Σάββατο 15 Ιουνίου 2013

ΕΡΤ και Gezi αλλά Τούρκος δε γίνεται ο Τούρκος σαν τον Έλληνα;



Με την ΕΡΤ και το Πάρκο Gezi Ελλάδα και Τουρκία  έχουν γίνει πρώτη είδηση παγκοσμίως. Η έπαρση αυταρχικών κυβερνήσεων απέναντι σε πολίτες που σέβονται τον τόπο και το παρελθόν τους. ΚΙ είναι παράδοξη ομοιότητα καθώς σαν κάτι αστρολογικό ή κάτι από τα δακρυγόνα που εισπνεύσαμε  εμπνέουν ειρηνικές, δημιουργικές διαμαρτυρίες που με όπλο την Τέχνη (εδώ) και το χιούμορ (στην Τουρκία) γεννούν μια νέα εμπιστοσύνη στον άνθρωπο.
Πριν ζήσουμε τη θεαματική συμπαράστασή μας για την ΕΡΤ [που ποιος θα το έλεγε ότι θα την είχα ανοιχτή καθώς σας γράφω;] παρακολουθήσαμε την αντίδραση που ξεκίνησε για να σωθεί ένα πάρκο στην πλατεία Taksim. Εκεί, το έγραφε το New Yorker προχθές, είδαμε πρώτη φορά διαδηλωτές που όπλο και άμυνά τους μπροστά στην αστυνομική βία είναι το χιούμορ.
Από την πρώτη μέρα όταν είχε πάρει φωτιά το Διαδίκτυο κι οι κάτοικοι της Πόλης ήθελαν να μάθουν για τις ταραχές η τηλεόραση έδειχνε για ώρες ντοκιμαντέρ με πιγκουίνους, έγινε ο πιγκουίνος με την αντιασφυξιογόνα μάσκα έγινε σύμβολο που δίχως ρητορείες κρατά στη μνήμη ζωντανή τη μέθοδο καταστολής ενός καθεστώτος που χρόνια αγωνίζεται να παρουσιαστεί ως δημοκρατικό. Η μάσκα δεν αφήνει να ξεχάσουμε. Τη φόρεσε κι ο αναρχικός δερβίσης που ο χορός του έκανε το γύρο του κόσμου. Τα ίδια και με το çapulcu, το 'μπαχαλάκηδες' του Ερτογάν που μπήκε ως νεολογισμός στα αγγλικά λεξικά. Κάθε δήλωση της κυβέρνησης γελοιοποιείται αμέσως με γραφικά που όπως όλα τα αστεία στην εποχή μας ταξιδεύουν ταχύτατα και γεννούν τη συμπάθεια. Ένα μεγάλο Μάτι εμφανίστηκε στο πάρκο Gezi αμέσως μόλις κάποιος μίλησε για 'κακό μάτι' και ο πιανίστας με το κράνος επίσης ταξίδεψε σε όλη τη γη.
H Τουρκική κυβέρνηση όμως, άνθρωποι άλλης εποχής, δεν έχει καταλάβει. Ανακοίνωσε χθες ότι εντός 24 ωρών θα καθαρίσει το Πάρκο Gezi και κάλεσε τις μάνες να πάνε να μαζέψουν τα παιδιά τους. 1000 μάνες λοιπόν εμφανίστηκαν στο πάρκο με παντόφλες στο χέρι και ενώθηκαν με τους διαδηλωτές.
"Στην Τουρκία" μου είπε φίλος Τούρκος "έχουμε μεγάλο σεβασμό για τις μάνες. Κι οι μάνες μας μπορούν να σε πετύχουν με παντόφλα στα 100 μέτρα".
Τι έμεινε απ' αυτό; Η μάσκα σεμεδάκι, και μια λεζάντα "Δε θα λέτε εσείς στο παιδί μου πώς θα ζήσει. Μόνο εγώ θα του λέω". "Είμαστε ενήλικοι όλοι" μου είπε ο φίλος "αλλά η μάνα μας αυτό δε θα το δει ποτέ".
Μέσα στη γενική ευθυμία για την Τούρκα Μάνα που με σεμεδάκι και παντόφλα κυβερνά το σπιτικό και τυραννά― αλλά μόνο αυτή― τα παιδιά της εμφανίστηκε κι η εικόνα που έτσι σα test θέλω να την κοιτάξετε ένα λεπτό και να συγκρατήσετε στο νου τι νιώσατε όταν το είδατε.



Γελάμε κατ' αρχήν. Κι ύστερα, όταν κυκλοφόρησε στο Facebook, όχι μονάχα Έλληνες μα και Ισπανοί ενθουσιασμένοι δήλωναν πως τέτοια μάνα θα ήθελαν. Κι εσείς φαντάζομαι γελάσατε κι ακόμα κι αν η κυρία δε θυμίζει τη μαμά σας, λιγάκι είδατε κάτι από Σουλιώτισσα και Μπουμπουλίνα στη μαμά με τη σφεντόνα.
Όχι οι Τούρκοι όμως. Θύμωσαν οι φίλοι μου που αναπαράγω. "Είμαστε ειρηνικοί" μου λένε και "αυτά είναι προβοκάτσια" και επιμένουν ότι η παραμικρή πρόκληση δίνει δικαιολογίες στην Αστυνομία. Να είναι άραγε επειδή έχουν πιο σκληρή καταστολή; Να είναι από απειρία στις διαδηλώσεις; Ή να είναι το "είμαστε αρνιά" (ή πρόβατα;) που λέει ο Τούρκος φίλος; Δεν ξέρω μα με εντυπωσιάζει που ενώ ο Έλληνας όταν θυμώσει Τούρκος γίνεται, Τούρκο που να θυμώνει σπάνια θα δούμε.
________________
Την ΕΡΤ την έχω πάνω δεξιά, είναι κι εδώ, η ΕΤ3 και το Ραδιόφωνο που εγώ το ακούω Sto Kokkino. Για τα ελληνικά κομματικά δε λέω―είμαι άσχετη― μα το ποιος πρώτος υπέγραψε να κλείσει η ΕΡΤ, το 2011 αν ενδιαφέρεστε δείτε εδώ.

Εικόνες που αξίζουν
 θα σας δώσω αλλά (αν επικοινωνούμε στο Facebook) ίσως τις έχετε δει. 



Το σεμεδάκι που λέγαμε 


κι άλλο στο Πολιτιστικό Κέντρο Ατατούρκ (χθες)





Πολιτιστικό Κέντρο Ατατούρκ (προχθές)


λ

Το Μάτι 





Τα ταξί κλείνουν το δρόμο στην Αστυνομία




Οι δικηγόροι



Οι Ηθοποιοί



Είμαστε όλοι Αλήτες;




Πολλές γυναίκες βέβαια




Η πρώτη που ταξίδεψε (με Πιγκουίνο)



Απαγορεύθηκαν φιλιά και αλκόολ



Οι αναμνηστικές φωτογραφίες γάμου έγιναν μόδα




Κεμάλ και Ερτογάν μετά συζύγων- μια σύγκριση





Στο ΒΒC έχει χάρτη τού πάρκου με το 'Αρχηγείο' όπως λέει και (με κλικ) διάφορα σημεία όπως το ιατρείο, το graffity λεωφορείο (που είδατε πιο πάνω) και, το αγαπημένο μου, τη βιβλιοθήκη.  




 Άγκυρα 'πεισματάρα γίδα'










____________________________________________



6 σχόλια:

  1. Μου έκαναν όλα εντύπωση, αλλά περισσότερο το μάτι, και τα ταξί που κλείνουν το δρόμο στην αστυνομία...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι, οι ταξιτζήδες που ήταν μάλιστα από τους πρώτους ήταν εντυπωσιακοί. Κυρίως διότι επιχείρημα της Κυβέρνησης ήταν πως ο κόμσος ενοχλείται, δεν μπορεί να κυκλοφορήσει...
      Μα απόψε έγιναν τέρατα και τώρα που σου γράφω συλλαμβάνουν γιατρούς που πηγαίνουν να βοηθήσουν..

      Διαγραφή
  2. Μου αρέσει πολύ το χιούμορ και η ομόνοια του λαού της Τουρκίας τον τελευταίο καιρό! Και με ενδιαφέρει πολύ να δω το τι θα γίνει παρακάτω... Όσο για τα δικά μας, από χθες το βράδυ δεν εκπέμπει από καμια τηλεοπτική συχνότητα η ΕΡΤ, μόνο στο ίντερνετ τη βρίσκω. Και αναρωτιέμαι, εμείς εδώ θα συνεχίσουμε να αντιστεκόμαστε στην πρόσφατη γελοιότητα της κυβέρνησης, ή θα χαλαρώσουμε, θα βολευτούμε και θα "ησυχάσουμε" σε λίγο, αν ο Σαμαράς επιμείνει και οι υπόλοιποι δεν έχουν ευελιξία και καμία αξιόλογη αντιπρόταση, εκτός του "πάμε σε εκλογές";

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είδες που σταματά η απεργία μόνο για να δείχνουν Σαμαρά και να τυπώνουν (σήμερα οι εφημερίδες από ότι άκουσα) το άρθρο του;
      Στην Τουρκία είναι παράδοξο που ξεπήδησε αυτό το κίνημα πολιτών (με 5 νεκρούς διαδηλωτές ως χθες) και σήμερα σκληρή αστυνομική επέμβαση. Όμως απ' την αρχή γύρω καφενεία έγιναν κέντρα Πρώτων Βοηθειών.
      Και, όπως λες.. περιμένουμε να δούμε..
      Καλό σου απόγευμα!

      Διαγραφή
    2. καλησπέρα αγαπητή Δάφνη...

      όπως το 1974.... η ΗΠΑ άλλαξαν γραμή με το συριακό όπως τότε με την χούντα του Ιωαννίδη... όπως δόθηκε η μισή Κύπρος για να συντριβεί ο εμφύλιος στην Τουρκία... ΈΤΣΙ ΠΕΡΙΜΕΝΩ.... ΚΆΠΟΙΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ ΣΥΡΙΑΣ ΝΑ ΠΑΕΙ ΚΑΤΑ ΤΟΥΡΚΙΑ ΜΕΡΙΑ για να διατηρηθεί η πραγματικότητα της Τουρκίας...

      Διαγραφή
    3. Λες γι αυτό έστελνε στρατιωτική βοήθεια ο Ερτογάν;
      Και η Συρία πέρασε τους 90.000 νεκρούς..

      Καλό σου απόγευμα φίλε akrat
      και Χρόνια Πολλά αν είσαι πατέρας

      Διαγραφή

Το Blogger με ενημερώνει ότι δε μου επιτρέπει να απαντώ στα σχόλια στο ίδιο μου το blog- λόγω κάποιας ρύθμισής μου για cookies (την οποία δε θυμάμαι) .

Ψάχνω για να διορθώσω
μα εν τω μεταξύ ΣΑΣ ΖΗΤΩ ΣΥΓΓΝΩΜΗ που δεν απαντώ πάντα
και ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ που σχολιάσατε.
Μου δίνετε μεγάλη χαρά όταν κάνετε τον κόπο- ακόμα κι αν διαφωνούμε.