Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου 2015

Επειδή Φούστα σημαίνει αλληλεγγύη― #OzgecanAslan




Οι Τούρκοι το είχαν ξανακάνει- είχαν πάει στο σχολείο με φουστίτσες όταν η όλο και πιο καταπιεστική κυβέρνησή τους προσπάθησε να επέμβει στο ντύσιμο των συμμαθητριών τους. Τώρα τις ξαναφόρεσαν σαββατόβραδο για να διαμαρτυρηθούν για τη βία που υφίστανται οι γυναίκες. Πολλές διαδηλώτριες ζωγράφισαν στα πρόσωπά τους κόκκινα δάκρυα και σημάδια σφαίρας, ενώ οι άνδρες εμφανίστηκαν με φούστες στις πορείες και στη διαδικτυακή διαμαρτυρία.

Σε όλη την Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν  έγιναν πορείες και εκδηλώσεις διαμαρτυρίας σε μια καμπάνια για την ισότητα των φύλων με αφορμή το θάνατο της Özgecan Aslan, εικοσάχρονης φοιτήτριας που βρέθηκε καμένη αφού δολοφονήθηκε άγρια όταν αντιστάθηκε (και με σπρέι πιπεριού) σε απόπειρα βιασμού.
Σε μια χώρα που έχει σοβαρό πρόβλημα με τη βία κατά των γυναικών είναι πισωγύρισμα οι απόψεις του Ερτογάν που, με το παλιό  και προ πολλού καταρριφθέν επιχείρημα των διαφορών των φύλων, ισχυρίζεται ότι δε μπορεί να υπάρξει ισότης. Πρόσφατα ο Υπουργός Υγείας σύστησε να κρατούν τα κορίτσια στο σπίτι ώσπου να παντρευτούν. 
Στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας συμμετείχε και ο δήμαρχος Murat Hazinedar (του CHP) και ο γνωστός ηθοποιός Ali Erkazan που είπε ότι ακούγονται όλο και πιο συχνά Τούρκοι πολιτικοί που υπερασπίζονται την πατριαρχία. «Δε θέλουμε τέτοιους πολιτικούς. Το Τουρκικό κράτος είναι Κοσμικό.
«Βλέπουμε να αυξάνεται η βια κατά των γυναικών τελευταία» εξηγεί ένας διαδηλωτής «και ακούμε συχνά "καλά να πάθει, ας μη φορούσε μίνι φούστα'' ή και "τα ήθελε", "προκάλεσε". Το σύνθημά μας είναι "Δε μας ξεγελά η πατριαρχία σας. Είμαστε άνθρωποι". Όπως δεν είναι απαραίτητο να είσαι Κούρδος ή Αλεβίτης για να υπερασπιστείς τα δικαιώματα των Κούρδων ή των Αλεβιτών, έτσι δε χρειάζεται να είσαι γυναίκα για να υπερασπιστείς τα δικαιώματα των γυναικών. Τα προβλήματα της πατριαρχίας έχουν αντίκτυπο στην κοινωνία.»

Είναι εντυπωσιακό πόσο πολύ σοκάρει τους πρώην καφτανο- ή φουστανελο-φόρους ο άνδρας με φούστα. Γι αυτό κι αποτελεί η ταπεινή μας φούστα μεγάλο εργαλείο αντίστασης στη σκλαβιά και την υποδούλωση των γυναικών.
Είναι πολύ ενδιαφέρουσα η σημειολογία του παντελονιού. Πώς κατάφερε, ιδίως στις χώρες που δε συνηθιζόταν, αυτό το ξενόφερτο «φράγκικο» ρούχο να γίνει σύμβολο ανδρισμού, μαγκιάς, γενναιότητας, ντομπροσύνης και γενικά όλων των χαρακτηριστικών που κατά κάποια ευφάνταστα μυαλά ανήκουν στον άνδρα το σωστό και μόνο σ΄αυτόν; Ακατανόητο μου φαίνεται το πώς ένα κουρέλι χρησιμοποιείται ως σύμβολο μέγα του ανδρισμού που πρέπει, να το σέβεται ο φορών― κι ας είναι εντελώς τυχαίο και αποκύημα πολιτισμικού ιμπεριαλισμού, το ότι στα δικά μας μέρη ο σύγχρονος άνδρας ο σωστός δε φορά φούστα όπως οι παππούδες του.

Η φούστα συμβολίζει την αλληλεγγύη, είπε ένας διαδηλωτής.
Αφερίμ αγόρι μου! 

Τους χάιρομαι. Πολλά μπράβο από εμένα φουστοφόροι σύντροφοι στον αγώνα κατά του φαλλοκρατισμού.
_________________________________________________________
Για συμμετοχή, φωτογραφιζόμαστε με φούστα οι άνδρες, αίμα  στο πρόσωπο οι γυναίκες, και ποστάρουμε στο Twitter με τα hashtags 












6 σχόλια:

  1. Παρήγορη η αντίδραση του κόσμου και μάλιστα με αυτόν τον λεβέντικο τρόπο!
    Ελπίδα κάποιας αλλαγής στο μέλλον; Ίσως. Εύχομαι να τα καταφέρουν. Τέτοιες νίκες χρειαζόμαστε!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι νέοι Τούρκοι δεν παύουν να εκπλήσσουν. Θυμάσαι τα γραφικά και τις αντιδράσεις για το πάρκο Gezi;

      Διαγραφή
  2. καλημέρα ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΚΙΝΗΣΗ αρχίζουν να μου αρέσουν οι Τούρκοι η αλήθεια είναι ότι δεν τους είχα σε εκτίμηση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. να ξεκαθαρίσω μην αρχίσουμε προβλήματα... ΌΤΑΝ ΕΝΝΟΩ ΟΤΙ δεν τους είχα σε εκτίμηση εννοούσα την βαρύτητά τους στο παγκόσμιο γίγνεσθαι της προόδου ΟΛΟΙ ΟΙ ΛΑΟΙ ΚΑΛΟΙ ΕΙΝΑΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι Τούρκοι είναι μια ακόμα απόδειξη ότι οι λαοί δεν είναι οι κυβερνήσεις τους φιλε akrat. Μεγάλο συνοθύλευμα εκεί, βαρύ παρελθόν μα ο Κεμάλ με το διαχωρισμό κράτους από Ισλάμ και τα δικαιώματα των γυναικών έβαλε γερές βάσεις.
      Τα τελευταία χρόνια -και με την ευρηματικότητά τους στην υπόθεση του πάρκου Gezi- έχουν δείξει μια εικόνα πολύ πιο μπροστά από των Ελλήνων. (Συγκρίνω διότι κι εκείνοι όπως κι εμείς έχουν νβασανιστεί από δικτατορίες και από μη αντικειμενική διδασκαλία της Ιστορίας.)

      Και μόνο από την αναβίωση της σπουδαίας μουσικής τους θα τους απολάμβανες - πόσο περισσότερο που πολιτικά είναι εντυπωσιακοί (και με σκληρότατη αστυνομία).

      Διαγραφή

Το Blogger με ενημερώνει ότι δε μου επιτρέπει να απαντώ στα σχόλια στο ίδιο μου το blog- λόγω κάποιας ρύθμισής μου για cookies (την οποία δε θυμάμαι) .

Ψάχνω για να διορθώσω
μα εν τω μεταξύ ΣΑΣ ΖΗΤΩ ΣΥΓΓΝΩΜΗ που δεν απαντώ πάντα
και ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ που σχολιάσατε.
Μου δίνετε μεγάλη χαρά όταν κάνετε τον κόπο- ακόμα κι αν διαφωνούμε.