Παρασκευή 15 Απριλίου 2011

Κάψουλα καφέ, καρκινογόνα και περιττή καινοτομία


Άλλη μια άχρηστη εφεύρεση που μολύνει με διοξείδιο την ατμόσφαιρα για να κατασκευαστεί, γεμίζει πλαστικά σκουπίδια τον πλανήτη  και διοξίνες όταν καταστρέφεται [Για τη διαγραφή δείτε σημείωση στο τέλος της ανάρτησης] και, μαθαίνουμε τώρα, είναι επικίνδυνη για το χρήστη.
Κάψουλα καφέ. Δεν είναι εύκολο να επενδύσεις σε μιά τόσο άχρηστη ανακάλυψη εκτός κι αν είσαι πολυεθνική με ολόκληρο think tank που αμείβεται για να ανακαλύψει τρόπους να ξαναπουλήσει ακριβότερα το παλιό γνωστό προϊόν.

Θυμάμαι τις κάψουλες στα φθηνά γωνιακά μαγαζάκια του Λονδίνου τότε που ακόμα δεν είχαμε γίνει όλοι ίδιοι και δεν είχε κάθε γειτονιά το ιταλικό της καφενείο. Διότι να που έχει και καλά η παγκοσμιοποίηση.
Μέσα στα οποία δεν είναι όμως ούτε ο στιγμιαίος καφές, που ναι αποτελεί πρώτη ύλη της εθνικής μας φραπεδιάς και του ελληναράδικου φραπόγαλου αλλά παράγεται από τις χειρότερες ποικιλίες κι από τα κατώτερου επιπέδου μέρη του φυτού του καφέ.
Στο χώρο της κάψουλας (που και μόνο η λέξη .. πραγματικά  με υπερβαίνει: ―Τι καφέ θα πάρετε; ―Μιά κάψουλα παρακαλώ) και της δεύτερης ποιότητας καφέ πρωτοστατεί η  Nestlė. Η γνωστή πολυεθνική που χρησιμοποιεί παιδάκια-σκλάβους στις  φυτείες  κακάο της Αφρικής.
Tώρα η Διεθνής Υπηρεσία Έρευνας για τον Καρκίνο συμπεριέλαβε την κάψουλα στις καρκινογόνες τροφές διότι βρέθηκαν σε κάθε κάψουλα δύο με τρεις φορές περισσότερα νανογραμμάρια φουράνιο. Για λεπτομέρειες το άρθρο εδώ.
Απορεί κανείς; Όχι βέβαια. Απορεί όμως ποιος αγοράζει αυτές τις αηδίες.
Κι η απορία μου νομίζω αποτελεί, πάνω από μισθούς και μπόνους, το μέγα υπνωτικό των συνειδήσεων των επιστημόνων. Διότι πίνοντας τον καλό τους ακριβό καφέ δουλεύοντας την κάψουλα δε γίνεται να μη σχολίασαν πως αν κάποιος είναι τόσο ηλίθιος που θα πειστεί από το καλοραμμένο κοστούμι του George Clooney να αγοράσει αυτή την αηδία, μάλλον καλό είναι για την ανθρωπότητα να πάρει εξιτήριο μιά ώρα αρχύτερα.

________________________________________________________
Σημείωση: Φίλος με ειδοποιεί πως κάνω λάθος για το πλαστικό και στέλνει link του Nespresso με πληροφορίες για ανακύκλωση και χρόνο ζωής της κάψουλας. Τον ευχαριστώ και διορθώνω διαγράφοντας εμφανώς διότι έχει μεν απόλυτο δίκιο για τις διοξίνες αφού οι κάψουλες δεν είναι πλαστικές  αλλά το εργοστάσιο που κατασκευάζει όλα αυτά τα περιττά είναι μιά άλλη ιστορία.

  
Latte art


Σύνδεσμοι                                                
Για τις κάψουλες, γιά τη Nestlė, γιά τις φυτείες του κακάο 
                     Υπογράφουμε  
         
Τα σχέδια της ανάρτησης είναι από διαγωνισμό latte Art. Για    πιο πολλές εικόνες κλικ 1)στο link και 2)στο γιά το πώς γίνεται.                                           
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                __________________________





11 σχόλια:

  1. Εκτός από το φουράνιο, που λένε οτι περιέχει, τι επιπλέον παρα-προίόν δημιουργείται, άραγε, κατά την χρήση-επεξεργασία της κάψουλας από το σχετικό μηχάνημα; Εννοώ την όποια θερμική η άλλη καταπόνηση της συσκευασίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτό ρώτησα κι εγώ το φίλο διαφωνούντα ο οποίος μου εξήγησε πως η κάψουλα δεν είναι πλαστική και η εταιρία δίνει οδηγίες ανακύκλωσης. Διόρθωσα αλλά σάν εσάς επιμένω πως δε μας είπαν τι διοξείδια του άνθρακος και διοξίνες παράγονται γιά να κατασκευαστεί και να μεταφερθεί το προϊόν. Κι ακόμα, το δικό μου σχόλιο δεν είναι επιστημονικό. Μά νύξη κάνω και μιά κοινωνική κι αισθητική κριτική γιά ένα ακόμα προϊόν που θεωρώ περιττό και βλαβερό και μιά υπόδειξη γιά παραπάνω έρευνα από τους καφεπότες που νοιάζονται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. - Ακριβώς του ίδιου σκεπτικού είμαι και εγώ. Άλλωστε, αν δεν ασχολούμαστε οι μη ειδικοί, έστω με δημόσια αναφορά των σκέψεων μας, αφήνουμε τον κάθε 'επιστημονικό' χώρο απερίσπαστο να κάνει τις δικές του παραχωρήσεις και διαπλοκές πίσω από στεγανά. Ειδικά αυτή την δύσκολη κοινωνική περίοδο 'εξέλιξης'.

    Άλλωστε, κάπως έτσι μας έφτασαν στο 'χρέος'. Διότι εμείς το αφήναμε σκεφτόμενοι οτι υπάρχουν ειδικοί που ασχολούνται με αυτά, όπως και πολιτικοί που είναι η δουλειά τους να τα χειρίζονται, έχοντας υποτίθεται και πιο πανοραμική άποψη, και τώρα μας εμφανίζουν σαν αδιάφορους και εμμέσως συνένοχους όταν γίνονταν όλα αυτά (!).

    - 'Καταπόνηση της συσκευασίας' και λοιπή επεξεργασία, εννοώ και στην συσκευή την ίδια που φτιάχνει τον καφέ. Πως αδειάζει την συσκευασία; Μήπως, ας πούμε το κάνει με ζεστό νερό (παράδειγμα λέω, δεν γνωρίζω) και έτσι ενδεχομένως παράγει βλαβερά παρα-προϊόντα για εμάς από αυτή την θερμική καταπόνηση; Και πολλά άλλα που θα μπορούσαμε να σκεφτούμε.

    - Κάτι άσχετο και τεχνικό. Πατώντας σήμερα στον τίτλο του εδώ θέματος μεταφέρομαι αίφνης στο blog diolkos.blogspot.com. Κατάφερα να μπω στο άρθρο από το λινκ των σχολίων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δικαίωμα οι ερωτήσεις, αλλιώς δεν προχωρά ο κόσμος. Αγορά, δικηγόροι, γιατροί, πολιτικοί καθησυχάζουν κι όταν γίνει ζημιά βγαίνουμε συνυπεύθυνοι με ένα "Δεν ήξερες. Δε ρώταγες;"
    Ευχαριστώ πολύ & γιά το τεχνικό σχόλιο. 'Σύνδεσμος" γράφει & πρώτη φορά πρόσθεσα το σχετικό link και εκεί. Νόμιζα πως θα γραφόταν ΚΑΤΩ από τον τίτλο.Το είπατε όμως & το διόρθωσα (να ήταν τόσο εύκολο να διορθώνονταν & όλα τα άλλα στραβά!).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εχεις δίκιο,εγω ειμαι πιο ακραίος,διαφωνώ ακόμα και με το τσάι σε φακελάκια και πιστεψε με πίνω πολύ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μα γιατι γραφετε βλακειουλες? Ακομα και το αρθρο που λινκαρεις σχετικα με το φουρανιο αλλα λεει και αλλα θελεις να περασει οτι γραφει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμε τσέκαρα τις 'βλακειούλες' μετά το σχόλιό σας. Επειδή δε 'θέλω να περάσει' κάτι συγκεκριμένο ανησύχησα πως ίσως έχω δώσει λάθος σύνδεσμο.
    Να λοιπόν τι λέει & γιατί λινκάρω:
    "...Οι επιστήμονες αξιολόγησαν την παρουσία του φουρανίου στον καφέ, μέσω μιας αυτοματοποιημένης μεθόδου ανάλυσης, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Food Chemistry και έδειξαν υψηλές συγκεντρώσεις στον καφέ εσπρέσο που φτιάχνεται από κάψουλες. Συγκεκριμένα βρήκαν ότι περιέχει 117 έως 244 νανογραμμάρια ανά χιλιοστόλιτρο ενώ ο απλός εσπρέσο μιας κοινής καφετιέρας περιέχει (43 έως 146 νανογραμμάρια ανά χιλιοστόλιτρο), ο καφές φίλτρου (20 έως 78 ng/ml) και ο ντεκαφεϊνέ (14‐65 ng/ml).
    Ο λόγος για τον οποίο εμφανίζονται οι υψηλές αυτές συγκεντρώσεις οφείλεται στις ερμητικά κλειστές κάψουλες, προκειμένου να αποφευχθούν απώλειες του εξαιρετικά πτητικού φουρανίου..."

    Αυτό δεν είναι άλλο & 'βλακειούλες' δε γράφω. (Κι αν γράψω απολογούμαι όπως ελπίζω να κάνετε κι εσείς για το σχόλιό σας.)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Βρε Δαφνη μιιλησε λιγο πιο απλα να σε καταλαβουνε ολοι.Τι περιεργα ερωτηματα που θετεις και τι φιλοσοφιες ειναι αυτες.Εγω ειμαι ενας απλος μεσης εκπαιδευσης ανθρωπος.Διαβασα τα αρθρα για το φουρανιο.Διαβασα και το δικο σου.Αλλα ειλικρινα δεν καταλαβα τι θελεις να πεις.Μπερδευεις πολλα πραγματα...τον στιγμιαιο καφε ..τα ιταλικια καφενεδακια..την nestle...αλλα ειλικρινα νοημα δεν εβγαλα.Eιναι η δεν ειναι βλαβερος ο εσπρεσσο?ειναι η δεν ειναι στημενη η μελετη για να ανεβασουνε παλι τον στιγμιαιο καφε καθως η καταναλωση του εχει πεσει κατακορυφα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η προσωπική μου γνώμη είναι ότι ο στιγμιαίος είναι βλαβερός.
      Το ίδιο πιστεύω και για την προκάτ δόση σε κάψουλα.
      Εξ άλλου έχω κι ένα ζήτημα με τη Nestlé την οποία δεν εμπιστεύομαι και δεν υποστηρίζω.

      Χύμα από καλά μαγαζιά ή καλή ποιότητα πακέτο, όπως κι αν τον κάνεις είναι μια χαρά και απόλαυση.

      Δεν είμαι ειδικός γι αυτό και αποφεύγω να αποφανθώ επίσημα και, εξ άλλου, ποτέ δε συμβουλεύω. Παραθέτω ό,τι ξέρω για να το ψάξει όποιος ενδιαφέρεται, λέω και τη γνώμη μου κι ως εκεί.

      Διαγραφή
  9. Το φουρανιο υπάρχει σε θερμικά επεξεργασμένες τροφές . Υπάρχει και στον καφέ . Μεγαλύτερες συγκεντρώσεις συναντούνται στον καφέ σε κάψουλες αλλά και πάλι σε πολύ χαμηλότερες συγκεντρώσεις από τα επικυνδινα ορια. Το φουρανιο είναι πτητικό χημικό συστατικό που σημαίνει ότι αν ο καφές μείνει στο φλιτζάνι για λιγο πρην τον καταναλώσεις εξατμίζεται. Νικολαος Μιχαλακης - chef de gastronomie.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Το Blogger με ενημερώνει ότι δε μου επιτρέπει να απαντώ στα σχόλια στο ίδιο μου το blog- λόγω κάποιας ρύθμισής μου για cookies (την οποία δε θυμάμαι) .

Ψάχνω για να διορθώσω
μα εν τω μεταξύ ΣΑΣ ΖΗΤΩ ΣΥΓΓΝΩΜΗ που δεν απαντώ πάντα
και ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ που σχολιάσατε.
Μου δίνετε μεγάλη χαρά όταν κάνετε τον κόπο- ακόμα κι αν διαφωνούμε.