Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2019

Βενετία: η πλημμυρίδα κι η καταστροφή




« Η Βενετία επλήγη χθες από την δεύτερη μεγαλύτερη πλημμυρίδα που έχει καταγραφεί ποτέ, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να πλημμυρίσει η ιστορική βασιλική του Αγίου Μάρκου και να βυθιστούν στο νερό πολλές από τις πλατείες και τα σοκάκια της.
Ο δήμαρχός της Λουίτζι Μπρουνιάρο ανακοίνωσε ότι θα κηρύξει τη Βενετία σε κατάσταση καταστροφής και προειδοποίησε για σοβαρές ζημιές στην πόλη.»


Αν ζήσουμε ως το 2050, μάλλον πριν πνιγούμε στο σκουπίδι και το πλαστικό και το καυσαέριο, πριν στερηθούμε το καθαρό νερό και τη φρέσκια τροφή, πριν καταφύγουμε στα μεζεδάκια από κατσαρίδες, πριν λιώσουμε από τη ζέστη και παγώσουμε απ' το κρύο, 
μας βλέπω να αποχαιρετάμε ένα ένα όσα αγαπήσαμε.

Η Βενετία σήμερα.
Αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής που ακόμα αρνούνται ανεγκέφαλοι εγωιστές της γης αλλά, λένε κάποιοι Βενετσιάνοι, και της τοπικής διαφθοράς.

Παράλογοι κυρίαρχοι ενός πλανήτη που δεν ξέρουμε να διαχειριστούμε δίνουμε το τιμόνι στους πιο παιδαριώδεις, τους πιο κουτούς, τους πιο εγωπαθείς συνανθρώπους μας και μετά κλαίμε για τη ζημιά.

Τι άλλο να πω;
Μπράβο μας!
__________________________________________
Με την ευκαιρία σας ζητώ μια χάρη:

Η πλημμυρίδα είναι η φάση της παλίρροιας κατά την οποία η στάθμη των νερών ανεβαίνει. Γράφεται με τα δύο μ των ομόρριζων αρχαιοελληνικών λέξεων, γραφή που απαντάται σε πολλούς κώδικες και δικαιολογείται ως προϊόν παρετυμολόγησης από το πλήν + μύρομαι (βλέπε Liddell-Scott στο λήμμα πλημυρίς).


4 σχόλια:

  1. Κάθε φορά που κάποιος ταξιδεύει στη Βενετία βάζει ένα λιθαράκι για την καταστροφή της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όπως και κάθε φορά που αγοράζει 'γρήγορη μόδα', ρούχο που θα πετάξει μετά από δυό πλυσίματα ή που για άλλη μια φορά παίρνει σακκούλα μιας χρήσεωςαπό το μαγαζί.

      Διαγραφή
  2. Εν τω μεταξύ,το δημοτικό συμβούλιο της Βενετίας, απέρριψε σχέδιο κατά της κλιματικής αλλαγής.http://www.topontiki.gr/article/352271/dimotiko-symvoylio-tis-venetias-aperripse-shedio-gia-tin-klimatiki-allagi-kai

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μου το λεγε φίλος που ζει στην Ιταλία.
      Μωραίνει Κύριος ον βούλεται απωλέσαι:
      Με δεμένα μάτια χοροπηδάμε χαρούμενοι προς το γκρεμό. όπως χαρούμενος και πηδηχτούλης ο Λούλης έπεσε συο Ξεχασμένο Πηγάδι που καραδοκούσε το θύμα του: όλους εμάς.

      Διαγραφή

Το Blogger με ενημερώνει ότι δε μου επιτρέπει να απαντώ στα σχόλια στο ίδιο μου το blog- λόγω κάποιας ρύθμισής μου για cookies (την οποία δε θυμάμαι) .

Ψάχνω για να διορθώσω
μα εν τω μεταξύ ΣΑΣ ΖΗΤΩ ΣΥΓΓΝΩΜΗ που δεν απαντώ πάντα
και ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ που σχολιάσατε.
Μου δίνετε μεγάλη χαρά όταν κάνετε τον κόπο- ακόμα κι αν διαφωνούμε.