Παρασκευή 2 Ιουνίου 2023

Για τις παραλίες: 11 Ιουνίου 7 μ.μ

 

Σύμφωνα με το Σύνταγμα, οι αιγιαλοί και οι παραλίες είναι δημόσια (εκτός συναλλαγής) και κοινόχρηστα. Κύριος προορισμός τους, ως κοινόχρηστα, είναι «η ελεύθερη και ακώλυτη πρόσβαση του κοινού σε αυτά, καθώς και η επικοινωνία της ξηράς με τη θάλασσα, λιμνοθάλασσα, λίμνη ή ποταμό». Εξαίρεση επιτρέπεται μόνο για την εξυπηρέτηση επιτακτικού δημοσίου συμφέροντος.

-Υπάρχουν ιδιωτικές παραλίες στη χώρα μας;

Οχι.

 

Συγκέντρωση για τις παραλίες

Η συγκέντρωση για τις παραλίες θα γίνει στην Πάρο την Κυριακή 11 Ιουνίου και ώρα 7 μ.μ. στην αίθουσα του "Αρχίλοχου" υποστηριζόμενη και από την Περιβαλλοντική Ομάδα του Συλλόγου. Ζητούμε το αυτονόητο. Να σταματήσει η παρανομία να διώκονται οι πολίτες από το έδαφός τους, από την πατρίδα τους. Ένα θέμα είναι να ξανακοιταχθεί ο νόμος αυτός της παρανομίας να ενοικιάζονται οι παραλίες που σύμφωνα με τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου αποτελούν δημόσιο αγαθό. Μετά τα γεγονότα της Μυκόνου και τις κατεδαφίσεις αυθαιρέτων αυτό μπορεί να γίνει αν και πρέπει να ξαναρωτήσουμε γιατί άργησαν σαράντα χρόνια να το πάρουν χαμπάρι! Εμείς θα επιμείνουμε στα εξής: α) τι ακριβώς λέει ο υπάρχων νόμος β) Πού εμπλέκεται η αυτοδιοίκηση και γιατί μέχρι τώρα δεν έχουμε ενδιαφερθεί που διώκονται πολίτες από τις ακτές! γ) Γιατί το ανέχτηκαν αυτό οι ίδιοι οι πολίτες. δ) Πού εμπλέκεται η αστυνομία και το λιμεναρχείο. Δεν νομίζω να οφείλουν προστασία στους ενοικιαστές πειρατές και παραλιοφάγους, αλλά στους πολίτες. ε) Μέχρι την ισχύ του μη νόμιμου αυτού νόμου θα πρέπει οι επιχειρηματίες να ορίσουν το μέρος ακριβώς που ενοικιάζουν και το μέρος που είναι για τους πολίτες, γιατί είναι γνωστό ότι καταλαμβάνουν όλη την παραλία, σαν να είναι κληρονομιά από τον παππού τους! στ) Πολλές κατασκευές και εγκαταστάσεις είναι μέσα στο γιαλό, οπότε καλό είναι να υπάρχει και κάποιος χάρτης που ορίζει την περιοχή του γιαλού και της παραλίας. Τα τοιχάκια μέσα στη ζώνη του αιγιαλού πρέπει να γκρεμιστούν. ζ) Πολλές παραλίες δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για ενοικίαση και κακώς έχουν ενοικιαστεί (δεν έχουν λ.χ. το απαιτούμενο πλάτος και μήκος). η) Θα πρέπει να έχουμε τα τηλέφωνα υπεύθυνου του δήμου, του λιμεναρχείου και της αστυνομίας, ώστε σε περίπτωση που πολίτης διώχνεται από τον κακομαθημένο επιχειρηματία να ζητούμε προστασία. Επίσης το τηλέφωνο της εισαγγελίας στη Σύρο. θ) Θα χρειαστούμε και νομικούς στην συγκέντρωση, αλλά καλό θα είναι να διαβάσουμε πρώτα τον νόμο που ισχύει.

Ευχαριστούμε τον "Αρχίλοχο" για την ευαισθησία του.

Για την Κίνηση Πολιτών

Χρίστος Γεωργούσης 

-Σε ποιον ανήκουν ο αιγιαλός και η παραλία;

Σύμφωνα με το Σύνταγμα, οι αιγιαλοί και οι παραλίες είναι δημόσια (εκτός συναλλαγής) και κοινόχρηστα. Κύριος προορισμός τους, ως κοινόχρηστα, είναι «η ελεύθερη και ακώλυτη πρόσβαση του κοινού σε αυτά, καθώς και η επικοινωνία της ξηράς με τη θάλασσα, λιμνοθάλασσα, λίμνη ή ποταμό». Εξαίρεση επιτρέπεται μόνο για την εξυπηρέτηση επιτακτικού δημοσίου συμφέροντος.

-Υπάρχουν ιδιωτικές παραλίες στη χώρα μας;

Οχι. Κάθε επιχείρηση που γειτνιάζει με παραλία οφείλει να διατηρεί ελεύθερη την πρόσβαση των λουομένων (αν δεν υπάρχει άλλη πρόσβαση) μέσω των εγκαταστάσεών της. Αν με κάποιο τρόπο μια επιχείρηση προσπαθεί να παρεμποδίσει την πρόσβαση των πολιτών στην παραλία (με αποτρεπτικές πινακίδες, περιφράξεις ή φύλαξη) οι πολίτες πρέπει να απευθύνονται στην αστυνομία. Μοναδική εξαίρεση, οι λιγοστές οργανωμένες πλαζ για τις οποίες έχει θεσπιστεί εισιτήριο.

-Τι επιτρέπεται σε αιγιαλούς και παραλίες;

Ο γενικός κανόνας είναι ότι επιτρέπεται η παραχώρηση της «απλής» χρήσης τους, αλλά όχι η κατασκευή μονίμων εγκαταστάσεων. Η απλή χρήση περιλαμβάνει τα γνωστά ομπρελοκαθίσματα, πλωτές εξέδρες για θαλάσσια σπορ, φουσκωτές «παιδικές χαρές». Σε κάθε περίπτωση, η παραχώρηση (που γίνεται έναντι τιμήματος) δεν πρέπει να επηρεάζει τον κοινόχρηστο χαρακτήρα τους. Η παραχώρηση πραγματοποιείται είτε απευθείας από το υπουργείο Οικονομικών ή από τον δήμο.

-Με ποιους όρους επιτρέπεται να τοποθετούνται ομπρέλες και ξαπλώστρες;

Η μέγιστη επιτρεπόμενη επιφάνεια δεν μπορεί να ξεπερνά το 50%

_____

από 

ΧΡΙΣΤΟΣ ΓΕΩΡΓΟΥΣΗΣ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το Blogger με ενημερώνει ότι δε μου επιτρέπει να απαντώ στα σχόλια στο ίδιο μου το blog- λόγω κάποιας ρύθμισής μου για cookies (την οποία δε θυμάμαι) .

Ψάχνω για να διορθώσω
μα εν τω μεταξύ ΣΑΣ ΖΗΤΩ ΣΥΓΓΝΩΜΗ που δεν απαντώ πάντα
και ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ που σχολιάσατε.
Μου δίνετε μεγάλη χαρά όταν κάνετε τον κόπο- ακόμα κι αν διαφωνούμε.