Porta photo©by Pierre Couteau for DC

Κυριακή, 11 Αυγούστου 2013

#amygdaleza στην «ωραιότερη χώρα του κόσμου»;Όποιος διατείνεται ότι ζει στην «ωραιότερη χώρα του κόσμου» συστήνω να ταξιδέψει, έστω διαβάζοντας.
Όποιος νομίζει ότι ζει στη χώρα Συνεδρίου 2000 Φιλοσόφων συστήνω να ξυπνήσει και να κάνει μια εκδρομή προς την Αμυγδαλέζα στο «Κέντρο Κλειστής Φιλοξενίας» όπως περιγράφει το στρατόπεδο δημοσιογραφικός ευφημισμός μεγάλης Εφημερίδας [και μετά απορούν γιατί πέφτει η κυκλοφορία τους- αλλά αυτό είναι άλλο θέμα].

Τα λέω από καιρό γι αυτό το αίσχος. Τα έγραψα για τους μετανάστες, τα είπαμε και το χειμώνα εκείνο το βράδυ που μάζεψαν όποιον τους φαινόταν 'τοξικομανής' και μετέφεραν βίαια τους πεζούς του κέντρου της Αθήνας στο στρατόπεδο για υποχρεωτικές ιατρικές εξετάσεις.
Ας τα ξαναπούμε όμως:
Λαθραίοι άνθρωποι δεν υπάρχουν. Υπάρχουν μόνο πόλεμοι και φτώχεια και συνθήκες που ορίζουν ανάλογα την ισχύ και τη διαπραγμάτευση σε ποιο κράτος θα ζει ο καθένας μας.
Στο στρατόπεδο της Αμυγδαλέζας έχουν γίνει αίσχη. Δεσμοφύλακες έκαψαν, για πλάκα, το πόδι έγκλειστου χρήστη που υπέφερε από στερητικό σύνδρομο. Δεσμοφύλακες δε μετέφεραν για ιατρική βοήθεια έγκλειστο και πέθανε.
Οι άνθρωποι ζουν σε containers κι όταν κάποιοι τόλμησαν να ανοίξουν τον εξαερισμό τους τιμώρησαν στερώντας τους το ηλεκτρικό ρεύμα. Για το φαγητό και την ιατρική περίθαλψη, για τη συμπεριφορά των δεσμοφυλάκων κανείς δε φαίνεται να νοιάζεται.
Η χθεσινή εξέγερση ήταν φυσικό επακόλουθο, ένας πετροπόλεμος απελπισμένων που με την επέμβαση των ομάδων ΔΙΑΣ εξελίχθηκε σε βίαιη καταστολή με τραυματίες και ένα νεκρό (επιβεβαιωμένο- δύο άκουσα χθες).
Επίσης έμαθα ότι το περιβόητο Δουβλίνο (I ή το αναθεωρημένο Δουβλίνο ΙΙ μετά από απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που αποφάνθηκε ότι με το Ι προσβάλλονται βασικά ανθρώπινα  δικαιώματα) δίνει στην Ελλάδα €70 την ημέρα για στέγαση και σίτιση καθενός από αυτούς τους ανθρώπους που ζητούν άσυλο. Ποιοί άραγε τα καρπώνονται; 

Νομίζετε ότι είστε στο απυρόβλητο; Νομίζετε πως αυτά συμβαίνουν σε άλλο πλανήτη, σαν τις σκηνές σε ταινίες φρίκης που ποτέ δε θα ζήσετε;
Αν ναι, σας έχω δυό δωράκια, δυό Δημοτικά τραγούδια:
Το ένα του 1830 όταν λέει ο Ν.Γ.Πολίτης ότι «ανεκοινώθησαν τα πρωτόκολλα, δι ων συνίστατο, το ελληνικόν βασίλειον, εις το οποίον δεν συμπεριελαμβάνετο η Κρήτη». Ιδού απόσπασμα ενός από τα πολλά:

'Στα χίλια οχτακόσια εικοσιοχτώ, μιαν Τρίτη,
(αφουγκρασθήτε να σας πω ογιά τη μαύρη Κρήτη)
σύναξη κάνου οι βασιλείς και πάνε 'ς το Παρίσι,
να κάμουνε συνέλεψη τι να γενή η Κρήτη.
Μ' απής εσυναχτήκανε κι'άρχηξαν το κουσούλτο,
ούλοι εδιχονήσανε και παίρνει την ο Τούρκος.
Αθρώπους τότ' επέψανε κ' εις τσοι Καλύβαις βγαίνει,
να συναχτούν οι Χρισθιανοί, να δώση το χαμπέρι.
Και σαν εσυναχτήκασι, διαβάζει τη συθήκη,
κ' έγραφε πως εδώκανε του Μισιριού την Κρήτη.
Φωνιάζουν, κλαίν οι Χρισθιανοί· "Αφέντες κουμαντάτες,
εβγάστ' απάνω 'ς τα βουνά, να κάτσετε 'ς τσοι στράταις,
να ιδήτε ούλα τα πουλιά, απού ψηλά πετούσι,
τα κόκκαλα τω Χρισθιανώ 'ς τ' αντόδια να βαστούσι.
Όσοι καταλυθήκανε 'ς τα όρη κ' εις τα δάση
ποιος είν' απού θα σας τσοι πη και θα τσοι λογαριάση;
Ακούσετε να σάσε πω τα πάθη τα δικά μας:
'Σ την Αραπιά πουλήσανε οι Τούρκοι τα παιδιά μας,
και όσοι απομείναμε εις τα βουνά γλακούμε,
ξυπόλυτοι κι' ολόγδυμνοι για να λευτερωθούμε.
Κ' είχαμε θάρρος εις εσάς, τσοι βασιλείς τσοι Φράγκους,
κ' εδά μας αδικήσετε κι' αφήκετέ μας σκλάβους.
'Όντε θα βγουν τα νέφαλα και να φανούν οι κρίνοι,
και να ρθ' ο φοβερός κριτής ούλους να μάσε κρίνη,
τα τάγματ' ούλα τ' ουρανού τριγύρου ν' ακλουθούσι,
τα πάθη τω Χρισθιανώ τάδικα να γροικούσι,
νά ρθουνε με παράπονο κ' οι Κρήτες να σταθούνε
μπροστά 'ς το φοβερό κριτή τ' άδικά των να πούνε,
τότες ν' άποκριθήτ’ εσείς, Αγγλία και Γαλλία,
μπροστά 'ς το φοβερό κριτή, δευτέρα παρουσία!
"Τώρα αποφασίσανε κ' εκάμανε συθήκη,
πως να ναι πάλι αραγιάς του Μισιριού η Κρήτη……


Το άλλο από το 1881 όταν «κατά την οροθεσίαν την γενομένη υπό διεθνούς επιτροπής  απεκλείσθη των ελληνικών συνόρων το μέγιστον τμήμα της Ηπείρου, καίτοι επιδικασθέν εις την Ελλάδα υπό των Δυνάμεων. Τας ματαιωθείσας προσδοκίας των πέραν της δεξιάς όχθης του Αράχθου Ηπειρωτών θρηνωδεί το επόμενον άσμα»:

Σ όλον τον κόσμο ξαστεριά, σ’ όλον τον κόσμο ήλιος

και 'ς τα καϊμένα Γιάννενα μαύρο, παχύ σκοτάδι,

τι φέτο εκάμαν τη βουλή οχτώ βασίλεια ανθρώποι

κ' εβάλανε τα σύνορα 'ς της Άρτας το ποτάμi

κι’ αφήκανε τα Γιάννενα και πήρανε την Πούντα, 

κι’ αφήκανε τα Γιάννενα και πήρανε την Άρτα,
 
κι' αφήκανε το Μέτσοβο με τα χωριά του γύρα.
 __________________________________________________________________________________________________________________________
Οι εικόνες από το στρατόπεδο. Κάτω δεξιά τα containers.

Τα δύο δημοτικά είναι από το βιβλίο:

'Εκλογαί από τα τραγούδια του Ελληνικού λαού' υπό Ν.Γ. Πολίτη, το οποίο σας συστήνω. Η δική μου είναι παλιά έκδοση μα σίγουρα θα το βρείτε.  Κάποια από τα ιστορικού περιεχομένου εδώ .Για την Αμυγδαλέζα: ,«Το ελληνικό κράτος επιμένει να αντιμετωπίζει τη μετανάστευση με δαιμονοποίηση, αστυνομική καταστολή και ρατσιστική βία, μολονότι η χρηματοδότησή του από την Ε.Ε. με στόχο να συγκροτήσει σοβαρή μεταναστευτική πολιτική ανέρχεται σε 374 εκατομμύρια ευρώ, από το 2007. Εκ των οποίων τα 162 εκατομμύρια δεν ξέρουμε καν πού βρίσκονται...» από: Είναι πολλά τα λεφτά Χασάν
Από Δρομογράφος:
Οι συνθήκες κράτησης των 1380 περίπου ανθρώπων στην ΑμυγδαλέζαΟι συνθήκες κράτησης των 1380 περίπου ανθρώπων στην Αμυγδαλέζα, αποτελούν ντροπή για την Ελλάδα. Οι κρατούμενοι παραμένουν άπλυτοι επί δύο μήνες, καθώς στο χώρο δεν υπάρχει σαπούνι ή άλλα είδη προσωπικής φροντίδας.
Αντιμετωπίζουν το κρύο με σοβαρές ελλείψεις σε ρούχα και παπούτσια, τα πλυντήρια είναι κλειδωμένα, ενώ δεν υπάρχει καν απορρυπαντικό.
Τους τελευταίους μήνες έχουν καταγραφεί περί τα 300 κρούσματα ψώρας, τα οποία αντιμετωπίζονται από την οργάνωση Ιατρική Παρέμβαση, η οποία δουλεύοντας υπό δυσχερέστατες συνθήκες, και χωρίς χρηματοδότηση από τη Διεύθυνση Κοινωνικής Αντίληψης, είναι πρακτικά αδύνατο να αντιμετωπίσει τα προβλήματα.
Μεταξύ των κρατουμένων βρίσκονται άνθρωποι των οποίων η υγεία έχει επιδεινωθεί εξαιτίας της κράτησης. Ορισμένοι από αυτούς παρουσίασαν ή παρουσιάζουν φυματίωση, διαβήτη και νεφρικά προβλήματα, ενώ κάποιοι αντιμετωπίζουν επίσης ψυχιατρικά προβλήματα.
Η δυνατότητα πρόσβασης σε νοσοκομείο για τα βαρύτερα περιστατικά είναι εξαιρετικά περιορισμένη και, όσοι μεταφέρονται, επιστρέφουν χωρίς να έχουν θεραπευτεί.
Η επικοινωνία των ανθρώπων αυτών με φίλους ή νομικούς συμπαραστάτες μπορεί να γίνει μόνο μέσω καρτοτηλεφώνων, ωστόσο οι ίδιοι δεν έχουν χρήματα για τηλεκάρτες.
Πολλοί από τους κρατούμενους κρατούνται καταχρηστικά και χωρίς σκοπό (π.χ. αιτούντες άσυλο βρίσκονται μαζί με άτομα που έχουν ζητήσει να ενταχθούν σε πρόγραμμα επαναπατρισμού).
Σε μια περίπτωση, μάλιστα, ανήλικος βρέθηκε να κρατείται μαζί με ενηλίκους, προκειμένου να σωφρονιστεί.
Το ποτήρι ξεχείλισε χθες το βράδυ,όταν ανακοινώθηκε η παράταση κράτησης από 12,σε 18 μήνες


______________________________________________


15 σχόλια:

 1. Και λεγομαστε ανθρωποι...Νιωθω απεραντη ντροπη κι απογνωση οχι μονο για την αναλγησια της εξουσιας(δεν περιμενω τιποτα καλυτερο απο μια ακροδεξια κυβερνηση γελοιων ανδρεικελων) αλλα απο σχολια που διαβασα που δειχνουν την απανθρωπια της κοινωνιας μας.Καλο απογευμα-ΒΑΣΩ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. "Η διαβίωση για τους μετανάστες στην Ελλάδα θα πρέπει να είναι τέτοια, ώστε όταν τηλεφωνούν στα χωριά τους να μην λένε ότι η ζωή στη χώρα μας είναι αρκετά καλύτερη από ό,τι στις πατρίδες τους"
   Θάνος Τζήμερος, Μάϊος 2012.

   Καμιά συναίσθηση Βάσω μου.
   Καλό σου απόγευμα!

   Διαγραφή
 2. Δυστυχώς η βία δεν έχει τέλος...και οι άνθρωποι έλεος...
  Φαντάσου πόσα λεφτά τρώνε ακόμα και τώρα που μας "σώζουν" (ωραία σωτηρία αλήθεια) ...να δεις που θα μας τα χρεώσουν κι αυτά...αλλά αυτό είναι το λιγότερο..
  Το σημαντικό είναι ότι στη χώρα μας, άνθρωποι κακοποιούνται καθημερινά και όχι μόνο στα "κέντρα κλειστής φιλοξενίας" όπως αρέσκονται να τα αποκαλούν, αλλά κι έξω από αυτά...έχουν χάσει την ανθρωπιά τους κάποιοι και αυτό είναι τρομακτικό...ή μήπως δεν είχαν ποτέ τίποτα ανθρώπινο?
  Πόσο τέρας π.χ. πρέπει να είναι κάποιος για να καίει έναν άλλο άνθρωπο για πλάκα?...ή να τους στοιβάζει σε στρατόπεδα όπως κάποιος άλλο γνωστό τέρας της ιστορίας?
  Και βαθιά μέσα μας, ξέρουμε πως θα έρθει και η σειρά μας όταν δε θα μπορούμε πια να πληρώνουμε τις παράνομες και παράλογες απαιτήσεις τους...
  Καλό απόγευμα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Έτσι είναι Maria μου,
   και τώρα ψάχνουν τους 'δραπέτες' και δημοσιεύουν εικόνες με τα καμμένα αλλά λέξη για τα ποσά που έρχονται γι αυτούς τους ανθρώπους..

   Καλό απόγευμα!

   Διαγραφή
 3. Να ζήσεις ρε Ελλάδα!...κι όλοι ασχολούνται με το ποιος νοίκιασε την ξαπλώστρα πρώτη μούρη!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Σαν τις ορχήστρες του Τιτανικού κια του Άουσβιτς,
   σα μια Μεγαλοκυρά της Αγίας Πετρούπολης που δεν απέφυγε την επέλαση των Μπολσεβόκων γιατί μόλις είχε ανακαινίσει το σαλόνι της
   η επιπολαιότητα κ η αναλγησία ζουν και βασιλεύουν
   αγαπημένε μου Ben..

   Διαγραφή
 4. lakwniko kai toso alhthino to sxolio tou ben.kalhspera dafnh.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ναι Ελένη μου,
   ο Ben ξέρει πολλά και από πρώτο χέρι.

   Καλά να είσαι,
   χάθηκες τελευταία..

   Διαγραφή
 5. kala eimai efxaristw,agaphmeno mou proswpo den einai kala kai me xreiazetai,eilikrina mou leipsate.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. που να φτάσουν τα 70 ευρώ την μέρα κατ' άτομο για σίτιση, στέγαση και βασικές ανάγκες...
  Μιλάμε για τρελή κοροϊδία

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ναι...πού να φτάσουν άραγε;
   Παραλιακά ξενοδοχεία προσφέρουν δίκλινο με διατροφή για €400 /€600την εβδομάδα και βγάζει κι ο ταξιδιωτικός πράκτορας.. πώς να τα καταφέρει το κράτος να στεγάσει με €2.000 το μήνα..
   Στο Λονδίνο το έζησα σε πολύ καλές γειτονιές, να νοικιάζει ολόκληρο κτίριο το κράτος, να βάφει κ.λ. για να στεγάσει άστεγες οικογένειες μέχρι να λύσουν τα ζητήματά τους. Εδώ επέλεξαν στρατόπεδα και ιδρυματοποίηση.


   Καλό απόγευμα Παρτάλι μου!

   Διαγραφή
 7. Αθλιότης αθλιοτήτων, τα πάντα αθλιότης...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Μα αν ζεσταίνονται και διψάνε γιατί δεν πίνουν σαμπάνια; Στη Μύκονο έχει πολλές...

  ΑπάντησηΔιαγραφή