Πέμπτη 3 Μαΐου 2018

Μουσείο ή Μητροπολίτη; Για €100




Ελπίζω να είναι μόνο μια κακή ιδέα, ένα σκάνδαλο που θα αποφευχθεί. Tο Nαυτικό Μουσείο Σύμης κλείνει γιαπί νοικιάστηκε στην Εκκλησία (προς €100 το χρόνο για 49 χρόνια) για να μετατραπεί σε οικία του Μητροπολίτη. Με ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, μάλιστα.
Σίγουρα μπορεί να βρεθεί κατοικία άξια ενός εκκλησιαστικού λειτουργού δίχως να καταργηθεί το Μουσείο. Σίγουρα η Ορθόδοξη Εκκλησία μπορεί να δώσει, αλλού, ψηλότερο αντίτιμο.

Αλήθεια δε βλέπουν πόσο οι ίδιοι βλάπτουν την εικόνα τους;
Φέρνω, με την ελπίδα να πρόκειται για μια φήμη,
Την είδηση, επιστολή από blog Θεολόγου,
ποιος είναι ο νέος Μητροπολίτης και εικόνες από ταξιδιωτικές ιστοσελίδες που δείχνουν το Μουσείο κλειστό.

Αντιδράσεις προκαλεί στη Σύμη, η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου να παραχωρήσει το κτίριο του Ναυτικού Μουσείου, στη Μητρόπολη Σύμης, Τήλου, Χάλκης και Καστελλορίζου.
Σημειώνεται ότι βάσει της αποφάσεως, το κτίριο παραχωρείται για 49 χρόνια, με ετήσιο μίσθωμα 100 ευρώ.
Κατά της νομιμότητας της απόφασης κατατέθηκε διοικητική προσφυγή στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου από δικηγόρο που εκπροσωπεί δημότες της Σύμης.
Στο κτίριο του Ναυτικού Μουσείου υπήρχε ναυτική συλλογή, με σπογγαλιευτικά κυρίως εκθέματα και ομοιώματα σπογγαλιευτικών σκαφών, δείγμα της μεγάλης ναυτικής, ναυπηγικής και σπογγαλιευτικής ιστορίας της Σύμης.
Με την παραχώρησή του στην Μητρόπολη, αυτό θ’ αποτελέσει κατοικία του νέου Μητροπολίτη Σύμης, Χρυσόστομου Β΄, ενώ θα στεγαστούν και γραφεία της Μητρόπολης...




Φανούρης Ευστράτιος Θεολόγος –
Κύμα αντιδράσεων έχει προκαλέσει στους κατοίκους της Σύμης η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σύμης με την οποία το κτίριο του Ναυτικού Μουσείου στην κεντρική πλατεία του Γιαλού παραχωρήθηκε στη Μητρόπολη Σύμης για 49 χρόνια με ΕΤΗΣΙΟ μίσθωμα 100 ευρώ για την κάλυψη των στεγαστικών και διοικητικών αναγκών αυτής.
Η απόφαση ήλθε μετά από αίτημα της Μητρόπολης Σύμης που μεταξύ άλλων αναφέρει « νεοσύστατος . Μητρόπολις Σύμης στερεται νάλογου τοκύρους τοθεσμοατς ς Μητροπόλεως, κεντρικοοκοδομήματος στεγάσεώς της».

Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς το κτίριο θα αποτελέσει και κατοικία του νέου Μητροπολίτη Σύμης Χρυσόστομου Β’.

Έσβησε και η τελευταία ελπίδα για την ανάδειξη της μεγάλης ναυτικής ιστορίας της Σύμης
Με άρθρο – παρέμβαση στο ΕΚΚΛΗΣΙΑ ONLINE η κα Ελένη Κρητικού, κάτοικος Σύμης και μέλος του Συλλόγου Συμαίων Αθηνών αναφέρει:

΄Έσβησε και η τελευταία ελπίδα για την ανάδειξη της μεγάλης ναυτικής ιστορίας της Σύμης

Το κτίριο του Ναυτικού Μουσείου της Σύμης με ΟΜΟΦΩΝΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ παραχωρήθηκε στην Μητρόπολη Σύμης για 49 χρόνια με ΕΤΗΣΙΟ μίσθωμα 100 ευρώ!

Προσωπικά δεν θα κατηγορήσω την Μητρόπολη για την εξέλιξη αυτή. Αλλά το Δήμο που αφού δεν φρόντισε όλα αυτά τα χρόνια να συντηρήσει το κτίριο και να εμπλουτίσει την υφιστάμενη ναυτική συλλογή, αποφάσισε (ταχύτατα) να το προσφέρει στο νέο Μητροπολίτη και να κλείσει οριστικά το θέμα Ναυτικό Μουσείο Σύμης…

17 Μαρτίου έγινε η ενθρόνιση, 23 Μαρτίου υποβάλλεται στο Δήμο η σχετική αίτηση, 2 Απριλη η γνωμοδότηση του νομικού συμβούλου και 10 Απρίλη Δημοτικό Συμβούλιο!

Είναι προφανές ότι αγνοείται πλέον από όλους η ιστορία της Σύμης. Είτε η ναυπηγική της ιστορία είτε η σπογγαλιευτική της είτε η ναυτική της. Φαίνεται ότι ο Κάμπος του Γιαλού ήταν πάντα μια πλατεία με καφετέριες και εστατόρια και όχι ένας μεγάλος ταρσανάς… Και μάλλον πιστεύεται ότι αυτός ο υπέροχος νεοκλασικός οικισμός φύτρωσε μόνος του σε ένα ξερονήσι…

Τουλάχιστον θα έχουμε το άγαλμα του μικρού ψαρά του Κώστα Βαλσάμη και το υπό κατασκευή άγαλμα του δύτη Στάθη Χατζή να μας θυμίζουν κάτι…
Όσο για τα αντικείμενα του Μουσείου (τα ομοιώματα σκαφών του Αντώνη Πολιά και τα άλλα εκθέματα για την σπογγαλιεία) θα πάνε στο Δημαρχείο ή σε καμιά γωνιά του νέου εκκλησιαστικού μουσείου που ετοιμάζεται στο Γιαλό…

Α, ναι, και κάποιες αναφορές σε βιβλία, εφημερίδες και περιοδικά…

Αλλά ποιος ασχολείται με αυτά?
Κρίμα!


από Δελτίο Τύπου του Οικουμενικού Πατριαρχείου
Μητροπόλεις Δωδεκανήσου
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΣΥΜΗΣ ΤΗΛΟΥ ΧΑΛΚΗΣ ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟΥ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ
Ο ΠΑΝΟΣΙΟΛΟΓΙΟΤΑΤΟΣ ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΗΣ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΎ ΘΡΟΝΟΥ   ΠΡΩΤΟΣΥΓΚΕΛΟΣ  ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΚΩΟΥ ΝΙΣΥΡΟΥ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ   ΚΑΤΑ ΚΟΣΜΟΝ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΙΤΣΗΣ, ΕΞΕΛΕΓΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟ ΣΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ  ΝΕΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ  ΣΥΜΗΣ- ΤΉΛΟΥ- ΧΑΛΚΗΣ ΚΑΙ ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟΥ- ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΤΟ ΦΑΝΑΡΙ ΘΑ ΧΕΙΡΟΤΟΝΗΘΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟ.
Ο νέος μητροπολίτης Χρυσόστομος,  του Δημοσθένη και της Ελένης , γεννήθηκε στις 31 Μαρτίου του 1967,από μια μεσοαστική οικογένεια και ήταν το τρίτο παιδί της οικογένειας.Τα πρώτα του γράμματα τα διδάχθηκε στο νηπιαγωγείο και στο ΄Δ δημοτικό σχολείο της πόλης μας. Αποφάσισε πολύ νωρίς να ακολουθήσει την εκκλησιαστική παιδεία και τελειώνοντας την 3η γυμνασίου, αναχώρησε για το Άγιο Όρος το 1981, σε ηλικία 14 ετών , όπου και ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο λύκειο  στην Αθωνιάδα σχολή.
Μετά τον θάνατο της μητέρας του το 1984, παρέμεινε στο Άγιο όρος στην μονή Σταυρονικήτα , όπου και εκάρη μοναχός. Εν συνεχεία έγινε ιερεύς    στην ιερά μονή Ιβήρων.
Απροσδόκητο οικογενειακό γεγονός τον ξαναφέρνει στην γενέτειρα του την Κω το 1997 , κοντά στον μακαριστό μητροπολίτη Αιμιλιανό. Με πρωτοβουλία του διορίσθηκε εφημέριος στον ιερό ναό του αγίου Παύλου στον Λινοπότι, οπότε και ανέλαβε το βαρύ φορτίο της ανακαίνισης του ναού, ο οποίος ήταν σχεδόν ετοιμόρροπος, με τη συνδρομή   και την αμέριστη συμπαράσταση των πολιτών και της αδελφότητος Λινοποτίου . Παρέδωσε στον αγαπητό του μητροπολίτη Κώου και Νισύρου Ναθαναήλ, το έργο του ναού που όλοι θαυμάζουν. Εντωμεταξύ στο διάστημα αυτό, συνέχισε τις σπουδές του και απέκτησε το πτυχίο του της  Θεολογικής σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
_____________________________________


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το Blogger με ενημερώνει ότι δε μου επιτρέπει να απαντώ στα σχόλια στο ίδιο μου το blog- λόγω κάποιας ρύθμισής μου για cookies (την οποία δε θυμάμαι) .

Ψάχνω για να διορθώσω
μα εν τω μεταξύ ΣΑΣ ΖΗΤΩ ΣΥΓΓΝΩΜΗ που δεν απαντώ πάντα
και ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ που σχολιάσατε.
Μου δίνετε μεγάλη χαρά όταν κάνετε τον κόπο- ακόμα κι αν διαφωνούμε.