Κυριακή 24 Αυγούστου 2014

Σκυλί με κάρτα αλλαγής; (και λίγα tips καλής ανατροφής)




Η Maxine η λυκοσκυλίτσα μεγάλωσε στο δρόμο. Χθες επιτέλους υιοθετήθηκε. Για λίγες ώρες. Την επέστρεψαν σα ρούχο σε λάθος νούμερο επειδή λέρωσε μέσα στο σπίτι.
Η μακριά πείρα μου με δίδαξε ότι κανένα ζώο δε θέλει να λερώνει το σπίτι του. Αν συμβεί είναι ή επειδή δεν καταλάβαμε τι μας ζητούσε, ή επειδή δεν του έχουμε δείξει τι ζητάμε εμείς από αυτό.
Τα ζώα μου έχουν πάντα άψογη συμπεριφορά, δε λερώνουν, δεν τρώνε αντικείμενα, δεν καταστρέφουν. Δεν είμαι κάτι ιδιαίτερο μα νομίζω ότι ο λόγος που συμβιώνουμε τόσο καλά είναι ότι ποτέ (αλλά ΠΟΤΕ) δεν τα έχω χτυπήσει και πάντα αφιερώνω χρόνο να σκεφτώ και να τους δείξω τι θέλω απ' αυτά.

Όταν π.χ. βρήκα τον Troy μου ήξερε να βγαίνει έξω για τις ανάγκες του. Μα ήταν μικρούλης, κουτρουβαλούσε στα σκαλιά  προς τον κήπο οπότε ανακουφιζόταν στην αυλή κι όχι στο χώμα όπως ήθελα.  Τι έκανα; Με χάδια και σα να παίζαμε τον καλούσα να βγούμε έξω και, εκμεταλλευόμενη την αστείρευτη παιδική του περιέργεια, τον ενθάρρυνα να με περιεργάζεται καθώς μάζευα με το φαράσι και μετέφερα στο χώμα (εκεί ακριβώς που ήθελα να μάθει να πηγαίνει). Μόλις τα άφηνα στο χώμα τον χάιδευα κι  έλεγα το όνομά του σα να τα είχε μεταφέρει εκείνος. Το ίδιο και με τα γατιά μου και δεν είχα ποτέ προβλήματα.
Θυμάμαι όμως μια φορά που αν δεν είχα πείρα θα είχα καταστρέψει την ισορροπία. Ήταν μια δύσκολη μέρα, είχαμε βγει βόλτα και έτρεχε στην παραλία δίχως λουρί, δεν υπάκουε και με κούρασε. Όταν επί τέλους τον μάζεψα ήμουν αυστηρή, το 'πάμε' το είπα στεγνά και τον τιμώρησα με τη χειρότερη τιμωρία: τον αγνοούσα. Το σκυλί είναι ζώο αγέλης. Αν ο αρχηγός (εμείς) το αγνοήσει χάνει τον αυτοσεβασμό του, σοκάρεται και πέφτει σε σκέψεις και παύει να μας υπακούει. Γι αυτό κι η τιμωρία αυτή είναι σκληρή και δεν πρέπει να κρατά πολύ.
Ωστόσο ήμουν πολύ νευριασμένη. Πριν τον Troy είχαμε ένα τεράστιο γέρο λύκο ο οποίος είχε περάσει δύσκολα νιάτα κι είχε την κακή συνήθεια και να το σκάει και να φοβάται να επιστρέψει. Έτσι όταν το καινούργιο κουτάβι το 'σκασε θυμήθηκα που μου τηλεφωνούσαν από τις ταβέρνες  πως εμφανίστηκε ο σκύλος μου, θυμήθηκα που δεν καταλάβαιναν πόσο κακό έκαναν που τον τάιζαν μπριζόλες καθώς με περίμενε, θυμήθηκα πόσο προσβεβλημένη ένιωθα κάθε φορά που πήγαινα να τον πάρω κι αντί να χαρεί με κοίταζε έντρομος, ένοχος με την ουρά στα πόδια σα να επρόκειτο να τον χτυπήσω και να τον φυλακίσω. 
Ο Troy είναι ευαίσθητος. Όποτε υψώσω τη φωνή πάει στο κρεβάτι του, κουλουριάζεται και μοιάζει να σκέπτεται καλά τι έχει κάνει. Μα  εκείνη την ημέρα δεν του είπα 'πήγαινε στο κρεβάτι σου' απλώς περιφερόμουν, πότιζα, έκανα τις δουλειές μου και όσο κι αν με τριγυρνούσε  και προσπαθούσε να με δελεάσει με μπαλάκια και ξυλάκια εγώ έκανα σα να μην υπήρχε.
Δεν είναι καθόλου αναπάντεχο  λοιπόν που όταν ξαναμπήκα σπίτι βρήκα να έχει λερώσει μέσα στη μέση του δωματίου. Γιατί; Όποιος ξέρει από σκυλιά θα σας επιβεβαιώσει ότι μέσα στην ανασφάλειά του θέλησε να μαρκάρει το χώρο, να βάλει το σημάδι του όπως ένα παιδί θα χτυπιόταν και θαούρλιαζε κι όπως κάνουν πάντα τα σκυλιά σε καινούργιους χώρους.
Αν σας τα διηγούμαι αυτά είναι επειδή ακριβώς εκείνη τη στιγμή ένα λάθος μου θα είχε αποβεί μοιραίο  για τη συμβίωσή μας. Ο άσχετος θα τον είχε μαλώσει. Ο εντελώς άσχετος ίσως και να τον είχε χτυπήσει (με χέρι ή εφημερίδα για μένα είναι ίδιο: απαγορεύεται).  Μεγάλο λάθος, κυρίως με τις γάτες: Αν φορτιστεί συναισθηματικά η φυσική ανάγκη της, αν καταλάβει ότι κάτι σας προκαλεί τόση ψυχική ένταση η γάτα συχνά γίνεται νευρωτική και, ενώ ξέρει ότι θα σας εξοργίσει, σαν εθισμένη το επαναλαμβάνει όποτε έχει μοναξιά ή βαρεμάρα ή γενικά κάποιο πρόβλημα. Αν φτάσετε εκεί μόνο με αγάπη θα το ξεπεράσετε κι η λύση είναι να μην την ξαναμαλώσετε αλλά απλώς να προνοήσετε ώστε για λίγο καιρό να μην έχει πρόσβαση στο χώρο αυτό δηλαδή την ευκαιρία να παρασυρθεί.
Τι έκανα; Τα μάζεψα σιωπηλά καθώς με κοιτούσε και με ακολουθούσε και μετά από λίγο τον αγκάλιασα και παίξαμε σα να μην είχε συμβεί τίποτε. Κι από τότε πέντε χρόνια έχουν περάσει και ποτέ δεν είχαμε παρόμοιο περιστατικό.

Αναρωτιέμαι όμως αυτοί οι άνθρωποι που επέστρεψαν το σκυλί τι περίμεναν; Και τι σχέση σκοπεύουν να χτίσουν όταν δε σχεδιάζουν να αφιερώσουν σκέψη, χρόνο και κατανόηση; Διότι η 'εκπαίδευση' δεν είναι ανάγκη να είναι αυστηρό μάθημα. Είναι στιγμές τρυφερές που θα τις θυμόμαστε με νοσταλγία, είναι η αρχή μια σημαντικής μας σχέσης, ο καιρός που πρωτογνωριζόμαστε με το νέο μας φίλο και με χαρά μαθαίνουμε ο ένας για τον άλλο τα χίλια δυό που κάνουν τη συμβίωση μοναδική. 

_______________________________________________
Για τη Maxine
 οι φύλακες άγγελοί της
Paris Papanikolaou
Η Maxine επεστράφη απο την δοκιμαστική υιοθεσία της χωρίς να κλείσει καν 24ώρο!!!!
Τελικά η φύση είναι τρομερό πράγμα … Αισθανόμαστε απίστευτες τύψεις για την κακοποίηση που υπέστησαν οι (για λιγότερο από 24 ώρες) ανάδοχοι γονείς της Μαξίν. ΠΟΥ ΑΚΟΥΣΤΗΚΕ ΚΟΥΤΑΒΙ ΠΟΥ ΜΕΓΑΛΩΣΕ ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΝΑ ΛΕΡΩΣΕΙ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ 12 ΩΡΕΣ ΤΗΣ ΥΙΟΘΕΣΙΑΣ ΤΗΣ ; Είναι αληθινά φρικτό και αδιανόητο. Ως γνωστόν, τα κουτάβια βγαίνουν με διακόπτη On – Off. H Μαξίν πρέπει να είναι ελαττωματική – τέτοιο διακόπτη δεν έχει … Λάθος εργοστασίου προφανώς … Η Μαξίν λοιπόν επεστράφη την επομένη κιόλας της υιοθεσίας της. Ίσως έπρεπε μαζί με το μωρό να δώσουμε δώρο και ένα καθετήρα … Τώρα λοιπόν αναζητειται οικογένεια που θα μπορέσει να αντέξει το φοβερό ελάττωμα της μικρής: έχει ουροποιητικό σύστημα !!!!!!!
Ενα μεγάλο ευχαριστώ στον Vasilis Kaniotis που την φιλοξένησε έχτες το βράδυ και με βοήθησε στην μεταφορά της μικρής όλο το Σαββατοκύριακο και αλλο ένα ευχαριστώ στον Γιώργος Μασούρης που προθυμοποιήθηκε να την φιλοξενήσει μέχρι να βρει σπιτάκι δικό της!
Θα δωθεί μόνο σε οικογένεια που πραγματικά θέλει ένα σκυλί,με συμβόλαιο υιοθεσίας και τσιπάκι!Οποιος θελει πραγματικά να την κάνει μέλος της οικογένειας του ας μας στείλει μηνυματάκι η ας καλέσει στο 6956 201038.

‪Vasilis Kaniotis
Λοιπον...φιλοξενησα την μικρη για ενα βραδυ γτ παραπανω δεν μπορουσα
λογω της δουλειας μου....δυστυχως!!!
Ολο το βραδυ μεχρι τα ξημερωματα.. δεν σταματουσε να παιζει με τον φιλο μου τον Bruno..
Η Maxine αν και το νεαρο της ηλικιας της (7-8 μηνων) και αδεσποτο.,.,
η συμπεριφορα της μεσα σε ενα περιβαλον που της ηταν εντελως αγνωστο,.., ηταν αψογη.,κυρια!!!
Ειναι ενα υπεροχο πλασματακι που το μονο που κανει χωρις να το γνωριζει ειναι να σου δειχνει...
τι σημαινει να αγαπας και να νοιαζεσαι...και θες δεν θες ανταποκρινεσαι και δενεσαι μαζι της!!!
Τοσο ηρεμη και τοσο υπακουη,.,τοσο εξυπνη και τοσο χαδιαρα...
Η Maxine εχει αστρο!!! και για να την παρει καποιος σπιτι του πρεπει να σκεφτει.,.,
αν του αξιζει να εχει ενα τοσο υπεροχο πλασμα στην ζωη του!!! Αυτα ειχα να προσθεσω,,,.,.,.,., και μακρυα απο οικογενειες Adams!!!


__________________________________________________________


6 σχόλια:

  1. Αφού ήθελαν απλά ένα παιχνίδι οι συγκεκριμένοι φιλόζωοι γιατί δεν πήγαιναν κατευθείαν στα Τζαμπο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μεγάλη απορία Mahler μου μα πριν λ΄γο την έλυσα.
      Διότι η ειρωνία είναι ότι ενώ βρίθει σχολίων (κι όχι όλων κόσμιων)το σχετικό ποστ της φιλόζωης φίλης, η κοπέλα δεν κατέβασε την ανακοίνωση ούτε ενημέρωσεαπό τη φεϊσμπουκική σελίδα της και, ως τώρα που σου γράφω δέχεται συγχαρητήρια για τη μεγάλη της καρδιά που υιοθέτησε έκθετο..
      Virtual καλές πράξεις..

      Διαγραφή
  2. Νομίζω πως καλύτερα για τη Maxine που αποκαλύφτηκαν τόσο νωρίς! Δώρο της έκαναν! Ίσως έτσι βρεθούν αυτοί που θα την αγαπήσουν και θα κρατήσουν για πάντα μαζί τους!
    Θυμήθηκα κάποια ελάχιστα ατυχήματα του Φιντέλ μου παλιά ... Πόσο σύμφωνη με βρήκες με τις εξηγήσεις που έδωσες για το ατύχημα του δικού σου φιλαράκου!
    Μου θύμισες απόψε πόσο μου λείπει η συντροφιά του ( τον έχασα πολύ άδικα ).
    Καλό ξημέρωμα ( και καλή εβδομάδα).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συλλυπητήρια Αριστέα μου,
      ελαφρά είναι τα κορμάκια τους μα βαριά η λύπη όταν τα χάνουμε.

      Το περίμενα πως θα συμφωνούσες και χαίρομαι. Εμείς (λέω με καμάρι) δε χτυπάμε τους φίλους μας.

      Καλή μας εβδομάδα!

      Διαγραφή
  3. ti omorfh anarthsh dafnh mou.kalo sou vrady kai kalo ypoloipo kalokairiou

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. επ καλό χειμώνα... ξαναήλθα και έπεσα στα δυσάρεστα...

    κάτι βλάκες που υπάρχουν γμτ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Το Blogger με ενημερώνει ότι δε μου επιτρέπει να απαντώ στα σχόλια στο ίδιο μου το blog- λόγω κάποιας ρύθμισής μου για cookies (την οποία δε θυμάμαι) .

Ψάχνω για να διορθώσω
μα εν τω μεταξύ ΣΑΣ ΖΗΤΩ ΣΥΓΓΝΩΜΗ που δεν απαντώ πάντα
και ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ που σχολιάσατε.
Μου δίνετε μεγάλη χαρά όταν κάνετε τον κόπο- ακόμα κι αν διαφωνούμε.