Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2019

Απρόσωπα Ερείπια― τα άριστα στο βυθό




Απρόσωπα Ερείπια
Ένα δεκατετράχρονο παιδί πνίγηκε στο μεταναστευτικό ταξίδι προς την Ιταλία. Είχε ραμμένο στο πουκάμισό του τον έλεγχο με τους βαθμούς του, με την ελπίδα να φανεί τι καλός μαθητής ήταν και πόσο του άξιζε να δοκιμαστεί σε ένα καλύτερο κόσμο.


Η ιστορία ενός 14χρονου αγοριού από το Μάλι που πνίγηκε στην Μεσόγειο αναζητώντας την ελπίδα στην προσφυγιά συγκλονίζει: Επάνω στα ρούχα του, στο εσωτερικό του μπουφάν του, το παιδί είχε ράψει τον έλεγχο με τις επιδόσεις του στο σχολείο... Δεν είχε έγγραφα, ούτε χρήματα, ο έλεγχος ήταν το μόνο που είχε πάρει φεύγοντας από το σπίτι. 

Η ιστορία του έμελλε να γίνει γνωστή μέσα από την διήγηση της Ιταλίδας ιατροδικαστού Cristina Cattaneo, η οποία διενήργησε τη νεκροψία στο πτώμα του 14χρονου όπως και σε εκατοντάδες άλλους πρόσφυγες που έχουν χάσει τη ζωή τους στη Μεσόγειο. Τις θλιβερές ιστορίες ανθρώπων με τις οποίες ήρθε σε επαφή, περιγράφει στο βιβλίο της «Faceless Wrecks, Raffelo Cortina Editore» που εκδόθηκε πρόσφατα. Με αφορμή το περιστατικό, τον γύρο του Διαδικτύου κάνει  ένα σκίτσο του Makkox το οποίο δημοσιεύτηκε σε ιταλική ιστοσελίδα.


____________________
Cristina Cattaneo  «Faceless Wrecks, Raffelo Cortina Editore»


2 σχόλια:

  1. Χωρις να θελω να ξεφυγω απο την καθημερινη φρικη τετοιων θανατων, αυτος ηταν ο καλυτερος τιτλος αρθρου σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Το Blogger με ενημερώνει ότι δε μου επιτρέπει να απαντώ στα σχόλια στο ίδιο μου το blog- λόγω κάποιας ρύθμισής μου για cookies (την οποία δε θυμάμαι) .

Ψάχνω για να διορθώσω
μα εν τω μεταξύ ΣΑΣ ΖΗΤΩ ΣΥΓΓΝΩΜΗ που δεν απαντώ πάντα
και ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ που σχολιάσατε.
Μου δίνετε μεγάλη χαρά όταν κάνετε τον κόπο- ακόμα κι αν διαφωνούμε.