Σάββατο 27 Δεκεμβρίου 2014

Οι Ινδιάνοι με άλογα τα Χριστούγεννα―η Ιστορία για τους Dakota 38+2


To 2005 ένας Ινδιάνος που είχε κόψει το ποτό είδε ένα όραμα. Ονειρεύτηκε ένα προσκύνημα στον τόπο που πριν από χρόνια κρεμάστηκαν 38 Ινδιάνοι Σου (Ντακότα). Από τότε κάθε Χριστούγεννα μια ομάδα ιππέων κάθε ηλικίας ξεκινά από το Crow Creek Rez και μετά από 16 ημέρες πάνω στα άλογα φτάνει με προσευχές, τραγούδια και αφοσίωση στο Mankato της Μινεσότα.. 
Η αιτία του προσκυνήματος είναι απλή, κοινή και αποτρόπαια, μια ακόμα σκοτεινή στιγμή της ανθρώπινης Ιστορίας:
 Συνθήκη υποχρέωνε τους Ινδιάνους να παραμένουν στον καταυλισμό και τους λευκούς να φροντίζουν για την τροφή τους. Όποιος έβγαινε από τον καταυλισμό εθεωρείτο θήραμα: $200 το κεφάλι έπαιρναν οι κυνηγοί Ινδιάνων και η εποχή του κυνηγιού ανακοινωνόταν με αφισάκια. Όμως ακόμα κι έτσι η συμφωνία δεν κράτησε. Οι λευκοί ήταν άπληστοι, οι Ινδιάνοι πεινούσαν και, αναπόφευκτα εξεγέρθηκαν. 'Πεινάμε' είπαν οι Ντακότα. «Φάτε χορτάρι» απάντησαν οι λευκοί.
Η μάχη ήταν σύντομη και με την ήττα 38 αντάρτες κρεμάστηκαν τα Χριστούγεννα του 1863, στο Mankato της Μινεσότα. Η εκτέλεση, υπό την προεδρία του ανθρωπιστή Λίνκολν παραμένει η πολυπληθέστερη εντός των ΗΠΑ.

Ντακότα, λένε, σημαίνει να πορεύεσαι εν ειρήνη με όλα τα πλάσματα. Δεν ξέρω αν συμφωνώ ότι αυτό είναι δυνατόν ή αν τέτοιο είναι το ηθικό δίδαγμα που εγώ αποκομίζω από την εξέγερση και τους απαγχονισμούς μα, ειδικά για τους λευκούς τους Χριστιανούς, τούτη η σελίδα του παρελθόντος μας αξίζει να ειπωθεί και σας την προσφέρω ως ένα εναλλακτικό Χριστουγεννιάτικο παραμύθι με μια ταινία (ντοκιμαντέρ), μια εξιστόρηση από την πλευρά των Ινδιάνων που προσφέρουν δωρεάν, ως προσευχή. 




Γιά dowvnload: http://www.dakota38.com/ 
Πιό πολλά: Dakota 38+2 


2 σχόλια:

Το Blogger με ενημερώνει ότι δε μου επιτρέπει να απαντώ στα σχόλια στο ίδιο μου το blog- λόγω κάποιας ρύθμισής μου για cookies (την οποία δε θυμάμαι) .

Ψάχνω για να διορθώσω
μα εν τω μεταξύ ΣΑΣ ΖΗΤΩ ΣΥΓΓΝΩΜΗ που δεν απαντώ πάντα
και ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ που σχολιάσατε.
Μου δίνετε μεγάλη χαρά όταν κάνετε τον κόπο- ακόμα κι αν διαφωνούμε.