Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2019

Χρήστος Ζυγομαλάς ―rip




Χρήστος Ζυγομαλάς
1951-2019

΄Ηξερα ότι ήταν άρρωστος, είχε οργανωθεί και μια βραδιά για εκείνον, ακουγόταν και σε άλλα πως δε θα παραστεί λόγω υγείας.
Στην Αθήνα βρήκα τυχαία τον περασμένο Δεκέμβριο, και του έστειλα, ένα μεγάλο γράμμα που μου είχε γράψει πριν από πολλές δεκαετίες το οποίο, φαίνεται ακόμα στις φαγωμένες άκρες, ο ίδιος είχε κολλήσει τον τοίχο μου (και, γι αυτό το μοιραζομαι).

Φέρνω το γράμμα και για σάς που δεν τον ξέρατε, λίγα βιογραφικά, εξώφυλλα του βιβλίου του «Η Μπαλάντα της Πλατείας», φωτογραφίες, τραγούδια, την ομιλία του «Ενας μαθητης του Ηρακλειτου παρουσιαζει την 30ετη εργασια του»,  videos με τη δουλειά του και άλλα..






 Το Ροκ Εν ΡΟλ Του Νοέμβρη


ogdoo.

Το 1973, και ενώ είναι πρωτοετής φοιτητής στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, μπλέκει με τους ιστορικούς τρελούς, δηλαδή την ψυχεδελική νεολαία που αλωνίζει την Πλάκα. Γίνεται φρίκος, ακούει και παίζει ροκ μουσική, και συμμετέχει σε διάφορα «ξαφνιάσματα» που συνήθιζαν να κάνουν τότε οι φρίκοι. Το 1976, γίνεται drop out, και παρατά προσωρινά την Σχολή (θα την τελειώσει αργότερα). Από την Πλάκα, μεταφέρει την δράση του στα Εξάρχεια, όπου και νοικιάζει σπίτι στην οδό Οικονόμου. Μετέχει στα Χταπόδια του θρυλικού βιβλιοπωλείου Octopus αλλά κυρίως αναλαμβάνει δράση απόγευμα με ξημέρωμα, οπότε και με άλλους αναρχοροκάδες, ανεβαίνουν στον Λόφο του Στρέφη για να αδράξουν την στιγμή. Μπορούμε να τους φανταστούμε εκεί, καθώς ανάβουν φωτιά, γύρω από την οποία συζητούν ή χορεύουν ακούγοντας τα τραγούδια του Ζυγομαλά, ιδιαίτερα το τραγούδι του «Στην Ιστορία Θέλω να Μπουκάρω»...

Στην Ιστορία θέλω να μπουκάρω
και να τα κάνω λίμπα όλα γουστάρω...

Ο Χρήστος Ζυγομαλάς, συναντά τον Νικόλα Άσιμο, το 1977 και γίνονται κολλητοί. Μαζί, σχηματίζουν το συγκρότημα EXARCHIA SQUARE BAND και ακολουθούν Κροκ συμβάντα. Γνωστότερα από αυτά, οι παραστάσεις στο ΣΟΥΣΟΥΡΟ και στο ΤΑΔΕ ΕΦΗ. 
Τον Ιανουάριο του 2018, ο Χρήστος Ζυγομαλάς, κυκλοφόρησε το βιβλίο, 
«Η Μπαλάντα της Πλατείας» (Εκδόσεις Ρενιέρη/ comicon-shop). Σε αυτό, περιέχονται οι αναμνήσεις του, για τον Νικόλα Άσιμο και τους Κροκάνθρωπους, που έδρασαν στην Πλατεία και πέριξ. Περιγράφεται επίσης, η ψυχολογία και συμπεριφορά πολλών προσώπων του χώρου. Η έκδοση είναι σημαντική, και χρήσιμο εργαλείο, για όσους μελετούν το Ροκ, το Κροκ, και τον ελευθεριακό χώρο.














2 σχόλια:

Το Blogger με ενημερώνει ότι δε μου επιτρέπει να απαντώ στα σχόλια στο ίδιο μου το blog- λόγω κάποιας ρύθμισής μου για cookies (την οποία δε θυμάμαι) .

Ψάχνω για να διορθώσω
μα εν τω μεταξύ ΣΑΣ ΖΗΤΩ ΣΥΓΓΝΩΜΗ που δεν απαντώ πάντα
και ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ που σχολιάσατε.
Μου δίνετε μεγάλη χαρά όταν κάνετε τον κόπο- ακόμα κι αν διαφωνούμε.