Porta photo©by Pierre Couteau for DC

Πέμπτη, 11 Ιουνίου 2015

'Ιός' με τσόντα στο Facebook― τι είναι και τι πρέπει να κάνουμε Πρόσφατα πάλι γέμισε το Facebook με μια εικόνα από τσόντα στην οποία πολλοί βρεθήκαμε να μας έχει προσθέσει με ετικέτα φίλος. Όσοι έχουμε mac δεν πολυκινδυεύουμε από αυτούς τους ιούς, όπως δεν κινδυνεύουμε και οι πιο έμπειροι που ξέρουμε ποτέ-ποτέ να μην ανοίγουμε κάτι τέτοια.
Έτυχε όμως να έχω κοντά μου κάποιον καινούργιο στα κοινωνικά δίκτυα ο οποίος με ζάλισε στις ερωτήσεις, γι αυτό και αποφάσισα αυτά που συχνά συμβουλεύω κατ΄ιδίαν σε φίλους που την πατάνε να τα γράψω εδώ ελπίζοντας να βοηθήσω να παταχθεί αυτή η πολύ συνηθισμένη απάτη που εμφανίζεται κάθε λίγους μήνες. Μετά τις συμβουλές μου προσθέτω και την ανακοίνωση που δημοσίευσε η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για το συγκεκριμένο ιό.  

Κατ΄αρχήν σας συστήνω να πάτε στις Ρυθμίσεις σας στο Χρονολόγιό σας στο  Facebook [Πού: πάνω πάνω στη μπλε λωρίδα που δεξιά έχει το αβατάρ (εκόνα) σας με το όνομά σας, μετά τα σηματάκια αιτημάτων φιλίας, μηνυμάτων, ροής, ένα λουκετάκι και τέλος ένα τριγωνάκι, με κλικ στο τριγωνάκι ανοίγει ένα κυλιόμενο μενού στο οποίο χαμηλά έχει Ρυθμίσεις].  Με κλικ στις Ρυθμίσεις ανοίγει παράθυρο στο οποίο αριστερά θα διαβάσετε: Χρονολόγιο και Ετικέτες.


Κλικ και ανοίγει χρησιμότατο παράθυρο επιλογών.
Εκεί συστήνω πατώντας τη λέξη 'επεξεργασία' να επιλέξετε:
―Να μη μπορεί ΚΑΝΕΙΣ να δημοσιεύει στο Χρονολόγιό σας
―Να αναθεωρείτε δημοσιεύσεις στις οποίες σας προσθέτουν με ετικέτα.
Και (λίγο πιο κάτω)
― Να αναθεωρείτε ετικέτες που προσθέτουν άλλοι στο Χρονολόγιό σας.

Αυτά σημαίνουν ότι όποτε κάποιος δηλώσει πως ήταν μαζί σας, ή ότι εικονίζεστε σε μια φωτογραφία (ή μια τσόντα στην προκειμένη περίπτωση), θα λαβαίνετε  μήνυμα που θα σας ρωτά 
1Αν εγκρίνετε την ετικέτα 
2. Ακόμα κι αν εγκρίνετε την ετικέτα αν θέλετε τη συγκεκριμένη δημοσίευση στο Χρονολόγιό σας. [Εξηγώ το 2. με τρεις διαφορετικές εκδοχές:
α) ας πούμε πως φίλος με ταγκάρει σε ποστ για σκυλί που ψάχνει αφεντικό. Επειδή έχω πολλούς φίλους,αφήνω την ετικέτα αλλά μόλις πόσταρα κάτι της δουλειάς μου και δε θέλω να επισκιαστεί οπότε αφήνω την ετικέτα να το βλέπουν στη ροή μα δεν το δέχομαι στη σελίδα μου.
β) ας πούμε πως με ταγκάρει κάποιος σε μια διαφήμιση δουλειάς του που δε θέλω να υποστηρίξω, η λέει πως ήμουν μαζί του κάπου που δεν ήμουν/δε θέλω να μαθευτεί, τότε και αφαιρώ ετικέτα και ζητώ να αφαιρεθεί.
γ) μπορεί όμως να ποστάρει μια φωτογραφία που μου αρέσει και τότε, μόλις ειδοποιηθώ, δέχομαι και την ετικέτα και «να εμφανίζεται»  η  εικόνα στο Χρονολόγιό μου].

Έτσι ο ιός (ή κάτι που δε θέλετε να μαθευτεί) ποτέ δε θα εμφανιστεί με το όνομά σας δίχως να το γνωρίζετε. Και επειδή θα το γνωρίζετε θα μπορείτε να τον σταματήσετε.
Πώς:
Πάνω δεξιά όλες οι δημοσιεύσεις έχουν ένα ανάποδο γκρι τριγωνάκι. Με κλικ ανοίγουν επιλογές.
Πρώτα ζητάμε να αφαιρεθεί η ετικέτα με το όνομά μας αν δε μας αρέσει αυτό που πόσταραν. Θα αφαιρεθεί, δε θα εμφανίζεται στη δική μας σελίδα μα θα συνεχίζει να εμφανίζεται (δίχως το ονομά μας) στη ροή ('αρχική σελίδα').
Οπότε αν καταλάβουμε ότι είναι ιός (εύκολο: τσόντα συνήθως, πάντα στα αγγλικά η περιγραφή και κάπως άσχετο το θέμα) ζητάμε να αφαιρεθεί και ακολουθώντας τις ερωτήσεις δηλώνουμε πως είναι spam* και ο λογαριασμός του φίλου μας «έχει παραβιαστεί».

Κι ακόμα, το είπαμε, ποτέ δεν ανοίγουμε από περιέργεια κάτι που δεν ξέρουμε τι περιέχει.

Μια σημαντική απορία όμως είναι και το πώς συμβαίνει. Γιατί π.χ. ποτέ δε θα δείτε το δικό μου όνομα να έχει χακαριστεί ενώ εσείς την πάθατε; Η απάντηση είναι απλή:
Συχνά όταν θέλουμε να συνδεθούμε σε ένα ιστότοπο για να σχολιάσουμε, να συμμετέχουμε σε ένα chat ή να υπογράψουμε κάποια διαμαρτυρία μάς προσφέρεται η επιλογή να συνδεθούμε μέσω του λογαριασμού μας του Facebook (ή και τουTwitter και άλλων). Είναι πρακτικό διότι μπαίνουμε ταχύτατα αλλά επίσης και επειδή με ένα κλικ ο αναγνώστης θα μπορεί να μπει στη σελίδα μας και να μας βρει. Όμως πριν πατήσουν το κλικ στο login/σύνδεση λίγοι παρατηρούν ότι με τα περιβόητα 'ψιλά γράμματα' μάς πληροφορεί πως υπογράφοντας δίνουμε την άδεια στην εφαρμογή να δημοσιεύει εκ μέρους μας, να έχει πρόσβαση στη Λίστα Φίλων μας (καμιά φορά και στα emails μας). Θα έχετε δει στη σελίδα φίλου να εμφανίζεται μια άσχετη διαφήμιση σα να την πόσταρε εκείνος. Είναι επειδή έδωσε αυτή την άδεια. Αυτή ακριβώς λοιπόν είναι η εφαρμογή που 'χακάρεται'.
Οι Χάκερς βλέπετε δεν είναι όλοι αντιεξουσιαστές που σαμποτάρουν κολοσσούς του καπιταλισμού αλλά και μικροαπατεώνες που δουλεύουν με μισθό σε διάφορες απάτες στήνοντας τέτοια κόλπα για να εκμεταλλευθούν την αφέλεια όσων δε γνωρίζουν.
Το τι κερδίζουν με το συγκεκριμένο ιό θα το διαβάσετε πιο κάτω στην Ανακοίνωση της ΔΗΕ (Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος) που δημοσιεύω για σας.

Προσοχή λοιπόν,
με δυσπιστία

και Καλή σας Τύχη
______________________
*spam: Αποστολή email ― (Το σύγχρονο Savoir Vivre)

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΟΥ FACEBOOK ΙΟΥ

Facebook Child Porn virus είναι μια επικίνδυνη εφαρμογή, η οποία κυκλοφορεί στο Facebook με τη μορφή των πορνογραφικών βίντεο. Μπορεί να φαίνεται ότι το μήνυμα, που έχει αυτό το βίντεο που επισυνάπτεται, και εστάλη από τον φίλο σας είναι ασφαλές. Ωστόσο, μετά το άνοιγμα αυτού, γίνεται σαφές ότι είναι σχετικό με την παιδική πορνογραφία. Μερικά θύματα αναφέρουν ότι περιέχει μια φράση «Παρακολουθήστε αυτό, αν είστε περίεργοι»,  . Αφού ανοιχτεί, ο ιός συνδέεται αυτόματα στο το λογαριασμό σας στο Facebook και μοιράζεται αυτό το βίντεο με όλους τους φίλους σας στο Facebook.
Facebook Change Color virus είναι μία ύπουλη παραλλαγή του ιού Facebook, η οποία βασίζεται σε ένα μήνυμα προσφέροντας να αλλάξετε το φόντο σας στο κοινωνικό δίκτυο σε ροζ, κόκκινο, μαύρο ή άλλο χρώμα. Ακριβώς όπως και τα άλλα είδη αυτής της απειλής, μπορεί να έρθει στα εισερχόμενά σας από μία από τις επαφές σας, η οποία έχει επίσης μολυνθεί και εξαπατηθεί από αυτό το μήνυμα απάτης. Τυπικά, περιλαμβάνει ένα κακόβουλο link βοηθώντας τους απατεώνες να οδηγούν με μεγαλύτερη κυκλοφορία σε απευθείας σύνδεση την έρευνα τους. Αν κάνετε κλικ σε αυτό το σύνδεσμο, θα στείλετε αυτό το μήνυμα απάτης σε όλες τις επαφές σας.
Facebook Friend Request virus είναι μια επικίνδυνη απειλή, η οποία στέλνει αιτήματα φιλίας από το λογαριασμό του χρήστη σε άγνωστους ανθρώπους ή, ακόμη χειρότερα, σε αυτούς που έχουν ήδη αποκλειστεί από το χρήστη. Έχει αναφερθεί ότι μερικές φορές ο ιός καταφέρνει να στείλει περισσότερα από 100 αιτήματα και να προσκαλέσει τυχαίους ανθρώπους. Το νόημα της δημιουργίας και χρήσης δεν έχει ακόμη αποκαλυφθεί. Ωστόσο, ορισμένοι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η απειλή αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη λήψη έλεγχου των υπολογιστών, το κλείσιμο του anti-virus προγράμματος και παρόμοιες δραστηριότητες.
Facebook Automatic Wall Post virus είναι μια λοίμωξη του κυβερνοχώρου , η οποία έχει δημιουργηθεί για την αύξηση της κυκλοφορίας σε συγκεκριμένους τομείς. Εκτός αυτού, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ασφάλεια του υπολογιστή σας και να προσπαθήσει να κλέψει τα προσωπικά σας στοιχεία. Αυτός ο ιός κάνει τους ανθρώπους να επισκέπτονται την ιστοσελίδα, δείχνοντας ένα παραπλανιτικό μήνυμα, το οποίο υποστηρίζει «το πιο σέξι βίντεο όλων των εποχών» και περιλαμβάνει ένα link που οδηγεί σε άγνωστη ιστοσελίδα. Εκτός αυτού, κάνει αυτόματα μια θέση στον τοίχο σας και μεταδίδεται με αυτό τον τρόπο. Αν δείτε αυτό το μήνυμα, ή κάποιο που μοιάζει να έχει αναρτηθεί από τον φίλο σας, θα πρέπει να το αφαιρέσετε από τον τοίχο σας αμέσως.
Facebook Message virus είναι μια άλλη παραλλαγή του Facebook ιού, η οποία εξαπλώνεται μέσω του παραθύρου συνομιλίας. Αυτός ο ιός pop-ups με ένα μήνυμα, το οποίο φαίνεται σαν να είναι από το φίλο σας και περιλαμβάνει ένα σύνδεσμο που φαίνεται κανονικός σύνδεσμος αναζητησης. Φυσικά, δεν πρέπει ποτέ να κάνετε κλικ σε αυτό το σύνδεσμο επειδή μολύνει υπολογιστές με τον ιό ικανό να απενεργοποιήσει το anti-virus λογισμικό και να κάνει λήψη περαιτέρω malware στο σύστημα. Φυσικά, αν κάνετε κλικ σε ένα σύνδεσμο, αυτός ο ιός θα συνεχίσει να εξαπλώνεται στο λογαριασμό σας στο Facebook.
Invitation Facebook virus είναι ένα διαφορετικό είδος του ιού που έχει εξαπλωθεί στο Facebook για χρόνια. Εξαπλώνεται μέσω ενός e-mail και του πίνακα μηνυμάτων του Facebook, και ανακοινώνει για ένα μεγάλο κίνδυνο για το κοινωνικό δίκτυο. Για να γίνω πιο ακριβής, ανόητα προειδοποιεί για την απειλή του Facebook που έρχεται ως μήνυμα με ένα συνημμένο που ονομάζεται Ιnvitation Facebook και ανοίγει μια ολυμπιακή δάδα και θα λάβει ολόκληρο το σκληρό δίσκο C του υπολογιστή σας. Ωστόσο, οι ειδικοί ασφαλείας μας έχουν αποκαλύψει ότι αυτό το μήνυμα περιλαμβάνει Δούρειος Ίππος (trojan horse) και άλλους τύπους ιών. Θα πρέπει να αφαιρέσετε αυτή την επιστολή απάτη μόλις την παραλάβετε.

ΠΏΣ ΝΑ ΑΦΑΙΡΕΣΩ ΤΟΝ ΙΟ FACEBOOK;

Αν θέλετε να αποφύγετε Facebook ιό, θα πρέπει να αποφύγετε να κάνετε κλικ σε συνδέσμους που δεν είναι νόμιμοι. Εάν δεν περιμένετε της ένα μήνυμα από το φίλο σας, θα πρέπει να το αγνοήσετε απλά ή στείλτε του / της ένα μήνυμα πρώτοι και να ρωτήστε αν αυτός / αυτή έχει στείλει κάτι για σας. Επιπλέον, αποφύγετε την πρόσβαση σε κάθε παιχνίδι ή άλλο app στο Facebook, διότι μπορεί να είναι hacked από εγκληματίες του κυβερνοχώρου.

Εάν σας έχει εξαπατηθεί από οποιοδήποτε από αυτούς τους τύπους του ιού Facebook, θα πρέπει να αλλάξετε τον κωδικό σας στο Facebook είναι ΤΟ ΣΥΝΤΟΜΟΤΕΡΟ ΔΥΝΑΤΌΝ προκειμένου να αποφευχθεί η κλοπή της ταυτότητάς σας στο μέλλον. Επιπλέον, επικοινωνήστε με τους φίλους σας και  προειδοποιήστε τους ότι ο λογαριασμός σας έχει hackαριστεί..--> ioys

Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος (ΔΗΕ) 
ενημερώνει τους πολίτες για την εκ νέου διάδοση κακόβουλου λογισμικού (Backdoor Trojan), που είχε εμφανιστεί ξανά κατά το παρελθόν και εξαπλώνεται με την εμφάνιση ανάρτησης με πορνογραφικό βίντεο στην ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης «Facebook».
Συγκεκριμένα, όπως και στο παρελθόν, η επίμαχη ανάρτηση εμφανίζεται να έχει κοινοποιηθεί από «φίλο» του χρήστη στην ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης «Facebook» και να έχουν επισημανθεί σε αυτήν με ετικέτα (tag) πλήθος «φίλων» του. Εάν ο χρήστης πατήσει στο σύνδεσμο της ανάρτησης, μεταφέρεται σε απατηλή ιστοσελίδα, όπου παίζουν τα πρώτα δευτερόλεπτα του βίντεο και στη συνέχεια σταματάει η αναπαραγωγή του, εμφανίζοντας μήνυμα, το οποίο ενημερώνει τον χρήστη ότι απαιτείται να «κατεβάσει» μια αναβάθμιση του λογισμικού Adobe Flash Player (InstallFlashPlayer.exe).
Στην περίπτωση που ο χρήστης συναινέσει και «κατεβάσει» το αρχείο, τότε μολύνεται από το κακόβουλο λογισμικό (Backdoor Trojan), το οποίο έχει τη δυνατότητα να «παρακολουθεί» το πληκτρολόγιο και το «ποντίκι» του μολυσμένου υπολογιστή, με αποτέλεσμα να μπορούν να υποκλαπούν κωδικοί και επικοινωνίες πάσης φύσεως (κωδικοί e-banking, αριθμοί πιστωτικών καρτών, κωδικοί πρόσβασης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου κ.ά.).
​Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος (ΔΗΕ) ενημερώνει τους πολίτες πως το κακόβουλο λογισμικό έχει τη δυνατότητα μετά την εγκατάστασή του και τη μόλυνση του υπολογιστή, να αναρτά αυτόματα στο λογαριασμό «Facebook» του χρήστη το επίμαχο πορνογραφικό βίντεο, κάνοντας ταυτόχρονα επισήμανση (tag) φίλους του, με σκοπό την περαιτέρω αυτοδιάδοσή του. Με αυτό τον τρόπο, το κακόβουλο λογισμικό εξαπλώνεται, μέσω της πλατφόρμας «Facebook», μολύνοντας μεγάλο αριθμό ηλεκτρονικών υπολογιστών.
Σημειώνεται ότι πρόκειται για νεότερη έκδοση του προηγούμενου ιού με κύριο χαρακτηριστικό τη γρηγορότερη εξάπλωσή του.
Οι χρήστες του διαδικτύου καλούνται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να λαμβάνουν τα ακόλουθα ελάχιστα μέτρα προστασίας:
 • Να μην πατάνε σε αναρτήσεις με περίεργο περιεχόμενο ή αναρτήσεις οι οποίες δεν εμφανίζεται να οδηγούν σε κάποια γνωστή ιστοσελίδα.
 • Από τις ρυθμίσεις ασφαλείας του «Facebook», να ενεργοποιήσουν την επιλογή στην οποία δεν θα μπορεί κάποιος να ​ τους προσθέσει με ετικέτα (tag), χωρίς να το εγκρίνουν. ​
 • Να χρησιμοποιούν εφαρμογές ασφαλείας, όπως λογισμικό Antivirus, το οποίο θα πρέπει να είναι πάντοτε ενημερωμένο.
 • Να ελέγχουν και να έχουν πάντοτε ενημερωμένη την έκδοση του λειτουργικού συστήματος του υπολογιστή. ​​​
Υπενθυμίζεται ότι για ανάλογα περιστατικά, οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με τη (ΔΗΕ) Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ΔΗΕ στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:


2 σχόλια:

 1. καλημέρα καλή εβδομάδα

  δώστε τσόντα στον λαό χαχα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Και να ΄ταν κι όλας..
   Μα να σου πω.. σκέπτομαι πως ο χάκερ που το δημιούργησε κάποιο πουριτανικό (χριστιανικό ίσως) το έχει.. Κοτσάρει μια γυμνή και ένα γιγαντιαίο πέος ανάμεσα στα ορθάνοιχτα μπούτια της κι όποιος δεν αντισταθεί κι ανοίξει... τι παθαίνει; Ό,τι ακριβώς στο παρελθόν πάθαινε ο παρασυρμένος.: Κολλούσε ένα ιό και πια ποτέ δεν ήταν όπως πρώτα..

   Διαγραφή