Porta photo©by Pierre Couteau for DC

Τετάρτη, 11 Οκτωβρίου 2017

Πυρηνικά #Nobel σε #ican : video, άρθρα, σχόλια) #nuclearban #banthebomb #bannuclearweapons

#ican #banthebomb #bannuclearweapons     #nuclearban

Με υποψήφιο τον Βλάντιμιρ Πούτιν και βραβευμένο τον Μπαράκ Ομπάμα προκαταβολικά, από πριν αρχίσει την προεδρική θητεία του, δύσκολο να μην αντιμετωπίζουμε το Νόμπελ Ειρήνης με κυνισμό.
Η φετεινή βράβευση όμως του 'ican', διεθνούς καμπάνιας για την κατάργηση των πυρηνικών είναι επίκαιρη και επείγουσα τώρα που  ξαφνικά η μοίρα μας βρίσκεται στα χέρια δυό παραφρόνων που παίζουν με την επιβίωση της ανθρωπότητας σα να ήταν παιχνιδάκι εγωισμού και ανταγωνισμού νηπίων.
Ο Κιμ Τζονγκ Ουν είναι δικτάτορας για τον οποίο ελάχιστα γνωρίζουμε πέρα από την αμερικανική προπαγάνδα. Το πώς όμως ένας ψυχικά επικίνδυνος σαν τον Τραμπ ψηφίστηκε ελεύθερα, όπως κάποτε και ο Αδόλφος Χίτλερ, μας λέει πολλά για τις προτεραιότητες του ανθρώπου στις κοινωνίες που τους ψήφισαν. Ιcan Διεθνής καμπάνια για την κατάργηση των πυρηνικών όπλων.

Την καμπάνια τη γνώριζα ελάχιστα όπως και πολλοί από εμάς. Ελάχιστα γνωρίζουμε και για τα σύγχρονα πυρηνικά όπλα.

Το θέμα δεν το εξαντλώ εδώ βεβαίως, μόνο, εν τη αγνοία μου, μοιράζομαι μαζί σας όσα έψαξα και διάβασα. 
Με πίνακες και νούμερα, άρθρα και συνδέσμους,
 video για το πυρηνικό οπλοστάσιο του πλανήτη,
πληροφορίες για το ican που βραβεύθηκε
και σχόλια (για το σφυγμό) όπως το συνηθίζω.

Επίσης συστήνω ντοκιμαντέρ για Χιροσίμα και Ναγκασάκι
καθώς και το (απαραίτητο αν δεν το έχετε δει) Χιροσίμα Αγάπη μου του Αλαίν Ρεναί.
10/10/2017Τα πυρηνικά όπλα, είναι όπλα μαζικής καταστροφής. 
Το έχουν αποδείξει 2 φορές στην σύγχρονη ιστορία. 
Δεν υπάρχουν δικαιολογίες για καμιά κυβέρνηση στον πλανήτη: πρέπει να απαγορευτούν (όπως και η τεχνολογία τους). 
Πιέζουμε τις κυβερνήσεις να υπογράψουν την νέα Συνθήκη Κατάργησης των Πυρηνικών Όπλων του ΟΗΕ. Πιέζουμε την Ελληνική Κυβέρνηση και την Ελληνική Βουλή. Τώρα. 
Όλα τα άλλα, είναι δικαιολογίες.Στην ICAN, την Διεθνή Εκστρατεία για την κατάργηση των πυρηνικών όπλων απονέμεται φέτος το Νόμπελ Ειρήνης, όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή η Νορβηγική Επιτροπή Νόμπελ, η οποία είναι επιφορτισμένη με την επιλογή του νικητή του συγκεκριμένου βραβείου.
Η ανακοίνωση της απονομής του φετινού Βραβείου Νόμπελ Ειρήνης στην ICAN, συνοδεύεται και από την προειδοποίηση της Νορβηγικής Επιτροπής Νόμπελ, για το γεγονός ότι ο κίνδυνος μιας ενδεχόμενης πυρηνικής σύρραξης είναι πιο μεγάλος από ποτέ.
Η Διεθνής Επιτροπή για την κατάργηση των πυρηνικών όπλων, είναι ένας συνασπισμός μη κυβερνητικών οργανώσεων από περισσότερες από εκατό χώρες. Ξεκίνησε τη δράση της από την Αυστραλία, όπως η επίσημη ίδρυσή της ανακοινώθηκε στη Βιέννη, το 2007.

«Ζούμε σε έναν κόσμο όπου ο κίνδυνος της χρήσης πυρηνικών όπλων είναι μεγαλύτερος από ότι υπήρξε ποτέ εδώ και πολύ καιρό»
», τόνισε η Μπερίτ Ρέις Άντερσεν, επικεφαλής της Νορβηγικής Επιτροπής Νόμπελ, ανακοινώνοντας τον φετινό νικητή του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης.


Ενθουσιασμένη με την βράβευση της ICAN με το Νόμπελ Ειρήνης 2017, δήλωσε η επικεφαλής της εκστρατείας Μπεατρίς Φιν, σε ένα πρώτο σχόλιο μετά την ανακοίνωση της Νορβηγικής Επιτροπής. Μάλιστα θέλησε να στείλει και ένα μήνυμα με αποδέκτες τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, και τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, σημειώνοντας πως «θα έπρεπε να γνωρίζουν ότι τα πυρηνικά όπλα είναι παράνομα».

«Το να εκτοξεύεις απειλές για χρήση πυρηνικών όπλων είναι επίσης παράνομο. Όπως είναι παράνομη τόσο η κατοχή, όσο και η ανάπτυξη πυρηνικών όπλων, και πρέπει να σταματήσουν», είπε στο Reuters η Μπεατρίς Φιν.
Ενθουσιασμένη δήλωσε και η Ντανιέλα Βαράνο, εκπρόσωπος της Εκστρατείας, κάνοντας λόγο για αναγνώριση της σκληρής δουλειάς που έχουν κάνει τα τελευταία χρόνια τα μέλη της ICAN, ιδιαίτερα οι «Χιμπακούσα», οι επιζώντες των ατομικών βομβών στην Ιαπωνία, οι μαρτυρίες των οποίων ήταν ιδιαίτερα κρίσιμη.  


Το Νόμπελ Ειρήνης επιδιώκει να τονώσει την υπόθεση του πυρηνικού αφοπλισμού, σε μια χρονική περίοδο που η ένταση μεταξύ ΗΠΑ και Βόρειας Κορέας με φόντο την πυρηνική απειλή κλιμακώνεται, ενώ ταυτόχρονα είναι αβέβαιη η τύχη της συμφωνίας του 2015 μεταξύ του Ιράν και μεγάλων δυνάμεων για τον περιορισμό του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης.
Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει χαρακτηρίσει τη συμφωνία με το Ιράν για τα πυρηνικά ως «τη χειρότερη συμφωνία που έγινε ποτέ», με υψηλόβαθμους αξιωματούχους της κυβέρνησής του να δηλώνουν ότι ο Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να ανακοινώσει σύντομα την απόφασή του για το  αν πρόκειται να επικυρώσει ή όχι τη συγκεκριμένη συμφωνία.
Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούλιο, 122 κράτη υιοθέτησαν τη συνθήκη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την κατάργηση των Πυρηνικών όπλων, ωστόσο χώρες κάτοχοι πυρηνικού οπλοστασίου, όπως οι ΗΠΑ, Ρωσία, κίνα, μεγάλη Βρετανία και Γαλλία, απείχαν από τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία.
Η αποβομή του βραβείου, που συνοδεύεται με χρηματικό έπαθλο 1,10 εκατομμυρίων δολαρίων, θα γίνει στις 10 Δεκεμβρίου στο Όσλο. 
It’s time to reshape history. http://nuclearban.org/takeaction/


Συνθήκες κατά κράτος: 


Η Ελλάδα δε συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις ΟΗΕ  για τη συνθήκη Απαγόρευσης Πυρηνικών. Ψήψισε κατά της Απόφασης του 2016, ισχυριζόμενη ότι είναι απαραίτητα για την ασφάλειά της.Πυρηνικά οπλοστάσια: http://www.icanw.org/the-facts/nuclear-arsenals/
 Πρώτη Δημοσίευση - 2016-01-13 
Τελευταία Ενημέρωση - 2016-03-24 

Κανένα όπλο στον πλανήτη δεν εχει τις καταστροφικές συνέπειες των πυρηνικών όπλων.  Τα πυρηνικά όπλα μετατρέπουν το γεωπολιτικό παιχνίδι και η κάθε χώρα που τα διαθέτει μπορεί να εξασφαλίσει ότι οι ξένες άμεσες παρεμβάσεις θα περιοριστούν στο ελάχιστο.

Ως εκ τούτου, εννέα χώρες στον κόσμο ανήκουν στο “πυρηνικό κλάμπ” σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου Όπλων (Center for Arms Control and Non-Proliferation)
Μεταξύ τους αυτά τα εννέα κράτη, έχουν στην κατοχή τους περίπου 15.741 πυρηνικά όπλα , με τη Ρωσία και τις ΗΠΑ να έχουν πάνω από 14.000 πυρηνικές κεφαλές.


Ο παρακάτω χάρτης δείχνει ποιες ειναι οι χώρες που ανηκουν στο "πυρηνικό κλάμπ", και πόσες κεφαλές έχουν.


Αριστερά βλέπετε τις χώρες και δεξιά τον αριθμό πυρηνικών κεφαλών. Η Ρωσία εχει την πρώτη θέση με 7,658 και οι ΗΠΑ με 7,038, ακολουθούν η Γαλλία στην τρίτη θέση με 300 και το Ηνωμένο Βασίλειο με 225. Η Κίνα ειναι στην πέμπτη θέση με 180-230. Στην ένατη θεση ειναι η Βόρεια Κορέα με 20 πυρηνικές κεφαλές, που όπως ειναι γνωστό απο την πρόσφατη στάση της, είναι αρκετές για να σκορπάει τον τρόμο ο δικτάτορας Κιμ Γιόνγ Ουν!

Όπως αναφέρει το παραπάνω γράφημα: 
Η Χιροσίμα ήταν η πρώτη πόλη στην ιστορία που έγινε στόχος πυρηνικής βόμβας. Οι ΗΠΑ την βομβάρδισαν με ατομική βόμβα προς το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, στις 6/08/1945 στις 8.15 π.μ 
Η Ναγκασάκι ηταν η δέυτερη και μεχρι σήμερα η τελευταία πόλη στην ιστορία που ηταν θύμα πυρηνικής επίθεσης, στις 9/08/1945. Απο την βόμβα βρήκαν ακαριαίο θάνατο 40,000 άνθρωποι. 
Πάνω απο 70,000 πυρηνικές κεφαλές έχουν κατασκευαστεί την περίοδο 1945 - 1990. 11 αμερικανικές πυρηνικές κεφαλές εχουν χαθεί χωρίς ίχνος
Οι ΗΠΑ έχουν μειώσει τον αριθμό των πυρηνικών κεφαλών απο την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου - ήταν 31,255 το 1967 - κατά 84%


Νομοθεσία


Ενημερωθείτε για συγκεκριμένα ραδιολογικά/πυρηνικά συμβάντα
Ως «πυρηνική ασφάλεια» νοείται η επίτευξη κατάλληλων συνθηκών λειτουργίας, η πρόληψη ατυχημάτων και ο μετριασμός των συνεπειών των ατυχημάτων, με σκοπό την προστασία των εργαζομένων και του πληθυσμού από κινδύνους που προκύπτουν από τις ιοντίζουσες ακτινοβολίες οι οποίες προέρχονται από πυρηνικές εγκαταστάσεις.
Η μοναδική πυρηνική εγκατάσταση που υπάρχει στην Ελλάδα είναι ο ερευνητικός πυρηνικός αντιδραστήρας του ΕΚΕΦΕ "Δημόκριτος".
Ο ρόλος της ΕΕΑΕ, ως αρμόδιας ρυθμιστικής αρχής στο πεδίο της πυρηνικής ασφάλειας των πυρηνικών εγκαταστάσεων, περιλαμβάνει:
 • την τήρηση και την εφαρμογή του υπάρχοντος εθνικού νομικού, ρυθμιστικού και οργανωτικού πλαισίου (εθνικό πλαίσιο) για την πυρηνική ασφάλεια των πυρηνικών εγκαταστάσεων, συμπεριλαμβανομένων των διατάξεων της Συνθήκης για την Πυρηνική Ασφάλεια. Σύμφωνα με το εθνικό πλαίσιο η ΕΕΑΕ: α) είναι υπεύθυνη για την εφαρμογή του συστήματος αδειοδότησης των πυρηνικών εγκαταστάσεων και απαγόρευσης της λειτουργίας τους χωρίς άδεια, β) είναι υπεύθυνη για την εφαρμογή του συστήματος εποπτείας της πυρηνικής ασφάλειας, γ) εισηγείται δράσεις για την επιβολή του νόμου, συμπεριλαμβανομένης της αναστολής λειτουργίας και της τροποποίησης ή της ανάκλησης μιας άδειας.
 • την εισήγηση δράσεων, ώστε το εθνικό πλαίσιο να διατηρείται και να βελτιώνεται, εφόσον αυτό απαιτείται, λαμβάνοντας υπόψη την πείρα, που αποκτάται κατά τη διάρκεια της λειτουργίας, τα διδάγματα από τις μελέτες ασφάλειας των εν λειτουργία πυρηνικών εγκαταστάσεων, την εξέλιξη της τεχνολογίας και τα πορίσματα των ερευνών στον τομέα της ασφάλειας, όταν αυτά είναι σχετικά και διαθέσιμα.
Πυρηνικά περιστατικά/ατυχήματα
H πιθανότητα να αντιμετωπίσουμε πυρηνικά περιστατικά είναι πολύ μικρή, δεδομένου ότι στον ελληνικό χώρο δε λειτουργούν πυρηνικοί σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Ωστόσο, ραδιενεργός ρύπανση είναι δυνατό να προκύψει από ατύχημα σε πυρηνικό σταθμό άλλης χώρας, αλλά και ως αποτέλεσμα παράνομης ή τρομοκρατικής ενέργειας με χρήση ραδιενεργού υλικού.
Σε εθνικό επίπεδο, υφίσταται σχετικό νομοθετικό πλαίσιο και μηχανισμός απόκρισης με στόχο τόσο την προστασία πληθυσμού και περιβάλλοντος, όσο και την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης ραδιενεργών υλικών.
Σε διεθνές επίπεδο, συμφωνίες, συνθήκες και δίκτυα επικοινωνίας μεταξύ χωρών εξασφαλίζουν την άμεση ενημέρωση σε περίπτωση πυρηνικού ατυχήματος. 
Ένα τέτοιο εργαλείο είναι το σύστημα INES NEWS του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) παρέχει πληροφορίες για πυρηνικά ή ραδιολογικά περιστατικά μέσω του διαδικτύου. Σκοπό έχει την άμεση και έγκυρη πληροφόρηση του κοινού, καλύπτοντας όλα τα σημαντικά περιστατικά σε πυρηνικούς σταθμούς ισχύος, σε μονάδες παραγωγής πυρηνικών καυσίμων, όπως επίσης και κάθε περίπτωση ραδιενεργών πηγών ή διακίνησης πυρηνικών υλικών.
Σχετικές σελίδες:


Αμερικανικά αντιβαλιστικά συστήματα ικανά για πυρηνική επίθεση σε Ρωσία, Κίνα.


Όχι στα πυρηνικά – Να μην τολμήσουν να φέρουν το θάνατο στη χώρα μας


«Όχι στα πυρηνικά – Να μην τολμήσουν να φέρουν το θάνατο στη χώρα μας. Όχι στις επεμβάσεις των ιμπεριαλιστών που γεννούν φτώχεια – πολέμους – προσφυγιά» επισημαίνει το Διοικητικό Συμβούλιο του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Ζακύνθου, που συνεδρίασε στις 9 Οκτώβρη μπροστά στο τεράστιο θέμα που προκύπτει στην περιοχή, με τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις για την «αναβάθμιση» της βάσης στον Άραξο και τη μετατροπή της σε αποθήκη πυρηνικών.«Τα πυρηνικά όπλα είναι παράνομα»: Το μήνυμα των νικητών του Νόμπελ Ειρήνης προς Τραμπ και Κιμ http://bit.ly/2y44GND 

ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΣΤΟΝ ΑΡΑΞΟ: Οι «διαψεύσεις» της κυβέρνησης εντείνουν την ανησυχία http://dlvr.it/PrZjxk 
ΕΑΚ Πυροσβεστών: Όχι στα πυρηνικά στη χώρα μας

Ιράν: Να αναλάβει η Ευρώπη ηγετικό ρόλο για τη διαφύλαξη της συμφωνίας για τα πυρηνικά http://bit.ly/2x6bKua  
Ιράν προς Ευρώπη: Αν επιβληθούν κυρώσεις θα αναπτύξουμε περαιτέρω τα πυρηνικά μας

Ιράν: Να αναλάβει η Ευρώπη ηγετικό ρόλο για τη διαφύλαξη της συμφωνίας για τα πυρηνικά [cnn.gr]
Ο Μάτις ξέφυγε από τη «γραμμή» Τραμπ αναφορικά με τα πυρηνικά του Ιράν

Η Βρετανία επιβεβαίωσε εκ νέου τη δέσμευση της για τα πυρηνικά Ιράν http://tinyurl.com/ycqu493r 

η Τερεζα Μεη ζήτησε από τον Τραμπ να σεβαστεί την συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν..από χθες το FOX έχει αρχίσει να κατηγορεί το Ιράν

το διήμερο 9-10 Οκτωβρίου, Ιράν και ΕΕ είχαν συνάντηση στις Βρυξέλλες για το 2ο κοινό Project για την πυρηνική ασφάλεια

Ο Κουλης κλέβει ατάκες του Τραμπ.. Κοιτά να δεις που θα βάλει τον Κικίλια να κουβαλάει κ χαρτοφύλακα για να παριστάνει ότι έχει κ πυρηνικά


Γιατί αναπαράγετε το είδος σας ορισμένοι; Τόσα πυρηνικά ολοκαυτώματα δεν φτάνουν;

flix Μανώλης Κρανάκης
Χιροσίμα Αγάπη Μου

Hiroshima Mon Amour

του Αλέν ΡενέΓαλλία, Ιαπωνία, 1959
 • Παραγωγή: Ανατόλ Ντάουμεν, Σάμι Χάλφον
 • Σκηνοθεσία: Αλέν Ρενέ
 • Σενάριο: Μαργκερίτ Ντιράς
 • Φωτογραφία: Μίκιο Τακαάσι, Σασά Βιερνί
 • Μοντάζ: Τζασμίν Τσασνέι, Ανρί Κολπί, Αν Σαρότ
 • Μουσική: Ζορζ Ντελερί, Τζιοβάνι Φούσκο
 • Πρωταγωνιστούν: Εμανουέλ Ριβά, Έιτζι Οκαντά
 • Διανομή: Strada films
 • Μία ηθοποιός φτάνει στη Χιροσίμα για να πρωταγωνιστήσει σε μια ταινία με θέμα την ειρήνη. Εκεί, γνωρίζει έναν Ιάπωνα, με τον οποίο γίνονται εραστές. Το ζευγάρι σε μια σειρά συζητήσεων εξομολογείται ο ένας στον άλλον τις σκέψεις και τις επώδυνες αναμνήσεις. Εκείνος, μιλάει για τη ζωή του και επαναλαμβάνει «Δεν έχεις δει τίποτα από τη Χιροσίμα». Εκείνη αναφέρεται στα εφηβικά της χρόνια στη Νεβέρ, κατά τη διάρκεια του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου, για το πως ερωτεύτηκε έναν Γερμανό στρατιώτη αλλά και στην ταπείνωση που υπέστη κατά τη διάρκεια της Απελευθέρωσης.

 • Οταν ο Ζαν-Λικ Γκοντάρ δήλωνε για το ντεμπούτο του Αλέν Ρενέ πως είναι η πρώτη ταινία στην ιστορία του κινηματογράφου χωρίς καμία κινηματογραφική αναφορά, ήταν μάλλον ο μοναδικός τρόπος για να περιγράψει κάτι που κανείς δεν είχε δει ποτέ πριν στο σινεμά και κάτι που κανείς δεν θα μπορούσε να φανταστεί ότι μπορούσε ποτέ να συμβεί στο σινεμά. 

Σαν ένα ημερολόγιο κοσμικής μνήμης, όπου η πραγματικότητα διακόπτει συνεχώς την μυθοπλασία πριν και οι δύο αυτές αντίρροπες καταστάσεις γίνουν ένα, το «Χιροσίμα Αγάπη μου» δεν ανήκει σε κανένα κινηματογραφικό είδος, δεν χωράει ακόμη και στην πιο διευρυμένη ερμηνεία του «ποιητικού σινεμά», ακυρώνει οτιδήποτε ορίζεται ως συμβατική ή ριζοσπαστική κινηματογραφική αφήγηση και εφευρίσκει σε κάθε του πλάνο, λέξη, ήχο ένα νέο τρόπο να κοιτάς την Ιστορία. 
Για τον Αλέν Ρενέ, ο χρόνος και ο ιστορικός χρόνος δεν είναι παρά το ίδιο πράγμα, μια ανάμνηση που γεννιέται με το κάθε δευτερόλεπτο που περνάει και που την ίδια στιγμή ακυρώνεται από την επόμενη, σε ένα σχεδόν ερωτικό παιχνίδι του ανθρώπινου μυαλού που προσπαθεί να συγκρατήσει τις εικόνες - όχι πάντα σίγουρο πως αυτές είναι αληθινές και όχι αποκυήματα της φαντασίας. 
Οσο Εκείνη θυμάται, Εκείνος αρνείται τις μνήμες της. Οσο Εκείνη προσπαθεί να ξεδιαλύνει όσα είδε στη Χιροσίμα, Εκείνος της επαναλαμβάνει πως «Δεν είδες τίποτα στη Χιροσίμα». Οσο Εκείνη αναπολεί όσα συνέβησαν εκείνη τη μοιράια ημέρα του Αυγούστου του 1945 – μπερδεμένα με όσα αποθηκεύτηκαν στο μουσείο της φρίκης και ζουν εκεί ακόμη και σήμερα, Εκείνος προσπαθεί να αντιληφθεί πόσα απ’ όσα ακούει είναι πράγματα που Εκείνη είδε στ’ αλήθεια ή πράγματα που είδε στα επίκαιρα ή διάβασε σε κάποιο βιβλίο. 
Η συνάντηση Εκείνης και Εκείνου θα είναι καθοριστική, όχι μόνο επειδή θα γίνει με φόντο μια Χιροσίμα που προσπαθεί να χτιστεί πάνω από τα θαμμένα πτώματα και τους τόνους τροφής που δηλητηριάστηκαν, αλλά κυρίως γιατί κάθε λέξη, βλέμμα και αγγιγμά τους είναι ποτισμένο από τη μνήμη του πολέμου έτσι όπως Εκείνη θα ανακαλέσει ως μια ερωτική εξομολόγηση, πιο λυτρωτική από τη συγχώρεση και πιο καθαρτική από τη λήθη. 
Αντιπαραβάλλοντας την εμβληματική εικόνα των δύο εραστών – με τα μέλη τους ακρωτηριασμένα από την κάμερα να σφίγγουν ο ένας τον άλλον, με αποτρόπαιες εικόνες από όσα φρικτά θα γεννούσε η ρίψη της ατομικής βόμβας στη Χιροσίμα, ο Αλέν Ρενέ πατάει πάνω στο κείμενο της Μαργκερίτ Ντιράς για να φτιάξει το κινηματογραφικό χρονικό της ίδιας της (προσωπικής και ιστορικής) μνήμης, του προυστικού «χαμένου χρόνου», της ανάσας που κάνει το παρελθόν παρόν και μιας άλλης που ορίζεται στο μέλλον. Και της διαπίστωσης πως το να βλέπεις από κοντά τα πράγματα είναι κάτι που μαθαίνεται. 
Μέσα στις 36 ώρες που διαδραματίζεται το «Χιροσίμα Αγάπη Μου», o Ρενέ θα αμφισβητήσει τα πάντα: τη χρονολογική αφήγηση, τον ποιητικό λόγο, το ντοκιμαντέρ και τη σχέση του με το φιξιόν, τη θεατρικότητα των σκηνικών, τις θεμελιώδεις ρίζες του flash-back, τα close-up στα πρόσωπα των πρωταγωνιστών του, τον νεο-ρεαλισμό, τον ερωτικό πόθο και τα αντιπολεμικά μηνύματα, τον τρόπο με τον οποίο μέχρι τότε ήξεραν να σκηνοθετούν μια γυναίκα και έναν άντρα που πρέπει να χωρίσουν πριν ακόμη ομολογήσουν ότι είναι ερωτευμένοι, κουβαλώντας στα γυμνά κορμιά τους τις πληγές όλου του κόσμου – ανθρωποι χώρες με ονόματα πόλεων σε μια διαρκή συνάντηση με το πεπρωμένο. 
Αν το «Χιροσίμα Αγάπη Μου» υπήρξε η εμβληματική ταινία της nouvelle vague ή ακόμη περισσότερο η αρχή του μοντέρνου σινεμά όπως το γνωρίζουμε, περισσότερο κι από όλα αυτά υπήρξε μια σπαρακτική προσπάθεια να φυλακιστεί ο χρόνος μέσα σε μπομπίνες από φιλμ – όχι με σκοπό να γίνει ένα ντοκουμέντο για τις γενιές που θα ακολουθούσαν αλλά με τη φιλοδοξία να τον σταματήσει και ξεκινώντας πάλι από την αρχή να απελευθερώσει το σινεμά από κάθε σύμβαση. Και να το ορίσει σαν την πεμπτουσία μιας ανάμνησης που δεν έχει σήμασία αν ανταποκρίνεται στα γεγονότα και ενός ψέματος που όσο κι αν Εκείνος θα επιμένει κάθε φορά που θα του μιλάς, παραμένει η μεγαλύτερη αλήθεια απ’ όλες. 

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ
Ώρα να αλλάξουμε την Ιστορία:  http://nuclearban.org/takeaction/
Συνθήκες κατά κράτος: 

http://nuclearban.org/takeaction/


https://nuclear-news.net/2017/04/28/americas-anti-ballistic-missile-systems-capable-of-nuclear-strike-against-russia-china/

«Τα πυρηνικά όπλα είναι παράνομα»: Το μήνυμα των νικητών του Νόμπελ Ειρήνης προς Τραμπ και ΚιμΌχι στα πυρηνικά – Να μην τολμήσουν να φέρουν το θάνατο στη χώρα μας

@nuclearban

2 σχόλια:

 1. Η πάλη ενάντια στα πυρηνικά πρέπει να αποτελεί μία από τις βασικές προτεραιότητες των αγωνιζόμενων ανθρώπων.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Είναι το σημαντικότερο κι όμως συχνά άλλα μπαίνουν πάνω από αυτό, φίλε Ευρυτάνα..

   Διαγραφή

Προσωρινά και για λίγες ημέρες λόγω επιπλοκής της σύνδεσής μου δεν καταφέρνω να απαντώ στα σχόλια.
Σας διαβάζω όμως και
ζητώ συγγνώμη- κάνω ό,τι μπορώ για να διορθώσω το πρόβλημα.