Πέμπτη 16 Ιουνίου 2011

Στα γενέθλιά του, του Αγίου Μνημονίου―σαν ποίημα του Καβάφη





Περίεργη που είναι η Μοίρα ή οι συμπτώσεις (ανάλογα τι πιστεύετε). Επέμενε στα λάθη του με αντουανετική απάθεια ο Πρωθυπουργός, κλεισμένος σε καμπίνες ιδιωτικών αεροπλάνων και στο μικρό (μεγαλούτσικο, μου λένε) κύκλο καλοπληρωμένων συμβούλων, ανθρώπων που οι πιο πολλοί αμείβονται για να μη διαμαρτύρεται έντονα η ομάδα στην οποία επιδρούν. 
Ξαφνιάστηκε από τη λαϊκή οργή χθες. Και είδε την πραγματικότητα στα γενέθλιά του. Του Οσίου Μνημονίου. (Όχι δεν είναι αστείο μου, είναι αστείο από μόνο του.) Σα μυθιστορηματικός ήρωας συνάντησε τη Μοίρα του κι η Μοίρα του του γνέφει.
Διότι, ο υιός Ανδρέα (που βαρεθήκαμε να μάς το λέει), στην Ιστορία θα μείνει για το Μνημόνιο. Που, αν ήταν πολιτικός άλλων μεγεθών, τούτη η Κρίση θα τον έκανε ήρωα ενώ τώρα ως λυδία λίθος απέδειξε και στους πιο αφελείς ή συμφεροντολόγους, το μέγεθος του Ανδρός.

 Γι αυτό σήμερα
16 Ιουνίου, του Αγίου Μνημονίου (και Έκλειψη σελήνης ολική, του 2011) βλέπουμε:
Τα ΜΑΤ εν δράσει


Είναι επικίνδυνη η φοβισμένη αστυνομία που δρα ομαδικά και με κουκούλες. Είναι επικίνδυνοι κι οι ηγέτες που δίνουν εντολές να χτυπηθούν πολίτες ( à  la Καντάφι) και να ξηλωθούν πλατείες.


'Όχι, αυτό δε χρειάζεται (όπως λέει ο παρουσιαστής). Καθόλου όμως. Τόσο που αν δεν ήταν φρικιαστικό θα ήταν ανέκδοτο.
―Πόσοι άνδρες των ΜΑΤ χρειάζονται για να σκιστεί ένα μπλουζάκι;
―Πόσοι άνδρες των ΜΑΤ χρειάζονται για να συλληφθεί ένας (1) καθηγητής; ―4;





Ούτε το ξήλωμα των μαρμάρων της πλατείας χρειάζεται. Που τώρα που είδαμε πως γίνεται με εντολές ξέρουμε πως οι εντολές μάλλον δίνονται από κάποιον που πιστεύει πως λεφτά υπάρχουν. Διότι εμάς ματώνει η καρδιά μας για τη φθορά, για τη σπατάλη αλλά και για τον πόνο του ανθρώπου που χτυπούν άνανδρα όλοι μαζί. 

Άραγε σ΄ένα δωμάτιο στα βόρεια της Πόλης τα βλέπει μόνος ο Πρωθυπουργός; Άραγε ανάβει ένα κερί στον Άγιο Μνημόνιο κοιτάζοντας την ολική έκλειψη σελήνης; Ή αμετανόητος σχεδιάζει πάλι εκείνα που τον έφεραν εδώ; Κι άραγε, διάβασε ποτέ του Σαίξπηρ και Καβάφη ή τους αρχαίους τραγικούς; Πολύ αμφιβάλλω.
Διότι, όπως είπε ο Τσώρτσιλ, αν διάβαζαν οι πολιτικοί όσα απαιτούνται να έχεις διαβάσει για να κυβερνήσεις, δε θα είχαν χρόνο να  μάς κυβερνήσουν.


________________________________
εικόνες
 πάνω ikariamag


Ο καθηγητής του Πολυτεχνείου, Νίκος Μπελαβίλας, συνοδεύεται από τα ένδοξα  ΜΑΤ στο κέντρο της Αθήνας. Από Ανταποκριτής | Correspondent
κέντρο: Αθήνα  16.6.201
Κάτω: ΜΑΤ και Κουκουλοφόροι μαζί κρύβονται πριν τη δράση. 






Ο Άγιος Μνημόνιος χειροτόνησε διάκονο τον Άγιο Τύχωνα (τιμάται 16 Ιουνίου). Άλλες πληροφορίες για τη ζωή του δεν έχουμε, εκτός του ότι γίνεται αναφορά σ' αυτόν στη βιογραφία του Αγίου Τύχωνα. 
______________________________

2 σχόλια:

Το Blogger με ενημερώνει ότι δε μου επιτρέπει να απαντώ στα σχόλια στο ίδιο μου το blog- λόγω κάποιας ρύθμισής μου για cookies (την οποία δε θυμάμαι) .

Ψάχνω για να διορθώσω
μα εν τω μεταξύ ΣΑΣ ΖΗΤΩ ΣΥΓΓΝΩΜΗ που δεν απαντώ πάντα
και ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ που σχολιάσατε.
Μου δίνετε μεγάλη χαρά όταν κάνετε τον κόπο- ακόμα κι αν διαφωνούμε.