Τετάρτη 31 Δεκεμβρίου 2014

Βοήθεια σε άστεγους; Όχι. Έτσι δε θα μπορέσω..





Χιονίζει. Η ανάσα αφήνει αχνισμένα συννεφάκια, τα τζάμια θολώνουν, η άσφαλτος λάμπει στη βροχή και κάποιοι φιλεύσπλαχνοι σκέπτονται τους άστεγους και ανταλλάσσουν συγχαρητήρια για την ευαισθησία τους που αναρτούν και μοιράζονται κάτι μπανεράκια με  τηλέφωνα για Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
«Είδες άστεγο;» με ρωτά το πρώτο (στον ενικό) και με προστάζει «Τηλεφώνησε αμέσως» διότι λέει «θα έρθει όχημα περισυλλογής να τον οδηγήσει σε μέρος ασφαλές και ζεστό» όπου (υποχρεωτικά άραγε;) «θα φάει και θα κοιμηθεί».
Το δεύτερο κραυγάζει με κεφαλαία σα φυλλάδα «ΑΣΤΕΓΟΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ» και προς εμένα (επίσης σε ενικό) ότι χρειάζεται τη βοήθειά μου. Δίνει διευθύνσεις και τηλέφωνα στα οποία μαζεύουν ρούχα, κουβέρτες, τρόφιμα· έργο θεάρεστο αν δεξιά δε διέταζε σε ύφος που θυμίζει διάγγελμα κατοχικό (και σας το δίνω αυτολεξί): «Όσοι πολίτες εντοπίσουν άστεγους ..να απευθυνθούν» στα τάδε τηλέφωνα «ή να τους κατευθύνουν προς το γυμναστήριο Ρουφ..». 

Καταλαβαίνετε; Τους «περισυλλέγουν»  και τους «εντοπίζουμε» σα να μιλάμε για σκουπίδια, φορείς επικίνδυνης επιδημικής λοίμωξης ή καταζητούμενους κι όχι ανθρώπους σαν εμάς. Κι επειδή, ξέρω, πολλοί πάλι θα μου πείτε ότι κακώς στέκομαι στη λεπτομέρεια, κι επειδή ξέρω ότι δεν είναι ώρα να σας πείσω πως οι λέξεις έχουν σημασία και δύναμη, θα σας πω άλλο με το οποίο  μένω άναυδη.
Ο άστεγος άνθρωπος, ξέρετε, δεν είναι μουγκός. Ούτε κουφός, ούτε άβουλος. Μπορεί να έχασε το σπίτι του μα δεν έχασε τα λογικά του. Δηλαδή, για να το πω απλά, πώς και δεν το σκέφτηκαν να πουν «θυμίστε του ότι υπάρχει χώρος να φιλοξενηθεί»,  «προσφέρετέ του το τηλέφωνό σας να μας καλέσει» εκείνος, όχι εσείς σα να ζητούσατε από το Δήμο σας να «περισυλλέξει» τα σκουπίδια που σας χαλούν τη διάθεση.


Θα ήθελα να ξέρω ότι υπάρχει χώρος ζεστός να κοιμηθούν οι άνθρωποι που συναντώ ξαπλωμένους σε σκάλες όποτε πηγαίνω στην Αθήνα. Μα όσο διατάζει ο Δήμος (ή δεν ξέρω ποιοι αναίσθητοι φιλόπτωχοι) να συμμετέχω σε «εντοπισμούς», όχι, δε θα μπορέσω, επειδή ξέρω ότι  συχνά η αξιοπρέπεια είναι πιο σημαντική από ένα πιάτο φαγητό.


Προσθέτω
Από τα σχόλια και τις κοινοποιήσεις στο Facebook βλέπω ότι κάποιοι δε με καταλάβατε. Εξηγώ λοιπόν:
Και βέβαια κάθε τι είναι ευπρόσδεκτο μπροστά στο τίποτε. Ωστόσο με την κριτική εύχομαι οι δήμοι να διορθώσουν το ύφος, δηλαδή τη στάση τους. Οι λέξεις που χρησιμοποιούν δεν είναι μόνο προσβλητικές αλλά, κάτι που θεωρώ πολύ σοβαρό, αφήνουν να εννοηθεί ότι οι άστεγοι είναι επικίνδυνοι και καλό είναι να μην τους πλησιάζουμε, μόνο να τους φροντίζουμε από μακριά σα να ήταν θηρία.
Για απόδειξη σας συστήνω το παλιό τεστ αντικατάστασης λέξης (χρήσιμο και σε περιπτώσεις που τσεκάρουμε ομοφοβικά/αντιφεμινιστικά ή ρατσιστικά): Αντικαταστήστε τις λέξεις Άστεγος/'Αστεγοι με «λυσσασμένα σκυλιά» ή «λεπροί» ή « επικίνδυνοι εγκληματίες» και θα δείτε ότι ταιριάζει τέλεια.

Το να ενοχλούμαι από τέτοιες συμπεριφορές (όπως κι από τον ενικό προς τον πολίτη που διαβάζει το μπανεράκι) δεν είναι ψευτοευαισθησία και ανθρωπισμός σε εισαγωγικά όπως με λύπη βλέπω να πιστεύετε. Πηγάζει από την πολύ ειλικρινή μου επιθυμία να μάθουμε να σεβόμαστε τους ανθρώπους και να μην τους αποφεύγουμε σα μολυσμένους επειδή είχαν την ατυχία να χάσουν την κατοικία τους.

Στην Ελλάδα που μεγάλωσα οι άστεγοι ήταν ελάχιστοι και πολύ συχνά ήταν άνθρωποι που όντως είχαν βαριά ψυχολογικά προβλήματα. 'Ηταν τα χρόνια που κάθε Έλληνας είχε σπίτι, ήμασταν πρώτοι (και με τεράστια διαφορά) στις λίστες μικροϊδιοκτητών της Ευρώπης. Ακόμα κι ο θεωρούμενος φτωχός είχε δικό του το διαμέρισμα που ζούσε + ποσοστό εξ αδιαιρέτου του πατρικού στο χωριό ή στην αντιπαροχή. Η σημερινή κατάσταση είναι πρωτοφανής και πρωτόγνωρη για μας― κι ίσως γι αυτό δε διακρίνει τους δήμους η ευαισθησία που έχουμε συνηθίσει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες στις οποίες τα συγκεκριμένα κειμενάκια θα σόκαραν. Μεταφράστε και δοκιμάστε σε ξένους φίλους αν δε με πιστεύετε.




Έλαβα και κάτι χρήσιμο (Ιαν.2014):
‪Smaro SmarouΑντιγράφω ανακοίνωση του Κοινωνικού Ιατρείου Ελληνικού που ίσως το θέτει σε πιο φιλικό προς τον αναγνώστη κείμενο- προτείνατε να μοιράζουν κουβέρτες, ζεστά ροφήματα και να ενημερώνουν τους ίδιους τους άστεγους και όντως κάποιοι το κάνουν, ανάμεσά τους και ο ΟΚΑΝΑ με τον οποίον από ότι έχω καταλάβει δραστηριοποιείστε.‬
‪"Κλιμάκια του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης του δήμου Αθηναίων και των 16 συνεργαζόμενων φορέων και οργανώσεων (ΟΚΑΝΑ, ΚΕΘΕΑ EXELIXIS, Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, PRAKSIS, PROTEKTA, Γιατροί Χωρίς Σύνορα, ΚΛΙΜΑΚΑ, Σύμμαχοι Υγείας, Γιατροί του Κόσμου, Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, EMFASIS, Κέντρο Ζωής, Θετική Φωνή, ΣΦΕΑ-ΕΜΕ κ.α) θα μοιράσουν κουβέρτες και τρόφιμα σε αστέγους και με τη συνοδεία γιατρού και κοινωνικού λειτουργού θα ενημερώνουν, όσους το επιθυμούν, να μεταφερθούν σε θερμαινόμενους χώρους.‬
‪Από σήμερα, Τρίτη, θα παραμείνουν ανοιχτές όλο το 24ωρο δύο θερμαινόμενες αίθουσες:‬
‪η Λέσχη Φιλίας στη Γκράβα (Ταϋγέτου 60, τηλ. 210 2231419)‬
‪το Γραφείο του 4ΔΔ στον Κολωνό (Λένορμαν και Αλεξανδρείας 35, τηλ. 210 5157882)‬
‪Καθ' όλη τη διάρκεια του 24ωρου θα λειτουργεί γραμμή επικοινωνίας με τους δημότες στην τετραψήφια τηλεφωνική γραμμή 1595.‬
‪Επίσης, ανοικτό όλο το 24ωρο θα είναι από σήμερα, Τρίτη, το Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης του δήμου Αθηναίων (Σοφοκλέους και Πειραιώς 35)."

ΠΡΟΣΘΕΤΩ Πρωτοχρονιά 2017
σχόλια σε ανάρτηση του γνωστού μπάνερ:
Georgia Dhem Τζάμπα κοινοποίηση κανετε ...εδω και 3 μήνες εχουμε παρει άπειρα τηλέφωνα σε αυτα και σε πολλα αλλα για να πανε να πάρουν μια άστεγη γιαγιακα 70 ετών που κοιμάται έξω απο το σταθμό Λαρισης και ακομα να πανε
Ζωη Κορωνιδου Αυτοί όλοι που κάθονται και το ξύνουν να ψάξουν και να τους βρούνε δεν είναι κουνούπια να μην φαίνονται. ..
Η βάζουν αυτές της ταμπέλες για δήθεν ενδιαφεροντε. .
Nikos Papamanthos Ολο το βραδυ ψαχναμε ολοι ειναι ψευτες ολοι
Ιωάννα Γενναίου Ποτε δεν απαντανε στο τηλ

Για το video: Χαμός για το θέμα και λένε πως θα υποστεί κυρώσεις ο υπάλληλος. Εξιλαστήριο θύμα, διότι δεν είναι ο μόνος.

Daphne Chronopoulou 
Η ενοχή ενός εξιλαστήριου θύματος (υπάλληλος) δε βαραίνει στα μάτια μου όσο η ευθύνη της Εκκλησίας που δεν ανοίγει τους χώρους της ή του Δήμου που δε λύνει οριστικά το προβλημα.

19 σχόλια:

  1. Χρήσιμο σχόλιο από φίλησ το Fecebook:

    Στο πρακτικό του θέματος: πολλοί άστεγοι δεν επιθυμούν να "περισυλλεγούν" ή έστω να φιλοξενηθούν από τον δήμο, γιατί όπως αποδείχθηκε τα προηγούμενα χρόνια, η συμπεριφορά των υπαλλήλων είναι άθλια και μετά το τέλος του μεγάλου κρύου (δηλ. 2-3 μέρες) τους πετάνε πάλι στο δρόμο. Εκεί έχουν χάσει το στασίδι τους, τους φίλους τους, μπορεί και πράγματα που αναγκάστηκαν να τα αφήσουν πίσω καθώς μπαίνουν στο βανάκι του δήμου. Για αυτό και οι περισσότεροι από αυτούς αρνούνται. Η περιγραφη των ανθρώπων που είναι άστεγοι ως έχοντες χάσει τα λογικά τυς, άρα πρέπει να αποφασίσουμε εμείς για αυτούς είναι φασιστική. Το μόνο που μπορούμε να αποφασίσουμε για αυτούς είναι να πιέσουμε το δήμο να δώσει στέγη μόνιμη σε αυτούς τους ανθρώπους από τα χιλιάδες σπίτια που σαπίζουν κλειστά σε κάθε πόλη και είναι δημόσια περιουσία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. τη σκέψη που έκανες εσυ την έκανα κι εγω ,μου θύμισε σκυλια που τα μαζευει ο μπόγιας....πολύ καλή η σκεψη στο Φέις ,αλλά που ποτέ δε θα δούμε να υλοποιείται.Ό,τι καλό γίνεται ,πραγματοποιείται μόνο από πολίτες.
    Καλημέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και δεν το καταλαβαίνουν- μου είπαν ότι πρόκειται για λεπτομέρεια ή ότι θα ήθελα τους άστεγους παγωμένους και πεινασμένους..

      Καλή Χρονιά Νάσια μου!

      Διαγραφή
  3. Τι να πω?? Οτι δεν έχεις δίκιο??
    Συμφωνώ μαζί σου και επαυξάνω..
    Καλά να είσαι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστω Ελίτσα μου για το σχόλιο κι εδώ κι εκεί..

      Καλή Χρονιά σου εύχομαι, απ' την καρδιά μου!

      Διαγραφή
  4. Δάφνη μου φυσικά έτσι όπως πέμπεται το μήνυμα "της καμπάνιας" σε Δημους Αθηνας και Θεσσαλονικης έχει το χαρακτήρα κουκουλώματος, απομακρυνσης των μπάζων και ξαφνικής ταχαμου φιλανθρωπίας που δεν θαπρεπε αν ήταν αληθινή και ανυπόκριτη να κορυφωνεται στις γιορτες , με το θανατερό κρυο ή τους αδίστακτους καυσωνες. Η ανθρωπιά και η αλληλεγγύη δεν έχουν εποχές. δεν κανουν διαλείμματα.
    Αλλά θα π΄ρεπιε να σταθουμε λιγάκι ίσως στο ότι σε σημαντικό ποσσοτό αρκετοί απο τους αστεγουςπαρουσιάζουν σαφή βαρειά ψυχιατρική διαταραχή. Κάποτε αυτή τους σπρωχνει εκεί έξω κι όχι η Κρίση-τα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα.
    Η τωρινή " Κριση" απλως τωρα πολαπλασίασε σε εκρηκτικά νούμερα τους ...πρωην "κανονικους ανθρωπους" που βρίσκονται πια στο δρομο και οι αφίσες αυτες και τα συνυποδηλωτικά τους αδικούν και μηδενίζουν την υπόστασή τους...
    Δεν έχουν ευγένεια.
    'Εχουν τη λογικη του μπόγια και του αποριμματοφόρου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτή η άποψη ενθαρρύνεται με τέτοιες αφίσες. Αυτο υπονοείται: Μην του μιλάς, μην τον αγγίξεις, μην πιάσεις εσύ σχέση. Μπορεί να είναι τρελός, έχουμε και παιδιά, κάλεσε να 'ρθει ο ειδικός να τον μαζέψει.
      Το βρίσκω άθλια τρομοκρατία που οδηγεί σε πολύ επικίνδυνους δρόμους.

      Στατιστική για την ψυχική υγεία των ανθρώπων που κοιμουνται σε παγκάκια δεν έχουμε αλλά ροσωπικά πιστεύω το αντίθετο.
      Στην Ελλάδα που μεγάλωσα οι άστεγοι ήταν ελάχιστοι και πολύ συχνά ήταν άνθρωποι που όντως είχαν βαριά ψυχολογικά προβλήματα. 'Ηταν τα χρόνια που κάθε Έλληνας είχε σπίτι, ήμασταν πρώτοι (και με τεράστια διαφορά) στις λίστες μικροιδϊοκτητών της Ευρώπης. Ακόμα κι ο θεωρούμενος φτωχός είχε δκό του το διαμέρισμα που ζούσε + ποσοστό εξ αδιαιρέτου του πατρκού στο χωριό ή στην αντιπαροχή. Η σημερινή κατάσταση είναι πρωτοφανής και πρωτόγνωρη για μας― κι ίσως γι αυτό δε διακρίνει τους δήμους η ευαισθησία που έχουμε συνηθίσει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες στις οποίες τα συγκεκριμένα κειμενάκια θα σόκαραν.

      Διαγραφή
    2. Καλή Χρονιά!
      "'Εχουν τη λογικη του μπόγια και του αποριμματοφόρου".

      ελπίζω νά αναφέρεσαι σ' αυτή την αποστροφή μου Δάφνη

      Εκτός αν συνολικά παρεξηγησες ότι έγραψα 9ισως όμως και να διατυπωθηκαν λάθος όσα προσπάθησαν να πω).
      Εγραψα λοιπόν ότι η επίπτωση σοβαρής ψυχοπαθολογίας αναμεσα στους ανθρωπους που μένουν έξω (ξερω και "άστεγους"που ενω διαθέτουν ιδιωτική στεγη διαλέγουν να ζήσουν εκτός...) είναι πολλαπλάσια απ΄ότι στο γενικό πληθυσμό.
      Φυσικά και υπαρχουν δημοσιευμένες εργασίες περι αυτού
      http://www.psych.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=569&Itemid=121&lang=el.

      Δεν ξερω αν σου έχει τύχει αλλα πολυ συχνά βρήκα το μπελά μου όταν προσπαθησα να δώσω χρηματα ή τροφή σε άστεγο που θεώρησα ότι έπρεπε να πλησιάσω και να συνδράμω.
      Ο τρόπος που επιλέγεται ώστε να δοθεί η κοινωνικη αρωγή δέιχνει και την ποιότητα της κοινωνίας και το επίπεδο του πολιτισμού της.

      Συμφωνώ απολύτως πως οι σημερινοί άστεγοι -εννοώ της τελευταίας 5ετίας- έιναι άλλο πράγμα πια σαφως απευθείας παράγωγο της πιό σκληρής κρίσης (οικονομικης -κοινωνικης-ηθικής) που αντιμετωπισε ποτε η Ελλάδα αν εξαιρέσουμε την καταστροφή του '22 και τον πόλεμο.
      Οταν η κοινωνία μας γίνει κοινωνία δράσης -κοινωνία πολιτών (και με εκπλήσει το γεγονός που ενω το πραγμα σοβεί εδω και τέσσερα χρονια ελάχιστα έχουν γίνει) τότε και οι άστεγοι, και οι ανήμποροι, και οι άνεργοι και οι πεινασμένοι ίσως δουν ένα χέρι ν΄αγγίζει το δικό τους...
      Κι όχι τη απόχη του μπόγια ύστερα απο ένα υστερικό τηλεφωνημα καποιου που νόμισε πως είδε κατσαρίδες ή αρουραίους στο δρομο.

      Διαγραφή
    3. Δε διαφωνούμε.
      Ειδικά η φράση σου «Ο τρόπος που επιλέγεται ώστε να δοθεί η κοινωνικη αρωγή δέιχνει και την ποιότητα της κοινωνίας και το επίπεδο του πολιτισμού της.» με βρίσκει απολύτως σύμφωνη για αυτό κι επιμένω να προσπαθώ κρίνοντας να επηρεάσω.

      Αυτό που μου στένεις ξεκινά με το «Οι περισσότερες έρευνες για τους άστεγους προέρχονται από τις ΗΠΑ» και συνεχίζει γοα Γερμανία κ.λ. άρα σωστά λέω ότι «Στατιστική για την ψυχική υγεία των ανθρώπων που κοιμουνται σε παγκάκια δεν έχουμε αλλά προσωπικά πιστεύω το αντίθετο.»

      Προφαν΄ςω και έχει αντίκτυπο στην ψυχική υγεία το να ζεις στος δρόμους δηλαδή εκδιωχθείς (συνήθως)- είτε επειδή δεν είχες να πληρώσεις, είτε επειδή η οικογένεια επέλεξε να ακολουθήσει συμβουλές κάποιων 'Στεγνών' (έγραψα σχετικά στην περίπτωση του θανάτου της Κ.Κ.)
      Λέει αυτό που μου στέλνεις: «προεξάρχουσες τις διαταραχές κατάχρησης ουσιών, τις συναισθηματικές διαταραχές, ενώ μικρά ποσοστά αναφέρονται για τις ψυχωτικές διαταραχές.»
      Συναισθηματική διαταραχή και εξάρτηση δε σε καθιστούν επικίνδυνο για τον περαστικό αλλά και τα δυό είναι πιθανό να πηγάζουν από την κατασταση του να είσαι στους δρόμους. Μόνο το τρίτο, οι «ψυχωτικές διαταραχές» πολύ πιθανόν να προϋπήρχε και απλώς να επιδυνώνεται ή ακδηλωνεται λόγω σκληρών συνθηκών ζωής.

      Καλή Χρονιά Νώντα μου!


      Διαγραφή
  5. Πραγματικά ξενίζει ο τρόπος με τον οποίο δείχνουν την "ευαισθησία" τους κάποιοι, ειδικά όταν αυτή τους η "ευαισθησία" θα εξατμιστεί σε δυο τρεις μέρες...
    Οι άνθρωποι έχουν ανάγκη από μόνιμη λύση...θα συμφωνήσω απόλυτα με το σχόλιο στο Facebook.
    Πρέπει να πιέσουμε για μόνιμες λύσεις!

    Δάφνη μου, χρόνια πολλά και καλή χρονιά με υγεία κι ευτυχία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γι αυτό κάνουμε κριτική, για να φτιάξουν οι παροχές όχι για να τις καταργήσουμε.
      Είδες στο Facebook κάποιοι μάλιστα κοινοποίησαν για να με σχολιάσουν στις σελίδες τους διότι δεν υπολόγισαν το «έτσι» του τίτλου και βλέποντας τα πάντα ως ή άσπρα ή μαύρα έγραψαν ότι βρήκα δικαιολογία για την αναισθησία μου..

      Καλή Χρονιά Μαρία μου
      με τις ωραίες εικόνες σου να μας δίνουν κουράγιο και δύναμη.

      Διαγραφή
  6. Κάτι κωλοφυλλαδες που ουρλιάζουν ξεμωραμενες μεγαλοκοπελες "ΞΥΠΝΑ ΜΙΚΡΟΑΣΤ΅Ε" μια χαρα τις προωθείς όμως! Εκεί δεν παίζει ρόλο η ευγένεια...

    Άντε καλη χρονια και καλό ξημέρωμα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμε
      δεν προωθώ φυλλάδες και ποτέ (ούτε στον προφορικό λόγο) δεν χρησιμοποιώ Προστακτική ή τη λέξη «μικροαστός».
      Γράφω 2.500 με 3000 ως 10.000 λέξεις την ημέρα μα όσο και να ψάξεις ποτέ δε θα βρεις να χρησιμοποιώ αρνητικούς όρους δηλωτικούς τάξης, φυλής, εμφάνισης κ.λ. Δηλαδή Μικροαστούς, Νεοέλληνες, Ελληνούληδες, Αριστερούληδες, Αιλληνέζους δεν έχω εδώ.

      «Άντε» λοιπόν,
      άλλο μάλλον ήθελες να πεις και μπερδεύτηκες.
      Καλή Χρονιά!

      Διαγραφή
    2. Για την ερωτική εξομολόγηση λες; Εσύ φταις που με ξενέρωσες....

      (καλή τύχη με την πτυχιακη σου)

      Διαγραφή
    3. Την ποια;
      Και ποια πτυχιακή; Εγώ;
      Μάλλον δεν ξέρεις πού γράφεις.
      Μεθυσμένος είσαι ή παλαβός;

      Διαγραφή
    4. Πότε φεύγουν, λέει η παράδοση, οι καλικάντζαροι; Κάαατι μού θυμίζει η γραφή αυτή : νομίζω έχουμε comeback! (Όπου "πτυχιακή", οι 2.500 - 10.000 λέξεις που ανέφερες προηγουμένως πως γράφεις - α, και νομίζω ότι πρόκειται για γυναίκα. ;-) )
      Καλή χρονιά και χρόνια πολλά και καλά, Δάφνη! Και υπομονή, τα Φώτα πλησιάζουν, χαχα!

      Διαγραφή
    5. Λες να της λείψαμε Διονυσία μου;
      Και να θεωρεί υποτιμητικό το «πτυχιακή».. Χμ.. ας είναι καλά.. και μακριά από μάς γιατί δεν έχω όρεξη για ποδαρικό με υστερίες.

      Καλή χρονιά να έχεις κι ό,τι επιθυμείς!

      Διαγραφή
  7. Μια βόλτα, από τα blogs των φίλων μου και αυτό μια ανάσα πριν μπει ο νέος χρόνος, Δάφνη μου, με άφησε πολύ σκεφτική... Από τη μια συνάντησα αστραφτερές καμπανούλες και τις γνωστές τυπικές ευχές και από την άλλη, εξαιρετικά καλογραμμένα ποστ, όπου με πολύ μαεστρία καταφέρνουν να σε κάνουν να συγκινηθείς, να δακρύσεις και πάνω απ΄ όλα να σε κάνουν να αισθανθείς ένοχα που δεν είσαι στο δρόμο και ας είναι τα τρία σου παιδιά άνεργα, κομμένη η σύνταξη σου και άδειο το ψυγείο σου... Έτσι ανακάλυψα τελικά Δάφνη μου, πόσο δύσκολο είναι να δώσεις στους συνανθρώπους σου, πραγματική χαρά ή λόγια που να ζεστάνουν τις παγωμένες καρδιές και κλειστές καρδιές χωρίς να θεωρηθείς ρομαντικός ή έστω γραφικός...
    Θέλω να μας ευχηθώ να γίνουμε πιο συνειδητοί και υπεύθυνοι αυτό τον χρόνο και πάνω απ΄όλα να μοιράσουμε, καλοσύνη, χαρά, στοργή, φιλιά, αγκαλιές, τραγούδια και πολύ αγάπη!
    Χρόνια μας πολλά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Υιοθετώ την ευχή σου Στ... α μου
      και τη στέλνω με την αγάπη μου και στους δυό σας..

      Διαγραφή

Το Blogger με ενημερώνει ότι δε μου επιτρέπει να απαντώ στα σχόλια στο ίδιο μου το blog- λόγω κάποιας ρύθμισής μου για cookies (την οποία δε θυμάμαι) .

Ψάχνω για να διορθώσω
μα εν τω μεταξύ ΣΑΣ ΖΗΤΩ ΣΥΓΓΝΩΜΗ που δεν απαντώ πάντα
και ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ που σχολιάσατε.
Μου δίνετε μεγάλη χαρά όταν κάνετε τον κόπο- ακόμα κι αν διαφωνούμε.