρώσω πως, όντως, με την ισχύ αυτής της ρύθμισης, το σώμα αντιμετωπίζεται σαν πράγμα - που και πάλι νομικά δε στέκει, αλλιώς δε θα υπήρχε η έννοια της "βεβήλωσης νεκρού", έτσι δεν είναι;
    Αναφορικά με το blog, που μου έγραψες, αρχίζω να το σκέφτομαι πολύ σοβαρά. Όχι τίποτα άλλο, να μπορώ, βρε αδερφέ, να εκφράζομαι χωρίς να υφίσταμαι λογοκρισία.
    Προς το παρόν, αφήνω το θέμα της δωρεάς οργάνων. Έχει μια υπέροχη πανσέληνο απόψε, από εκείνες που κάνουν κάποιον να γίνεται λίγο παγανιστής... Χαιρετώ! Άγνωστη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αγαπητή μου Άγνωστη
    ευχαριστώ που σχολίασες πάλι, όσα λες κι όσα είπες χθες καλό είναι να διαβαστούν.

    Καλό σου βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Το ότι η Ελλάδα είναι υπανάπτυκτη είναι φανερό σε κάθε σκεπτόμενο άνθρωπο. 'Οχι ότι δεν υπάρχουν κι άλλες τέτοιες στην Ευρώπη, αλλά εμείς υποτίθεται ότι, και λόγω κληρονομιάς, θα έπρεπε να βρισκόμαστε πολύ μπροστά... Δεν ξέρω αν φταίει η σκλαβιά των 400 χρόνων, αλλά όλα τα βαλκάνια (μεγάλο μέρος των οποίων ήταν επίσης σκλάβοι) παρουσιάζουν φαινόμενα καθυστέρησης έως και οπισθοδρόμισης. 'Οσο μεγαλύτερη η απόσταση από τον Ευρωπαϊκό βορά, τόσο πιο μεγάλη η καθυστέρηση. Φαίνεται ότι οι κοινωνίες εξελίσσονται εξαιρετικά αργά και το φαινόμενο δεν είναι εύκολο να ανατραπεί. Μάλλον περί φυσικού νόμου πρόκειται, αν δούμε τι συμβαίνει σχεδόν σε ολόκληρη τη γειτονιά μας. Και δεν μας χαρακτηρίζουν (τυπικά) ως "αναπτυσσόμενη" χώρα, αλλά, τρομάρα μας, ως ανεπτυγμένη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνώ, διάβαζα πρόσφατα το βιβλίο του Μαζάουερ για τα Βαλκάνια και σκέφτηκα πολλά.
      Το 'υποανάπτυκτη' (που ναι σωστά το λες, υπανάπτυκτη είναι το σωστό αλλά δε μπορώ να το αλλάξω) αναφέρεται κυρίως στο παρελθόν μας.

      Εν τέλει όλος ο πληθυσμός τη γης πρέπει να ζήσει με σύμπλεγμα κατωτερότητας που η λοταρία του σπέρματος τον έριξε μακριά από το ανεπτυγμένο και ορθολογκώς σκεπτόμενου Βορά;
      Αμαν-αμάν... βάι-βάι και Ινσαλά...

      Διαγραφή
  7. Αιφνιδιάστηκα- είχα την αίσθηση ότι ο νόμος δεν έχει ψηφιστεί...
    Αν κατάλαβα σωστά, "η αφαίρεση ενός ή περισσοτέρων οργάνων από ενήλικο θανόν πρόσωπο πραγµατοποιείται, εφόσον όσο ζούσε δεν είχε εκφράσει την αντίθεσή του" χωρίς πια να θεωρείται ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ η συναίνεση των συγγενών α' βαθμού;
    Κι οι "απειροελάχιστες" περιπτώσεις όπου ο "κλινικά νεκρός" επιστρέφει στη ζωή; Υπάρχουν δύο απ΄τις "απειροελάχιστες" στον κύκλο των γνωστών μου. Ο ένας έχει κάνει μάλιστα οικογένεια, ο δεύτερος ζει με κάποια προβλήματα υγείας. Οι γονείς τους, είχαν αρνηθεί να δοθούν τα όργανα για μεταμοσχεύσεις.
    Είναι ανθρωπισμός (Sic!)να του αφαιρέσεις τις ελάχιστες πιθανότητες για ζωή;
    Γιατί δεν είναι απλά δικαίωμα πάνω στο πτώμα μας, είναι αρκετά πιο περίπλοκο. Είναι παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, επικράτηση της ευθανασίας, φόνος- λιγότερο κομψά.
    Και αν δηλώσει κάποιος αντίρρηση θα γίνει σεβαστή; Χμ... είναι πολλά τα λεφτά... δε νομίζω....


    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αχ misoagnosti..
      το θέμα είναι τεράστιο.
      Γράψε κι εσύ αν μπορείς τα περιστατικά (θα τα κοινοποιήσω)...

      Το τι γίνεται όταν ο τραυματίας είναι μόνος με τους γιατρούς δεν το μαθαίνουμε. Κι έχω σοβαρές υποψίες ότι αν ο τραυματίας είναι φτωχός και αρτιμελής ενώ ο ασθενής που περιμένει πλούσιος και 'χρήσιμος στην κοινωνία' μπορεί να αρχίσει να φαίνεται και ανθρωπιστική απόφαση ο θάνατος του κουκουλοφόρου (π.χ.) για να σωθεί ο βουλευτής.

      Το λαϊκίζω μιλώντας για μικρά διότι νομίζω ότι λίγοι συνειδητοποιούν και έχω κουραστεί να ακούω για το παροιιώδες παλικάρι μα, όπως πολύ σωστά λες «Είναι παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, επικράτηση της ευθανασίας, φόνος- λιγότερο κομψά.»

      Καλή σου μέρα.

      Διαγραφή
  8. για την αίτηση οδός Τσόχα απέναντι από το Ιπποκράτειο νοσοκομείο...

    τώρα δεν θυμάμαι αλλά οι ώρες είναι λίγες αν θυμάμαι καλά 11-2 αν θυμάμαι...

    γενικά όσοι είναι έξυπνοι μηχανές ποδήλατα αλκοόλ μεθύσια ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΦΑΣΗ την αποφεύγουν.....

    το ερώτημα είναι δίνεις το όνομά σου στο κράτος ότι δεν θέλει?????


    οι άθλιοι λένε οι κακοί ότι θα φάνε ...... αρκετούς από τους εγγεγραμένους για να στρώσουν οι ποποί


    ΕΓΩ ΔΕΝ ΤΑ ΠΙΣΤΕΥΩ ΑΥΤΑ ΑΠΑΠΑ γενικά μισώ τους συνομοσιολόγους.......


    πάω για μπάνιο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ Akrat,
      θα το αντιγράψω και πιο πάνω για όσους δεν κοιτούν σχόλια..

      Καλό μπάνιο!

      Διαγραφή
  9. Εκτός όμως από την "δήλωση" στο κράτος, θα πρέπει με κάποιο τρόπο να το "δηλώνουμε" και σε όσους π.χ. έρχονται από πίσω από το ποδήλατο μας . Άρα μπλουζάκια, που από πίσω να αναγράφουν : ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΔΟΤΗΣ . κλπ .
    (...ρε που μπλέξαμε...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Κάποτε ήθελα να γίνω δωρήτρια οργάνων...τελικά δεν έγινα από φόβο..
    Σκέφτηκα λίγο πολύ όλα αυτά που λες..
    Έχω ακούσει για αγοροπωλησίες νεφρών...δεν ξέρω αν γίνεται εδώ...ή αν θα αρχίσουν να γίνονται κι εδώ..
    Όταν είδα το νέο νόμο το πρώτο που μου πέρασε από το μυαλό ήταν πως το κράτος βρήκε ωραίο τρόπο και να μας "σκοτώνει" και να τα τσεπώνει...
    Μετά σε μια ανάλογη συζήτηση που έγινε παλιότερα στης Τζωρτζίνας, κάποια θέματα μπορώ να πω πως φωτίστηκαν από τη Μαριαντίνα που ως επιστήμονας έχει δει από μέσα το πως γίνονται αυτά μια κι έχει δουλέψει σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας καθώς και σε μεταμοσχευτικό κέντρο..

    http://profanws8adunatisw.blogspot.com/2013/02/blog-post_27.html#ixzz2UKF3tsg2

    Το ψάχνω φυσικά και όσο εμπιστοσύνη κι αν έχω σε συγκεκριμένους επιστήμονες, δεν ξέρω τι θα κάνει το κράτος...εδώ μας σκοτώνει λίγο λίγο, θα δυσκολευτεί να το κάνει και γρηγορότερα?
    Η επιθυμία μου είναι να δοθούν τα όργανά μου..αλλά ο νόμος όσο το σκέφτομαι στο λαιμό μου κάθεται!!
    Όχι τόσο για τους δικούς μου προσωπικούς φόβους, όσο για όλο εκείνον τον κόσμο που θα "σκοτώνεταο"...όλα τα σκέφτομαι...στην Ελλάδα ζω!

    Καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εμπόριο οργάνων γίνεται παντού
      και για την Ελλάδα λογικά το υποθέτω..

      Πέρα από το προσωπικό συμφέρον όμως (και γι αυτό ανέφερα για τα δικά μου όργανα) είναι και θέμα αρχής που θεωρώ ότι ανοίγει -συγχώρεσέ μου τη δημοσιογραφική κλισεδιάρικη μεταφορά- τους Ασκούς του Αιόλου..

      Ευχαριστώ για το σύνδεσμο της Georginas θα πάω να δω.

      Καλή σου μέρα Maria μου!

      Διαγραφή
  11. Καλημέρα!
    Σου αφήνω αυτό το σχόλιο για να σε ενημερώσω πως δημιούργησα το δικό μου ιστολόγιο (είμαι η Άγνωστη που σου σχολίασε για τη δωρεά οργάνων ("ευθανασία" πήγα να γράψω, αντί για δωρέα οργάνων, παρεμπιπτόντως...). Στην αρχή χαζομαρίτσες θα δημοσιεύω, έτσι για εξάσκηση (σου το διευκρινίζω, μη νομίσεις ότι είμαι άλλη από αυτή που κατάλαβες ή έπαθα μετάλλαξη: Θα αφήσω τη ... σοφία μου να φανεί αργότερα, χαχα! Τώρα θα είμαι απλά ... χαζοχαρούμενο με το καινούργιο μου παιχνίδι!).
    Αν και όποτε θέλεις, "πέρνα" να με "επισκεφθείς". Χαιρετώ! :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χαχα! έρχομαι κι εγώ! Μου αρέσουν οι χαζομαρίτσες! :)
      Αναμλενοντας βέβαια τη σοφία!
      Φιλιά
      Αριστέα

      Διαγραφή
    2. Καλωσόρισες στο Μπλογκόκοσμο πρώην Ανώνυμη. Έρχομαι να σε επισκεφθώ.

      Διαγραφή
    3. Σας ευχαριστώ και τις δύο για την "επίσκεψη"! :-)

      Διαγραφή
  12. http://volcanotimes.blogspot.gr/2013/05/blog-post_2870.html?spref=fb

    Η δήλωση άρνησης δωρεάς οργάνων!

    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Το Blogger με ενημερώνει ότι δε μου επιτρέπει να απαντώ στα σχόλια στο ίδιο μου το blog- λόγω κάποιας ρύθμισής μου για cookies (την οποία δε θυμάμαι) .

Ψάχνω για να διορθώσω
μα εν τω μεταξύ ΣΑΣ ΖΗΤΩ ΣΥΓΓΝΩΜΗ που δεν απαντώ πάντα
και ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ που σχολιάσατε.
Μου δίνετε μεγάλη χαρά όταν κάνετε τον κόπο- ακόμα κι αν διαφωνούμε.