Κοινοποίηση από τη Σελίδα μας.
Γιατί
ΠΟΤΕ ΓΙΑ ΜΑΣ
ΧΩΡΙΣ ΕΜΑΣ.
Έχουμε μυαλό, έχουμε δικαιώματα.
Δεν έχουμε ανάγκη να μας δίνουν το φάρμακο στο στόμα.
ΔΙΚΤΥΟ ΟΜΟΤΙΜΩΝ ΧΡΗΣΤΩΝ ΨΥΧΟΔΡΑΣΤΙΚΩΝ ΟΥΣΙΩΝ _ PeerNUPS
ΔΟΣΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΙΤΙ (TAKE HOME)
ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΟΠΙΟΕΙΔΩΝ (OST)
COVID19, μετά την πανδημία
Κατά τη διάρκεια της καραντίνας λόγω του COVID 19, πολλές τοπικές υπηρεσίες υποκαταστάτων έκλεισαν τις πόρτες τους σε εξυπηρετούμενους, διατηρώντας σύντομες επαφές μαζί μας, έτσι ώστε πολλοί από εμάς πηγαίναμε να παραλάβουμε το φάρμακό μας κάθε μία ή δύο εβδομάδες. Αυτή η μείωση των επισκέψεων αποδείχθηκε αποδοτική για τους χρήστες, παρέχοντας πιο ανθρώπινο, αξιοπρεπές και θεραπευτικό αποτέλεσμα.
Αυτό ταιριάζει με τους γενικούς στόχους της σωστής θεραπείας υποκατάστασης οπιοειδών, η οποία επιβάλλεται να περιλαμβάνει τη θεραπευτική συνεργασία μεταξύ των υπηρεσιών υποκατάστασης και εκείνων που τις χρησιμοποιούν. Οι θεραπευτικές διαδικασίες πρέπει να αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης και να συμφωνούνται και όχι να επιβάλλονται στους εξυπηρετούμενους των υπηρεσιών υποκατάστασης.
Πανευρωπαϊκά, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, οι διευθυντές προγραμμάτων και οι επαγγελματίες του χώρου της Υποκατάστασης παρατήρησαν ότι, σε συντριπτικό ποσοστό, οι ωφελούμενοι των προγραμμάτων ανταποκρίθηκαν με υπευθυνότητα στη χορήγηση των δόσεων.
Εμείς, το Δίκτυο Ομότιμων Χρηστών .Ψυχοδ/κων Ουσιών_PeerNUPS, μαζί με τα Ευρωπαϊκά Δίκτυα Χρηστών (EuroNPUD) πιστεύουμε ότι οι υπηρεσίες θα εκμεταλλευτούν τις εξελίξεις ώστε να έχουν τη δυνατότητα να επικεντρωθούν και στο μεγάλο ποσοστό χρηστών που ως τώρα δεν έχει πρόσβαση στην υποκατάσταση, πράγμα προτιμότερο από το να επανεισάγουν τις συχνές επισκέψεις και χρήσιμο για τη δημόσια υγεία όσο και για την πάταξη της μαύρης αγοράς.
Αυτό το σύντομο κείμενο το σχεδιάσαμε για να δώσουμε στοιχεία που θα βοηθήσουν άτομα που χορηγούνται με υποκατάστατα, να υπερασπιστούν ή να διεκδικήσουν από τις υπηρεσίες το TAKE HOME μεθαδόνης ή βουπρενορφίνης.
Η εμπειρία των χρηστών
Έρευνες απέδειξαν ότι των 70% των ερωτηθέντων από τους ωφελούμενους δήλωσαν ότι δεν επιθυμούν να επιστρέψουν στις υπερβολικά συχνές επισκέψεις στις μονάδες που χαρακτηρίζουν την προ COVID εποχή.
Προέλευση Στοιχείων
Γνωρίζουμε ελάχιστα για περιπτώσεις υπερδοσολογίας μεθαδόνης, χαμένες ή χυμένες δόσεις.
Συνολικά όμως το Ευρωπαϊκό Κέντρο Tεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά (EMCDDA) έχει παρατηρήσει ότι, κατά τη διάρκεια της πανδημίας του COVID 19, διαπιστώθηκε «καλή συμπεριφορά» των χρηστών.
Σε έρευνα του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ, χρήστες ανέφεραν ότι η μείωση των επισκέψεων στις μονάδες έφερε θετικό αποτέλεσμα, επειδή έτσι ελαττώνεται η συναίσθηση του στίγματος σε σχέση με τη χρήση. Επιπλέον, η πρόσληψη κάθε φαρμάκου στο σπίτι ενισχύει το αίσθημα της αυτονομίας και της υπευθυνότητας. «Όταν οι άνθρωποι διαχειρίζονται οι ίδιοι το φάρμακό τους, συχνά επιλέγουν να κοντρολάρουν τη χρήση».
Υπέρ του ΤΑΚΕ ΗΟΜΕ
Το ιατρικό απόρρητο είναι θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα που είναι δύσκολο να εξασκηθεί σε δημόσια νοσοκομεία ή σε μονάδες όπου περίοικοι και περαστικοί γίνονται μάρτυρες των καθημερινών επισκέψεων των ωφελούμενων.
Σε τέτοιες συνθήκες το στίγμα ενδυναμώνεται και πιθανόν να αποθαρρύνει εκείνους που ζουν σε όρια κοινωνικού αποκλεισμού.
Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε υποτροπές ή αυξημένη χρήση.
Οι καθημερινές επισκέψεις διευκολύνουν τις επαφές με άλλους χρήστες προκαλώντας πιθανώς ώθηση για χρήση.
Υπάρχει και διάσταση του φύλου σε αυτό το ζήτημα, καθώς, για παράδειγμα, οι γυναίκες, που μπορεί να έχουν ευθύνη των παιδιών ή μελών της οικογένειας, δεν έχουν τη δυνατότητα να μετακινούνται.
Η αναγκαστική καθημερινή επίσκεψη σε μονάδα αυξάνει το κόστος των μεταφορικών ιδίως όπου, όπως στην Ελλάδα, οι ωφελούμενοι εξυπηρετούνται σε μονάδες που βρίσκονται μακριά από τις κατοικίες τους. Αυτά τα ζητήματα είναι ιδιαίτερα έντονα σε αγροτικές ή νησιωτικές περιοχές, όπου οι δημόσιες συγκοινωνίες είναι συχνά εξαιρετικά περιορισμένες και μεταβαλόμενες.
Όμως, η καθημερινή παραλαβή τυ φαρμάκου, είναι χρήσιμη για όσους μπορεί να κινδυνεύουν από απειλές και βία, παρότι αυτό αφορά μια μειονότητα. Γι αυτό οι συνθήκες θα πρέπει να επανεξετάζονται τακτικά και θα πρέπει στις μονάδες με συνεργασία των ωφελούμενων να τις επεξεργάζονται ώστε να βρίσκονται σαφείς τρόποι με τους οποίους οι σταθεροποιημένοι να μετακινούνται σε πρακτικότερα TAKE HOME.
Η Επιτηρούμενη χρήση είναι μια απάνθρωπη και στιγματιστική πρακτική που ακυρώνει την αποτελεσματικότητά του όλου εγχειρήματος θεραπείας υποκατάστασης. Μερικές φορές τέτοιοι καταναγκασμοί λειτουργούν εναντίον ατόμων που έχουν εργασία, παιδιά, και γενικά μια σταθερή ζωή. Η Επιτηρούμενη πρέπει να περιορίζεται στο ελάχιστο, μόνο για όσους τη χρειάζονται και μόνο για συγκεκριμένους λόγους.
_________________________________
Σας αναγκάζουν να επισκέπτεστε τη μονάδα συχνά;
Αν σας υποχρεώσουν να επιστρέψετε στις καθημερινές ή υπερβολικά συχνές επισκέψεις στη μονάδα, το πρώτο που πρέπει να κάνετε είναι να ρωτήσετε τις υπηρεσίες ή συγκεκριμένα τη διεύθυνση γιατί συμβαίνει αυτό.
Εάν είστε σταθεροποιημένοι δεν υπάρχει καμιά ανάγκη να γίνει αυτό. Εξηγήστε ότι είστε σταθεροποιημένοι και δεν απαιτούνται οι συχνές επισκέψεις μα μπορείτε να παραμείνετε σε ρυθμούς καραντίνας. Αυτό βέβαια γίνεται δυσκολότερο εάν κάνετε παράλληλη χρήση ηρωίνης ή εάν οι δόσεις που σας χορηγούνται δεν είναι ασφαλείς στο σπίτι σας.
______________________________________
ΔΙΚΤΥΟ ΟΜΟΤΙΜΩΝ ΧΡΗΣΤΩΝ ΨΥΧΟΔΡΑΣΤΙΚΩΝ ΟΥΣΙΩΝ_PeerNUPS
https://www.facebook.com/drug.peers.net
Και σχόλια
ειμαι στην μεθαδονη δουλευω και πηγαινω στην μοναδα μου μια φορα την εβδομαδα.... σημερα πληροφορηθηκα απτην θεραπευτρεια μου οτι θα γινουν λεει αλλαγες και θα κοψουν τα take home..... μηπως ξερει καποιος κατι γιατι αν γινει κατι τετοιο θα χασω την δουλεια μου... δουλευω μακρια και το πως καταφερνω ακομα και μια φορα την εβδομαδα να πηγαινω απτην μοναδα ειναι θαυμα..... μπορει να με βοηθησει καποιος.????
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Το Blogger με ενημερώνει ότι δε μου επιτρέπει να απαντώ στα σχόλια στο ίδιο μου το blog- λόγω κάποιας ρύθμισής μου για cookies (την οποία δε θυμάμαι) .
Ψάχνω για να διορθώσω
μα εν τω μεταξύ ΣΑΣ ΖΗΤΩ ΣΥΓΓΝΩΜΗ που δεν απαντώ πάντα
και ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ που σχολιάσατε.
Μου δίνετε μεγάλη χαρά όταν κάνετε τον κόπο- ακόμα κι αν διαφωνούμε.