Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου 2014

Μαζεύοντας ελιές με πεταλούδες




Κουρασμένη γιατί ξενύχτησα χθες μαζεύω τις ελιές μου. Δεν τις μαζεύουμε όλες, μόνο όσες φτάνουμε ανεβασμένοι σε κοντινό πεζούλι. Είναι πολλές για μας και για τα δώρα που προσφέρουμε στους φίλους σε βαζάκια. Οι άλλες ταΐζουν τα πουλιά που κάνουν την ελιά φωλιά χειμώνα-καλοκαίρι.
Σήμερα όπως πάτησα πλάι στο δεντρολίβανο, που πια μεγάλωσε και αγκαλιάζει το πεζούλι, ξεπετάχτηκε ένα σμήνος πεταλούδες που τρυγούσαν τα μικρά μωβ άνθη. Δε με φοβούνται, ξαναήρθαν. Τις έχω συνηθίσει να περπατώ στο αμπέλι και να σηκώνονται όλες μαζί σα βελουδένια σκόνη.

Για σας τη φωτογράφισα αυτή την τολμηρότερη ή πιο λαίμαργη που δε με απέφυγε. 
_________________________________________________________
Για τις πεταλούδες που δυστυχώς εξαφανίζονται: ecoanimallibrary από όπου σας φέρνω απόσπασμα:

Δυσκολίες φαίνεται ότι έχουν αντιμετωπίσει κυρίως στον εντοπισμό δασικών ειδών πεταλούδας, καθώς είναι μικρές σαν λουλούδια του αγρού και δεν πλησιάζονται εύκολα επειδή προτιμούν τη μοναξιά και την ελευθερία. Μέχρι σήμερα, εκτός από τις ελληνικές, έχουν βρεθεί και πεταλούδες από τη Νότια Αφρική, τον Καναδά ακόμη και από την Ασία, λόγω του κύματος μετανάστευσης. Ξεχωρίζουν από τα χρώματα, το σχήμα των φτερών και το χρώμα του περιγράμματός τους.
Συχνότερα εμφανίζονται στην περιοχή τέσσερις ευρωπαϊκές οικογένειες πεταλούδων: οι Lycaenids (μπλε-καφέ με μαύρο περίγραμμα), οι Hesperiids (πορτοκαλί με βούλες και καφέ περίγραμμα), οι Sadyrids (μπλε καφέ με φτερά κυματοειδή) και οι Nymphanids (πορτοκαλί).
Είδη πεταλούδων που έχουν εντοπιστεί να πετούν μόνο στην Ελλάδα, προκαλώντας διεθνές επιστημονικό ενδιαφέρον, έχουν καταγραφεί στην Κάρπαθο, την Πελοπόννησο, την Κρήτη, τη Χίο, τις Οινούσσες, την Ηπειρο και την ανατολική Μακεδονία. 
Οι πεταλούδες, που εγκαταλείπουν τα βορινά τμήματα της αμερικανικής ηπείρου για να κατευθυνθούν προς τον Nότο, ταξιδεύουν πραγματικά προς το άγνωστo, χωρίς να ξέρουν πού πηγαίνουν και με μόνο οδηγό την εσωτερική τους ηλιακή «χρονοπυξίδα», επισημαίνουν οι επιστήμονες. Παρ’ όλα αυτά, είναι αξιοσημείωτο ότι καταφέρνουν να φτάσουν στον προορισμό τους με μαθηματική ακρίβεια. Οι επιστήμονες εξετάζουν την πιθανότητα να υπάρχει κάποιος γενετικός προσανατολισμός που καθορίζει την ορθή μεταναστευτική συμπεριφορά τους.

2 σχόλια:

  1. Και του χρόνου να είστε καλά να μαζέψετε τις ελιές σας!
    Όσο για τις πεταλούδες, δεν υπάρχει πιο όμορφη βελουδένια σκόνη!
    Όταν συναντώ κάποια, μόνο χαρά αισθάνομαι!
    Κρίμα μόνο που όπως λέει το άρθρο εξαφανίζονται...

    Καλή εβδομάδα Δάφνη μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Το Blogger με ενημερώνει ότι δε μου επιτρέπει να απαντώ στα σχόλια στο ίδιο μου το blog- λόγω κάποιας ρύθμισής μου για cookies (την οποία δε θυμάμαι) .

Ψάχνω για να διορθώσω
μα εν τω μεταξύ ΣΑΣ ΖΗΤΩ ΣΥΓΓΝΩΜΗ που δεν απαντώ πάντα
και ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ που σχολιάσατε.
Μου δίνετε μεγάλη χαρά όταν κάνετε τον κόπο- ακόμα κι αν διαφωνούμε.