Τρίτη 1 Μαρτίου 2016

Των στούρνων ομορφιά και murmurations




H ποιητικότητα  των επιστημονικών όρων μα και το γέλιο που μου προκαλούν από παιδί.

Εξαίσιες εικόνες Φύσης, το μουρμουρέισον (murmuration) που φτιάχνουν οι στούρνοι, τα πουλάκια αυτά της οικογένειας των Στουρνιδών που κοινώς τα λέμε ψαρόνια.

Χαρείτε την ομορφιά κι αγνοώντας τις ανοησίες μου (για κάτι τέτοια ήμουν ως μαθήτρια συνεχώς τιμωρημένη εκτός αιθούσης κι έμεινα στούρνος κι εγώ). Πάντως το έψαξα για σας και τα murmurations (που σίγουρα έχουμε λέξη ελληνικά κι αν την ξέρετε μου τη λέτε) είναι σχηματισμοί που κάνουν σμήνη στον ουρανό.
Στο video του Πανεπιστημίου του Gloucestershire η Dr Anne Goodenough που τα μελετά υπολογίζει πως συμμετείχαν μπορεί και 70.000 πουλάκια.
Χαρείτε το!
_____
Κι ιδού το αποκόμισα με λιγόλεπτη έρευνα:
Sturnidae η οικογένεια, 

Sturnus το όμορφο πουλάκι με τα ψηλά πόδια και το ιριδίζον φτέρωμα.

Το ψαρόνι (επιστημονική ονομασία στούρνος ο κοινός, αρχ. ελλ. ο ψαρ) είναι είδος πουλιού που ανήκει στο γένος Στούρνος, που ανήκει στην οικογένεια Sturnidae. Τα είδη του γένους αριθμούν περίπου 55.
 Τα ψαρόνια ζουν και αναπαράγονται σχεδόν όλο το χρόνο στην βόρεια και κεντρική Ευρώπη, στην νότια Αυστραλία και στην βόρεια και Κεντρική Αμερική. Το χειμώνα τα ψαρόνια ζουν στην νότια Ευρώπη και στην Ασία. Η Ευρώπη έχει μεταναστευτικά ψαρόνια λόγο των παγετών. 
Στην Ελλάδα έρχονται τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο γιατί αυτή η εποχή για τα ψαρόνια είναι η κατάλληλη επειδή δεν τους αρέσει η ζέστη, αλλά ούτε και το πολύ κρύο.
Το ψαρόνι στην Ελλάδα είναι γνωστό και ως γκάρκουλογκαραβέλι ή ζαραβέλιχειμώνιμαυροπούλικαι στην Κύπρο ως λαζούρι.
 Το μήκος του είναι περίπου από 20 ως 22 cm και το βάρος του είναι για μεν το αρσενικό 80 gr και στο θηλυκό 76 gr κατά μέσο όρο.
Τα ψαρόνια τρέφονται με σκουλήκια, αράχνες, είδη γεωσκωλήκων, μήλα, αχλάδια, κεράσια, σταφύλια και άλλους καρπούς. Αντίστοιχα το ψαρόνι αποτελεί τροφή για νυφίτσες, αλεπούδες, σκαντζόχοιρους και έμπειρα γεράκια. 
Τέλος τα ψαρόνια αρχίζουν να αναπαράγονται από τις αρχές της άνοιξης ως τις αρχές του καλοκαιριού.




Starling murmurations contain huge numbers of birds. Dr Anne Goodenough from the University of Gloucestershire is...
Δημοσιεύτηκε από BBC Gloucestershire στις Παρασκευή, 5 Φεβρουαρίου 2016

4 σχόλια:

  1. κοιτα να δεις και παντα αναρωτιομουν πως λεγονται αυτα τα πουλια με την ποιηση στο τροπο που πετανε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Έλα ρε συ!
    Κάτι τέτοια σμήνη σε σχηματισμούς με υπνωτιστικές μανούβρες έχει στην εισαγωγή της ταινίας του Ν. Καλογερόπουλου "Οι Ιππείς της Πύλου". Από 'κει με άρπαξε η ταινία, και με κράτησε μέχρι το τέλος για να με κερδίσει ολοκληρωτικά με τον αυτόνομο χώρο του Πολύπυλου. Αλλά η αρχή έγινε με τα πουλιά.
    Κι αν σκεφτείς πως η ταινία είναι τίγκα στην αλληγορία, το ότι επέλεξε τους "Στούρνους" μόνο τυχαίο δεν μοιάζει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Το Blogger με ενημερώνει ότι δε μου επιτρέπει να απαντώ στα σχόλια στο ίδιο μου το blog- λόγω κάποιας ρύθμισής μου για cookies (την οποία δε θυμάμαι) .

Ψάχνω για να διορθώσω
μα εν τω μεταξύ ΣΑΣ ΖΗΤΩ ΣΥΓΓΝΩΜΗ που δεν απαντώ πάντα
και ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ που σχολιάσατε.
Μου δίνετε μεγάλη χαρά όταν κάνετε τον κόπο- ακόμα κι αν διαφωνούμε.