Πέμπτη 13 Ιουνίου 2013

Βροχές; Με ποιον είναι άραγε τώρα οι θεοί;




Σας έχω ξαναπεί ότι τελευταία νοιώθω, σαν το Fitzgerald στα τριάντα του, ότι το πιάτο που έχω μπροστά μου δε μοιάζει με εκείνο που παρήγγειλα. Όχι προσωπικά όπως εκείνος όμως, αλλά πολιτικά και κοινωνικά. Σαστισμένη, με έκπληξη κοιτώ τις εξελίξεις και δεν πιστεύω ότι με τη θέλησή τους οι άνθρωποι επιλέγουν δρόμους που, με τη δική μου την πυξίδα μοιάζουν οπισθοδρόμηση.
Δε θα τα πω αναλυτικά σήμερα, τα γνωρίζετε. Απ' την Τουρκία όπου ο Ερτογάν παίρνει τη δύναμη λόγω της άρνησης των έμπειρων σε διαδηλώσεις και παραδοσιακά αριστερών Κούρδων αυτονομιστών που για δικά τους πολιτικά συμφέροντα κρατιούνται μακριά  αποδυναμώνοντας την αντιπολίτευση των αγνών çapulcu, ως την απόφαση-φιρμάνι που έκλεισε την ΕΡΤ που κατ΄αρχήν, ―ανεξαρτήτως τι πιστεύετε για το μέλλον της ΕΡΤ― οφείλουμε να αντισταθούμε στον τρόπο με τον οποίο έγινε διότι δημιουργεί ζοφερό προηγούμενο· όπως επίσης οφείλουμε να είμαστε καχύποπτοι με τις ξαφνικές κρατικοποιήσεις. Άλλοι γνωρίζουν τα στοιχεία και θα τα πουν καλύτερα από εμένα αλλά θέλω εδώ από το μικρο μου κήπο να σας θυμίσω ότι ΕΡΤ δεν είναι μόνο η EUROVISION ή το εμετικό 'Στην Υγειά μας' αλλά είναι και το Ραδιόφωνο (το μόνο που δε σκυλοκρατείται δέσμιο των εταιριών), η Ορχήστρα Συμφωνικής Μουσικής και –πάνω απ' όλα- το Ιστορικό Αρχείο. Σπατάλες έγιναν παντού και υπεύθυνοι δεν είμαστε εσείς κι εγώ αλλά εκείνοι οι ίδιοι πολιτικοί που (ακόμα κι από την Αντιπολίτευση) ποτέ δεν τις κατήγγειλαν. Σπατάλες γίνονται ως σήμερα που ενώ κόπηκαν μισθοί και συντάξεις το απολύτως άχρηστο περιοδικό Ραδιοτηλεόραση εξακολουθούσε να εκδίδεται όπως εξακολουθεί το κανάλι της Βουλής που κάλλιστα μπορούσε να είχε γίνει διαδικτυακό.
Σας είπα όμως, δεν θα αναλύσω, δεν είμαι ειδήμων και δεν ξέρω πιο πολλά από σάς όπως δεν ξέρω και με τον καιρό τι γίνεται και πώς και από πού άλλαξε τόσο τούτο το καλοκαίρι. "Γιατί να τους πληρώνουμε για το κλίμα τους- που είναι και το μόνο καλό που έχουν;" έγραφε μια λαϊκίστικη Γερμανική φυλλάδα πρόπερσι και φαίνεται αυτή διαβάζουν οι Θεοί και αποφάσισαν πώς ως τώρα παραήταν γενναιόδωροι με χώρα που βγάζει τέτοιους άθλιους πολιτικούς, χώρα που οι κάτοικοί της προτιμούν τις φραπεδιές και τους τηλεαριστοφάνηδες απ' το να βγουν να μαζέψουν κανένα σκουπίδι από τα αρχαία και τις παραλίες τους.
Αυτά σκεπτόμουν σήμερα μαζεύοντας στην καταιγίδα τα μαξιλάρια κι αφήνοντας γυμνά σα κλαδιά τα έπιπλα της αυλής. Είχα στο νου μου το ταξίδι στη Μεσόγειο του Paul Theroux* στο οποίο αηδίασε με τα σκουπίδια, την απλυσιά, την αξυρισιά και την αγένεια των Ελλήνων και κατέληξε ότι η Ελλάδα είναι το κατακάθι της Ευρώπης, ένα φθαρμένο ξέφτι στην άκρη του πολιτισμού  που, τυχερό στο κλίμα και την Ιστορία του, βαυκαλίζεται και βουλιάζει μέσα στην επιλεκτική του μνήμη. Ανθέλληνα θα τον έλεγαν κάποιοι (κυρίως αν διάβαζαν τα καλά που λέει για τη γείτονα) αλλά για μένα ο καθρέφτης της ματιάς του είναι χρήσιμος επειδή μας δείχνει αλήθειες που οι φίλοι από αγάπη ή ευγένεια ποτέ δε θα μας έδειχναν. Βοηθά να βλέπουμε τα λάθη μας στα μάτια άλλων κι η άρνησή μας να τα δούμε η, κατά Theroux, χαρακτηριστική μεσογειακή επιρρέπεια στην επιλεκτική μνήμη είναι που σε μεγάλο βαθμό μας έφερε στα χάλια που είμαστε.
_________________________________________________
εικόνα
Γυμνά σαν κλαδιά τα έπιπλα της αυλής κι εγώ κοιτώ την καταιγίδα από μέσα

*Ο Paul Theroux
 στο The Pillars of HerculesA Grand Tour Of The Mediterranean περιγράφει πώς στα 50 του αποφάσισε να αφιερώσει ένα χρόνο για να γυρίσει όλη τη Μεσόγειο ξεκινώντας από το Γιβραλτάρ. Με τα πόδια, με λεωφορεία, πλοία της γραμμής αλλά και ένα υπερπολυτελές κρουαζιερόπλοιο μιλά για την Ιστορία και το παρόν με αναφορές σε όσα έγραψαν άλλοι πριν από εκείνον, όσα του λένε οι ντόπιοι για τον τόπο τους κι όσα αντιφατικά διαπιστώνει ο ίδιος
Σας προειδοποιώ όμως: με τους Έλληνες είναι αμείλικτος κι αν δεν αντέχετε τον προβολέα και τον καθρέφτη δε σας τον συστήνω.   

8 σχόλια:

  1. Στην ίδια διάθεση είμαστε σήμερα Δάφνη και δεν ήξερα ότι βρέχει και εκεί. Έχουν μαζευτεί πουλιά στην αυλή και τρώνε τα σκουλίκια από το χώμα. Τα πάντα μούλιασαν.
    Είναι και μερικοί που όταν τους ρωτώ μου λένε με καμάρι, "Εμείς που δεν βλέπουμε καθόλου τηλεόραση πια και δε μαθαίνουμε τίποτα, δε μας τρομοκρατούν, ζούμε μια χαρά στην ελλάδα" ... διχάζομαι.
    Καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι βρέχει, περίεργο καλοκαίρι.

      Αλήθεια έτσι σου λένε; Μου κάνει εντύπωση. Διότι ούτε εγώ βλέπω αλλά πια μια βόλτα να πας τα κλειστά μαγαζιά, τα πανώ που κρέμονται από μπαλκόνια ουρλιάζοντας 'ενοικιάζεται ή πωλείται', τα όλο και πιο παλιωμένα αυτοκίνητα ουρλιάζουν πτώ-χευ-ση. Αν δε, χρειαστείς από νοσοκομείο ως ταχυδρομείο τα κλειστά 'γκισέ', οι ελάχιστοι υπάλληλοι που πασχίζουν, τα παράπονα ενός ηττημένου βασανισμένου κόσμου νομίζω είναι αρκετά για να σε τρομοκρατήσουν όσο και τα τηλέφωνα για πληρωμές ή οι φόροι (χαράτσια) στο ηλεκτρικό.

      Ακόμα και στην ΕΕ που ήταν τόσο αυστηροί στην κριτική τους πρόσφατα παραδέχτηκαν πως τόσο σκληρά μέτρα δεν έχουν επιβληθεί ποτέ σε χώρα σε καιρό ειρήνης.

      Μα, πάνω απ' όλα ξέρεις τι με τρομάζει; Που δε βλέπω διέξοδο. Αλλά καμιά.

      Καλό ξημέρωμα Στεφανάκι μου,
      καλά που έφυγες..

      Διαγραφή
  2. Τα είπες όλα στο κλείσιμο: Η επιλεκτική μνήμη είναι που σε μεγάλο βαθμό μας έφερε στα χάλια που είμαστε!
    Η αδιαφορία κι ο ωχαδερφισμός!
    Καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Οι Θεοί είναι μάλλον μαζί μου για πρώτη φορά μετά από καιρό...τους είχα ζητήσει λίγη άνοιξη ακόμα και μου την έδωσαν..αν ήξερα πως θα με άκουγαν θα ζητούσα κάτι άλλο..όχι γιατί δε μου αρέσει, αλλά επειδή έχουμε σοβαρότερα προβλήματα από τον καιρό...και δυστυχώς δεν ζούμε καθόλου μια χαρά, τουλάχιστον οι περισσότεροι...
    Τον προβολέα και τον καθρέπτη τους αντέχω, αρκεί ο προβολέας να μην είναι από εκείνους που αντί να φωτίσουν δημιουργούν σκιές για εντυπώσεις και ο καθρέπτης να μην είναι παραμορφωτικός...
    Καλό Σαββατοκύριακο!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εσύ λοιπόν είσαι η αιτία Maria ππου άλλαξε ο καιρός;
      Χαλάλι τότε, δε θα ξαναπαραπονεθώ,
      εύχομαι να το χαρείς κι αυτό το δροσερό Σαββατοκύριακο!

      Διαγραφή
  4. Δάφνη, αν και συμφωνώ με όσα έχεις γράψει, θεωρώ πως το κανάλι της Βουλής, παρά τις σπατάλες και τα αρνητικά του, είναι απαραίτητο και δεν θα έπρεπε να υπάρχει μόνο η διαδικτυακή του μορφή. Όπως και η ΕΡΤ, τα κανάλια αυτά θα πρέπει να εκπέμπουν τόσο στην Ελλάδα όσο και στην ομογένεια. Εξορθολογισμός λοιπόν και περικοπές όπου χρειάζεται, αλλά δεν έχουν όλοι πρόσβαση στο διαδίκτυο.

    Χαιρετισμούς από την μακρινή Μελβούρνη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγριμιώ
      νομίζω κανείς δε διαφωνεί ότι χρειαζόταν εξυγίανση. Έχει μισθούς τεράστιους ανθρώπων που δεν εργάζονται (μα διαπραγματεύτηκαν έξυπνα όταν υπέγραψαν), έχει 4 λογιστήρια, έχει και πολλή φύρα όπως κάθε κακοδιαχειρισμένος τεράστιος οργανισμός.
      Η άποψή μου είναι πως με οικονομία και καλές δουλειές μπορούσε να γίνει και επικερδής αν και ποτέ δεν πρέπει να είναι αυτός ο στόχος.
      Ούτε τα νοσοκομεία, ούτε τα σχολεία, ουτε οι συγκοινωνίες πρέπει να είναι επικερδή. Αλλιώς αλίμονό μας.

      Καλό σου.. τι; Πρωί ή βράδυ στη μακρινή Μελβούρνη;

      Διαγραφή

Το Blogger με ενημερώνει ότι δε μου επιτρέπει να απαντώ στα σχόλια στο ίδιο μου το blog- λόγω κάποιας ρύθμισής μου για cookies (την οποία δε θυμάμαι) .

Ψάχνω για να διορθώσω
μα εν τω μεταξύ ΣΑΣ ΖΗΤΩ ΣΥΓΓΝΩΜΗ που δεν απαντώ πάντα
και ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ που σχολιάσατε.
Μου δίνετε μεγάλη χαρά όταν κάνετε τον κόπο- ακόμα κι αν διαφωνούμε.