Στις 15 Μαϊου 2018 εμείς το Δίκτυο Ομότιμων Χρηστών Ψυχοδραστικών Ουσιών λάβαμε μέρος στην Επιτροπή κοινωνικών υποθέσεων στην Βουλή κι είναι η πρώτη φορά που ανοίγει ο δρόμος για μια τέτοια επικοινωνία ώστε η δική μας γνώση και πείρα να βοηθήσουν να σώσουμε ζωές και να αντιμετωπιστούν τα σοβαρά κοινωνικά προβλήματα που προκαλούν ο εθισμός και οι απαγορεύσεις.
Ευχαριστούμε τον Πρόεδρο της επιτροπής κ. Μανιό αλλά και την, δική μας, Φωτεινή Λεομπίλλα που μάς πρότεινε και που είναι πάντα μέσα και κοντά στην κοινότητά μας.
Φέρνω ενημερωτικά τη Δήλωσή μας (όπως την καταθέσαμε) και σύνδεσμο με το video της συζήτησης: https://www.hellenicparliament.gr/Vouli-ton-Ellinon/ToKtirio/Fotografiko-Archeio/#58141653-7ae3-459b-af00-a8e400a7fcf6
Δίκτυο Ομοτίμων χρηστών Ψυχοδραστικών ουσιών
Αναστασίου Χρήστος, εκπρόσωπος Δικτύου
15 Μαΐου 2018
Δήλωση ανησυχίας
για τις εξελίξεις στον χώρο των χρηστών
Αγαπητοί κύριοι βουλευτές.
Βρισκόμαστε εδώ σήμερα για να συμμετέχουμε στην επιτροπή κοινωνικών υποθέσεων της Βουλής και να ακουστεί η φωνή μας. Θέλουμε να κρούσουμε τον κώδωνα του κινδύνου για την αυξανόμενη βία, ρητορική μίσους, και διακρίσεων και γενικά,καταστρατήγηση όλων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων προς τους χρήστες ψυχοδραστικών ουσιών.
Η ύπαρξη σημείων που συναθροίζονται σημαίνει ότι πρόκειται για κοινωνικά όντα που αποζητούν δεσμούς με άλλους ανθρώπους. Το πρώτο μέλημα και το πιο βασικό κατά τη γνώμη μας είναι (θα έπρεπε να είναι) η κοινωνική επανατοποθέτηση αυτών των ανθρώπων, η απομάκρυνση από το περιθώριο και την εγκληματικότητα, η συναναστροφή με ομότιμους μαζί με ειδικούς, η άμεση συμβουλευτική για θέματα υγείας, χρήσης και κατάχρησης ουσιών, διασύνδεση τους με τον κοινωνικό κράτος, και προτεραιότητα στο θέμα της αστεγίας.
Για πολλά χρόνια ακόμα και τώρα η πολιτική της χώρας μας απέναντι σ' αυτούς ανθρώπους, περιορίζεται στο στο πώς να τους δυσκολέψει την καθημερινότητα, να τους αποκλείσει, να τους κατηγορήσει, να τους κάνει να ντρέπονται, να τους φυλακίσει, και να τους απομονώσει ! Δηλαδή εδώ και πολλά χρόνια στοχοποιούμε τραυματισμένους ψυχικά και σωματικά ανθρώπους , που ζουν απομονωμένοι ,έχουν βιώσει αποτυχίες στη ζωή τους, ζουν στο περιθώριο και σε αδιέξοδο και αναρωτιώμαστε γιατί δεν γίνονται καλά.
Όλα αυτά, “υιοθετώντας” το γνωστό σε όλους μας “θεραπευτικό μοντέλο” του “να πιάσουν πάτο για να ζητήσουν βοήθεια” που προκρίνεται από μία συγκεκριμένη θεραπευτική προσέγγιση της απεξάρτησης, αδιαφορώντας για το ότι μαζί με τον πάτο, έρχονται αστεγία και ασθένειες, υπερδοσολογία και θάνατος !
Αυτή η πολιτική πρέπει να αλλάξει, το κράτος δεν πρέπει να είναι “οπαδός” μιας συγκεκριμένης θεραπευτικής προσέγγισης, οι εθνικοί συντονιστές είναι υποχρεωμένοι, εκ του θεσμικού τους ρόλου, να πιστεύουν στον πλουραλισμό και να μην έχουν προτιμήσεις, οι επιτροπές δεν πρέπει να στελεχώνονται από 5-6 ανθρώπους που έχουν ασχοληθεί επαγγελματικά με μια συγκεκριμένη φιλοσοφία απεξάρτησης, χωρίς την ταυτόχρονη συμμετοχή σε αυτές τις επιτροπές της εκπροσώπων της κοινωνίας των πολιτών και κυρίως των ίδιων των ενδιαφερόμενων, οι κυβερνήσεις είναι υποχρεωμένες να ερευνούν, να αξιολογούν, να αποφαίνονται τι είναι καλύτερο για τους χρήστες προσαρμόζοντας την ασκούμενη πολιτική τους στις ανάγκες των χρηστών και όχι σε συντεχνιακά η ιδεολογικά συμφέροντα.
Τα χρήματα του προϋπολογισμού της χώρας μας που δίνονται στην απεξάρτηση είναι αρκετά,σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, το πρόβλημα όμως είναι ότι πολύ λίγα από αυτά φτάνουν σαν φιλικές υπηρεσίες προς τους χρήστες που δυστυχώς ποτέ δεν ζητείται η γνώμη τους και ποτέ δεν συνδιαμορφώνουν με τους ειδικούς αυτές τις υπηρεσίες κάτι που θα εξασφάλιζε μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα των παρεμβάσεων και εντέλει επιτυχία των ασκούμενων πολιτικών!
Το Δίκτυό μας είναι “Οπαδός” της μείωσης της βλάβης, μιας φιλοσοφίας απεξάρτησης που δυστυχώς ποτέ δεν εφαρμόστηκε σωστά στη χώρα μας, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες που έγιναν κατά καιρούς, που ποτέ δεν βρήκε το δρόμο της και που ποτέ δε προσεγγίστηκε σε όλο το εύρος των δυνατών παρεμβάσεων που προκρίνει και προτείνει η συγκεκριμένη φιλοσοφία της “Μείωσης Βλάβης”.
Πρέπει να σας ενημερώσουμε ότι στις μέρες μας υπάρχει μεγάλη εκμετάλλευση και παραποίηση αυτής της φράσης και χρειάζεται μεγάλη προσοχή στο πού και ποιός χρηματοδοτείται και αναγνωρίζεται ως ειδικός και ο οποίος όμως ταυτόχρονα είναι αποδεκτός από την κοινότητα των χρηστών για να κάνει μείωση της βλάβης ...
Το πρώτο και το πιο σημαντικό συστατικό αυτής της φιλοσοφίας, αυτού του είδους δηλαδή θεραπευτικής προσέγγισης, είναι η εμπλοκή των ίδιων των χρηστών σε αυτή την διαδικασία, η προαγωγή της αυτοβοήθειας και της αυτο-οργάνωσής τους, κάτι που δεν έγινε ποτέ στη χώρα μας...
Μας ανησυχούν οι συνεχιζόμενες ηθικές και στιγματιστικές ρητορικές που αντί να επικεντρώνονται στην ποιότητα της ζωής των ανθρώπων και των πολιτών ,αναλώνονται και αναλώνουν και τους πόρους αυτού του κράτους, εστιάζοντας στην “ανηθικότητα” της χρήσης και του χρήστη, στον αρνητικό χαρακτήρα και απαξία της χρήσης ωσάν να είναι κάτι που πρέπει να καταδικαστεί και να κατασταλεί και οι άνθρωποι που κάνουν χρήση να κηρυχθούν εγκληματίες και ανεπιθύμητοι.
Μην ξεχνάμε ότι το 80% των ανθρώπων που κάνουν χρήση ουσιών δεν είναι προβληματικοί χρήστες (σύμφωνα με την γενικώς αποδεκτή επιστημονική έννοια του όρου “προβληματικός χρήστης”) και επίσης δεν πρόκειται για χρήστες οπιοειδών. Παρ’ όλα αυτά είμαστε έτοιμοι να τους καταδικάσουμε και να τους περιθωριοποιήσουμε και αυτούς και έτσι να συνεχιστεί η “αιμορραγία” της κοινωνίας μας θέτοντας ομάδες ανθρώπων, νέων κατά κύριο λόγο, στο περιθώριο και στην παρανομία, αποκόπτοντάς τους έτσι από τον κοινωνικό ιστό και διαρρηγνύοντας με αυτό τον τρόπο τη κοινωνική συνοχή.
Θέλουμε να τονίσουμε ότι, ενώ οι άνθρωποι κάνουν χρήση ψυχοδραστικών ουσιών εδώ και χιλιάδες χρόνια, εντούτοις φαίνεται ότι όλα τα προβλήματα και οι όποιες συνέπειες εξαιτίας της χρήσης, άρχισαν μετά και μέσω της απαγόρευσής τους. Πρέπει να αναθεωρήσουμε την ποινική απαγόρευση και τον συνεχιζόμενο πόλεμο κατά των ανθρώπων, γιατί τελικά ο “πόλεμος κατά των ναρκωτικών” (war on drugs) το μόνο που έχει καταφέρει είναι να μετατραπεί σε “πόλεμο κατά των ανθρώπων που κάνουν χρήση ναρκωτικών”.
Να επαναλάβουμε ότι οι άνθρωποι που κάνουν χρήση ουσιών δεν χάνουν τα ανθρώπινα δικαιώματά τους και θα πρέπει να τυγχάνουν σεβασμού από ένα κράτος δικαίου και να έχουν δικαίωμα πρόσβασης σε υψηλής ποιότητας υπηρεσίες υγείας,όπως και κάθε άλλος πολίτης αυτής της χώρας βέβαια.
Η μείωση της βλάβης μπορεί και πρέπει να μετριάζει τις αρνητικές πτυχές και συνέπειες της επιβολής αυτού του πολέμου, όπως η συστηματική παραβίαση της ζωής των χρηστών με εισβολές στα σπίτια τους, αδικαιολόγητες παρενοχλήσεις, η άσκηση σωματικής και ψυχολογικής βίας, οι γενικευμένες αφαιρέσεις επιμέλειας των παιδιών τους αντί για στήριξη της γονεϊκότητας, οι αθρόες φυλακίσεις, η αναγκαστική θεραπεία, η αναγκαστική εργασία καθώς και ατελείωτες ταλαιπωρίες που επιβαρύνουν την υγεία των χρηστών (σωματική και ψυχική) και σε πολλές περιπτώσεις τους οδηγούν στην ανάπτυξη ψυχοπαθολογίας, υποφέροντας έτσι και από ψυχικές ασθένειες! Η εφαρμογή πολιτικών μείωσης βλάβης μπορεί επίσης να αναστρέψει φαινόμενα όπως οι θάνατοι από υπερδοσολογία (με τη κατάλληλη εκπαίδευση των χρηστών και τη διανομή των ειδικών σκευασμάτων ναλοξόνης και με τη λειτουργία δωματίων εποπτευόμενης χρήσης) καθώς και τον επιπολασμό ασθενειών όπως το AIDS και οι Ηπατίτιδες με τη διανομή καθαρού ενέσιμου υλικού και ενημέρωση, όχι μόνο από τους ειδικούς αλλά και από τους ίδιους τους χρήστες.
Πρέπει να εμπιστευθούμε και να σεβαστούμε τους χρήστες ως εμπειρογνώμονες της ίδιας τους της ζωής και να τους επιτρέψουμε να συμμετέχουν σε όλα τα κέντρα λήψης αποφάσεων που τους αφορούν.
Μόνο μέσα από τον σεβασμό, την αλληλεγγύη και την συμπόνια μπορούμε να προχωρήσουμε μπροστά, χωρίς αποκλεισμούς, αφορισμούς και διαμονοποιήσεις!
Μόνο μέσα από τον σεβασμό, την αλληλεγγύη και την συμπόνια μπορούμε να προχωρήσουμε μπροστά, χωρίς αποκλεισμούς, αφορισμούς και διαμονοποιήσεις!
Τώρα, περισσότερο παρά ποτέ, τονίζουμε την ανάγκη να μην γίνεται τίποτα για εμάς, χωρίς εμάς! Σας προτρέπουμε να εργαστούμε μαζί για ένα καλύτερο κόσμο που χωράει όλους τους ανθρώπους ακόμα και όσους κάνουν χρήση ουσιών!
Σας ευχαριστώ για τη προσοχή σας και την ευκαιρία που μας δώσατε! Ελπίζω να σας φανούν χρήσιμα τα όσα ειπώθηκαν σε αυτή την αίθουσα και να αποτελέσουν αφορμή για μια πιο ολιστική προσέγγιση του φαινομένου της χρήσης ουσιών και μια πιο ανθρώπινη και πιο δίκαιη αντιμετώπιση των ίδιων των χρηστών.
💉
_______________________________________________________ 💉
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Το Blogger με ενημερώνει ότι δε μου επιτρέπει να απαντώ στα σχόλια στο ίδιο μου το blog- λόγω κάποιας ρύθμισής μου για cookies (την οποία δε θυμάμαι) .
Ψάχνω για να διορθώσω
μα εν τω μεταξύ ΣΑΣ ΖΗΤΩ ΣΥΓΓΝΩΜΗ που δεν απαντώ πάντα
και ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ που σχολιάσατε.
Μου δίνετε μεγάλη χαρά όταν κάνετε τον κόπο- ακόμα κι αν διαφωνούμε.