Porta photo©by Pierre Couteau for DC

Τετάρτη, 28 Αυγούστου 2013

Facebook: Η Έκθεση με τα Κυβερνητικά αιτήματα δεδομένων

Το Facebook δημοσίευσε την Έκθεση των αιτημάτων δεδομένων χρηστών (data) από κυβερνήσεις με πίνακα ανά χώρα, για το πρώτο εξάμηνο του 2013, μέχρι 30 Ιουνίου. 
Συνήθως τα μυαλά μου δεν είναι περιορισμένα από σύνορα αλλά έχει ενδιαφέρον ο αριθμός των εν Ελλάδι (αναλόγως του πληθυσμού που, θα σας το υπενθυμίσω, δεν ξεπερνά πόλη άλλων χωρών). 122/144 εκ των οποίων το 54% ικανοποιήθηκε. Πόσοι από αυτούς ήταν μανιακοί δολοφόνοι, αρχαιοκάπηλοι που είχαν την ηλιθιότητα να διαφημιστούν στο διαδίκτυο, ή ψυχοπαθείς βιαστές παιδιών και βασανιστές κατοικίδιων; Το αφήνω στην κρίση σας αφού δεν έχουμε στοιχεία αλλά αν θέλετε τη γνώμη μου υποψιάζομαι: Κανείς.

Χαρείτε τα,
δημοσιευμένα και στα ελληνικά με πίνακα όλων των χωρών: https://www.facebook.com/about/government_requests

Η έκθεση περιέχει αναλυτικά τα εξής:
  • Ποιες χώρες ζήτησαν πληροφορίες από το Facebook σχετικά με τους χρήστες μας
  • Πόσα αιτήματα λήφθηκαν από καθεμία από αυτές τις χώρες
  • Ο αριθμός των χρηστών/λογαριασμών χρηστών σε αυτά τα αιτήματα
  • Το ποσοστό των αιτημάτων στα οποία ήμασταν υποχρεωμένοι από το νόμο να κοινοποιήσουμε τουλάχιστον ορισμένα δεδομένα
Η παρούσα έκθεση καλύπτει τους πρώτους 6 μήνες του 2013 (έως τις 30 Ιουνίου).
Όπως διευκρινίσαμε πρόσφατα, έχουμε θεσπίσει αυστηρές διαδικασίες για τη διαχείριση όλων των κυβερνητικών αιτημάτων για δεδομένα. Οι διαδικασίες αυτές, οι οποίες είμαστε πεπεισμένοι ότι προστατεύουν τα δεδομένα των χρηστών της υπηρεσίας μας, απαιτούν από τις κυβερνήσεις να τηρούν ορισμένες υψηλές νομικές προδιαγραφές σε κάθε μεμονωμένο αίτημα, προκειμένου να λάβουν οποιαδήποτε πληροφορία για οποιονδήποτε από τους χρήστες μας. Εξετάζουμε ενδελεχώς κάθε αίτημα προκειμένου να βεβαιωθούμε ότι συμμορφώνεται με τους όρους χρήσης του Facebook και το γράμμα του νόμου, ενώ απαιτούμε μια λεπτομερή περιγραφή της νομικής και πραγματικής βάσης κάθε αιτήματος. Αντιμαχόμαστε πολλά από αυτά τα αιτήματα, απωθώντας τα όπου διαπιστώνουμε νομικές ανεπάρκειες και περιορίζοντας το πεδίο υπερβολικά ευρέων ή γενικών αιτημάτων. Όπου είμαστε υποχρεωμένοι να συμμορφωθούμε με ένα συγκεκριμένο αίτημα, συνήθως κοινοποιούμε μόνο τις βασικές πληροφορίες του χρήστη (π.χ. το όνομά του).
Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για την προσέγγισή μας όσον αφορά την ανταπόκριση στα κυβερνητικά αιτήματα, στην εξής διεύθυνση:https://www.facebook.com/safety/groups/law/guidelines/.
Ευελπιστούμε ότι αυτή η έκθεση θα είναι χρήσιμη για τους χρήστες μας στον συνεχιζόμενο διάλογο με θέμα τα πρότυπα που πρέπει να ισχύουν όσον αφορά τα κυβερνητικά αιτήματα για πληροφορίες χρηστών στις επίσημες έρευνες. Θεωρούμε αυτήν την έκθεση ένα ιδιαίτερα σημαντικό πρώτο βήμα (θα ακολουθήσουν και άλλες εκθέσεις). Στις επόμενες εκθέσεις ελπίζουμε να είμαστε σε θέση να παρέχουμε ακόμη περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα αιτήματα που λαμβάνουμε από τις αστυνομικές αρχές.
Όπως έχουμε δηλώσει κατ' επανάληψη, πιστεύουμε ακράδαντα ότι οι κυβερνήσεις μπορούν να ανταποκρίνονται με διαφανή τρόπο στο καθήκον τους για προστασία των πολιτών. Η κυβερνητική διαφάνεια και η δημόσια ασφάλεια δεν αλληλοαποκλείονται. Μπορούν να συνυπάρχουν αρμονικά σε μια ελεύθερη και ανοιχτή κοινωνία, βοηθώντας μας να γινόμαστε πιο δυνατοί. Προτρέπουμε όλες τις κυβερνήσεις να παρέχουν μεγαλύτερη διαφάνεια για τις προσπάθειες που κάνουν να προστατεύουν τους πολίτες τους. Εμείς, από την πλευρά μας, θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε ένθερμα την ανάγκη για ευρύτερη δημοσιοποίηση.
- Colin Stretch, Γενικός Νομικός Σύμβουλος Facebook
__________________________________________
σχετικό άρθρο: Το facebook σε ρόλο «Μεγάλου Αδελφού»
Δημοσιευμένα στοιχεία: https://www.facebook.com/about/government_requests2 σχόλια:

Προσωρινά και για λίγες ημέρες λόγω επιπλοκής της σύνδεσής μου δεν καταφέρνω να απαντώ στα σχόλια.
Σας διαβάζω όμως και
ζητώ συγγνώμη- κάνω ό,τι μπορώ για να διορθώσω το πρόβλημα.